» »

Kateri program uravna barve monitorja glede na printanje oz.razvijanje fotk?

Kateri program uravna barve monitorja glede na printanje oz.razvijanje fotk?

zan126 ::

Lep pozdrav zanima me,če obstaja kak tak program,da ti uravna monitor na realne barve?

npr.
Na monitorju obdeluješ slike,jih pač posvetliš oz.popraviš napake,ko pa stvar potem daš razviti oz.printat,pa je slika popolnoma drugačna.Ugotoviš,da si jo preveč posvetlil,potemnil...

Hvala za pomoč

Tomay ::

Temu se reče kalibracija monitorja in ostalih naprav. Je pa cela znanost okoli tega. Samo s programsko opremo tega ne moreš rešit, potrebuješ kalibrator.

Lahko pa poizkušaš tako na oko nastavit s poskušanjem.
Voodoo 4Ever

zan126 ::

Aha hvala,zanima me samo kako je z programi kot so Colorplus in podobni,sedaj nekaj berem?

_sem_ ::

Prav veliko ne znam pomagat, malo pa tudi mene zanima.

Dobit je mogoče referenčne printe barvnih lestvic, ki jih lahko primerjaš z ustrezno sliko na monitorju.
Z nekaterimi monitorji softver za popravljanje barv pride zraven.

Problem je, da na uč težko dobro opraviš, ker zaslon in referenčni print nimata enakega barvnega prostora, se pravi zaslon enakih barv v celoti sploh ne more prikazat.
Cenejši TN LCD paneli v tem smislu ne slovijo, marsikakšen zaslon prenosnika pa ima sploh obupne barve.
Pa še primerjava med papirjem in zaslonom je težka, odvisna od osvetlitve v prostoru.

Fotolabi barve pogosto popravljajo po svojih izkušnjah, ali pa tudi ne, odvisno koliko se operaterju ljubi. Lahko jim posebej naročiš, naj barv ne popravljajo... vseeno pa vpliva osnovna nastavitev stroja, papir itd. Mašinerija v fotolabih tudi ni bogvedi kakšna strašna kvaliteta glede barvnega tiska, obstajajo precej bolj kvalitetne dražje variante, po drugi strani so domači tiskalniki tipično slabši.

Pri domačih tiskalnikih je problem še z gonilniki tiskalnika in z aplikacijami. Npr. s HPjevim barvnim laserjetom znam dobit nekako razumne barve (glede na način tiska; tu ni mišljena kalibracija, saj z laserjem s tremi osnovnimi barvami ne moreš pričakovat nevemkaj) iz PhotoShopa ali PhotoPainta v CMYK prostoru preko PS gonilnika. Nikakor pa mi ne gre pa mi iz "pisarniških" Windows aplikacij (sRGB barvni prostor), fotke vključene v Word dokumente pridejo zelenkaste, enako je s tiskanjem iz Windows pregledovalnika slik - a kdo zna???
Fotke so izvorno tudi RGB in verjamem da bi moralo bit mogoče, saj tiskalnik RGB paleto naredi vredu pri self-testu. Opazil sem, da se barve razbalinajo tudi npr. pri copy/paste med aplikacijami.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: _sem_ ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor za obdelavo fotografij (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5216038 (12175) schurda
»

Kalibracija barv monitorja in tiskalnika

Oddelek: Programska oprema
322944 (2432) Okapi
»

CorelDraw publish to PDF

Oddelek: Programska oprema
121442 (1251) harvey
»

Kako naredim fluorescento oranžno barvo v photoshopu???

Oddelek: Pomoč in nasveti
151612 (1183) pjongwing
»

Photoshop

Oddelek: Zvok in slika
71575 (1430) ferjan

Več podobnih tem