» »

Discovery, NGC & Co. - kam so šli dobri dokumentarci?

Discovery, NGC & Co. - kam so šli dobri dokumentarci?

aljazh ::

Nekaj let nazaj sem z užitkom gledal National Geographic in Discovery channel. Danes pa imam občutek, da sta omenjena kanala le še bleda senca tega, kar sta bila. Kvaliteta predvajanih dokumentarcev je po mojem mnenju šla krepko navzdol.

Na trenutke dobim občutek, da sploh ne gledam več NGC ali Discovery, pač pa nekaj podobnega Kanalu A. Reality oddaje v stilu American chopper, Hot rod, How to build a (vstavi poljubno) zame nikoli niso bile in nikoli ne bodo dokumentarci.

Pa "dokumentarci", kjer rekonstruirajo nesreče. Ok, saj so včasih zanimivi. A kaj ko so vsi narejeni po istem kopitu. Štanca. Pa tudi pri številnih drugih dokumentracih opažam, kot da so skoraj vsi narejeni po istem kopitu.

Res je bilo vsebino dokumentarcev že včasih treba jemati cum grano salis. Toliko vsebinskih napak in napačnih informacij kot jih včasih zasledim pri kakšnem dokumentarcu danes, pa me že vse skupaj spominja kot bi dokumentarce snemala ekipa Sveta na Kanalu A.

Sicer pa tudi glede senzacionalističnih prijemov marsikateri dokumentarec ni nič boljši od omenjene slovenske kvazi informativne oddaje. Pretiravanja, nešteto pridevnikov pri opisovanju in podobno IMO ne sodi v dokumentarni film.

Discovery, NGC in ostali "dokumentarni" kanali po mojem mnenju postajajo vse bolj "entertainment" kanali. Mnogi dokumentarci in kvazi dokumentarci pa dobesedno zlorabljajo znanost oz. jo uporabljajo samo zato, da jim lahko prilepijo oznako "dokumentarec". Sicer bi bili nič drugega kot reality showi tipa Moja sanjska ženska in moj sanjski moški.

Kje si je torej sploh še možno ogledati kakšen res dober dokumentarni film na temo tehnologije, okolja, vesolja, ipd? Nad Discoveryjem in podobnimi kanali sem namreč obupal.

OldSkul ::

Viasat explorer in še posebej history sta zelo dobra kanala, boljša od discoveryja in NGC.

Ted ::

BBC Knowledge, na njem vrtijo tudi Top Gear :) .
Mah...

Thomas ::

Tako, kot se je pred leti zaustavila znanstvena fantastika, se zdaj zaustavlja poljudna znanost.

Če bi hotela biti relevantna, oziroma kadar je relevantna, jo bo gledalo premalo ljudi, da bi se splačalo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ted ::

No, saj Discovery še vedno ma dobre dokumentarce, večinoma pa so ti na Discovery World in Discovery Science. Na Discovery-u pa res pretiravajo, sploh s "poljudnimi" oddajami ob katerih ima človek velikokrat mešane občutke.
Mah...

whatever ::

Se strinjam. 24 ur na dan samo neko švasanje. Cool mi je bila recimo o Černobilu, o nesreči Apollo 13, une zgodovinske (tehnološka odkritja 18., 19. stoletja v Evropi al neki takega) so kul, mythbusterjev sem se že naveličal sploh pa jih večinoma samo ponavljajo, Top gear in Brainiacs so še dokaj gledljivi, american chopper gledaš 2 oddaji in si videl vse, crime investigation me ne zanima, in vse kar je povezano s švasanjem tudi ne.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

BigWhale ::

Tako, kot se je pred leti zaustavila znanstvena fantastika,


Mnja, jocem skupaj s tabo.... :)

mitkos ::

Meni so na Discoveryju dobri naslednji oddaji Mythbusters in Ultimate survival. Ostalo pa je žalost in nekaterih oddaj sploh gledat ne morem.

pharaon ::

Sem opazil isto že kako leto nazaj, moja rešitev je bila, da si pač potegnem z neta kak dokumentarec in ga v miru pogledam na kompu. Na žalost nimam možnosti, da bi imel programe kot so Discovery science itd...just plain old discovery, kateri je že res skoraj negledljiv...

LP

Thomas ::

Da pristavim svoj pisker. Kmalu po letu 2000 sem trdil, da bo download filmov in oddaj po netu in gledanje kadar jih hočeš, izpodrinilo TV kanale.

Rekli so, da naj gre to iz mojih ust v božja ušesa. Bog mau naglušen, a vendarle je dojel, naposled.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

whatever ::

Pametno bi bilo uvesti neko takso za uporabnika interneta, recimo 20 eurov na osebo, s katero bi imel dostop do večine plačjivih avtorskih vsebin. Se pravi, večina filmov, programov, knjig, mp3jev itd. Lepo legalno vse. To ne bi veljalo edino za pravne osebe. Se pravi pravne osebe in firme bi kupovale in plačevale po starem, fizične osebe bi pa ob nakupu širokopasovnega interneta imele možnost sprejemljive cene za takso, s katero bi imele možnost downloada in uporabe vseh tistih sicer avtorsko zaščitenih vsebin, katerih lastniki bi se vključili v ta sklad.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

PaX_MaN ::

How it's made, Mythbusterji in sem ter tja Deadliest catch, na ta drugem pa karkoli, kar ima notri daljne sorodnike domačih mačk.

rolihandrej ::

Ah discovery je že bolj tako tako. Discovery science je malo boljši ampak še vedno ne preveč. Prav na živce mi gredo stvari kot so Hot Rods, American Chopper, Dirty Jobs.... Sem ter tja pogledam How It's made, Mythbusterje in Brainiac ampak mi gredo počasi že na živce. Tudi Cool Stuff je bil OK pa ga samo še ponavljajo.

Na NGC je dober kaki Aircrash Investigation - ampak to raje potegne iz neta in pogledam kadar jaz hočem.

Viasat explorer sem nekoč videl in izgleda OK - bom malo bolj natančno pogledal kako je kaj. Predvsem pa mi manjkajo tehnološki dokumentarci - ker jih preprosto ni.
http://www.r00li.com

aljazh ::

Točno to. Tehnoloških dokumentarcev enostavno ni. Še tisti, ki vsebinsko imajo potencial, da bi bili tehnološki pa so narejeni tako, kot da bi bili namenjeni osnovnošolcem in gospodinjam brez izobrazbe.

Včasih so bili tudi dobri dokumentarci o vesolju, danes jih praktično ni več.

Da ne omenjam vojaških dokumentarcev. Za večino novejših, ki se jih vrti zadnje čase, imam občutek, da so nastali v PR oddelkih ameriške vojske.

Glede izbire kanalov sem na žalost omejen s ponudbo T-2, torej Discovery, NGC, NGC Wild, Animal Planet, Discovery Science in Discovery World. Zadnja dva še največ gledam, a sem se že malce naveličal, ker kar naprej ponavljajo ene in iste dokumentarce. Navaden Discovery pa bi IMO lahko že kar preimenovali v "American reality show channel".

gzibret ::

Marsikateri dokumentarec danes je še hujši od povprečne telenovele. Samo neko nakladanje, natolcevanje itd... Namesto, da bi posredovali kakšne podatke in informacije, nategujejo tisti dokumentarec do nezavesti (recimo, kako mamica joče, ker je sinko dobil drisko od neke še neznane bakterije). Ali pa, kako geolog potolče en preperel kamen in ga gleda pod lupo, kot da bi bil nevemkaj, pol pa iz tistega majhnega drekca naredi teorijo o katastrofalnem cunamiju. Bolano.

V eni uri, kolikor traja en dokumentarec, dobiš 2, morda 3 podatke, ki bi jih lahko vse skupaj, vključno s komentarjem, kaj ti trije podatki pomenijo, navedli v enem stavku.

Še ultimate survival se je spridil. Največja fora te oddaje je sedaj le še v tem, kaj nagnusnega bo on anglež požrl - ščurka, hrošča, živo žabo, napol zgnilo truplo antilope itd...
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

profii ::

ja ultimate survival je bla še edina zanimiva serija ki sem jo gledal. sedaj pa tudi to ni več to.
v začetku serije je skočil z helihopterja z pipcem u žepu in se prežiljajl. nazadnje ko sem gledal je skočil s padalom, polnim nahrbtnikom, 100m vrvi in tremi snemalci. potem je pa še use malomarno narejeno. na vrhu stene priveže vrv, se spusti dol in potem ga pokaže kako zvija vrv. kdo mu jo je pa odvezal??

lp

Cveto ::

Itak je tako, da imajo na teh kanalih kar "obdobja". Kakšno leto ali dve nazaj so bile nonstop tematike iz 2 svetovne vojne, potem so bli skoz "forenziki" in razčiščevanje raznih umorov in podobno, sedaj so predvsem "construction" zadeve in precej "reality" oddaj...

Men bi pasalo spet malo zgodovine, pa en samo 2 svetovna vojna (žal ima discovery tudi poseben kanal za to in na tem, "navadnem" ni več tega", pa kakšne bolj tehnične zadeve (pa ne švasanje), predvsem pa da bi bilo mešano in narejeno malo bolj poglobljeno, ne ravno tako da je prilagojeno pet letnemu otroku (in povprečnemu američanu, hehe)

Če bom kdaj vzel Amis TV (zdaj imam vrhniško kabelsko, ki ima samo osnovni discovery in ngc), bo to samo zaradi preostalih poljudno znanstvenih programov.
i7-3770@4.3ghz, Asrock Fatal1ty p67, MSI GTX 1060 GamingX 6GB

echo ::

Nažalost je povpraševanje po "reality" in "švas" oddajah večje od tehnoloških in zgodovinskih dokumentarcev

julah ::

Boljši je na Discovery science survivorman.

Tisti gre res sam v divjino in si vedno nastavlja kamere. Vse sam.

LeXani ::

Važn da se švasa. Sam škoda ko tolk ponavljajo..
Čas prve prijave 04.11.2005

profii ::

Važn da se švasa. Sam škoda ko tolk ponavljajo..

pa neb meu poleg usega tega švasanja nič proti, samo če bi pokazali bistvo.
vedno ko se gre kako se švasa premaknejo kader. da bi se kaj navadu s teh oddaj je enako 0.

dukenukem ::

js tvja skor ne gledam ,edino discovery pa national geografic,je pa res, da sem te programe dobil šele kak mesec nazaj in mi paše mal pogledat

Jst ::

To sem tudi jaz opazil. Nekaj let nazaj (3,4), je bilo dolgo obdobje, ko so na Discoveryju po polnoči vrteli oddaje o drugi svetovni vojni (o ljudeh, strategiji, bitkah, tehnologiji). Med tistim obdobjem mislim da so začeli izginjati dobri tehnološki dokumentarci in kot že omenjeno pomikati v "real reality channel". Škoda. Pogrešam breakthrough science, o vesolju, elementarnih delcih, predlaganih rešitvah kakšnega problema.

Sem gledal "dokumentarec" o gravitaciji in kako naj bi Einsteinova teorija napovedovala gravitacijske valove. Povedali so, da so v USA zgradili dva dolga laserja, ki sedaj čakata, da bosta "out of sync", kar bi lahko pomenilo dokaz o teh valovih, a zraven niso povedali nič koristnega. Videi o gravitaciji, rollercoasters, 20sek breztežnosti z letalom, vse to na način, kot da bi osnovnošolcu razlagali o gravitaciji, šele na koncu so pa namenili zadnji del po reklamah o tema laserjema in to je bilo konec oddaje. Oddaja za pogledati zjutraj, ko si čisto zaspan, piješ kavo in sploh ne spremljaš 100%, kar gledaš. In za to oddajo res niti nisi rabil pozorno spremljati. Tudi izbira besed je bila čisto osnovna, da razume vsak.

To niti PopSci ni, ampak samo Pop.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

primozsu ::

Ve mogoče kdo če bi se slučajno dalo kje na netu gledati discovery science (npr. preko kakšnega internet TV-ja,...)?

MojsterLeo ::

res je, da kvaliteta programa na discovery pa NGC pada. ampak to ni nic v primerjavi s cartoon network! ta program je ratal totalni zmazek... vcasih so vrtel dobre klasike tipe disney, hanna barbera (wacky race, flintstones, scooby doo), zdej pa vecinoma furajo neke indie zmazke brez repa in glave. jst teh risank sploh ne zmorem nikoli do konca gledat, tolk so mi glupe.

gorjanc ::

MojesterLeo si mogoče pomislil da si se ti spremenil in nisi ravno ciljna publika Cartoon Networka. Meni se zdi marskiatera risanka prov dobra in posrečenan nprimer: Samurai Jack, Ben 10, Fosters pa še kaj bi se našlo. Meni so ravno une klasike najedale vedno iste ponavlajoče fore.

flipflop ::

Na CN pogrešam 2 stupid dogs, pa cow&chicken in podobne. Za scubija, kremenčkove mi nikoli ni kaj posebej bilo.

Kaj pa na Discovery Science in Discovery Civilisation, so tudi takšni dokumenarci al je kaj boljše kvalitete? Sem se tudi jaz že malo naveličal tistih ribičev in 100 različnih delavnic s čoperji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Discovery Channel je postal prav živceparajoč program! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
556222 (3380) gendale
»

TV3 odhaja?

Oddelek: Sedem umetnosti
303735 (2409) ahac
»

Katir TV program največ gledate ?

Oddelek: Loža
342537 (1800) Scorpia
»

RTV prispevek višji za evro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
1798587 (4210) aljazh
»

siol tv in podnapisi

Oddelek: Omrežja in internet
61071 (953) mare_

Več podobnih tem