Forum » Navijanje » Ali obstaja kakšen vsemogoči underclock (turn off) software za zmanjšanje porabe pri downloadanju???
Ali obstaja kakšen vsemogoči underclock (turn off) software za zmanjšanje porabe pri downloadanju???
tomaz321 ::
Ugotovil sem namreč, da mi moj mlinček ogromno požre tudi samo ko dela npr. le torrent čez noč in iščem preprost programček, ki bi mi z enim klikom npr. spremenil mojo mašino iz super hitre v varčnega odjemalca:
- zmanjšanje multiplikatorja, voltaže in frekvence cpu-ja(če gre)
- izklop gpu-ja (če gre)
- izklop vseh nepotrebnih diskov
- po možnosti izklop odvečnih in zmanjšanje frekvence delujočih ramov (če to pomaga)
........vse kar bi zmanjšalo porabo (hitrosti ventilatorjev.....)
Vem da obstajajo za AMD- overdrive, Intel- speedstep, Nvidia Ntune, Crystal CPUID, RightMark CPU Clock utility....Ampak jaz išče nekaj kar bi delalo za cel računalnik, ne pa da za vsako komponento posebej izklapljam in še to, da bi bilo mogoče tudi za starejše modele CPUjev, ki sicer imajo odprte nastavitve CPUja, ampak jih novejši programčki ne zaznavajo!
Ali obstaja kaj takšnega????? (OK, verjetno ne :), ampak vseeno bi rad vsaj vaše izkušnje in predloge v zvezi z varčevanjem energije slišal :)
- zmanjšanje multiplikatorja, voltaže in frekvence cpu-ja(če gre)
- izklop gpu-ja (če gre)
- izklop vseh nepotrebnih diskov
- po možnosti izklop odvečnih in zmanjšanje frekvence delujočih ramov (če to pomaga)
........vse kar bi zmanjšalo porabo (hitrosti ventilatorjev.....)
Vem da obstajajo za AMD- overdrive, Intel- speedstep, Nvidia Ntune, Crystal CPUID, RightMark CPU Clock utility....Ampak jaz išče nekaj kar bi delalo za cel računalnik, ne pa da za vsako komponento posebej izklapljam in še to, da bi bilo mogoče tudi za starejše modele CPUjev, ki sicer imajo odprte nastavitve CPUja, ampak jih novejši programčki ne zaznavajo!
Ali obstaja kaj takšnega????? (OK, verjetno ne :), ampak vseeno bi rad vsaj vaše izkušnje in predloge v zvezi z varčevanjem energije slišal :)
BuBBle.D ::
-Množilnik se ti avtomatsko zniža na 6 vkolikor imaš c2d sistem in imaš EIST vklopljen. Lahko pa sam downclockaš procesor.
-Brez GPUja ne bo šlo
-Vista ti sama izklopi diske, če ni aktivnosti na njih.
- Ram? Ne bo šlo avtomatsko in dosti ne bi prišparal
EDIT: poleg tega pa se meni osebno zdi neumno "šparat" pri računalniku. Rajši poglej okoli sebe in boš v hiši/stanovanju našel dosti drugih stvari pri katerih bi lahko privarčeval.
-Brez GPUja ne bo šlo
-Vista ti sama izklopi diske, če ni aktivnosti na njih.
- Ram? Ne bo šlo avtomatsko in dosti ne bi prišparal
EDIT: poleg tega pa se meni osebno zdi neumno "šparat" pri računalniku. Rajši poglej okoli sebe in boš v hiši/stanovanju našel dosti drugih stvari pri katerih bi lahko privarčeval.
|MSI MPG Z690 EDGE|Intel Core I7-13700K|64GB Viper Steel 3600Mhz|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BuBBle.D ()
tomaz321 ::
Vse se draži in ker sem zadnje čase delal poskuse z nekim elektronskim merilcem porabe električne energije, sem opazil, da mi računalnik v idle (brez prižganega monitorja) in ob pomoči vseh možnih pomagal za znižanje porabe, ki jih moj proc. in plata podpirata, še vedno pokuri malo manj kot 200w in tako ostane čez celo noč, če pustim prižgano!!!! Meni se to zdi ogromno in ne vem zakaj lahko nek laptop porabi za isto zadevo 25W - teoretično to pomeni, da imam moč 175w več kot laptop ==> 4.2kWh/dan ==> 126kWh/mesec ==> 1512kWh/leto, kar pomeni v povprečju okoli 135 EUR na leto več porabim in če bi se to dalo z nekim finim softwarom zrihtat, da bi z enim gumbom preklapljal med različnimi načini delovanja računala, bi bilo to še veliko bolje (vem da se da zmanjšat porabo CPUja GPUja in ustavljat diske, ker mi je ročno uspelo porabo zbiti na vsega dobrih 60W - mene samo zanima, če obstaja za vse to en programček, ali moram imet 3 zadeve za to, oz. po možnosti še kakšen bios setup)
@BuBBle - meni pa se ne zdi neumno šparat, še zlati če moram sam plačevati za porabljeno energijo in sploh pa v primeru, ko višja poraba energije ne prinese niti ene same koristi, ker downloadu ne bom zato čisto nič hitreje, če bom kuru 4xtok štroma
@BuBBle - meni pa se ne zdi neumno šparat, še zlati če moram sam plačevati za porabljeno energijo in sploh pa v primeru, ko višja poraba energije ne prinese niti ene same koristi, ker downloadu ne bom zato čisto nič hitreje, če bom kuru 4xtok štroma
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomaz321 ()
BuBBle.D ::
Lej te čisto razumem, samo imam jaz pač drugačno stališče glede tega.
Edina varijanta ti je da kupiš ABIT plato. V uGuru utility si lahko nastaviš različne profile in bi si enega nastavil z downclockanim FSBjem in znižano napetostjo in bi ga zvečer ko gre comp v idel vklopil. To je skoraj to kar iščeš. Super zadeva.
Edina varijanta ti je da kupiš ABIT plato. V uGuru utility si lahko nastaviš različne profile in bi si enega nastavil z downclockanim FSBjem in znižano napetostjo in bi ga zvečer ko gre comp v idel vklopil. To je skoraj to kar iščeš. Super zadeva.
|MSI MPG Z690 EDGE|Intel Core I7-13700K|64GB Viper Steel 3600Mhz|
Pyr0Beast ::
Ja, še eno rabljeno BOX-o za DL pa je mir.
BTW, tvoj komp papca 5W tudi, ko je ugasnjen ... jaz ga popolnoma ugasnem, ko ga ne rabim (odklop od omrežja)
BTW, tvoj komp papca 5W tudi, ko je ugasnjen ... jaz ga popolnoma ugasnem, ko ga ne rabim (odklop od omrežja)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Mitja358 ::
ma kaki 5W, moj ko je ugasnjen porabi samo 0.7W in to zato ker imam vklopljeno osvetlitev podloge za miško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mitja358 ()
Ker napajalnik maš ? :)
Loki ::
skoraj tezko verjamem, da ti pokuri 200w v idlanju. sicer pa mogoce bi pomagalo, ce bi vklopil blank screen screensaver, da nebi bilo treba izrisevati slike (oz. bi jo manj). pa downclockas lahko tudi na min.
I left my wallet in El Segundo
3furious ::
Asusov ruter wl-700ge podpira tudi downloadnje torrentov na vgrajeni (ali prek usbja) priklopljen disk, ampak je drag (cca 200€). Vendar pa porabi le 15-30W
In the age of information, ignorance is a choice.
Voip ::
Jaz uporabljam podobno zadevo - asus wl500g premium ( cca 75EUR ) + zunanji disk.
Zelo zadovoljen.
Zelo zadovoljen.
Icematxyz ::
@x45
Offtopic vprašanje:
Vidim da imaš naziv Persona Rudis pa me zanima če si ga dobil zaradi svojega AMD fanboy vsiljivega odnosa?
Offtopic vprašanje:
Vidim da imaš naziv Persona Rudis pa me zanima če si ga dobil zaradi svojega AMD fanboy vsiljivega odnosa?
Sc0ut ::
Pa saj se vklopi cool and quiet in je vse ok. (amd primer mislim no)
Se zmanjša takt procesorja, vodila,...
Stvar zaženi na kakšnem usb ključku in na en drug ključek tudi downloadaj, tako odpade disk,...
ali pa uporabi kakšen star p3 procesor in integrirano grafično (pazi kakovost kondijev na plati in ob starem napajalniku tudi tam)...
Ma opcij je pomoje polno.
Se zmanjša takt procesorja, vodila,...
Stvar zaženi na kakšnem usb ključku in na en drug ključek tudi downloadaj, tako odpade disk,...
ali pa uporabi kakšen star p3 procesor in integrirano grafično (pazi kakovost kondijev na plati in ob starem napajalniku tudi tam)...
Ma opcij je pomoje polno.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Blinder ::
A uporaba laptopa za te namene ni dobra? Po moznosti kaki laptop z okvarjenim ekranom?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Bi bilo v redu, če bi mu malce nadgradil hlajenje, dasiravno laptop in njegovi diski niso ravno za lafanje 24/7.
trek@s ::
Jaz bi nabavil en laptop centrino za kakšnih 150€ in ga imel za download. Ne rabiš velikega diska - pač vsake toliko časa skopiraš podatke na primarni comp. Poznam veliko primerov, ki laufajo laptopa 24ur/dan.
-- . . no, sicer pa tak laptop ne bo dolgo trajal.
Cforcer ::
MSI ima za to Green Power Genie dodatek, ki se priklopi med napajalnik in matično ploščo, no vsaj pri Diamond izvedbi je tako in ti občutno zmanjša porabo vseh naprav v računalniku, sproti pa lahko tudi na zaslonu spremljaš trenutno porabo in prihranek energije....
http://live.msi.com.tw/marketing/drmos/...
http://live.msi.com.tw/marketing/drmos/...
No . .. in, kako ti bo stvar povečala učinkovitost napajalnika ? :)
Zdaj sm se nehal ubadati s serverjem. Poraba 27.6W @ 7x66MHz :P
Zdaj sm se nehal ubadati s serverjem. Poraba 27.6W @ 7x66MHz :P
dexterboy ::
@tomaz321; mislim, da sta ti opciji z Asus routerjem in pa solo PC najboljši rešitvi. Jaz sem Asus-a kupil ravno zaradi DL-ja, takoj, ko je prišel ven, ampak... takrat ni ravno fse delalo, kot bi moralo
Zato sem sestavil drug PC (celeron na plati z vgrajeno grafiko in mražo), ki ga imam prižganega 24/7 in mi pokuri cca 45W. Glede na laptop in router z drugim diskom je to še vedno (vsaj) 10W večja poraba, ampak imaš možnost, da na tem PC-ju poganjaš še kakšen web server, ftp, samba, MP3 player...
Dejansko pri sebi opažam (tako doma in v službi), da bi rabil zverino samo za kakšno 'resno' delo in igranje špilov. Za vse ostalo (internet, office, torrenti...) bi bil dovolj že proc ranga 1,5 2 GHz ali pa še manj... Če se malo pohecam, bi moral s seboj nositi grafično kartico, ki bi jo ob željo po igri samo vstavil v comp, potlej pa hitro ven
Aja, tistih 10W; mogoče se ne sliši veliko, ampak tehle 10W znese na leto 10W*8700h=87000Wh=87kWh. In to JE VELIKO energije...
Moj cilj je osebno laptop, vendar nimam nobenih izkušenj pri uporabi prenosnika (si ga še ne lastim), pa tudi, če kupiš rabljenega, je to v štartu par sto evrov, ki pa jih lahko pametneje ponucaš...
O, pozabu, tvoje primarno vprašanje; ne, nisem še slišal za tak downcloack, lahko ti pomaga tole: ena palčka RAMa je 5W porabe, PCI kartica znese prav tako 5W, disk 10-15W (odvisno na generacijo), lahko že tu kaj prišparaš...
Zato sem sestavil drug PC (celeron na plati z vgrajeno grafiko in mražo), ki ga imam prižganega 24/7 in mi pokuri cca 45W. Glede na laptop in router z drugim diskom je to še vedno (vsaj) 10W večja poraba, ampak imaš možnost, da na tem PC-ju poganjaš še kakšen web server, ftp, samba, MP3 player...
Dejansko pri sebi opažam (tako doma in v službi), da bi rabil zverino samo za kakšno 'resno' delo in igranje špilov. Za vse ostalo (internet, office, torrenti...) bi bil dovolj že proc ranga 1,5 2 GHz ali pa še manj... Če se malo pohecam, bi moral s seboj nositi grafično kartico, ki bi jo ob željo po igri samo vstavil v comp, potlej pa hitro ven
Aja, tistih 10W; mogoče se ne sliši veliko, ampak tehle 10W znese na leto 10W*8700h=87000Wh=87kWh. In to JE VELIKO energije...
Moj cilj je osebno laptop, vendar nimam nobenih izkušenj pri uporabi prenosnika (si ga še ne lastim), pa tudi, če kupiš rabljenega, je to v štartu par sto evrov, ki pa jih lahko pametneje ponucaš...
O, pozabu, tvoje primarno vprašanje; ne, nisem še slišal za tak downcloack, lahko ti pomaga tole: ena palčka RAMa je 5W porabe, PCI kartica znese prav tako 5W, disk 10-15W (odvisno na generacijo), lahko že tu kaj prišparaš...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Aja, samo za informacijo; Gigabyte plate serije 7 z nf2 se preverjeno nažgejo brez grafe in tako delajo brez problema :)
Podobno deluje ASrock dual-sata in zelo vrjetno tudi Vsta :)
Podobno deluje ASrock dual-sata in zelo vrjetno tudi Vsta :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prižgan računalnik - poraba elektrikeOddelek: Pomoč in nasveti | 8973 (1806) | d4vid |
» | Računalniška poraba električne energije (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 33365 (26914) | oemdzi |
» | VIA z novimi procesorjiOddelek: Novice / Procesorji | 6282 (4356) | AngelOfDeath |
» | [FORK] Varčevanje z izklopom stand-by napravOddelek: Strojna oprema | 2507 (2242) | Tomay |
» | Kulku kuri računalnik?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2593 (2203) | T0RN4D0 |