» »

Kako ohladit in utišat disk

Kako ohladit in utišat disk

Tim Burton ::

Pred kakim tednom sem svoje diskovje posodobil z WD Velociraptor. Sedaj sta skupaj z WD 500GB, postala že kar glasna v računalniku, poleg tega se Velo kar greje se mi zdi, po nekaj urah aktivnosti okol 40 stopinj. Z 500GB teh težav ni, je že na otip bistveno bolj hladen, tko da zanj sem tudi že najdu rešitev da ga bom zapru v tisto ohišje obloženo s peno od Scythe. Manjši problem je z Velociraptorjem, prvotno sem ga hotel dat v isto ohišje kot 500GB disk, samo ne vem če bi ga to kej hladil, ker je velikosti 2,5", v manjšo verzijo tega ohišja (za laptop velikost diska) ga pa ne bi spravil ker je kljub temu da ima širino in višino kot ostali laptop diski, je pa skor 1x višji =( Zdej ražmišljal sem da ga dam na gumce, pa dodaten vent čez, ampak potem bo še vedno glasno in še 1 dodaten vent v ohišju :(. Ima kdo kakšno rešitev?

jebesemeni ::

zdej nevem koliko prostora imaš v škatli, vendar sam imam v spodnjem delu narejen windtunel in mi zalo ohladi diske, obenem pa še napajalnik. Glede vibracij, lahko da gaš na gumico ali pa uporabiš silikonske čepke.
Če se ti bodo o tem še vedno greli pa na njih daj hladilna rebra, takšna ki se uporabljajo pri snemalnih studijih na kakih efktih. Lahko pa celoten disk stisneš men dve aluminjasti plošči. s tem da boš utišal pa še nekaj temperature boš zbil!

LP

Tim Burton ::

Kakšna pa so ta hladilna rebra k jih uporabljajo v studiu? Razmišlal sem da bi kljub vsemu kupil 2,5" box od Scythe, samo zaradi debeline diska notranjih alu ploščic ne bi mogu uporabit! Pa sem mislil če bi namesto teh ploščic dal tist "termo čigumi", ki se rabi tut za hlajenje čipov, podobno kot pasta, samo da je v trdnem stanju. In bi potem obloženga s tem dal notri v ohišje obloženo s peno??

Tim Burton ::

No sem se odločil kako bom! Vzel bom kljub vsemu http://www.agt.si/racunalniska-oprema/z... in ohranil Velociraptorja kar notri v 3,5" IcePacku, na zgornjo stran diska bom dal https://www.cool-pc.org/productdetail.p..., tako da bo vrh diska/term. trak/alu plošča hladilnika! Potem pa še vse skupaj zaprto v ohišje iz pene! Kaj pravite bi to bilo OK? Najbolj me ravno to zanima ker ima ta IcePack rebra in se ne stikajo tik z tistimi ploščami hladilnika, tako da bo vmes še zrak, samo pomoje je brezveze komplicirat, itak IcePack odvaja toploto s spodne strani diska, term. obloga in alu plošča pa z zgornje strani, vmes pa bo pač krožil vroč zrak med unimi rebri. Kaj pravite bi blo OK? :8)

m0LN4r ::

Imel sem dve hladilni telesi od procesorja. Eno je bilo 6x5cm iz bakra in eno pa 6x5cm iz aluminija. Ker sem imel računalnik prižgan po več tednov in proti disku je pisal zrak od sprednjega ventilatorja ohišja, sem se odločil, da bom to še dodatno izkoristil.



Najprej sem naročil dva termalna trakca na Cool-Pc. Med temčasom sem odrezal zgornji del bakrenega hlajenja, ki je služil za namestitev ventilatorja. Odrezal sem ga zato, da sem lahko rebra razširil, da sem dobil neko vrsto pahljače in s tem omogočil večji pretok zraka. Za spodnje čipe na disku, sem pa iz aluminijastega izrezal natanko take delce, kakor veliki so čipi.

Trakci so prispeli... Preden bom zalepil na njega hlajenje, sem ga očistil. Nato sem zalepil rebra in rebrca. Nalepil sem jih vzdolž v smeri v kateri piha zrak. Nato sem disk dal nazaj v ohišje na sredino 12 cm velikega ventilatorja pred njim.

Tam kjer se ga prišraufa sem dal not fumijaste platnije, podložke zarad tresljajev pa to nato pa še z leve in desne strani stranice ohišja prekril disk z 0,5cm debelo stiropor plošči, ki sem jo zalepil na stranico :D

Trust me to deluje !
Disk je zdaj na varnem in hladnem. Razlika med idle in temperaturo pod polno obremenitvijo je samo 3 stopinje.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: sid911 ()

Tim Burton ::

Lepo si tole zrihtal res, ampak na Velociraptorja tole ne grem gor lepit, hočem imet garancijo še 5 let če se kaj zgodi, odvijem in privijem ga lahko bp, ker se da prek izvijača lepo zrihtat.

bluefish ::

ko sem gledal nekatere slike na netu sem opazil, da ima menda Velociraptor že nek hladilnik. Ga tvoj ni imel?

Tim Burton ::

Ja imaš prov, ima hladilnik t.i. IcePack, samo je bolj tko tko. Poleg tega bi jaz rad disk, se pravi vključno s tem IcePackom (skupna velikost diska s tem hladilnikom je ravno 3,25) stlačil v 5,25 ohišje iz pene! Zdaj sem edin to v dilemi da se te aluminijaste ploščice, ki se jih našraufa na disk (odvajajo toploto, se pravi te ki jih dobiš poleg ohišja za utišanje diska), ne bodo točno držale diska pač pa tudi teh reber, in med rebri bo še vedno se zadržval vroč zrak in pomoje da se zato tudi slabše odvajal, ker ne bo direktnega stika disk/ alu ploščice, ampak bodo vmes še prekati z vročim zrakom ki ga bo oddajal disk. To je moja dilema, ali bo kljub temu solidno ohladil potem disk, ker utišal ga bo itak sigurn, sam da se mi ne bo potem kuhal notri.

Tu lahko vidiš kako je treba montirat:


In se vidi da zarad reber IcePacka bodo nastali vmes prekati z zrakom - ne bo direkt stika. Ali je to OK? Bo slabše hladil?

Master94 ::

kupi to

Ashrack ::

Ceber1987
Pusti tisti hladilnik ki je na Velocirapterju gor. Kaj mislis da WD ni dovolj stestiral pogona glede temperatur preden se je odlocil za tak hladilni sistem?
In tudi 40c za HDD ni veliko.
....

axee ::

Kako bi bilo lepo če bi imeli v sloveniji na voljo Smart drive. Če gdo najde naj sporoči. Silent drive od scythe utiša premalo za svojo ceno. In baje se v njemu diski dokaj kuhajo.

egomez ::

A to misliš tale Smart Drive:
http://www.acousticpc.com/gup_japan_sil...
Ni ravno poceni.

Na http://geizhals.at/ pa ga tudi ne dobim.

Spajky ::

jest sem določene zadeve tako rešil pod komp/modi na mojem sajtu 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

egomez ::

Do sedaj sem imel tudi jaz home made ohišje za disk in je super utišalo. Vendar sedaj se mi več ne da delat teh stvari doma, pa bom raje kaj kupil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Antec P183 v3 - novi ventilatorji

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
203116 (2590) klinker
»

Članek: Kištica utišaj se (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
13613157 (8152) Glicerin
»

Vodno hlajenje za 2 trda diska.

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91059 (905) Malecky
»

Popolnoma tih računalnik! Možno?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
412572 (1362) PrimozR

Več podobnih tem