» »

Kje je fora USB modemov ???

Kje je fora USB modemov ???

Samson ::

Sicer je ze veliko HW slo cez moj digitron, pa vendar sem se sele sedaj zacel malce igrackat z USB modemom, ki je mimogrede Trustov, toda imam obcutek, da je z vsemi enako. Glede na to, da so dejansko USB modemi software based, mi ni nikakor jasno, kako to da imajo tko slabe prenose. Dejstvo je, da notranji modemi kot so Motorola, Rockwell in ostali imajo boljse prenose kot zunanji na COM portih, in shodno temu, da so vsi novejsi modemi software, so tudi USB isti...Toda imajo slabse prenose celo kot zunanji modemi. Ali pa sem mogoce kaj spregledal. A je se kdo to opazil ?
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Gandalfar ::

dokler sem se imel 56k 3com sportsterja na com portu je ves cas delal na skrajnih mejah svoje zmoznosti.
Jaz bi rekel, da gre za tvojo subjektivno presojo. Poskusi narediti kaksne teste. Vec razlicnih modemov dati v svojo kisto in prenasati razlicne datotke pri razlicnih ponudnikih itd..

Fora USB modemov je tocno to - da so na USBju. Torej se ti ni treba ukvarjati z IRQji ipd. navlako. Poleg tega maci nimajo vec serijskih portov tako, da rabis USB modem.

Yurko ::

Heh, da majo notranji modemi boljše prenose od zunanjih. I think not. Jest mam 4 leta starega US Robotics in imam prenose preko 6KB/s.
fora USBja je pa to kar je že povedu Gandalfar.

MadMax ::

Samson: mislim, da sem ti ze enkrat razlagal, da je fora samo v pingu. Tega pa imajo uni na COM portu najslabsega.
Ampak za nas navadne surferje in downloadarje je to relativno zanemarljiv podatek (je pa zanimiv za on-line igricarje).

btw: gres kaj na vigred? Al si pa vsaj v nedeljo popoldan vzemi cajt za kako koko, da malo podivanimo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Samson ::

Yurko: Tole govorim iz lastnih izkusenj, preverjeno linija je dobra, celo med boljsimi, ze slo veeeliko modemov cez moje roke, naredil doktorat z motorolami, in naj me vrag pocitra, je celo na drugem mestu glede prenosov. Siba ga Supra...Tale na USB-ju pa je kriminal. Zacne kao z 6.3 potem pa kar nekaj casa je temica, pa nekaj pozmiga, potem prenasa okrog 3.9, pa zopet temica, pa malo vec in tako v nedogled. Kar pa se zunanjega tice, je pa konstantno okrog 5.5, v nekaterih primerih celo prek 6.0, ali pa se vec. Sicer pa motorola giba z nikoli manj kot 6.3, razen ce je server full pocasen. Supra pa seka nad vsemi, hehe.
Gandalfar: Testi delani sproti, beri zgoraj...
Eh in LudiMax dej greva zdej proti veceru al pa popoldan...:)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Brane2 ::

Tu je po moje bolj odvisno od kakovosti analognega dela (tistega, ki gleda proti telefonski liniji, kot od česa drugega).

Te stvari se stalno med seboj dogovarjajo o hitrosti prenosa. Poelg tega, ker "govorita" oba modema hkrati, morata znati odštevati svoj govor od signala z linije in tako izfiltrirati glas korespondenta. Ker je kasnjenje v liniji lahko precejšnje, mora stvar znati razpoznati svoj signal in ga na sprejemu izfiltrirati, tudi če je zakasnjen itd. To pa ne znajo vsi modemi enako dobro.

Zato prihaja do razlik in ne zaradi tipa linije modem<--->računalnik, ki stoji odzadaj.
Resda bi lahko teoretično COMport na najvišjih hitrostih dušil prenos, če ima modem vklopljeno kompresijo, samo to se v praksi baje ne dogaja toliko da bi blo vidno, sploh pa ne vpliva na padec hitrosti pod pričakovano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Samson ::

Brane2: Torej se naceloma strinjas z mojo ugotovitvijo, da sicer USB modem nekako "slabse" vlece...?
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Brane2 ::

Ne.

COMport lahko prenese cca. 11 KB/s (115 kbit/8)

Modem ti pa nese največ 6-7 KB/s in to ko ma res dober dan.

Torej bi moral bit COMport več ko zadosti.

Edini problem(ček) bi se ti lahko pojavil, če bi imel vklopljeno kompresijo podatkov v modemu. Takrat bi lahko modem po COMportu sprejete in oddane podatke lahko pametneje zapakiral in dosegel na telefonski liniji hitrejši prenos (baje do 3x), torej bi potrebna prepustnost COMporta v peaku narasla ny 21 KB/s in takrat bi se seveda ustavilo na 11 KB/s, kot bi šlo čez COMport.

Če ti stvari zatrokirajo na 3-4 KB/s, za to verjetno ni kriv COMport, RAZEN če ga nimaš narobe nastavljenega. Stvar mora biti nastavljena na 115 Kbit/s, hardverski hendšejk in mora uporabljati celoten FIFO čipa v obe smeri (ponavadi 16 byteov za Rx in Tx)...

Kar se USB-ja tiče, bi morala biti njegova hitrost več kot dovolj za potrebne hitrosti.
Edini problem bi se lahko pojavil pri ultracheap USB modemih zaradi latence.
USB 1.1 namreč ne omogoča periferiji, da bi obvestila računalnik, da rabi njegove usluge (interrupt). Raččunalnik mora čekirat ročno vse naprave periodično.
Če bi imal modem premajhen buffer, računalnik bi pa čekiru stvari s prevelko periodo, bi se ti znal buffer prefilat in bi verjetno prihajalo do pogostih zahtev za ponovljeno oddajo ali kaj podobnega, kar bi ti lahko ubilo prenos.
Jaz bi na tvojem mestu prechekiral kakovost telefonske linije.

Imaš to lepo speljano ali ste vlekli kilometre žice po celi bajti, po možnosti ob električni napeljavi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Samson ::

Hja, ce zunanji in notranji modemi lepo delajo, tale na USB pa ga serje, je potem napaka na USB poti....
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Brane2 ::

To bi blo lahko res, če bi testiral 3 modeme, ki so si drugače 100'% enaki, kar verjetno nisi. To, da ti torej USB model ni delu najbolje ni nujno fault USBja.

Po drugi strani pa tudi če je napaka v USB vmesniku, lahko da je v tvoji mašini.
Lahko da imaš slab driver za USB za svojo plato, lahko da te Winsi nekaj jebejo, lahko celo da uzporabljaš preslab USB kabel. Tahitri kabli so oklopljeni.

Instalacija USB modema je bla vedno enigma za Winse in tu je bla posebna procedura, ki je bla odvisna od modema. Spomnim se,da sem parkrat nad svojuim ISDN USRom obupal, ker Winsi enostavno niso hotli delat z njim preko USB vrat in sem ga moru priklopit preko COMporta.

Še zdaj ne vem zakaj. Ti istio Winsi so pred tem delali povsem O.K. s tem modemom prek USBja.
Šele ko sem nabavu Win2000 je stvar začela delat.

U glavnem gre tu instalacija v dveh fazah. Najprej se ponavadi instalira driver za novo USB napravo, nato pa naj konkreten modem driver, če se prav spomnim...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modem motorola

Oddelek: Pomoč in nasveti
422812 (2192) joco
»

USB ali com port

Oddelek: Pomoč in nasveti
271840 (1626) cekr
»

Kateri hardverski modem?

Oddelek: Kaj kupiti
231332 (1028) JP
»

dober modem

Oddelek: Pomoč in nasveti
101025 (855) KTr1sk
»

Proklet modem!

Oddelek: Pomoč in nasveti
161744 (1543) su37

Več podobnih tem