»

Intel pripravlja ~$100 alternativo Raspberry Pi

Extremetech - Pred tedni je končno stekla prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, in po obetih sodeč si bo kmalu lahko vsakdo omislil na ARM-u temelječo GNU/Linux škatlico za okoli 25 evrov z vključeno poštnino [1]. Zanimivo pa je, da se je v igro precej hitro vključil tudi Intel, s svojo nekoliko dražjo alternativo.

Računalniku pravijo Next Unit of Computing (NUC), meri 10x10 cm, poganjal pa jo bo (skoraj) poljuben i3 ali i5 Sandy bridge procesor. GPU je ne najboljši Intelov HD 3000, čeprav naj bi že delali na Ivy Bridge različici z HD 4000 čipom. Med priključki sta dve SO-DIMM reži za RAM, Thunderbolt...

31 komentarjev

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar