» »

Doma narejen SSD

Doma narejen SSD

Azrael ::

Imam star prenosnik NEC UltraLite Versa 25M, ki ga uporabljam za zajem podatkov iz multimetra. Žal je njegov disk postal zelo glasen in pojavili so se prvi slabi sektorji, kar zanesljiv znak, da je disk pri koncu.

Ker je dandanes težko dobiti brezhiben disk za prenosnike velikosti do 512MB (prenosnik ne podpira večjih diskov) ali odkriti dobro ohranjen in poceni prenosnik s COM portom, sem iz CF spominske kartice (hvala še enkrat uporabniku R33D3M33R za CF kartici) in IDE 2.5 na CF adapterja izdelal SSD.



Najprej sem s pomočjo programa HddSpeed v2.1 na računalniku AMD Sempron 2400+ z matično ploščo GA 7VAXP opravil meritve zmogljivosti Lexar in Sandisk 256MB CF kartic in diska Seagate ST9144A, ki je bil vgrajen v prenosnik. S temi meritvami sem želel izvedeti maksimalne možne zmogljivosti omenjenih CF kartic in diska.

Program za DOS sem uporabil z razlogom, ker ima prenosnik le 4MB RAM (večina testnih programov za Windows okolje zahteva bistveno več pomnilnika) in sem želel meritve ponoviti še na prenosniku.

Rezultati meritev so sledeči:
AMD sistem

CF kartica Lexar:

CF kartica SanDisk:

Disk Seagate:


Prenosnik
CF kartica Lexar:

CF kartica SanDisk:

Disk Seagate:


Rezultati so pričakovani, CF kartici blestita pri dostopnih in prenosnih časih, klasični disk pa pri velikosti in hitrosti predpomnilnika (cache). Razlike so tudi v hitrosti med obema CF karticama, Lexar kartica je tako pol počasnejša od SanDisk na AMD sistemu, vendar ima 1MB več prostora. Ozka grla v prenosniku pa hitrostne razlike med obema CF karticama v veliki meri izničijo.

Potem sem izmeril še porabo. CF kartici imata v delovanju, ko se na njih ne piše ali bere (idle) porabo manjšo od 1mA, pri branju in pisanju pa ima Lexar 70mA, SanDisk pa 75mA porabe toka, kar je še vedno manj od iztrošenega Seagate diska, ko samo vrti plošče (90mA).

Na koncu sem se zaradi malenkost večje velikosti in nekoliko manjše porabe odločil za Lexar kartico, SanDisk pa je za rezervo.

Iz podatkov, ki jih izpiše zgoraj omenjeni program HddSpeed sem izvedel tudi CHS geometrijo CF kartic, saj prenosnik nima možnosti avtomatskega prepoznavanja IDE naprav in je podatke o številu cilindrov, glav in sektorjev potrebno vpisati ročno.

Vgradnja v prenosnik je bila zelo enostavna, saj je ta prenosnik grajen zelo modularno. Obstoječ disk je bilo potrebno le izvleči iz ohišja prenosnika in ga odstraniti iz okvirja, ki je namenjen transportu.



Potem sem izdelal iz plastične folije U nosilec, ga privijačil v obstoječe okvir in nanj pritrdil CF adapter in nato vse skupaj vstavil nazaj v prenosnik.



Po vklopu je bilo treba v BIOSu prenosnika vpisati CHS parametre novega diska, potem pa je sledila klasika: izdelava particij, formatiranje, nalaganje OS in programske opreme.



Kako se predelava obnese v praksi?

Prenosnik deluje neslišno, saj sta od mehanskih delov tako ostali le tipkovnica in disketna enota. Čas zagona Windows 95 prva izdaja se je iz 50s skrajšal na 35, zagon iz Save to Disk opcije, je sedaj praktično trenuten. Čas delovanja na akumulator se je tudi nekoliko podaljšal, vendar je problem že nekoliko oslabel akumulator. Nekoliko manjša teža pa se pri 2.4kg težkem prenosniku ne pozna.

Edina opažena pomanjkljivost je nedelovanje indikatorja pisanja ali branja po disku, ko je v prenosniku CF kartica, namesto klasičnega diska.
Nekoč je bil Slo-tech.

kopernik ::

Super napisano in tudi pohvalno, da si delil izkušnjo z nami.

misek ::

Lepo napisano. Bi pa te prosil, da sporočiš, kdaj ti bo odpovedala CF kartica :) A si swap v Windowsih onemogočil?

trnvpeti ::

pa se chs parametre napisi

Azrael ::

Swap ne morem izklopiti - 4MB aka premalo RAMa. Kje bi dobil dodatnega, pojma nimam. Aplikacijo za Windows uporabljam bolj malo, ampak, če bi slikal kaj v DOS in napisal, da je razlika v DOS taka in taka, ne bi to zanimalo skoraj nikogar.

>pa se chs parametre napisi

Za uporabljene CF kartice?
Nekoč je bil Slo-tech.

mtosev ::

kartica je samo 8X?

moja Aspacer ma 60X.

kateri cpu ima notebook? vidim inter inside.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

WarpedGone ::

Edina opažena pomanjkljivost je nedelovanje indikatorja pisanja ali branja po disku, ko je v prenosniku CF kartica, namesto klasičnega diska.

To pomanjkljivost komot nadomestiš s kakim tray progijem, ki ti bo "simuliral" to lučko.
Če jo morda res pogrešaš :)

Swap ne morem izklopiti - 4MB aka premalo RAMa. Kje bi dobil dodatnega, pojma nimam.

Dej preveri, kak ram ti paše notr. Js mam nek še par palčk predpotopnega rama - DRAM moduli, nekaj še 40 pinski, če me spomin ne vara.
Zbogom in hvala za vse ribe

Azrael ::

CPU je Intel 486SL 25MHz. Varianta 486 CPU za prenosnike, kar označuje kratica SL. Grafa je Chips & Technology 1MB, mogoče je od istega proizvajalca tudi chipset.

Glede brzine CF kartic, pa kot lahko vidiš iz benchmarkov, zadeva ni v stanju izkoristiti niti 8x.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

@WarpedOne

RAM je CreditCard Size, vsaj tako sem našel na netu in tudi slot za dodaten RAM izgleda temu primerno, mere vodil po ustrezajo debelini in širini kreditne kartice.
Nekoč je bil Slo-tech.

Icematxyz ::

Večje hitrosti CF kartice ti ne omogoča CF-IDE adapter.

Za večje hitrosti bi potreboval CF-IDE adapter, ki podpira tako DMA in Ultra DMA način in kartico ki tudi podpira DMA in Ultra DMA način. Pa tudi vodilo v tvojem starem prenosniku mora podpirati večje hitrosti.

Tisti adapterji so okrog 30 evrov.

Sam sem pred časom izdelal identično stvar in še zdaj počiva na polici. Bolj kot hitrost CF kartice pa je pomebna količina rama. Posebej s kakšno različico DSL ali puppy linuxa, kjer lahko narediš frugall inštal in ni dosti read/write ciklov.

Je pa res da če ima majn kot 128 mb rama da je stvar bolj ali majn neuporabna.

Sam sem malo za hoby malo pa z namenom dobiti neslišen PC. In res je neslišen ampak prešvoh. Tam okrog vsaj 500 Mhz in 256 mb rama priporočam če bo še to kdo izdeloval da uporabi. Slabših prenosnikov pa raje ne. In bo dobil neslišen računalnik katerega lahko uporabi še za marsikaj.

P.S. Drugače pa lepo spisano. In takšne stvari bi si pomoje zaslužile status članka.

Edina opažena pomanjkljivost je nedelovanje indikatorja pisanja ali branja po disku, ko je v prenosniku CF kartica, namesto klasičnega diska.


Da to tudi pri meni ne deluje.

Sam pa sem imel še eno težavo. Mislim celo da sem imel popolnoma isti adapter, kot si podal link. In sicer na ženskem konektorju (v katerega se potisne ta cf adapter) je en PIN bil "slep". Se pravi da nima luknje ampak je zalit s plastiko. CF adapter pa je imel vse moške pine. In sem moral tisti PIN na adapterju odščipnit. Seveda pa ni povezan nikamor.

Zgodovina sprememb…

ender ::

Azrael: če te zanima, imam eno 4MB IBM Basic IC DRAM kartico, po velikosti je taka kot PCMCIA kartice, samo priključek je drugačen. Nekje bi moral imeti tudi en 486 laptop z 12MB RAMa, samo ga trenutno ne najdem.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Loki ::

swap na ramdisk?
I left my wallet in El Segundo

Azrael ::

@Icematxyz

Tako je, uporabljeni IDE 2.5 to CF adapter ima res vse pine, ampak k sreči konektor na transportnem ohišju ni imel slepega pina, saj je zaradi same oblike okvirja nemogoče ta konektor obrniti narobe in potem še vse skupaj vgraditi v prenosnik.

Glede PIO/ DMA, na adapterju je napis DMA in ima nekaj SMD tranzistorjev, vendar vemo kako je danes z napisi. Vendar tudi Seagate disk ni bil kakšen dirkač, saj je po testih le PIO1, CF kartici pa PIO4.

@ender

Glej ZS.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

@Loki

Nimam možnosti, saj je RAMa kronično premalo, program za multimeter pa ne dela na Win3.1, da bi lahko uporabil te in zraven skreiral RAM disk za swap.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri microSD?

Oddelek: Kaj kupiti
193002 (2778) Tilen
»

Intel Little Valley (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8311529 (5389) Pyr0Beast
»

CF: Lexar vs. San Disk

Oddelek: Kaj kupiti
61790 (1681) OnTheMic
»

Kje v Lj. najceneje do CF 256MB kartice?

Oddelek: Kaj kupiti
232083 (1633) BlackHole
»

Izgubljeni podatki na (foto) spominski kartici

Oddelek: Pomoč in nasveti
154249 (3960) sneguljka1

Več podobnih tem