Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
ST-777 ::
Link do novejšega testa (published on July 26, 2010)
SSD 2010 report: 13 models compared:
http://www.behardware.com/articles/794-...
Na testu je tudi SanDisk G3 120 GB, ki ima zelo dolgo garancijo. Zapisali so: "SanDisk gives a 10 year guarantee on this SSD, while other manufacturers give 2 or 3 years! At a time when some still doubt SSD reliability, SanDisk’s guarantee should be attractive."
Na testu je tudi SanDisk G3 120 GB, ki ima zelo dolgo garancijo. Zapisali so: "SanDisk gives a 10 year guarantee on this SSD, while other manufacturers give 2 or 3 years! At a time when some still doubt SSD reliability, SanDisk’s guarantee should be attractive."
Izi ::
Dober in obsežen test, so se kar precej potrudili.
Glede 10 letne garancije za SanDisk G3 120 GB niti ni čudno, ker se je ravno SanDisk G3 120 GB glede hitrosti odrezal daleč najslabše od vseh testiranih SSD-jev. Verjetno hočejo z dolgo garancijo pritegniti kupce k najpočasnejši enoti.
So pa roko na srce, v praksi tako rekoč vsi SSD-ji enako hitri. To lepo pokaže njihov Load test. Vsi SSD-ji naložijo Windows sistem nekje med 15 in 17 sekund. Edino SanDisk G3 120 rabi 18 sekund.
Za zagon Crysisa prav vsi SSD-ji rabijo med 43 in 45 sekund, edino SanDisk G3 120 rabi 50 sekund.
V praksi torej prav nihče ne bo opazil nobene razlike ne glede kateri SSD si lasti. Celo najpočasnejši SanDisk G3 120 ne izstopa toliko, da bi bilo v praksi opazno.
Glede SSD kontrolerjev pa so rezultati tudi pričakovani. V praksi spet popolnoma neopazne razlike. Pri branju hitrosti branja so še vedno vsi enako hitri, novejši kontrolerji edino napredujejo pri hitrostih pisanje, ki v praksi ni tako pomembno kot branje.
SandForce SF-1200 je najhitrejši pri pisanju majhnih datotek. In je nasplošno najhitrejši kontroler kar se tiče zapisovanja.
Marvell 88SS9174 je najhitrejši pri zaporednem branju in je nasplošno najhitrejši kar se tiče branja. Ker se pri SSD-jih pretežno uporablja branje in ne pisanje lahko rečemo, da so v praksi trenutno najhitrejši SSD-ji tisti z Marvellovim kontrolerjem, ampak so razlike zelo majhne.
Veterana Intelov in Indilinxov kontroler, ki že malo zaostajata v hitrosti pisanja, sploh proti SandForcu, sta pri hitrosti branja še vedno v konkurenci najboljših. In še vedno sta edina, ki omogočata TRIM tudi na XP-jih in Visti, čeprav tam le ta ne poteka v "real time".
Tudi kar se tiče cen ni opaznih razlik. Še vedno so vsi med 2,5 in 3 EUR na GB.
Naslednji velik korak pri SSD bo verjetno prehod na 25nm, kjer kot kaže bo spet Intel prvi. Takrat se znajo tudi cene počasi začeti spuščati.
Glede 10 letne garancije za SanDisk G3 120 GB niti ni čudno, ker se je ravno SanDisk G3 120 GB glede hitrosti odrezal daleč najslabše od vseh testiranih SSD-jev. Verjetno hočejo z dolgo garancijo pritegniti kupce k najpočasnejši enoti.
So pa roko na srce, v praksi tako rekoč vsi SSD-ji enako hitri. To lepo pokaže njihov Load test. Vsi SSD-ji naložijo Windows sistem nekje med 15 in 17 sekund. Edino SanDisk G3 120 rabi 18 sekund.
Za zagon Crysisa prav vsi SSD-ji rabijo med 43 in 45 sekund, edino SanDisk G3 120 rabi 50 sekund.
V praksi torej prav nihče ne bo opazil nobene razlike ne glede kateri SSD si lasti. Celo najpočasnejši SanDisk G3 120 ne izstopa toliko, da bi bilo v praksi opazno.
Glede SSD kontrolerjev pa so rezultati tudi pričakovani. V praksi spet popolnoma neopazne razlike. Pri branju hitrosti branja so še vedno vsi enako hitri, novejši kontrolerji edino napredujejo pri hitrostih pisanje, ki v praksi ni tako pomembno kot branje.
SandForce SF-1200 je najhitrejši pri pisanju majhnih datotek. In je nasplošno najhitrejši kontroler kar se tiče zapisovanja.
Marvell 88SS9174 je najhitrejši pri zaporednem branju in je nasplošno najhitrejši kar se tiče branja. Ker se pri SSD-jih pretežno uporablja branje in ne pisanje lahko rečemo, da so v praksi trenutno najhitrejši SSD-ji tisti z Marvellovim kontrolerjem, ampak so razlike zelo majhne.
Veterana Intelov in Indilinxov kontroler, ki že malo zaostajata v hitrosti pisanja, sploh proti SandForcu, sta pri hitrosti branja še vedno v konkurenci najboljših. In še vedno sta edina, ki omogočata TRIM tudi na XP-jih in Visti, čeprav tam le ta ne poteka v "real time".
Tudi kar se tiče cen ni opaznih razlik. Še vedno so vsi med 2,5 in 3 EUR na GB.
Naslednji velik korak pri SSD bo verjetno prehod na 25nm, kjer kot kaže bo spet Intel prvi. Takrat se znajo tudi cene počasi začeti spuščati.
Qrents ::
Heloo
Ja super test
Mene zanima, če se to tudi komu dogaja, da mu windows 7 kaže oceno 5,9 v wei?
SSD c300 64gb na kontrolerju marvell sata3
Tu sem najdu ene nastavitve za ssd - je
http://thessdreview.blogspot.com/2010/0...
Ja super test
Mene zanima, če se to tudi komu dogaja, da mu windows 7 kaže oceno 5,9 v wei?
SSD c300 64gb na kontrolerju marvell sata3
Tu sem najdu ene nastavitve za ssd - je
http://thessdreview.blogspot.com/2010/0...
Turn your pc into piece of ART
Dr_M ::
SF ima to prednost, da ga odsotnost TRIMa prakticno ne moti, medtem ko marvell umre. Marvell se splaca samo, ce je bistveno ceneje, kot SF.
Pa pozabil si omenit, da je marvell hitrejsi, ce je priklopljen preko Sata6gbps.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
ROBOIONATOR, če ti Windows 7 za SSD kaže samo 5,9 potem nekaj ni v redu. Teli Microsoftovi vgrajeni benchmark testi so kar zanesljivi in številke ne varirajo. Ali si še enkrat pognal celoten test, ko si vgradil SSD ?
Moj SSD kaže oceno 7,7 in kot trdi Windows 7 je to trenutno najhitrejši del mojega računalnika
Moj SSD kaže oceno 7,7 in kot trdi Windows 7 je to trenutno najhitrejši del mojega računalnika
dvihtelic ::
Tudi meni kaže samo 5.9 imam pa ssd Inel g1. Ostalo imam vse čez 7 edino tole mi dela težave. A kdo ve rešitev?
#AzZey ::
Živjo
Jaz sem si pa nabavil ssd disk in sicer 30gb. Namen sem imel da bo gor samo windows in mogoče Ms office. To dvoje sem si naložil in mi je ostalo 6 gb. Problem je pa v tem da se mi disk neprestano polni.
Naložen imam winrar na drugem disku in pod nastavitvami nastavleno masto za začasne datoteke tudi na drugem disku.
Utorrent enako na drugem disku.
Mogoče vete kaj zaseda prostor?
Ali se da namizju, mapam slike in moji dokomenti spremeniti izvirno mesto na drug disk? (na namizju imam samo koš, mape moji dokumenti in slike, glasba so pa prazene)
Hvala za odgovore
LpR
Jaz sem si pa nabavil ssd disk in sicer 30gb. Namen sem imel da bo gor samo windows in mogoče Ms office. To dvoje sem si naložil in mi je ostalo 6 gb. Problem je pa v tem da se mi disk neprestano polni.
Naložen imam winrar na drugem disku in pod nastavitvami nastavleno masto za začasne datoteke tudi na drugem disku.
Ali se da namizju, mapam slike in moji dokomenti spremeniti izvirno mesto na drug disk? (na namizju imam samo koš, mape moji dokumenti in slike, glasba so pa prazene)
Hvala za odgovore
LpR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: #AzZey ()
Heloo
Sedaj sem dal nazaj na ide in ne ahci in mi je naredu test 7.4 smešno
gremo naprej raziskovat :)
Sedaj sem dal nazaj na ide in ne ahci in mi je naredu test 7.4 smešno
gremo naprej raziskovat :)
Jst ::
Jaz za navadni hdd uporabljam opcijo AHCI. Predvsem zaradi opisa funkcij, ki jih implementacije AHCI prinašajo.
>Intel in Nvidia za svoja čipovja na matičnih
>ploščah izdelujeta svoje AHCI in RAID driverje.
Izi: Čeprav imam vkloljene AHCI na Intel Chipsetu, mi pravi, da nimam potrebnih stvari za inštalacijo Intel Rapid Storage Tehcnology.
Why?
>Intel in Nvidia za svoja čipovja na matičnih
>ploščah izdelujeta svoje AHCI in RAID driverje.
Izi: Čeprav imam vkloljene AHCI na Intel Chipsetu, mi pravi, da nimam potrebnih stvari za inštalacijo Intel Rapid Storage Tehcnology.
Why?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Why?
To je vprašanje za Intel in ne zame
Prvič slišim za kaj takega. Če prav razumem ti programček noče namestiti driverja, ker ne najde Intelovega chipseta.
Moraš napisati točno oznako chipseta in matične, in točno sporočilo napake, v angleščini seveda, potem bomo pa lahko naprej modrovali.
Heloo
Ekola izklopu raid 2x 1000gb in puff indeksing pokazu 7,9 uii
Kaj se komu sanja se intel in marvell tepeta?
Ker testi delajo super!
Ekola izklopu raid 2x 1000gb in puff indeksing pokazu 7,9 uii
Kaj se komu sanja se intel in marvell tepeta?
Ker testi delajo super!
st0jko ::
A vam je res tolk pomembno kolk pik dobite v tem testu, al je dejansko opazna razlika v performancu?(not)
keks?
Dragi ::
To da namestite intel driverje pomeni kaj?
Da ste namestili intelov program "rapid storage technology"?
Ali je kaka stvar pod computer settings->device manager -> drivers?
Bi rad še sam poskusu. Sedaj namreč sistem šteka v 3pm.
Da ste namestili intelov program "rapid storage technology"?
Ali je kaka stvar pod computer settings->device manager -> drivers?
Bi rad še sam poskusu. Sedaj namreč sistem šteka v 3pm.
sg23 ::
potrebujem nasvet glede SSD-ja (katerega)
pri temle govorijo o SATA III
1. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
ali je potreben tu tudi kakšen drug kontroler kot pri SATA II
2. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
3. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
hvala
pri temle govorijo o SATA III
1. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
ali je potreben tu tudi kakšen drug kontroler kot pri SATA II
2. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
3. http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
hvala
gruntfürmich ::
Link do novejšega testa (published on July 26, 2010)
malo zamerim vsem tem testom, da vedno testirajo večje, 100GB, 128, 160 diske, namesto majhnih, 60, 50 64GB.
ker ti mali so najbolj interesantni za kupce. sploh pa je pri crucialu rssd velika razlika v pisanju, če že pri drugih ni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Tomay ::
Po testih ni bistvene razlike med ms in intel gonilniki, sistem pa se z intel gonilniki zboota kake 3 sekunde hitreje.
Se vidi d imaš z intel driverji v 4k testu višji rezultat... Če lahko naredi še kakšen IOPS test...
S katerim programom naj testiram iops.
Tu so atto rezultati
Voodoo 4Ever
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
49106 ::
LP
Dobil sem Corsairja F120. Namestim disk in inštaliram w7 in gonilnike(za matično iz cdja) Nič šoltanja po biosu... Zaženem CrystalDiskMark 3.0 in dobim kar porazne rezultate.
Seq read: 159
Seq write: 85
Potem grem v bios in nastavim AHCI in ponovno zaženem CDM
Seq read: 114
Seq write: 80
Nato grem še enkrat v BIOS in nastavim AHCI za eSata(čeprav ne uporabljam)
Rezultati pa še slabši: Seq read:90, Seq write 80.
Konfiguracija:
Asus P5Q Turbo
C2D E6600@3.6GHz
2x2GB OCZ DDR2
Corsair F120(Vklopljen na Sata6 vrata)
WD 320 GB IDE(Dosedaj je bil sistemski disk)
Se komu sanja kaj bi lahko bilo narobe?
Dobil sem Corsairja F120. Namestim disk in inštaliram w7 in gonilnike(za matično iz cdja) Nič šoltanja po biosu... Zaženem CrystalDiskMark 3.0 in dobim kar porazne rezultate.
Seq read: 159
Seq write: 85
Potem grem v bios in nastavim AHCI in ponovno zaženem CDM
Seq read: 114
Seq write: 80
Nato grem še enkrat v BIOS in nastavim AHCI za eSata(čeprav ne uporabljam)
Rezultati pa še slabši: Seq read:90, Seq write 80.
Konfiguracija:
Asus P5Q Turbo
C2D E6600@3.6GHz
2x2GB OCZ DDR2
Corsair F120(Vklopljen na Sata6 vrata)
WD 320 GB IDE(Dosedaj je bil sistemski disk)
Se komu sanja kaj bi lahko bilo narobe?
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
lopov ::
A ni tko da ma ta plata 2 kontrolerja, v tvojem primeru J-Micron za sata/e-sata in "internega" intel ide/sata? Iz navodil za plato vidiš, kateri porti so vezani na kateri kontroler. Na moji P5K Wifi/AP in imam tako. Prestavi na intel in pomoje bodo razultati boljši. Novejše drajverje za J-micron pa najdeš tu: ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/XP_Vista_Win7/ (če kaj pomaga).
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Jaz sprašujem za hdd, ampak vseeno.
Plata je P5K Vanilla.
Kjer se lepo vidi ICH9.
In pa še error, ki mi ga javi, pri inštalaciji Intel Rapid Storage driverjev:
--
Tega pa nisem vedel. jMicron pravi po Bios postu, "No drives detected...."
But anyway, če na jMicron ni priključenih naprav, potem so na Intel-a, kajneda? Če so priključeni na Intela (chipset driverje imam najnovejše), potem bi moral delati tudi Intel RST. V Biosu imam pa 100% nastavljeno na AHCI mode.
Izi oziroma kdorkoli: Kakšna ideja?
Plata je P5K Vanilla.
Kjer se lepo vidi ICH9.
--
A ni tko da ma ta plata 2 kontrolerja, v tvojem primeru J-Micron za sata/e-sata in "internega" intel ide/sata? Iz navodil za plato vidiš, kateri porti so vezani na kateri kontroler. Na moji P5K Wifi/AP in imam tako
But anyway, če na jMicron ni priključenih naprav, potem so na Intel-a, kajneda? Če so priključeni na Intela (chipset driverje imam najnovejše), potem bi moral delati tudi Intel RST. V Biosu imam pa 100% nastavljeno na AHCI mode.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
Jaz sprašujem za hdd, ampak vseeno.
Plata je P5K Vanilla.
Kjer se lepo vidi ICH9.
--
A ni tko da ma ta plata 2 kontrolerja, v tvojem primeru J-Micron za sata/e-sata in "internega" intel ide/sata? Iz navodil za plato vidiš, kateri porti so vezani na kateri kontroler. Na moji P5K Wifi/AP in imam tako
Meni na isto plato (P5K) tudi ni uspelo namestiti teh drajverjev (9.6_nekaj). Poleg tega po flashanju zadnjega biosa med intel nastavitvani nimam AHCI opcije, pač pa samo IDE.
...we know Asus removed the AHCI option from about BIOS 04xx due to licencing issues over the basic Intel ICH9 south bridge compared to the ICH9R chipset.
Nekje sem nekaj bentil da ma ta plata problem že z bios(i), pol pa še ostalo ...
Če ti JMicron javi da ne zazna diskov nimaš na njegovih portih, pač pa na intlovih.
Sem pa našel tole (kar bi razložilo težave z drajverji):
This motherboard's south bridge chip is an ICH9, not an ICH9R, so the SATA1 through SATA4 connectors do not have any RAID capability. The RAID capability on this motherboard only exists between the external eSATA connector on the back of the motherboard and the internal SATA_E2 connector, both of which are connected to the JMicron chip. (Refer to section 5.4.2 of the motherboard manual for confirmation).
Vir: http://www.tomshardware.co.uk/forum/240...
Torej, ne matraj se z nameščanjem Rapid Storage drajverjev, ker čip ni podprt -- namestiš jih na čipe z "R" v imenu -- ICH9R, ICH10R ...
Intel Rapid Storage Technology @ Wikipedia
in http://www.intel.com/design/chipsets/ma...
glej spodaj "Choose Intel Matrix ...", predzadnja tabela
Še en edit: navodila za crossflash biosa z verzijo za P5KR (ista plata, le da ima ICH9R) s katerim pridobiš AHCI in NCQ:
http://forums.mydigitallife.info/thread...
:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lopov ()
Zadeva je pač taka, da kar se tiče Intela, ICH9 ne podpira AHCI. Kolikor mi je znano gre tukaj bolj za Intelovo politiko kot dejansko nepodporo. Menda nekaj v zvezi z licencami.
V teoriji ICH9 sicer podpira AHCI in tudi prvi BIOS na ASUS ploščah z ICH9 je imel možnost vklopa AHCI. Potem pa je Intel pritisnil na ASUS in le ta je moral hočeš nočeš AHCI popolnoma umakniti iz novejšega BIOSA.
Vsa ostala čipovja z ICH9+ pa imajo normalno AHCI podporo.
Torej kar se tiče Intela, matična plošča P5K ne podpira AHCI in zato ni za pričakovati, da bo Intelov program dovolil namestitev AHCI driverjev.
Možnosti sta samo 2.
Kot je lopov omenil lahko namestiš BIOS od plošče P5KR na ploščo P5K ali P5KC (na P5KC izgubiš DDR3 slot) in tako dobiš AHCI podporo.
Druga možnost je pa je ročna instalacija Intelovih AHCI driverjev, kar je precej bolj komplicirana zadeva kot prva možnost z BIOSOM (dekompresija Intelove EXE datoteke, ročno kopiranje driverja v sistemsko mapo, spreminjanje INF datoteke in ročno vpisovanje driverja v ragister).
V teoriji ICH9 sicer podpira AHCI in tudi prvi BIOS na ASUS ploščah z ICH9 je imel možnost vklopa AHCI. Potem pa je Intel pritisnil na ASUS in le ta je moral hočeš nočeš AHCI popolnoma umakniti iz novejšega BIOSA.
Vsa ostala čipovja z ICH9+ pa imajo normalno AHCI podporo.
Torej kar se tiče Intela, matična plošča P5K ne podpira AHCI in zato ni za pričakovati, da bo Intelov program dovolil namestitev AHCI driverjev.
Možnosti sta samo 2.
Kot je lopov omenil lahko namestiš BIOS od plošče P5KR na ploščo P5K ali P5KC (na P5KC izgubiš DDR3 slot) in tako dobiš AHCI podporo.
Druga možnost je pa je ročna instalacija Intelovih AHCI driverjev, kar je precej bolj komplicirana zadeva kot prva možnost z BIOSOM (dekompresija Intelove EXE datoteke, ročno kopiranje driverja v sistemsko mapo, spreminjanje INF datoteke in ročno vpisovanje driverja v ragister).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Jaz imam v latest BIOSu možnost AHCI...
edit: bom slikal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jst ()
Jaz mam SSS priklopljen na sata 6 port(sil5723), ostali so bili pod grafično pa se mi ni dalo :)
Verjetno moram disk dati na 1-4 da lahko potem inštaliram intelove driverje?
Southbridge
5 xSATA 3 Gb/s ports
Intel(R) Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron(R) JMB361 SATA & PATA controllers:
1 x Ultra DMA 133 / 100 / 66 for up to 2 PATA devices
1 x External SATA 3Gb/s port (SATA On-the-Go)
Silicon Image Sil5723 (Drive Xpert technology):
2 x SATA 3Gb/s ports
Verjetno moram disk dati na 1-4 da lahko potem inštaliram intelove driverje?
Chipset Intel(R) P45 / ICH10R with Intel(R) Fast Memory Access (FMA) support
Southbridge
5 xSATA 3 Gb/s ports
Intel(R) Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron(R) JMB361 SATA & PATA controllers:
1 x Ultra DMA 133 / 100 / 66 for up to 2 PATA devices
1 x External SATA 3Gb/s port (SATA On-the-Go)
Silicon Image Sil5723 (Drive Xpert technology):
2 x SATA 3Gb/s ports
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Kaj je to
Note: Intel(R) RAID Technology requires the Intel(R) ICH9R/ICH9M-E/ICH10R/PCH-PCH-M SATA RAID controller hub, Intel(R) 82801HR I/O controller hub (ICH8R), Intel(R) 631xESB/632xESB I/O controller hub
#AzZey ::
Živjo
Hvala za odgovore
LpR
Jaz imam v latest BIOSu možnost AHCI...
Ni treba, verjamem(o) -- imaš star bios ko intel še ni kompliciral; angleški del sem prilepil, pa tudi Izi ti je napisal + na tvoji sliki se vidi AHCI 1.0 kontroler.
Poskusi s starejšimi "matrix" drajverji - zna biti, da so novejši "rapid storage" toliko pametni in preverijo, kateri čiset imaš ter se nato ne namestijo.
Jaz bi flashal bios na P5KR -- DDR3 nimaš, tko da ni kaj izgubiti.
Kaj je to
Note: Intel® RAID Technology requires the Intel® ICH9R/ICH9M-E/ICH10R/PCH-PCH-M SATA RAID controller hub, Intel® 82801HR I/O controller hub (ICH8R), Intel® 631xESB/632xESB I/O controller hub
Kaj je pravzaprav vprašanje? Na kateri port priklopiti da bo na intel kontrolerju? Najbolj zanesljivo je pogledati v navodila -- če gre za različne kontrolerje so sata porti (ponavadi) različnih v barvah + v navodilih opisano in shemarsko prikazano :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lopov ()
Preklopil disk na sata 2(port) v biosu vklopil AHCI, nato sem v windowsu inštaliral intel AHCI in zadeva zdaj deluje bolje. Sem pa imel z microsoftovim AHCIjem nekoliko boljše rezultate.
Read(seq) imam 215, write pa 85
Read(seq) imam 215, write pa 85
Golden eye ::
A mi lahko en razloži zakaj program Crystal disk mark pokaže različne razultate, če spreminjaš velikost testnega fajla (npr. 5 x 50MB, 5 x 100 MB, 5 x 1000 MB). Zmer bi mogl prbližno iste razultate pokazat pa ne, sploh pr 4k testih?
moowy123 ::
Mene pa zanima samo ena informacija in sicer sem opazil da ti Sata3 ssdji ( C300 crucial mislim da ) pridejo v 1.8" izdelavi 64gb. Ali to kaj vpliva na performanse oz. ali se to potem kaj razlikuje od klasičnih 2.5" ssdjev ?
Golden eye, pozabil si na cache. Ljudje imajo različno cacha v operacijskem sistemu, na SATA kontrolerju in na samem SSD. Nekatere SSD enote imajo tudi po 128 MB DRAM cacha in tako pri testnih datotekah velikosti 50 in 100 MB dejansko sploh ne meriš hitrosti enote ampak meriš izključno samo hitrost cacha.
Zato se pri benchmarkih, ki na enoti naredijo testno datoteko na kateri potem izvajajo hitrostne meritve, vedno priporoča uporabo največje možne velikosti testne datoteke.
Pri Crystal Disk Mark, tako vsi uporabljamo 1000 MB testno datoteko, da so rezultati vsaj kolikor toliko regularni. V resnici pa je tudi to precej premalo, da bi imeli rezultati kaj dosti veze z realnim stanjem.
Crystal Disk Mark je popularen, ker je enostaven in precej hitro opravi različne meritve branja in pisanja. Rezultati pa so večinoma precej neregularni ampak še vedno zelo dobri za primerjavo različnih SSD-jev med seboj.
Crystal Disk Mark prikaže najvišje rezultate izmed vseh benchmark programov, ki testirajo hitrosti diskov in SSD-jev. Da Crystal Disk Mark sploh lahko kaj meri moraš imeti na enoti narejeno particijo formatirano v NTFS.
Če hočeš realno izmeriti hitrost zaporednega branja določene enote moraš izbrati drugi Benchmark programček. Priporočam HD Tune ali HD Tach.
Sicer boš izmeril samo hitrost zaporednega branja (za pisanje moraš imeti prazno enoto brez particij), ampak rezultat bo realen, nič testnih datotek, bere dejansko vse sektorje od prvega do zadnjega na enoti. Tako pri diskih vidiš kako hitrost vedno bolj pada od začetka do konca enote, ker se pač disk vrti hitreje na zunanjih delih kot na notranjih delih. Pri SSD-jih pa opaziš, da proizvajalci včasih uporabljajo različno kvalitetne čipe (na poceni SSD-jih) na eni sami enoti in potem imaš na različnih delih enote lahko povsem različne hitrosti branja.
Če torej hočeš videti pravo in dejansko hitrost zaporednega branja tvojega SSD-ja izmeri hitrost z HD Tune ali HD Tach. Imaš grafični prikaz hitrosti čez celo enoto in s številko najvišjo, najnižjo in povprečno hitrost zaporednega branja.
Naprimer hitrost zaporednega branja za moj Intel 80GB SSD, ki jo prikaže Crystal Disk Mark je vedno nekje med 260 in 270 MB/s, kar je že na prvi pogled močno zgrešeno, če celo sam Intel navaja hitrost 250 MB/s in jasno je, da nobena enota nikoli ne doseže hitrosti, ki jo navaja proizvajalec.
HD Tune in HD Tacha pa sta bolj realna in tukaj se dejansko pokaže kaj Intel zmore. Hitrost zaporednega branja mojega SSD je nekje med 225 in 235 MB/s.
Moj 80 GB Intel SSD ima 20 čipov po 4 GB in po grafu sodeč so štirje opazno slabši od ostalih 16. Čipi 1, 2, 10 in 11 pri meni delujejo okoli 10 do 20 MB/s počasneje od ostalih 16
Zato se pri benchmarkih, ki na enoti naredijo testno datoteko na kateri potem izvajajo hitrostne meritve, vedno priporoča uporabo največje možne velikosti testne datoteke.
Pri Crystal Disk Mark, tako vsi uporabljamo 1000 MB testno datoteko, da so rezultati vsaj kolikor toliko regularni. V resnici pa je tudi to precej premalo, da bi imeli rezultati kaj dosti veze z realnim stanjem.
Crystal Disk Mark je popularen, ker je enostaven in precej hitro opravi različne meritve branja in pisanja. Rezultati pa so večinoma precej neregularni ampak še vedno zelo dobri za primerjavo različnih SSD-jev med seboj.
Crystal Disk Mark prikaže najvišje rezultate izmed vseh benchmark programov, ki testirajo hitrosti diskov in SSD-jev. Da Crystal Disk Mark sploh lahko kaj meri moraš imeti na enoti narejeno particijo formatirano v NTFS.
Če hočeš realno izmeriti hitrost zaporednega branja določene enote moraš izbrati drugi Benchmark programček. Priporočam HD Tune ali HD Tach.
Sicer boš izmeril samo hitrost zaporednega branja (za pisanje moraš imeti prazno enoto brez particij), ampak rezultat bo realen, nič testnih datotek, bere dejansko vse sektorje od prvega do zadnjega na enoti. Tako pri diskih vidiš kako hitrost vedno bolj pada od začetka do konca enote, ker se pač disk vrti hitreje na zunanjih delih kot na notranjih delih. Pri SSD-jih pa opaziš, da proizvajalci včasih uporabljajo različno kvalitetne čipe (na poceni SSD-jih) na eni sami enoti in potem imaš na različnih delih enote lahko povsem različne hitrosti branja.
Če torej hočeš videti pravo in dejansko hitrost zaporednega branja tvojega SSD-ja izmeri hitrost z HD Tune ali HD Tach. Imaš grafični prikaz hitrosti čez celo enoto in s številko najvišjo, najnižjo in povprečno hitrost zaporednega branja.
Naprimer hitrost zaporednega branja za moj Intel 80GB SSD, ki jo prikaže Crystal Disk Mark je vedno nekje med 260 in 270 MB/s, kar je že na prvi pogled močno zgrešeno, če celo sam Intel navaja hitrost 250 MB/s in jasno je, da nobena enota nikoli ne doseže hitrosti, ki jo navaja proizvajalec.
HD Tune in HD Tacha pa sta bolj realna in tukaj se dejansko pokaže kaj Intel zmore. Hitrost zaporednega branja mojega SSD je nekje med 225 in 235 MB/s.
Moj 80 GB Intel SSD ima 20 čipov po 4 GB in po grafu sodeč so štirje opazno slabši od ostalih 16. Čipi 1, 2, 10 in 11 pri meni delujejo okoli 10 do 20 MB/s počasneje od ostalih 16
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
Gatsu ::
Mene pa zanima razlika med tema dvema Crucial SSDjema 64GB 2,5 in 64GB 1,8 Manjši ima namreč deklarirano hitrost pisanja 140MB/s kar se mi zdi čudno, če sta oba iz C300 serije.
Gre za napako. Še mi tukaj se lovimo, kaj šele trgovci, ki jim te številke niso čisto nič jasne.
2,5" in 1,8" modeli imajo oboji popolnoma enako hitrost. Oboji pridejo v treh velikostih in sicer 64, 128 in 256 GB.
Hitrost zaporednega branja je vedno enaka in sicer 355 MB/s
Hitrost pisanja pa je odvisna od velikosti. 64 GB modeli pišejo z 75 MB/s, 128 GB modeli pišejo z 140 MB/s, 256 GB modeli pa pišejo z 215 MB/s.
Če se kdo sprašuje zakaj sploh rabimo 1,8", je odgovor, da le ti niso namenjeni za PC-je, ampak so jih začeli izdelovati izključno zaradi vgradnje v male prenosne gadgete, kot naprimer v telefone, dlančnike in podobne male zadevice.
Za PC-je so 2,5" modeli, pa še s temi imamo včasih probleme, ker so tako majhni, da jih nimaš kam pritrditi v velikanska PC ohišja
zee ::
1,8'' trdi diski so namenjeni tudi za uporabo v prenosnikih in nekaterih netbookih. Primer takega prenosnika je Applov Macbook Air.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Da ne bo nesporazuma, 1,8" SSD brez problema kupiš za v svoje big tower ohišje. Cena in hitrost je ista ne glede ali gre za 1,8" ali 2,5", tudi priključki so enaki.
Gre se bolj kako lepo hočeš urediti notranjost računalnika. 2,5" še nekako montiraš v ohišje, če ne drugače vedno najdeš adapterje za pritrditev iz 2,5" na 3,5".
Lahko pa seveda nabaviš nekaj 1,8", ki ti bodo znotraj ohišja viseli na kablih kakor grozdje
Pa še ena stvar mi je prišla na misel. Večje ohišje pomeni boljše odvajanje toplote. Čeprav se SSD-ji zelo malo grejejo, sploh napram trdim diskom, pa ob hudem in dolgotranjem pisanju in branju vseeno postajajo kar konkretno topli sploh če imaš slabo zračno ohišje.
Predvidevam, da čim hitrejši bodo postajali SSDji bolj se bodo greli in ker so ti novi SSDji že konkretno hitrejši od starih bi se znali tudi bolj greti, če k temu prištejemo še za 1,7 cm manjše ohišje bo temperatura še višja.
Tako da je po moje bolje vzeti SSD s čim večjih ohišjem, če le imaš dovolj prostora.
Gre se bolj kako lepo hočeš urediti notranjost računalnika. 2,5" še nekako montiraš v ohišje, če ne drugače vedno najdeš adapterje za pritrditev iz 2,5" na 3,5".
Lahko pa seveda nabaviš nekaj 1,8", ki ti bodo znotraj ohišja viseli na kablih kakor grozdje
Pa še ena stvar mi je prišla na misel. Večje ohišje pomeni boljše odvajanje toplote. Čeprav se SSD-ji zelo malo grejejo, sploh napram trdim diskom, pa ob hudem in dolgotranjem pisanju in branju vseeno postajajo kar konkretno topli sploh če imaš slabo zračno ohišje.
Predvidevam, da čim hitrejši bodo postajali SSDji bolj se bodo greli in ker so ti novi SSDji že konkretno hitrejši od starih bi se znali tudi bolj greti, če k temu prištejemo še za 1,7 cm manjše ohišje bo temperatura še višja.
Tako da je po moje bolje vzeti SSD s čim večjih ohišjem, če le imaš dovolj prostora.
zee ::
grozdje, sorta SSD
zee
WarpedGone ::
Dokler je v vseh omenjenih SSDjih enaka tiskana ploščica je glih isti drek kako velik pleh je okrog nje.
Sploh pa bojo SSDji ornk zaživeli šele ko se bojo končno losali predpotopnih SATA sranj in se vštekali direkt na plato na sistemsko vodilo.
Sploh pa bojo SSDji ornk zaživeli šele ko se bojo končno losali predpotopnih SATA sranj in se vštekali direkt na plato na sistemsko vodilo.
Zbogom in hvala za vse ribe
W0: Amen! Vse tele kolobocije si navaden uporabnik žal ne more privoščiti, ker niti nima znanja niti časa. Mi že vemo, kaj pomeni MS AHCI, Intel Rapid Storage,... Navadnemu userju se pa fučka za kontorler, ki ga ima SSD, kar je nam sveti gral. Nato TRIM in GC...
TO morajo vse narediti idiot proof in upam, da se to kmalu zgodi...
Tukaj si pa popolnoma zgrešil, ravno SSD-ji so eni najbolj enostavnih napravic za vgraditi v računalnik, znanja rabiš ravno toliko kot za priklop kakšne USB napravice
Je skoraj popolnoma idiot proof. Vsak SSD, ki ga vtakneš v katerikoli SATA konektor deluje takoj brez da kaj nastaviš v BIOSU ali Sistemu. Če imaš SATA kontroler v BIOSU nastavljen na AHCI ga lahko vtakneš v računalnik celo med delovanjem.
Celo driverja ni treba namestiti, ki ga moraš ponavadi namestiti za vsako novo napravico, ki jo vgradiš v računalnikm ker SSD sploh ne uporablja nobenega driverja, vse skupaj upravlja driver na SATA kontrolerju od matične plošče.
Nastavitev v BIOSU pa je vedno več in jih bo v prihodnje še več, saj ravno uporabniki pritiskajo na izdelovalce matičnih plošč, da mora biti v BIOSU čim več možnosti za popolni nadzor nad računalnikom. Matične, ki imajo enostaven BIOS, ki ne omogoča niti navijanja centralnega procesorja gredo zelo slabo v prodajo.
Glede driverjev pa imaš tudi čudne nazore. Vedno je bolje, da imaš na voljo več različnih driverjev in se potem odločiš za najboljše. Skoraj za vsako napravo sta na voljo vsaj 2 različna driverja, eden Microsoftov, za nepoznavalce, ki pride ponavadi že skupaj s sistemom in drugi za poznavalce, ki pride direkt od proizvajalca napravice in omogoča ponavadi precej več kot tisti osnoven Microsoftov.
Še enkrat naj omenim, da driverji o katerih se tukaj pogovarjamo niso za SSD, ki sam po sebi sploh ne potrebuje driverjev, ampak so to driverji za SATA kontroler na matični plošči.
Jaka83 ::
Jaz sem pa vedno mislil, da so Microsoft driverji u bistvu driverji od proizvajalca, ki jih je Microsoft "požegnal". Vsaj tako je pri večini Microsoft driverjev. Ponavadi so to starejše verzije driverjev in če greš pogledat pod verzijo, lahko to tudi vidiš.
A je ze kdo opazil 3.5" Vertex2 in Agility2 90GB/180GB?
Gatsu ::
Kaj pravite na tegale zelo poceni Kingstona 64GB za 99EUR? Sicer je na testih precej zadaj, vendar ali se tisti sintetični testi sploh opazijo v vsakdanjem delu? Glavna namembnost tega diska bi bila Win7 64bit + igra WOW, ki nonstop streama z diska in bi SSD moral delat čudeže tu, vse ostalo bo ostalo na sedanjih diskih.
Za tak denar ne bos dobil boljsega.