» »

Dolg RS232 kabel

Dolg RS232 kabel

Piranha ::

Pozdravljeni!

Imam sledeč problem. Doma imam napravo, katero lahko povežem preko 15 metrov dolgega RS232 kabla, podaljška. Naprava sama že ima en kabel, vendar je prekratek. Ideja je, enostavno podaljšati kabel z enim ženskim in enim moškim konektorjem po principu, stakni in pozabi. Hitrost prenosa mora biti 19200 kbs (8 bit, 1 stopbit, no parity, no flow control, no handshake).

Kupil sem cat7 s/ftp kabel in dva DB9 konektorja, en ženski in en moški. Danes sem zadevo zlotal skupaj vendar povezava ni delovala, čeprav vem, da bi morala, saj sem se pred tem 100% prepričal o delovanju.

Nekaj delam narobe a ne vem kaj. Kabel cat 7 ima štiri zavite parice, ki so zaščitene v alu-plaščku. Poleg teh štirih paric ima še ozemljitev (pleteno). Kabel sem z DB9 konektorjem povezal tako, da sem posamezne parice razpletel in tako 8 žičk povezal z osmimi pini konektorja (1,2,3,4,6,7,8,9). Ozemljitev (pletenico zunanjega plašča) sem pa vezal na ozeljitev - ground (5). Na obeh straneh sem konektorja povezal enako (podaljšek).

Zadevo sem vezal takole... Kabel ima štiri ščitene parice: modro, rjavo, zeleno in oranžno. Modra parica je sestavljena iz modre žice in bele žice. Modro žico sem vezal na 1, belo pa na 2 in tako dalje... rjavo na 3, belo na 4... pletenico na 5, zeleno na 6, belo na 7, oranžno na 8 in belo, ki je prepletena z oranžno žico na 9. A je lahko v tem problem?

Sam znam toliko o elektroniki, da znam ravno lotat. :) Prosim za pomoč.
Piranha

Duhec ::

Za brzino 19200 baudov ali bps (bits per sec.) ne boš prišel dlje kot 15m, z 9600 pa max. 20 do 25m pa še kabel mora imet dovolj debele žice, no, Cat7 ima debelejše kot Cat5 in bi celo znalo delat na 15m.
Očitno imaš narobe vezano.
Če nimaš handšejkov potem enostavno poveži samo 3 žice (Tx=Transmit, Rx=Receive in GND=signal ground). Ostalih žic ne priklapljaj !
Na 9-pinskem D konektorju so to pini 2=Tx, 3=Rx in 5=GND.
Vendar moraš na drugem koncu križno zvezat pina 2 in 3 !
DB9 --- DB9
2 ---- 3
3 ---- 2
5 ---- 5
Upam, da ti rata.Poročaj !

Brane2 ::

Hmmm. Eno so teoretični stari standardi, drugo je realnost.

Če ne gre ravno za nek vojaški sistem, si verjetno lahko privoščiš kršenje standardov.

Folku so nizke hitrosti delale na pardeset metrov in več brez večjih problemov

Po moje si nekaj zašuštral z vezavo.

Ti v bistvu prenašaš dva signala - Rx in Tx - vse ostalo delaš SW.

Če je tako, si izberi dve parici ( recimo zeleno in oranžno) in eno žico vsake parice ( recimo tisto, ki je lisasta) poveži na maso, drugo na prenašani signal. Masi obeh signalov veži na vsakem konektorju skupaj in to je to. Bi moralo delati...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Piranha ::

Hvala za odgovore. Načeloma pa žal nobeden ni popolnoma zadel.

Problem sem rešil, zadeva sedaj deluje zanesljivo. Kako sem povezal? Enostavno sem prilotal na eni strani žičke na pine od 1 do 5, na drugi strani pa po barvah v obratnem vrstnem redu. Tako (če ta podaljšek staknem) je povezana vsaka barva z vsako.

Torej, na ženski DB9 konektor:

modra = 1
rjava = 2
oranžna = 3
zelena = 4
bela = 5

Moški DB9 konektor:

bela = 1
zelena = 2
oranžna = 3
rjava = 4
modra = 5

Zadeva deluje kot našmirana s hitrostjo 19200 bps. Kabel pa je dolg celo 16 metrov in je delno speljan poleg visokovoltažnih kablov.
Piranha

Azrael ::

Baje naj bi šel RS 232 do 30m, paralelni čez LPT pa 5 m.

Doma mi je brez težav delal 10m Laplink kabel z maksimalno brzino, ki jo omogoča Intersvr v DOS, to je 115.200kbps. Tako, da trditev od 30 m najbrž drži. Sem pa uporabil koaks.

Paralelni kabel pa je deloval brez težav pri dolžini 5m in še signal je bil speljan skozi scaner in njegov 2 meterski kabel, tako, da je bilo vsega skupaj 7m kabla.

Te stvari so bile razvite za industrijo in ne z namenom super duper cifer za marketing in pač delajo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

AndrejS ::

Če bi res rabil tako dolg kabel je rešitev sledeča. Vzameš en USB->serial adapter in pridobiš s tem nekaj metrov.

Azrael ::

Že, samo koliko RS-232 naprav dejansko dela s temi pretvorniki? Moj Samsungov telefon ne, razne avtodiagnostike tudi ne, za kako serijsko miš pa običajno ne rabiš tako dolgega repa...

Ali je zanič HW izvedba ali SW podpora, največkrat pa oboje.
Nekoč je bil Slo-tech.

AndrejS ::

sem slišal tudi da znajo bit težave s temi pretvorniki, sam sem ga uporabil za dostop do switcha, in je delal.

dolmar69 ::

Pozdravljeni
mal vam teorijo zmešam... prvo dejstvo je da je problem pri RS232 kablih problem samo kapacitivnost... debelejši kot je kabel večja je kapacitivnost kabla in s tem se začnejo problemi. Najbolj primerni so kabli z 0.002mm žicami...he he he... tu pa skor ni limita dolžine...
Seveda če ne rabite maximalne hitrosi je tudi rešitev v zmanšanju hitrosti za polovico in rezultat je tudi do 4 kratna dolžina prejšnje.
Tak da preizkušena varianta deluje nekje na 100 m.
tle še pa moja potrditev nekega amerikančka...

Achieving long distances on RS232 has two facets:

Reduce the cable capacitance as far as possible. RS232 does not carry a lot of current so anything larger than 0.02mm2 (because anything smaller will break!) is a waste of copper. Reducing the outer area of copper will automatically reduce the capacitance of the cable, and significantly too. A favourite cable for wiring fixed installations is indoor telephone cable (ITC).

The second (and more important factor) is that every signal uses a twisted pair with one leg being a ground return, regardless of what the signal is (and this includes DCD, RI, etc.). Again, the favoured ITC is already in twisted pairs.

Pa velik metrov kabla želim al pa miško pri sosedu... he hehe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolmar69 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

lan kabli (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5713513 (11218) gazibo
»

UTP kabel na razdalji 100m naenkrat ne deluje več

Oddelek: Omrežja in internet
374940 (4278) ...:TOMI:...
»

internet enkrat dela drugič ne...

Oddelek: Omrežja in internet
201564 (1256) Pyr0Beast
»

temp data logger

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
323200 (2620) maticm
»

Pomagajte!!!Lan kabel

Oddelek: Omrežja in internet
52886 (2738) ali3n

Več podobnih tem