» »

Kako najti certifikat NLB na PCju?

Kako najti certifikat NLB na PCju?

Racunalnik ::

Na nov disk in PC sem nalozu visto, imam se vedno star disk pod XPji,kako lahko najdem certifikat, v bistvu me zanima kaksen fajl je to in kje se skriva in kako se ga na novo uvozi v nov explorer v visti.

Probal sem stari disk z XPji zalaufat na tej novi masini in noce na noben nacin zalaufat,samo resetira se skoz,vcasih se je dalo kaksen sistem zalaufat na novem pcju bre problema!?

Apple ::

rabiš imeti pfx datoteko, v kateri se nahaja tvoj privatni ključ.

Če tega fajla nimaš, probaj nekako vzpostaviti prejšnji sistem in certifikat izvozi (če si pri uvozu dovolil, da ga lahko izvoziš s privatnim ključem).

Drugače pa, na žalost, vloga za izdajo novega...
LP, Apple

Racunalnik ::

Pod pfx ni nicesar search najdel.A da bi pa v tem explorerju probal ivozit iz nekje ta certifikat pa ne gre?

Kje se sploh to skriva,kje pod skritimi datotekami?
Kje se naredi izvoz ali uvoz?


Ali lahko v visti zazenem virtaulno XP sistem iz drugega diska in da bi tako izvozil certifikat,skaterim programom?

Zgodovina sprememb…

lasse007 ::

Izvoz ali uvoz se naredi v Internet Explorerju (Tools - Internet Options - Content - Certificates), osebni certifikat je shranjen pod Personal. Po slovensko je verjetno prevedeno: Orodja - Internetne možnosti - Vsebina - Certifikati).

Certifikat moraš v tvojem primeru izvoziti iz Internet Explorerja v Windows XP, ki si jih imel na starem računalniku. Izvoziš ga v *.pfx datoteko, katero oz. certifikat uvoziš v Internet Explorerju v Visti (nov računalnik).
"Predstave s črno magijo in njenim popolnim razkrinkanjem"
(Mihail A. Bulgakov, Mojster in Margareta)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lasse007 ()

Racunalnik ::

Bom probal,hvala.
Sem mislil da se da vseeno kje v direktorijih najdt certifikat in ga dat v vista explorer.

Vikking ::

Bom probal,hvala.
Sem mislil da se da vseeno kje v direktorijih najdt certifikat in ga dat v vista explorer.


Ja bi blo res fajn, ko bi čez 1 teden pisal tuki, da ti je nekdo spraznil NLB račun, ker ti je spizd.. certifikat s kompjutera, A NE?

Vlomilci imajo radi tiste ki jim puščajo ključe v ključavnicah, da si lahko sami odklenejo.

Racunalnik ::

Disk noce zalaufat v drugem racunalniku,explorer pa lahko zalaufam ko dostopam do tega diska(ce ga priklopim na nov pc) k je imel XP nalozene,ampak certifikata notri ni.
Nevem zakaj mi noce disk zastartat na drugem racunalniku,hotel sem tudi ponovno na drugem pcju cez naloziti nove XP in upati ce bi certifikat notri ostal,ampak mi setup od XPjev kaze c particijo kot da je prazna in hoce formatirati namesto prepisati z novimi podatki.
Probal sem tudi repair,ampak tist pa nikoli nisem dojel kako deluje,vedno me vrze v c:/vrstico in nic se ne dogaja.

A tega certifikata nemorem videti niti ce dam prikazi sistemske datoteke?

Nasplosno tudi nevem ce lahko izvozis certifikat,zakaj ga nebi lahko tudi nekje na disku najdel.

Zgodovina sprememb…

Racunalnik ::

???

Vikking ::

Nasplosno tudi nevem ce lahko izvozis certifikat,zakaj ga nebi lahko tudi nekje na disku najdel.

Ko zapuščaš stanovanje ali avto, pustiš vrata odprta na stežaj?

Izvozi certifikat, kot je zgoraj opisano. To datoteko lahko uvoziš kamorkoli hočeš, na drugi željeni računalnik.
Če bi odpru knjižico z navodili, piše notri vse do potankosti.

Racunalnik ::

Ma winsi se nocejo na drugem pcju postavit,zgleda so tezave,neumno se mi pa zdi zdej preklicat in na novo cakat certifikat.
A se da se kako drugace winse startat ko so ze instalirani na C particiji,se jih da mountat ali s kaksnim programom zalaufat v visti ali drugem OS XPju k dela?

bobby ::

Alo!!
NE MOREŠ kar skopirat certifikata, ker z njim ne boš nič naredil.

Zagnati moraš svoj xp sistem, v Internet Explorerju (Tools - Internet Options - Content - Certificates) EXPORTIRAT certifikat in tako dobiš pfx datotekco ki jo na visti inportiraš. to je to in nikakor drugače. če te opcije nimaš, potem je na voljo "druga pot".

druga pot pa je naročilo novega certifikata. to ti ljudje pišejo pa kar nočeš dojet,..

Aja, kaj pa varni zagon winxp?
že to je dovolj, če bi pa še povedal vsaj približno, kaj se ti dogaja da xpjev ne moraš štartat, bi bilo pa zlo dobr. kaj pa repair xpjev? a maš bad bloke na disku?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Racunalnik ::

Repairat ne znam ker nevem kaj naj delam ce dam opcijo repair,vprasa me na katere winse se hocem log on,kaksen je postopek za ta repair?

solatko ::

Kaj še obstojajo taki, ki imajo osebni ključ, kar skoz v računalniku. Nisi naredil rezerve na nek drug medij. Če ne zaženeš windowsev v katerih imaš certifikat, moraš po novga, ker ne boš mogel prenesti iz xp-jev, tudi v druge xp-je, kje šele v visto. Če hočeš karkoli delat s certifikatom, morajo windowsi delat, če pa imaš kopijo jih uvoziš, kamor hočeš, vedet moraš samo geslo.

Racunalnik ::

Nisem se delal s certifikatom,tako da obstojajo taki.
Jest se skor upam trdit da sem nalasc takrat tisti kljuc al kaj ze prenesel nalasc na disk,samo orginalno nevem pod kaksnim imenom je ta kljuc da bi ga najdel na disku.Ve kdo?
A ce bi imel to bi lahko aktiviral zadevo,imam se aktivacijo za kljuc ki so jo poslal po mailu in po posti.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

To kar si vložil, je osebni certifikat. Če nisi dal možnost izvoza, potem je uporaben samo, če usposobiš XP-je na katerih je instaliran in morda ti ga uspe izvozit, vendar dvomim. Nikdar več ne imej bančni certifikat stalno instaliran na računalniku. Naročiti boš verjetno moral novega in dobro preberi navodila, glede izvoza oziroma izdelave varnostne kopije. To se ne da naredit tako, da bi kopiral fail, tudi če bi ga našel. Ni pogojev - varnost.

Racunalnik ::

Narocil sem nov certifikat,ko ga dobim,aktiviram in ko bo ze deloval,kaj moram narediti da ga bom imel nekje shranjenega in da ga na novem racunalniku samo importam in da bo delaoval,ali takrat ko ga importas rabis kaksne aktivacijske kode al kako to gre,ker ce ne,potem ne vidim smisla da ga ze sedaj nisem mogu kje dobit v racunalniku.
Ali si moram kaksne kode od aktivacij k jih dobis shranit?

solatko ::

Poglej : za aktivacijo certifikata, dobiš zelo podrobna navodila, ki znajo biti tudi kakšnemu nerazumljiva. Na kratko, ko certifikat aktiviraš moraš določit neko geslo (tistega, ki si ga dobil zraven vložiš takrat, ko ga postopek zahteva), to je geslo s katerim boš vlagal in brisal svoj ključ. Ko boš v brskljalniku uvozil certifikat, ga predno boš zaprl to okno (orodja - možnosti- napredno - šifriranje - preglej certifikate - za FF), izvozi svoj certifikat na eno ali dve napravi (najbolje na kakšno SD ali kakšno drugo, ki si jo dobil pri kakšni napravi - čim manjša kapaciteta in eno na ključ, katerega nosiš s seboj), vprašan boš po geslu za snemanje tega certifikata, ko ga vneseš, ti bo naredil kopijo, ki jo boš lahko uporabljal, na vseh računalnikih z povezavo (doma in v tujini). Predlagam ti, da certifikat naložiš vedno sproti, ko boš urejal zadeve na kliku in ga takoj zbrišeš iz računalnika, ko boš posel zaključil. Tako ni variante, da ti nekdo naredi nepooblaščen obisk na banki, tudi če bi imel vse kode.
Dobro preštudiraj navodila, ki jih boš dobil za delo s certifikatom.

Racunalnik ::

Ok, potem prevzamem,vpisem kode in grem cez postopek,nato ko je ze uvozen in gres lahko na svoj klik,potem naredim kaj,izvozim certifikat-export in ta file shranim nekam na varno,ce se mi kdaj vse zbrise dam v explorer samo import tega fajla,nima veze kater operacisjki sistem imam in explorer,ali rabim tudi te aktivacijske kode k so jih poslali po posti in emailu al samo geslo ki ga imam za dostop do klika katerega sem si sam kreiral?
Ali ta fajl ki ga iz nlbja potegnem dol na svoj pc tudi shranim al ta nima veze?

Kako pa naredim da imam zadevo prenosno na usb kljucu,tko k si ti rekel da lahko potem vedno izbrisem sledi za sabo?

solatko ::

Delaš lahko v vseh explorerjih, ki podpirajo certifikate, na katerem koli računalniku. Važno je, da uvoziš svoj certifikat (pri uvozu te vpraša za kodo) in se prijaviš na klik (zopet koda) in to je to. Ne pozabi ga vsakokrat zbrisat, ko nehaš delat v kliku (najbolj varen postopek). Tudi če bi nekdo znal tvojo kodo na pamet, ne more nič, če ni certifikata.

SkIDiver ::

Je že dolgo od kar sem aktiviral zadnji certifikat. Skratka en del za aktivacijo dobiš na e-mail drugega pa po pošti. Oboje združiš in dobiš certifikat. Tu spet nisem prepričan ali se izvrši neposreden uvoz v spletni brskalnik ali se prej shrani na disk in potem ročno vršiš uvoz. Skratka pri uvozu/nameščanju certifikata bodi pozoren na opcijo v stilu "omogoči izvoz zasebnega ključa", ker drugače boš imel digitalni certifikat uvožen v brskalnik in kasneje ne boš mogel izvoziti zasebnega ključa.
Kasneje lahko certifikat skupaj z zasebnim ključem preprosto izvoziš (ustvariš varnostno kopijo) in jo pač nekam shraniš. Če boš certifikat uvažal na kakem drugem računalniku (služba, javni računalnik, ....) ne omogočaj opcije "omogoči izvoz zasebnega ključa". Zasebni ključ je skupaj z javnim ključem, ki ga sicer lahko izvoziš v vsakem primeru, bistvo, ki ga potrebuješ za dostop do spletne banke, e-uprave, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Racunalnik ::

Pri ponovnem uvozu sem dal shrani na disk,me je par stvari vprasalo,potem sem ga imel pa ze kr v explorerju in dela,zakaj ni hotelo posneti na disk nevem.

Zdej ce grem v explorer(VISTA ultimate OS)grem pod option,certificate in dobim naslednje opcije kot so na sliki.
Zanima me sedaj kaj moram tu kliknit da bom imel kopijo katero bom lahko po zelji importal na katerem koli racunalniku in da ga lahko dam na usb kljuc?


 dsv

dsv

solatko ::

Saj ti vse piše - yes export private key, potrdiš next in te bo verjetno vprašalo na kateri medij (daš po želji) in ko ti ga posname, ga obvezno preveri na drugmu explorerju (firefox).

Racunalnik ::

Ko das yes export,ti pokaze kar je na drugi sliki,zukaj me zanima kaj izbrati,nic me se ne vprasa na kater medij.Sprasujem ker nemislim se enkrat zastrikat zadeve.

solatko ::

Izberi tisto, ki je že s pikco označeno.

Racunalnik ::

Sem naredil in dobil file z pfx koncnico,ga bom probal na enem drugem pcju uvozit,ko na drugem koncam ga kako pravilno zbrisem?

A tisto ta prvo pod opcijo na drugi sliki pa ni treba obkljukat,zadnji dve vem da ste brezveze?

solatko ::

Tisto je še dodaten način šifriranja, lahko poizkusiš kar na svojem računalniku, če imaš sedaj v IE, ga uvozi še v Lisičko. izbrišeš ga v istem oknu kot uvoziš - lepo certifikat klikneš, ti spodaj odpre odstrani, klikneš te vpraša če misliš resno, klikneš da in ga ni več. Uvoziš ga v vseh brsklalnikih, ki imajo odprto opcijo certifikatov. Svetujem ti, da ga striktno vsakokrat odstraniš.

ToniT ::

Ko izvažaš certifikat, moraš obvezno izvoziti privatni ključ. Se pravi,ne tako kot je označeno s pikicami.

SkIDiver ::

Na prvem zaslonu samo izberi yes, export private key. Na naslednjem pa pusti tako kot je. Če je bil izvožen privatni ključ dobiš končnico pfx. Če ne bi bil privatni ključ izvožen bi imel končnico cer.

Racunalnik ::

Sej na prvi sliki sem dal yes za export kljuca.
No sem probal danes na cisto drugem racunalniku in dela normalno,zdej me samo se zanima ce si delam varnostne kopije na vec medijev ali lahko samo razmnozujem ta file s kopiranjem al moram vsakic to preko explorerja za duplikate uredit?
A da bi dal na drugi sliki se kaksno podopcijo za vecje kodiranje pa ni priporocljivo?

Drugace pa hvala za pomoc.

R33D3M33R ::

To datoteko, ki si jo izvozil, lahko sedaj prenašaš poljubno kam kar s kopiranjem. Bodi pozoren na to, da ne pozabiš kam si ga vse skopiral. Neprijetno bi bilo, če bi komu po pomoti posodil CD s certifikatom.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

SkIDiver ::

Tudi če komu po pomoti pomoli pod nos CD s certifikatom mu ne bo dosti koristil, če ne bo našel ključa. Vseeno pa ni potrebno razdajat CD-jev s tovrstno vsebino.

Več kot dve kopiji tudi ne potrebuješ. Poleg tiste na tvojem domačem računalniku, ki ga lahko izvoziš v vsakem trenutku.

solatko ::

SkIDiver - Najbolje je, da ga sploh nimaš inštaliranega, poženeš ga vsakokrat, ko greš na klik. 15sek dela.

SkIDiver ::

Zakaj naj bi že to počel na domačem računalniku?

solatko ::

Ker nigdar ne veš, kdaj te obišče vlomilec, otroci pripeljejo kakšne pametne hekerčke....., a je res tako težko tistih 15 secund porabit za uvoz ključa. Tudi, če te slučajno gdo skenira, si ne more nič pomagat, če nima ključa.

SkIDiver ::

:) no otrok še nimava. Glede vlomilcev je pa tko. Če si bo kdo lahko pomagal z diskom prenosnika, ki bo vlomil v stanovanje pa tudi prav.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backup in uvoz SIGEN-CA certifikata

Oddelek: Omrežja in internet
4412331 (1220) kow
»

NLB Klik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10722772 (1603) Tomas 33
»

Kje na disku je shranjen certifikat za banko

Oddelek: Pomoč in nasveti
4520218 (18254) technolog
»

eDavki certifikat

Oddelek: Loža
3111823 (10238) lopov
»

Povožene diskete s certifikatom

Oddelek: Pomoč in nasveti
61861 (1667) solatko

Več podobnih tem