Forum » Elektrotehnika in elektronika » Debelina ozemljitvenega vodnika
Debelina ozemljitvenega vodnika
dmok ::
Pozdravljeni.
V mansardi potrebujem 3-fazni priključek, varovalka bo trifazna 3x20A. Imam pa iz omarice v pritličju v mansardo speljan en 4-žilni kabel 2.5 mm2 ter ločen 4-žilni kabel 1.5 mm2. Seveda bi zdaj rad 4-žilni 2.5 mm2 kabel porabil za 3 faze + ničlo, ozemljitev pa bi šla preko 1.5 mm2 vodnika. Je to "električno" varno ? (Kar se tiče barvnih oznak vodnikov mi je jasno, da je zadeva problematična, amak gre za 2m kabla iz omarice do doze v mansardi, od doze naprej bo 5-žilni 2.5 mm2 kabel.)
Hvala.
d.
V mansardi potrebujem 3-fazni priključek, varovalka bo trifazna 3x20A. Imam pa iz omarice v pritličju v mansardo speljan en 4-žilni kabel 2.5 mm2 ter ločen 4-žilni kabel 1.5 mm2. Seveda bi zdaj rad 4-žilni 2.5 mm2 kabel porabil za 3 faze + ničlo, ozemljitev pa bi šla preko 1.5 mm2 vodnika. Je to "električno" varno ? (Kar se tiče barvnih oznak vodnikov mi je jasno, da je zadeva problematična, amak gre za 2m kabla iz omarice do doze v mansardi, od doze naprej bo 5-žilni 2.5 mm2 kabel.)
Hvala.
d.
MadMax ::
Kaj pa kombinacija, 3x2.5 za faze, 2.5+1.5 rumenozelena (+ morda še 1.5 modra) za ozemljitev, preostale 1.5 pa nula?
Je pa 2.5 že na meji za 20A, čeprav se tudi uporablja...
Je pa 2.5 že na meji za 20A, čeprav se tudi uporablja...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
telexdell ::
Zaščitni vodnik mora biti do preseka 10mm2 enak faznemu vodniku. Tako ti ostane varianta, da po debelejšem kablu pelješ vse tri faze in nevtralni vodnik, pri tanjšem kabli pa povežeš skupaj dve (še bolje vse štiri) žici in po njih spelješ zaščitni vodnik. Skupne žice zaščitnega vodnika poveži z izolacijskim trakom zeleno/rumene ali vsaj rumene barve na obeh koncih! Pravilnost povezave preveri z gumbom "test" na zaščitnem (FID) stikalu.Če stikalo izklopi stvar deluje.
dmok ::
Preveril sem še enkrat: v mansardo vodi 4-žilni kabel precej več kot 2.5 mm2. Zdaj sem naredil tako, da sem dve fazi in zemljo porabil za faze, nulo za nulo, zemljo pa sem potegnil iz dodatnega 1.5 mm2 kabla (žal pri 4-žilnem 1.5 mm2 kablu ni več nobena žica prosta, da bi lahko kaj združeval). Vse skupaj pride napeljano v kurilnico po kablu 2.5 mm2, kjer bom iz obstoječe doze v napeljal še dodaten vodnik za zemljo in ga povezal s tistim, ki pride iz mansarde. Mi pa (zanimivo in mogoče celo tipično) mojstri električarji pravijo, da ni noben problem če je vodnik za zemljo manjšega preseka kot ostali vodniki.
d.
d.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dmok ()
telexdell ::
V primeru okvare na instalaciji steče tok preko faznega vodnika in zaščitnega vodnika v zemljo. Če je fazni vodnik debelejši lahko prevaja več toka kot tanši zaščitni vodnik. Zaščitni vodnik se bo posledično začel greti (nevarnost požara) ali se bo celo prekinil. Zaradi prekinitve zaščitnega vodnika ti bodo vse naprave normalno delovale. Ko pa bo prišlo do okvare na instalaciji pa bo namesto po zaščitnem vodniku stekel tok po osebi, katere se bo dotaknila okvarjenega dela instalacije (pralni stroj, štedilnik...).
Tako da malo preveri, kakšne "mojstre" električarje poznaš.
Tako da malo preveri, kakšne "mojstre" električarje poznaš.
20sdfj093f ::
"Mojstri električarji" so verjetno imeli v mislih, da ni nič narobe, če imaš glavni dovod recimo 4mm2, potem pa preko 16A varovalk naprej samo 2.5mm2 žice.
V tem primeru ne bo nič narobe, če je ozemljitveni vodnik 2.5mm2, saj če recimo en porabnik prebije, se to zgodi na 2.5mm2 žici in ne na 4mm2 žici.
Je pa res, da se ne splača šparat...
V tem primeru ne bo nič narobe, če je ozemljitveni vodnik 2.5mm2, saj če recimo en porabnik prebije, se to zgodi na 2.5mm2 žici in ne na 4mm2 žici.
Je pa res, da se ne splača šparat...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: 20sdfj093f ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 31407 (4580) | mirator |
» | Ločitev elektroinštalacije dveh sob (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11700 (10457) | mirator |
» | Spajanje N in PE žicOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3386 (2471) | mirator |
» | Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 45364 (31957) | borut_p |
» | 5x1.5 za vticnico in luc (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18847 (17330) | negotiator |