» »

Določitev nepremikajoče točke v vesolju

Določitev nepremikajoče točke v vesolju

bMozart ::

Glede na ignoracijo posta v temi (vesolje - nekaj teorij) odpiram novo temo. Post se je glasil približno tako:

Že dolgo nazaj sem naredu miselni poiskus, pa še vedno ne razumem dobro zakaj nebi deloval: Imamo 6 zelo natančnih ur (astronavtov), ki jih pošljemo s skoraj svetlobno hitrostjo v 6 različnih strani,pravokotnih eno na drugo (gor,dol,levo,desno,naprej,nazaj) potovati po vesolju (za vsako uro(astronavta) posebej porabimo enako energije za pospeševanje). Po nekaj časa potovanja se vrnejo nazaj do iste točke, kjer zavirajo nazaj tako da so v takim položaju kot so začeli. Zatem primerjamo ure in kaj ugotovimo? Da 6 ur ne kaže enako? To pa zato ker, kjer so začeli niso bili pri miru? Ok. V tisto smer (vektor), kjer je ura najbolj izstopala potem vseh 6 za kratek čas pospeši. In potem ponovno naredi isti poiskus, in potem še enkrat istega itd. Vprašanje: Zakaj se na tak način ne da določiti točke, ki miruje? Oziroma točke ki bi jo imeli za osnovo?

Upam da sem razločno napisu kaj je v moji glavi:) Kakorkoli v taki točki bi bilo pomoje potem smiselno narediti poiskus absolutne temperature, kjer bi probali doseči 0 kelvina. Ne pa na zemlji, ki ima neko hitrost glede na to točko, ki je pri miru.

To je to:)
?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

JanK ::

Ker taksna tocka, oziroma absolutni koordinatni sistem, enostavno ne obstaja. Vedno se ubadas samo z relativnimi hitrostmi, absolutna hitrost nima pomena. Z Wikipedie Lack of an absolute reference frame

The principle of relativity, which states that there is no stationary reference frame, dates back to Galileo, and was incorporated into Newtonian Physics. However, in the late 19th century, the existence of electromagnetic waves led physicists to suggest that the universe was filled with a substance known as "aether", which would act as the medium through which these waves, or vibrations traveled. The aether was thought to constitute an absolute reference frame against which speeds could be measured. In other words, the aether was the only fixed or motionless thing in the universe. Aether supposedly had some wonderful properties: it was sufficiently elastic that it could support electromagnetic waves, and those waves could interact with matter, yet it offered no resistance to bodies passing through it. The results of various experiments, including the Michelson-Morley experiment, indicated that the Earth was always 'stationary' relative to the aether – something that was difficult to explain, since the Earth is in orbit around the Sun. Einstein's elegant solution was to discard the notion of an aether and an absolute state of rest. Special relativity is formulated so as to not assume that any particular frame of reference is special; rather, in relativity, any reference frame moving with uniform motion will observe the same laws of physics. In particular, the speed of light in a vacuum is always measured to be c, even when measured by multiple systems that are moving at different (but constant) velocities.


Preberi si se The Meaning of Einstein's Equation; Preliminaries in Where is the centre of the universe?

msjr ::

Hja, ne bo šlo. Lahko pa enostavno rečeš, da je središče vesolja astronomski observatorij v Greenwichu in od tam meriš absolutne razdalje. 8-)

Drugače pa je to en tak problem, kot če bi iskal najbolj zahodno (vzhodno) točko na zemlji. Vedno je nekaj bolj zahodnega (vzhodnega) od nje. Razen če se ne sklicuješ na prej omenjeni observatorij (kot je to sedaj).

[edit]: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msjr ()

Grey ::

Absolutna točka definitivno obstaja. Če hočete, da je teorija velikega poka veljavna, potem morate zavzeti tudi dejstvo, da obstaja neka točka, ki jo lahko vzamemo za absolutno. Ali to ali pa se vesolje ne širi enakomerno in se posledično tudi vesolje premika...

JanK ::

Absolutna točka definitivno obstaja. Če hočete, da je teorija velikega poka veljavna, potem morate zavzeti tudi dejstvo, da obstaja neka točka, ki jo lahko vzamemo za absolutno. Ali to ali pa se vesolje ne širi enakomerno in se posledično tudi vesolje premika...


Nisi prebral linkanih razlag, ki sem jih navedel, kaj ne?

Da te ne bi slucajno stalo kaksnega klika prevec, na strani Where is the centre of the universe? ti lepo pise:
... but if the Big Bang was an explosion

In a conventional explosion material expands out from a central point. A short moment after the explosion starts the centre will be the hottest point. Later there will be a spherical shell of material expanding away from the centre until gravity brings it back down to Earth. The Big Bang as far as we understand it was not an explosion like that at all. It was an explosion of space, not an explosion in space. According to the standard models there was no space and time before the big bang. There was not even a "before" to speak of. So, the Big Bang was very different from any explosion we are accustomed to and it does not need to have a central point.

If the big bang were an ordinary explosion in an already existing space we would be able to look out and see the expanding edge of the explosion with empty space beyond. Instead we see back towards the big bang itself and detect a faint background glow from the hot primordial gases of the early universe. This Cosmic Microwave Background Radiation (CMBR) is uniform in all directions. This tells us that it is not matter which is expanding outwards from a point but rather, it is space itself which expands evenly.

It is important to stress that other observations support the view that there is no centre to the universe, at least in so far as observations can reach. The fact that the universe is expanding uniformly would not rule out the possibility that there is some denser, hotter place that might be called the centre, but careful studies of the distribution and motion of galaxies confirm that it is homogeneous on the largest scales we can see, with no sign of a special point to call the centre.

gani-med ::

Absolutna točka definitivno nikjer v Vesolju NE obstaja.

Vsaj ne ena sama. Za vsako točko bi lahko trdili, da je absolutna, samo potem tudi pojem "absolutno" izgubi ves smisel.

V katerokoli točko Vesolja se postaviš, vedno se ti bo zdelo, kot, da se vse oddaljuje stran od tebe in kot da si ti v centru Vesolja.

Za lažjo predstavo, če napihuješ balon, se podobno tudi mušici zdi, da se vse točke na balonu oddaljujejo od nje, pa vseeno, kam na balonu jo postaviš. Vedno se ji bo zdelo, da je v samem središču eksplozije, da vse beži stran od nje. In dlje kot so točke na balonu od mušice, hitreje se od nje oddaljujejo.
Enak efekt, kot na balonu je izmerjen tudi za oddaljevanje galaksij v Vesolju od nas, le da je tu v treh dimenzijah, ne le v dveh, kot na balonu.
CO2 is the elixir of life.

bMozart ::

Še vedno ne vidim razloga zakaj zgornji poiskus približne določitve nepremikajoče točke nebi deloval. Več krat bi ponovili poiskus, bolj natančno nepremikajočo točko bi imeli (ali več le teh točk, če bi naredili več neodvisnih poiskusov)... Dajmo še predpostavit, da se na začetku ne da se zavedamo gibljemo s polovično svetlobno hitrostjo. Ure pa v vse smeri pošljemo za recimo 1 leto tako kot sem zgoraj napisal. Ali bi ure kazale enako ali ne?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bMozart ()

drola ::

kdo meri čas, po katerem se vrnejo? če ga vsak sam, potem bi njihove ure kazale približno enako ob vrnitvi. Težavica je le, da vrjetno ne bi istočasno prišli nazaj.
https://drola.si

gani-med ::

Če bi vsi pospeševali do enakih hitrosti, ne glede na smer in se nato nekje spet dobili (ali pri nekom od njih ali blizu kakšne markacijske točke, naprimer levo od središča Rimske ceste :D ) , bi jim ure kazale enako. Če bi pa kdo od njih s hitrostmi "pretiraval", bi pa verjetno ob ponovnem snidenju našel svoje kolege že pokojne, če bi jih seveda sploh še našel.
CO2 is the elixir of life.

drola ::

kaj pa, če kdo na svoji poti sreča kak precej masiven objekt?
https://drola.si

jype ::

gani-med> Absolutna točka definitivno nikjer v Vesolju NE obstaja.

Seveda obstaja. Tle pr men v predalu je. In kar je najbolj zabavno, nihče ne more dokazat, da se celo vesolje ne vrti okoli nje.

Tako da povsem razumem potrebo nekaterih, da v tako točko verjamejo - ker človeku daje tisti warm fuzzy feeling, ki ga pri hladni analizi ni.

gani-med ::

>> kaj pa, če kdo na svoji poti sreča kak precej masiven objekt?

Ga ne sreča
(predpostavimo da šibajo samo po praznem medzvezdnem prostoru)
Če pa vsi srečajo enako masiven objekt na enaki razdalji, pa to tudi ne bi desinhroniziralo njihovih ur.


Seveda lahko vsakdo verjame v svojo "absolutno točko", če želi, vendar ne vem, če bo imel od tega kakšno posebno korist. Svoboda veroizpovedi je občanom zagotovljena tudi z ustavo >:D
CO2 is the elixir of life.

bMozart ::

Za (hitrost) pospeševanje bi porabili za vse ure enako energije. Je pa res problem kako bi potem po potovanju v neko smer prišli nazaj do iste točke, ne da se bi razlike časa izničile (saj bi ure morale smer premikanja obrniti). Kakšna zamisel kako rešiti ta problem?
Če sploh je rešitev na problem, če je ni, potem mi je pa stvar razumna zakaj se ne da določiti nepremikajoče točke v prostoru :)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Brane2 ::

Ne štekam, kaj bi rad.

Na začetku so vse ure skupaj in imajo nek skupen vektor hitrosti. Nato odbrzijo z nekim pospeškom v vse smeri - z enakim pospeškom in njegovim potekom tako da se po nekem času dobijo spet vse skupaj in seveda kažejo enako, še vedno pa imajo vse skupaj isti vektor hitrosti glede na neko točko v vesolju - in kaj s tem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

gani-med ::

Prav vsak inertni sistem (ki ne pospešuje, ki nanj ne deluje nobena zunanja sila) lahko razglasiš za mirujočo točko v Vesolju, glede na katero se lahko vsi drugi orientirajo.

Zagrizenega absolutista bi lahko zmotila le beseda 'vsak', ker implicira, da ni ene same take točke, ampak jih je nešteto in vse so enako dobre za to funkcijo.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Jaz vem, kaj bi on rad.

Misli, da bi bile ure sinhronizirane samo v mirujoči točki, ko bi spet prišle nazaj vanjo.

V vsaki nepospešeni točki, bi bile sinhronizirane.

To mu skušajo eni dotupit, ampak on se ne da. Zakaj?

Ker verjame v absolutno hitrost. To je element njegovega prepričanja IZ katerega lahko razmišlja, ne more pa razmišljati O njem.

O čemer je bil govoril eden mojih podpisov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

črna luknja = inkubator vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
447689 (6033) Thomas
»

Starost Vesolja

Oddelek: Znanost in tehnologija
313303 (3303) gani-med
»

The Ultimate Cosmic Mysteries (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
633466 (2692) nicnevem
»

Ali bomo zmrznili skupaj z vesoljem?

Oddelek: Znanost in tehnologija
462852 (1597) SavoKovac
»

nastanek vesolja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
676002 (4916) OwcA

Več podobnih tem