» »

Asus P5Q in spreminjanje hitrosti ventilatorjev

Asus P5Q in spreminjanje hitrosti ventilatorjev

sloxl8 ::

Sestavil sem novo računalo, v katerem je sedaj Asusova matična plošča P5Q, Core2Duo E7300, grafično pa sem vgradil ATIjevo 4850. Procesorski hladilnik je Thermaltake-ov Big Typhoon, grafična pa ima Zalmana originalno vgrajenega.

Na prejšnji plošči (DFI LanParty) nisem nastavljal ničesar, pa je računalo delalo izjemno tiho, razen takrat, ko sta bila procesor ali grafična bolj obremenjena (beri, med igranjem špilov) in ob zagonu - takrat se je hitrost vrtenja ventilatorjev povečala, da so bile komponente ustrezno hlajene, sicer pa so se ventilatorji vrteli izjemno počasi in temu ustrezno tiho.

Sedaj pa je računalnik precej glasen (v primerjavi s prejšnjim sistemom). V BIOS-u sem sicer že omogočil funkcijo Q-Fan, vendar se ventilatorji vrtijo enako hitro (ali vsaj neopazno počasneje) ne glede na nastavitev in obremenitev komponent. Poskusil sem tudi z ASUS-ovimi programčki, ki so na CD-ju, pri čemer pa se hitrost spet nič ne spremeni. Poskusil sem tudi SpeedFan - nobene razlike.

V ohišje sta vgrajena dva ventilatorja, ki sta na matično priključena prek CHASSIS_FAN konektorja (vendar le z enim vodnikom na 3-pinskem priključku - napajanje je prek Molex priključka), procesorski hladilnik pa je normalno priključen na CPU_FAN konektor (vendar ima tri pine, na plošči pa so štirje pini za hladilnik za CPU).

Torej, vprašanje, ki se mi poraja, ali bi morali biti ventilatorji priključeni na tri pine oz. procesorski na štiri (čeprav so vsi ventilatorji originalni in po defaultu nimajo takih priključkov) in ali sta hitrost in napajanje ventilatorjev krmiljena izključno prek teh konektorjev (CHASSIS_FAN in CPU_FAN)?

Kako imate ostali priključene hladilnike/ventilatorje na P5Q?

Jux ::

Sam sem sestavil približno enak računalnik in mi ravno tako ne regulira hitrosti ventilatorja. Je pa tudi res, da sem se spravil v malo bolj poglobljeno analizo izvorov hrupa in se mi zdi da niti ni problem v ventu na procu (Scythe Mugen ma stock vent relativno tih) ampak je problem v grafični kartici (gainward 4850, 512mb).

Preveri če isto velja zate in če ugotoviš kako vklopit regulacijo ventov na P5Q pa sporoči.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

NoXy ::

Imam matično P5Q in mi regulira ventilatorje.
Ventilator na procesorju mi v mirovanju dela pri 500RPM.
Dva ventilatorja pa imam prikljucena na CHASSIS_FAN konektorja in prav tako dalata na nizjih obratih. 1200RPM in 700RPM.
Prikluček pa ima eden vetilator 3 pinski. Drugi pa dobiva napajanje preko molex prikljucka.(priklucen pa je tudi v CHASSIS_FAN konektor)
Procesor ventilatorja pa mislim da ima 4pinski priklucek.

Mercan ::

A plošča lahko regulira hitrost ventilatorjev na 3 pinskem priključku, al mora bit 4 pinski?

NoXy ::

Sem odprl kišto im pogledal.
Za ventilator od procesorja je 4pinski.
Za navadna venta pa 3pinski.
Za cpu regulira, ostala dva sta pa na nizjih obrath kot pa obicajno, ker imam v biosu nastavljeno na silent.

MitkoVIP ::

jaz imam P5Q Deluxe in zraven ko dobis cdje z programsko opremo za plato imas tudi program EPU-6 Engine (posodbljen na spletu) v katerem se da nastavit profile za delovanje ventilatorjev,fsbja in se bi se naslo...meni deluje ok in sm kr zadovoljen :D

sloxl8 ::

Sem odprl kišto im pogledal.
Za ventilator od procesorja je 4pinski.
Za navadna venta pa 3pinski.


Katere ventilatorje pa imaš? Kako so razporejeni pini (rumena, rdeča, črna) - bom poskusil predelati priključek, tako da bo 3-pinski.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
6012359 (8503) BladE_
»

3 pin to 4 pin CPU connector

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
183324 (2149) Miha20
»

Kabel PWM Arctic Cooling

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
123065 (2927) JanezH
»

Temperatura procesorja med 55 in 68 stop. C

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
462746 (1911) IvoJan
»

Problem regulacije CPU ventilatorja z matično ploščo

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131675 (1369) SHORTEE

Več podobnih tem