» »

Transmeta se prodaja

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju prihodnjega leta, ko bodo delnice umaknili z borze. V tretjem četrtletju letos je Transmeta zabeležila 25 milijonov dolarjev prihodkov, njene zaloge denarja, drugih likvidnih sredstev in kratkoročnih investicij pa znašajo 255 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Transmete je dejal, da je dogovor z Novaforo dober in najboljša odločitev za njihove delničarje. Ti niso tako prepričani; menijo namreč, da je cena prenizka, saj ne vključuje prevzemne premije. Ker je ponujena cena enaka likvidnim sredstvom Transmete, pravijo, očitno Novafora ceni dodano vrednost podjetja na nič, zato grozijo s tožbo.

5 komentarjev

Jst ::

Ta žalostna zgodba se res vleče že 10 let. Takrat se je šušljalo o revoluciji x86, potem o evoluciji, nato o de-evoluciji, končno pridejo neki izdelki, ki jih nihče ne povoha, a oni še kar gonijo naprej. Prodaja in integracija podjetja je res najboljša rešitev.

Pomoje so največjo napako naredili, ko so se odločili delati x86 arhitekturo. Trg je bil že takrat nenaklonjen novim igralcem, zato bi se moali usmeriti v kakšne namenske procesorje. Recimo za premlevanje IP paketkov (routerje), kakšno video/audio obdelavo (za playerje),... karkoli, pa bi jim sigurno bolje šlo.

Najbolj smešno iz novice mi je pa tole:
Ti niso tako prepričani; menijo namreč, da je cena prenizka, saj ne vključuje prevzemne premije. Ker je ponujena cena enaka likvidnim sredstvom Transmete, pravijo, očitno Novafora ceni dodano vrednost podjetja na nič, zato grozijo s tožbo.


Hehe, na koliko bi pa človek cenil podjetje, ki je gledalo samo rdeče številke?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Romčy ::

Da ni to spet NovaFora.
"Software is like sex, it's better when it's free"

MrStein ::

S čim pa se ukvarja ta Novafora ?
Planirajo kake izdelke ?
Ali bodo mešetarili s patenti ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

opeter ::

Dobra fora, ta NovaFora.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Looooooka ::

SLUT! :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potop Twitterjevih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
66132 (4973) nekikr
»

Transmete ni več

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
53394 (2424) Icematxyz
»

Transmeta se prodaja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
53438 (2588) Looooooka
»

Transmeta z izgubo

Oddelek: Novice / Ostale najave
82570 (2570) mojsterpeter
»

AMD objavil rezultate Q3

Oddelek: Novice / Procesorji
132307 (2307) MRtwister

Več podobnih tem