» »

Intelove dobrote za prenosnike: nova hladilna tehnologija in štirijedrnik

Intelove dobrote za prenosnike: nova hladilna tehnologija in štirijedrnik

Uporaba laminarnega toka za hlajenje aluminijastih ohišij prenosnikov ni več daleč

vir: CNET News

Calpella prinaša kar nekaj prenosnikom prijaznih novosti

vir: CNET News
CNET News - Intel je včeraj v okviru dogodka IDF na Tajvanu v pričakovanju ultra tankih prenosnikov, ki bodo po njihovih pričakovanjih preplavili trg v letu 2009, predstavil dve pomembni novosti.

Prva je nov način hlajenja ultra lahkih prenosnikov, ki so ga razvili po vzoru tehnologije za hlajenje letalskih motorjev. Kot je Intelov razvojni dosežek utemeljil Mooly Eden, vodja Intelovega oddelka za mobilne platforme, si današnji vnaročniki (laptopi) oziroma prenosni računalniki ne zaslužijo več svojega imena, saj se med delom segrejejo do visokih temperatur, ki so za stik z človeško kožo previsoke. Problem je še posebej izrazit pri zelo tankih prenosnikih, kot sta HP Voodoo Envy 133 in MacBook Air in predstavlja veliko oviro pri njihovem razvoju.

Zato je Intel razvil tehnologijo, pri kateri je za hlajenje uporabljen laminarni tok, pri katerem se zrak giblje v več plasteh po med vzporednimi ploščicami urejenih tokovnicah.
Podjetje namerava licencirati uporabo tehnologije vsem, ki želijo še bolj sploščiti svoje tanke prenosnike, zato jim Apple najbrž že pomenljivo mežika.



Nadalje je oznanil nekaj dobrot, ki se jih lahko v drugi polovici leta 2009 nadejamo v naslednji generaciji procesorjev s kodnim imenom Calpella, ki je osnovana na tehnologiji nedavno prispelega Nehalema, uradno poimenovanega Core i7.
Štirim procesorskim jedrom bosta družbo delala se grafični in pomnilniški krmilnik, jedra pa bodo imela sposobnost samodejnega vklapljanja in izklapljanja glede na zahtevnost delujočega programa. Ta sposobnost bo ključna za ohranjanje avtonomije baterij prenosnikov, za katere Intel pričakuje, da bodo štirijedrniki v njih nekaj vsakdanjega.

Pomembna novost, ki jo bo prinesla Calpella, bo tudi hkratna večnitnost, kar pomeni, da bo vsako izmed procesorskih jeder sposobno hkrati izvajati po dve programski niti, kar hkrati pomeni podvojitev niti, zaradi česar po osemjedrnikih v prenosnikih ne bo več nobene potrebe, pleg tega pa bi bili osemjedrniki po Intelovih izračunah med delovanjem odločno prevroči za uporabo.

36 komentarjev

kuglvinkl ::

Kaj ni potrebe po osem jedrnikih? BS! Bo pa AMD uskoču.
Your focus determines your reallity

Dr_M ::

Ceprav je HT precej izboljsan glede na P4, se vedno ne more nadomestit fizicnega jedra.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

moowy123 ::

Potrebe po 8 jedrnikih res ni :)). Že 4 jedra je danes umetnost zaposlit vse naenkrat ...

Amdahlov zakon dela svoje >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: moowy123 ()

Dr_M ::

Vse je odvisno od potreb.
Men komi dve jedri uspe zaposlit. Nevem pa kaj bi s stirimi pocel. :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matevžk ::

Vsekakor ne more HT nadomestiti fizičnega jedra, ampak v večini mašin po svetu se 8 jeder trenutno res ne bi nič poznalo (razen na ceni in temperaturi). S HT-jem bomo iz teh štirih jeder iztisnili kar največ za optimalno ceno in porabo.

Kar pa ne pomeni, da osemjedrnikov (morda prav tako "optimiziranih") ne bomo masovno potrebovali čez nekaj let - takrat se bo pa razvoj splačal in jih bodo pač naredili (kar najbrž pomeni, da par ljudi že dela na razvoju - seveda pa tega ne bodo naglas razglašali) ...
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

Bolj kot večnitnost bi mene veselilo združevanje jeder oz. da določen program potegneš preko večih jedr.

Z laminarnim tokom ali brez se bo laptop še vedno grel :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

omega3 ::

Z laminarnim tokom ali brez se bo laptop še vedno grel :)

You're missing the point... Nisem prebral originalne novice, ampak sklepam, da je cilj ohraniti spodnjo površino laptopa prijetno hladno zaradi naročja uporabnika, in ker je prečno na laminaren tok prenos toplote slab, lahko tak tok odvaja toploto s procesorja oz. komponent nasploh medtem ko hkrati izolira dno ohišja, v kolikor ni turbulenc, ki bi mešale plasti (kar je point laminarnosti).

Matevžk ::

Pyr0Beast, kaj točno predlagaš? Večnitni programi bodo tekli na večih jedrih, enonitni (bodisi ker so algoritmi po značaju taki, da jih je težko paralelizirati, bodisi zaradi slabega programerja ali razvojnega okolja) bi pa bolj težko ... (s kakšnimi cevovodnimi fintami morda ... ampak tako paralelizacijo bi bilo lažje izvesti na nivoju razvojnih okolij in prevajalnikov kot pa na nivoju procesorjev).
lp, Matevžk

Pyr0Beast ::

You're missing the point...
Toploto bo še vedno potrebno odvesti nekam. V kolikor se zadržuje v ohišju se stvar greje, če ne prek mešanja tokov pa preko IR sevanja ni druge.

Pyr0Beast, kaj točno predlagaš?
Nič, le to, da bi me veselilo videti HW navidezno zduževanje jeder v eno močnejše/hitejše jedro, smiselno pa vem, da ni ravno najbolj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

Pyr0Beas bluziš na polni črti.

COver over lez več jeder ni mogoč oz. pač dela aplikacija večnitno. In kdo pravi da bo ta toplota ostala v ohišju? Zdej imaš pač hotspot (CPU/GPU rebra), s katerih ventilatorji iz določenega razloga (varčevanje z baterijo oz. z glasnostjo) ne odstranjujejo toplote. Ztato se ta prenese na spodnjo stran laptopa in te greje. Treba bo pogledati izvorno novico, a očitno tale zadeva nekako ohladi spodnjo stran in to topoloto odstrani, sicer ne bi bil point plačevanja strokovnjakov s težkimi zneski, da bi ustvarili nekaj neefektivnega, right? Mnoge zadeve niso tako simpl, kot izgledajo na prvi pogled, trust me.

EDIT: kako jim je ratalo zadevo hladit z laminarnim tokom ne vem, ampak svaka jim čast. Problem pri laminarnem toku je, da se plast ob hladilnem telesu prekomerno segreje in, odvisno od tekočine, tega ne prenese naprej, vseeno pa ne sprejema nove toplote, saj ni temperaturne razlike. In nimamo hlajenja, medtem ko je stržen toka lepo hladen. Zato je pri vodnih blokih težnja k turbolentnosti, da bi se ta problem preprečil, saj turbolenca načeloma na rebra stalno dovaja hladnejšo tekočino, mimogrede pa se premša in se s tem temperatura tekočine stabilizira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Jst ::

Kaj ni potrebe po osemjedrnikih? Za domače uporabnike res še ni potrebe, vendar vsaka simulacija dandanes dobesedno joka po računski moči. Zato so se pa začele prodajati mašine, ki imajo namensko poleg procesorja še 4 ali 8 GPU, da pomaga. Kje? Kemija, fizika, vreme, tekočine,....

Hyperthreading je super zadeva. Super zadeva je bila že v času P4. Point je, da izkoristi prazne cikle procesorja, kadar mora le-ta čakati. In laymans terms.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Pyr0Beast ::

Ah ja zihr. Kar bodo naredili je to, da bodo vroče dele odmaknili od ohišja in bolj ali manj uredili dotok zraka kateri bo le tega, tam sproti ohlajal. Ne vidim nobene vesoljske znanosti tukaj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

TI ne, je pa znanost, verjemi. Tako kot sem rekel, simpl zadeve niso tako simpl, kot zgledajo.

simnov ::

jaz sem jih samo z dbpoweramp uspel zaposlit je pa to če nekaj stiskaš z dvojedrnikom vse počasi delaš medtem , ko pri štirih jedrih lahko lepo brskaš po spletu med stiskanjem.

Berserker ::

ja igre bojo rabile 8 jederne, pomoje boddo kr tak naredli da bojo mogli računalniki met sam da se bo prodajalo.

PrimozR ::

Za špil je neverjetno že če ima multithreaded (delujočo) podporo, kaj šele da bi rabili 8 jeder. Alan Wake je bil prvi napovedan špil, ki bi dododbra izkoristil quada, napovedan ej bil že za več kot eno leto nazaj, pa je bil če nekajrkat prestavljen.

Pithlit ::

Tisti, ki v današnjih časih rabi 8 jeder v prenosniku je, milo rečeno, rahlo čez les.

CPU intenzivne aplikacije naj se poganjajo na namizniku/serverju/whatever kjer se lahko zagotavlja učinkovito odvajanje toplote ter potrebne nadgradnje. Prenosnik naj bo pa terminal, pa se pač povezuje prek RD, VNC, whatever na server. Če pa rabiš kaj malega na "terenu" opravit pa pač malo potrpiš tistih pet minut da mlinček zmelje.

Potrebe po 8ih jedrih v prenosniku še dolgo ne bo. Mokre želje so pa itak vedno... tudi 32 jeder ne bo nikoli zadosti.

Sicer pa... a se ne dela kao na tem, da bi bili vsi osebni računalniki terminali, aplikacije pa bi se poganjale nekje na remote serverjih (google, MS...)?
Life is as complicated as we make it...

Spc ::

 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

BigWhale ::

Vsak zgleden web streznik ali pa podatkovni streznik bi zaposlil tudi 30 jeder, ce bi jih imel. :)

moowy123 ::

In seveda vsi vemo da so prenosniki primarno namenjenu ravno temu :)).

BigWhale ::

No, zgoraj je bilo receno, da ni potreb po osem jedrnikih. Med prenosniki morda res ne. Ceprav jaz sem ze razmisljal kako bi bilo, ce bi imel 'rack' izvedbe prenosnikov. :>

BlueRunner ::

Saj jih imaš :D

Rezine (blades): razmerje rezina/vgradni strežnik je gledano po velikosti in gostoti najbližje razmerju namiznik/prenosnik.

BigWhale ::

Blue, ja vem. :) Samo notebook je se manjsi k en povprecen 19" blade. Zmogljivosti so pa lahko ze kar primerljive. Recimo pri tistih low-end rezinah... :)

Mavrik ::

Mene bolj zanima kako so rešili tisto majhno dilemo, ko so HT enabled procesorji kurili več energije kot pa dvojedrniki. Kar je bil tudi en razlog zakaj so v Core 2 to opustili.
The truth is rarely pure and never simple.

PrimozR ::

BW verjetno je potem problem v hlajenju. En sam prenosnik se že fino segreje, v sendviču z 20 drugimi je pa toast.

AtaStrudl ::

"Mobilni" CPUji se ne uporabljanjo samo v prenosnih PCjih! Mnoge mini platke za embedded uporabo temeljijo na njih. Bo kar nekaj aplikacij za taksne zvalce!

Sicer pa se mi zdi, da je glavni problem pri trpanju jeder na isti cip pasovna sirina skupnega busa in skupnega cacheja. Vsaj pri mojem tipu aplikacij (DSP) je tako - in ce je stvar tako storasto narejena, da si jedra med sabo lahko podatke posiljajo samo preko resursov, ki so skupna vsem jedrom, je kriza.
Pri DSP aplikacijah tudi ponavadi ni problem ponucat N jeder, da je le komunikacija ustrezna, da lahko naredis vsaj pipeline brez uporabe globalnih resursov.

Sicer pa osemkorcni cipi ze obstajajo - CELL procesor (Sony PS3 uporablja "skart" celle z enim mrtvim...). Obstajajo tudi ze specializirani DSP cipi s po 128... CPUji. (bolj univerzalnimi kot tisti v GPUjih)

PrimozR ::

Sej piše v novici, da bodo ti mobilni quadi bazirani na Nehalemu, ki pa vrže v koš FSB in prinese Intelov klon HyperTransporta - QPI.

gzibret ::

> Men komi dve jedri uspe zaposlit. Nevem pa kaj bi s stirimi pocel

Počakaj na večnitne programe. Čez 1 leto ti bo pa igra napisala - ne moreš me zagnat, rabim vsaj 8 jeder ;)
Vse je za neki dobr!

Dr_M ::

Čez 1 leto ti bo pa igra napisala - ne moreš me zagnat, rabim vsaj 8 jeder

To se obljublja ze kr neki let. Vsaj od Q3A naprej.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matrin ::

Dvojedrni so špili v bistvu že zdaj. Sam je pač eno dveh jeder gpu.

Programi morajo žečet bolj izrabljat več jedrnost. Samo ne na tak način, js rabim 4 jedra, na manj ne laufam. Program mora glede na število jeder prilagodit svoje niti,da bi deloval čimbolje.

Jst ::

Če se omejim samo na igre...

Unreal Engine 3 lepo podpira večnitnost. UT3, Gears of war mi lepo zaposli vsa štiri jedra. Sicer ne 100%, ampak dovolj, da lahko rečem, da pridobiš z quadom napram dual core procesorjem.

ps: Za vse boljšo podporo dual in quad core procesorjem v igrah se lahko zahvalimo konzolam. Tako PS3 kot XBox360. No, bolj XBoxu, ker je arhitektura bolj podobna PCjevi. XBox360 ima namreč tri jedra in vsako jedro lahko obdeluje dve niti. Torej šest (6) niti. In da konzolo izkoristiš, kolikor se le da, je potrebno različne dele pogona paralelizirati. In kar lahko paraleliziraš na eni arhitekturi (XBox360), lahko enak algoritem tudi na drugi - PCju. Zato dobivamo čedalje boljšo podporo večim jedrom v igrah na PCju.

PS3 je pa poseben primer in ga ne moremo primerjati z PCjem. Oziroma arhitekturo Cella ne moremo primerjati z x86. Preveč sta si različna.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zheegec ::

HT v Nehalemu zna prinesti manj pohitritve, kot v Pentium4, ker je P4 arhitekturno bolj "požrešen" glede svojega dolgega pipelina in veliko več ciklov vrže stran... Bo pa najbrž to super marketing :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BigWhale ::

Hm, moram preveriti kako dela Supreme Commander. Ta naj bi podpiral tudi Quad CPUje.

Jst ::

Pri P4 je HT pri mysql-u na linuxu prinesel tudi do 30% pohitritve. Pri nehalemu je pa res vprašanje, koliko praznih ciklov bo lahko zapolnil. Če bo pohitritev "samo" 10 odstotna, se vseeno splača. Jaz ne verjamem, da se gre samo za marketing...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ufek ::

laminarni tok my ass. prvih nekaj tednov še mogoče res ja, kaj pa pol ko se bodo začeli na teh tokovnicah nabirati prašni delci? hrapavost, še posebaj neenakomerna povzroči spremembo zračne plasti, ki bo posledično spremenila laminarni tok v turbulentnega. in potem bomo v naročju spet držali grelno telo, le denarnica bo tanjša zaradi te "pogruntavščine"..

PrimozR ::

Turbolentni tok je za hlajenje boljši, čisto mimogrede...

Itak pa en shot pretokov s kompresorjem spuca vse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi mobilni procesorji 9. generacije Core so tu

Oddelek: Novice / Procesorji
3611067 (8648) MrStein
»

Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6712958 (9412) Invictus
»

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
83708 (2446) pegasus
»

Intelovi "Ultrabooki" leto dni kasneje: bolj slabo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
12330405 (26265) Zheegec
»

HP z doslej najtanjšim prenosnikom

Oddelek: Novice / Procesorji
428033 (5017) Zheegec

Več podobnih tem