» »

SATA/eSATA

SATA/eSATA

Miran2005 ::

Spoštovana družba,

kupujem zunaji trdi disk (WD My Book Home Edition 1TB), ki med ostalim omogoča priklop prek eSATA vodila. Zanima me če je ta zadeva uporabna tudi na starejših matičnih ploščah (Biostar P4 PTSP-D2, računalnik kupljen maja 2005). Plošča ima dva SATA vodili (verjetno SATA I) od katerih je prosto še drugo, pa sem mislil, če nabavim vmesnik eSATA/SATA ... . Sedaj pa me zanima če je to izvedljivo, sicer pa bom raje uporabil kar FireWire vmesnik ...

Hvala vnaprej!

rejven ::

za plato poglej v knjižico, drugače boš pa rabu kaj podobnega http://www.enaa.com/oddelki/racunalnisk... ( poglej če je kje ugodnješe)...

ps: na ebayu se prodajo nove 1x esata(2xata,2xsata interno) kartice od 12 dolarjev naprej (brez poštnine)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rejven ()

netanyahu ::

Je izvedljivo. Hitrost prenosa podatkov bo z eSATA taka kot pri vsakem drugem SATA disku -- precej večja kot z USB ali FireWire.

SATA 1,5 Gb/s (SATA I) in SATA 3,0 Gb/s (SATA II) sta med seboj kompatibilna. Za majhen denar nabavi eSATA bracket (ploščica za zadnjo stran računalnika z eSATA konektorjem in SATA kablom) ali SATA-eSATA kabel (eSATA konec v zunanji disk, SATA konec na osnovno ploščo). V taki konfiguraciji je max dolžina kabla 1 m, v primeri pravega eSATA priključka na osnovni plošči pa 2 m.

Miran2005 ::

Točno to sem imel v mislih. Adapter: http://www.mimovrste.com/artikel/234001...
Edino, kar bi se pred nakupom rad prepričal, da bo matična plošča ta disk ''prepoznala'' kot kak drug interni disk (npr. slave (če pri SATA diskih to še sploh obstaja) na SATA 2).
Ne bi pa rad adapterja (bracketa) kupoval brez veze.

Rejven hvala za trud tudi tebi, ampak mi ni jasno, da je po specifikaciji kartice hitrost manjša kot pri FireWire povezavi (400 Mb/s napram 150 MB/s - razen če seveda nisem kaj zamešal med biti in byti), pa še kartice mi nekako ni za kupovati. Ker imam vodilo SATA I pa tako ali tako čez hitrost 1,5 Gb/s ne morem, tako da - škoda denarja.

KandazaR ::

slave/master pri sata ne obstaja! Pa nekaj so biti nekaj bayti. Sata vodilo je veliko hitrejše kot firewire.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

rejven ::

400Mb/s je slabih 40MB/s, v praksi pa se manj, pri esata pomoje lahko pričakuješ realnih 70-80MB/s odvisno tudi od diska.

ender ::

Če je plošča starejša, morda hotplug ne bo deloval pravilno - v tem primeru diska raje no odklapljaj/priklapljaj pri prižganem računalniku, drugih težav pa ne bi smelo biti (SATA je imela hotplug v specifikaciji sicer že od začetka, ampak ga določena SATA1 čipovja kljub temu ne podpirajo).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

eSATA zunanji disk

Oddelek: Strojna oprema
134656 (3515) kmetek
»

USB 3.0 pokazal, kaj zmore

Oddelek: Novice / Matične plošče
205569 (4047) jype
»

USB 3.0 prihaja

Oddelek: Novice / Diski
425052 (3970) PrimozR
»

Hitrost diskov in matična plošča ?

Oddelek: Strojna oprema
334225 (3856) thebaloh

Več podobnih tem