» »

Kako do HDR slike?

Kako do HDR slike?

SeeN000 ::

Oprostite če nisem dal topic na pravo mesto, pa vendarle me zanima naslednje
-s katerimi fotoaparati lahko slikam slike v načinu EV. V nekem tutorialu za HDR slike piše da moraš v fotoaparatu nastaviti na 3 različne EV (+2, 0, -2) v RAW formatu. Oprostite za vprašanje vendar nevem kaj s tem misli.
-ali je možno s PS CS3 narediti ta efekt EV v 3h različnih učinkih in shraniti v RAW?

zcetrt ::

Funkciji na aparatu se reče bracketing. Kateri aparat imaš?

Č boš iz ene fotke delal, bo bolj bedno. Photoshop brez pluginov za tone mapping tega še ne zna. Program, ki je kar kul, se imenuje Photomatix.
4.

Pyr0Beast ::

.. če imaš Cannona poglej za CHDK po forumu.

.. kar narediš z bracketingom je to, da zajameš več slik pri različni odprtosti zaslonke, od popolnoma temne (pridejo oblaki do izraza) do čisto svetle (sence se bolje vidijo). Dobiš ene 10 'odtenkov' slike :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

levaky ::

Bracketing lahko delaš tudi sam. Preklopiš na M(manual), nastaviš zaslonko in zaklop ter slikaš. Nato spremeniš zaklop za 2 vrednosti navzgor in 2 vrednosti navzdol, nato pa lahko še 4 gor in dol, odvisno od svetlobnih pogojev.

HDRe se da lepo delati v programu Photomatix. Vržeš notri slike, klikner create HDR in na koncu samo še popraviš detajle. JE bolj preprost kot PS.

lp, Matej

Frgazor ::

levaky: Pa ti programi nimajo težav z iskanjem prekrivanja na slikah? Če ročno za vsako sliko nastaviš vrednost EV se vsakič aparat malo premakne in niso vse slike čisto enake. Sam sem poskušal naredit par HDR slik z ixusom wireless, kjer lahko vse nastavljam prek računalnika in so rezultati vsaj zelo dobri če ne odlični.

levaky ::

Photomatix ima možno Align image. Kolikor sem uspel testirati, slike precej dobro poravna. Res pa je, da malo HDRjev dam razvijat na več kot 20x30 format.

Pravtako probavam HDRe slikati iz stojala oz. fiksne točke(skala,prečka,...), da se med slikanjem fotoaprat čim manj premika in ponavadi tudi velik kot zajema 27mm ali manj. Nimam pa izkušenj z izdelavo HDRjev pri 200mm.

lp, Matej

20sdfj093f ::

Je komu uspelo stlačiti CHDK na A420?

Vem, da je El Cheapo, ampak a ni point CHDK-ja prav ta, da omogoči El Cheapotom RAW ?

LPd

tec ::

HDR se najlazje dela na stativu in z daljinskim prozilom. Jaz naredim nekje 10 slik, ceprav pravijo da ni potrebe, amapk dobim najboljse rezultate. Iz enega raw fajla se mi ne dopade, ker se dogaja, da so prehodi prevec ostri in izpade prevec "umetno". Je pa seveda stvar okusa. Spodnja je bila sestavljena iz 15 slik in potem porihtana v photomatix

Pyr0Beast ::

Uff uff lepo lepo. Pohvale ! :)


.. za CHDK poglej na strani podporo. Ce ni bo kmalu, samo pridno cakaj pa malenkost zatezi piscem :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

levaky ::

Ja, pri HDRih moraš paziti, da ne izpadejo preveč umetno, kar se lahko hitro zgodi.

HDR iz treh slik:
 Planina na Krvavcu

Planina na Krvavcu

SeeN000 ::

tec kako si lahko tako lepo sliko naredil? jas ko sem slikal sem potem uporabil Photomatix in na koncu je slika bila takšna kot na začetku. Slikal sem po 3 slike en objekt. Se pravo +2, 0, -2, en objekt sem slikal s fotoaparatom v roko (v programu nastavil za ujemanje slik), eno sem pa slikal da sem foto postavil na fiksno podlago in slikal. Pri obeh je prišel končni rezultat = začetnemu. Niti do takšne slike nisem prišel kot jo ima levaky kaj šele teac. Slikal sem z navadnim digitalcem, pri vsaki sliki sem nastavil EV posebej. Je kakšen trik za naredti takšno sliko kot je od tec-a?

levaky ::

Kakšni so pa bili pogoji? Lep jasen dan ali sonce z oblaki na nebu, ti pa si slikal nekaj v senci? V slednjem primeru HDR še najbolje pride do izraza.

Kako se naredil HDR v photomatixu? Inportov vse slike, generate HDR in potem še Tone Mapping? Tone mapping je skoraj obvezen, če želiš kolikor toliko realno sliko. Slike imajo sigurno različne EVje oz. je iz slik razvidno, da so slikane z različnimi zaklopi?

lp, Matej

SeeN000 ::

Bil je lep sončen jesenski dan, nobo je bilo čisto, slikal sem pa v gozdu. Naredil sem to kar si povedal generate in tone mapping vendar ni bilo učinka. Za EV je bilo pa tudi očitno razvidno (ena je bila temna, druga malo manj temna, tretja pa svetla). Morda lahko gdo če se mu ljubi naredi tutorial filmček da na primeru vidim 3 slike in kako potem nastane HDR

tec ::

Prvo ne delat samo po tri slike, ampak nekje 5 ali 6. Koraki po 2 EV so zame preveliki in zgubis na detajlih. Kolikor sem jaz opazil je fora v tem, da ce das vec slik in manjse svetlobne prehode, dobis lepsi ucinek, oz. lahko v tone mappingu "odvijes" hdr efekt in dobis bolj slikarski izgled, kot pa umetni. Pa izbira scene je kljucna. V gozdu nimas ravno dobre izbire, ker so sama drevesa in tam prav pridejo sence. Pri hdrju pa iz senc vleces ven podatek. Torej pri soncnem zahodu meni zelo pase ali pri vodi in oblacnem nebu, kjer je skoraj nemogoce dobit modro in lepo vodo in zraven se jasne oblake in modro nebo. Ni vsaka scena za primerna za HDR. Spodaj je en soncni zahod, kjer sem naredil 10 slik in potem spet photomatix. Jasno se tukaj vidi, da je desni del prevec posvetljen in pokvari sliko. Pri naslednji pa so narejene samo tri slike in je efekt cist prevec umeten. Pri tretji pa se jasno vidi problem "prevec zelene trave", ki spet pokvari sliko. Torej, izbira scene je kljucna za dober HDR.





SeeN000 ::

tec hvala za razlago, bom probal z več slik da vidim če bo razlika in probal bom slikati da se bo na sliki še vidilo oblačno nebo. Drugače pa kot si rekel da je pri zadnji sliki problem problem trava...prav ta slika mi je všeč:) ker je slika iz realnosti narejena "umetniško" in takšen učinek jaz iščem :). Bom poskusil kot si rekel in potem javim moj rezultat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SeeN000 ()

Dua'L ::

Kako pa nastavite AEB prvo nastavite na +2 in -2 potem pa še na -4 in + 4?
GTX680
Intel i7 2600
8gb DDR3

levaky ::

jaz imam samo +1,0,-1... občasno -2,-1,0,1,2. Verjetno pa je precej odvisno od same situacije in svetlobe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lightroom 6/CC

Oddelek: Programska oprema
101313 (617) Oldi
»

predelava slike

Oddelek: Zvok in slika
183073 (2675) Senitel
»

canon s5 firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
506564 (5999) Pyr0Beast
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517529 (6638) BigWhale
»

shackani canon digitalci z digic2 (a610, a620, s2 is, s3 is) !

Oddelek: Zvok in slika
92816 (1749) tx-z

Več podobnih tem