» »

Kateri Linux distribution?

Kateri Linux distribution?

Tomaz Eruj ::

Kateri Linux distribution naj izberem da bom v kombinaciji z WINE lahko igral špile, ali je vseeno? Sploh nevem če je to možno sam bi blo lepo ker gotovo manj muči računalo kot pa Vista.

linux noob

Mavrik ::

Ne skrbi, z Winejem ti bodo igre laufale krepko počasneje kot na Visti. Če bodo sploh.
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Če bi rad igral, potem kar ostani pri Visti.

Tako torej... Zgleda da se Visti pač ne da izognit. They got us all:8)

Dri3r ::

Še vedno imaš lahko dual boot. Visto uporabljaš za igre, Linux pa za use ostalo...

LP
dri3r

Ja sej to imam namen narediti, samo mi še ni noben predlagal ker Linux si naj izberem.

Pyr0Beast ::

Jst bi ti predlagal ubuntuja ali pa fedoro. Ubuntu je sicer bolj uporabniško prijazen.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

karafeka ::

Fora linuxa je,da si ga prikrojiš svojim potrebam. Ubuntu, pa fedora, susi itd. so isto sranje kot windowsi, z razliko da so zastonj. KO sem se jaz pred leti prvič spoznaval z linuxom sem si inštalral red hat 7.3, kasneje še 9. Pričakoval sem, da bo sistem delal hitreje, in da bo porabil manj prostora na disku. In kaj sem dobil ? Vzelo mi je 5 gb disk (inštaliralo mi je recimo po 5 programo za isto zadevo), hitreje pa tudi ni šlo, saj je bilo privzeto kde oz. gnome namizje.

Če bi rad res preizkusil linux na način, da te ne bo razočaral, potem si moraš sam sestaviti, tako okenski upravljanik, kot vse ostalo. Predlagam Gentoo.

JezdecRib ne poslušaj karafeka. Gentoo je za začetnike popolnoma zgrešena izbira. Predlagam ti Ubuntu, Linux Mint, OpenSuse ali Mandriva. Vsi od naštetih so primerni za začetnike.

LP
dri3r

bluefish ::

res je, poleg vsega ti namestijo le osnovne programe in ne cele zmede, kot je omenil karafeka. Če pa želiš kaj več, pa jih enostavno dodaš.

No pa mi je malo več jasno. Kakšno velikost particije pa naj naredim linuxu?

Ker še nisem imel 2 OSa na rač me zanima če je možno imeti takole:
20GB Linux -za vse kar lahko linux dela (ne vem še kaj to vse je)
20GB XP -za špile
600GB 5 ostalih particij ki so dostopne tako Linux kot XP

Kam pa naj inštaliram driverje za miš, tipke, ekran, DX10 itd? Prej sem use to dal kar na C k XPjem, sam zdej ne vem če bo to Linuxu okej?

Pa hvala za odgovore :)

bluefish ::

vse skupaj si pomešal v eno kašo.
Gonilnikov ne moreš namestiti na oba sistema hkrati. Torej, namestiš gonilnike v XP, potem pa jih moraš ločeno še v Linux-u, ki pa seveda uporablja drugačne (sicer se večina stvari namesti ob instalaciji sistema).
DX10 prav tako nima veze z Linuxom.

karafeka ::

Kako gentoo ni primeren za začetnike?

Na www.gentoo.org imaš vsa navodila, kako priti skozi inštalacijo in še marsikaj drugega. Na forums.gentoo.org imaš ogromno podporo ljudi.

Edina zadeva, ki ti bo morda v napoto je, da moraš vsak program prevesti, preden ga lahko uporabljaš, kar zahteva svoj čas. Ampak za tavelike (firefox, openoffice) lahko inštaliraš binarne verzije. Za xorg boš pa že malo potrpel :)

Odvisno je tudi od tebe. Ali želiš res spoznati linux in ga imaš namen uporabljati na dolgi rok (recimo da ti windowsi predstavljajo strošek (licence itd)) in da imaš, vsaj na začetku, rezerviranega nekaj časa za reševevanje problemov. Konec koncev se moraš zavedati, da iz prve morda ne bo šlo takoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Seveda karafeka. Začetniku je treba sprve dati v roke zgoščenko ene izmed najbolj zahtevnih distribucij, zraven še povezavo do 72 strani dolgih navodil in mu povedati naj si vzame enotedenski dopust za inštalacijo in študiranje gradiva. Kot namig mu še poveš da je grafična inštalacija zelo hroščasta, tako da bo zanj najbolje da naredi kar manual install. Kot popoln začetnik s tem seveda nebo imel nobenih problemov :))

LP
dri3r

blackbfm ::

Fora linuxa je,da si ga prikrojiš svojim potrebam.

Preden boš ti linux prikrojil svojim potrebam te bo že 3x čas povozu.

Kar se pa tiče dualboota..to je pa res najbol bedna stvar. Lepo imaš en sistem in mir. Če te matra linux ga instaliraj v virtualbox ali vmware in se tam igračkaj. Ko se ga boš naveliču zbrišeš par datotek in je mir. Drugače boš pa loh kar cel disk spet formatiru in vse na novo nalagu. Res mate preveč časa.

Poldi112 ::

Dual boot je precej uporaben. Recimo hočeš linux in občasno potrebuješ win. Sem delal s par 100 GB velikimi dokumenti za tiskarja v virtualni mašini in je bilo precej neudobno. In sem si zdaj raje naredil dual boot.

Ali pa tisti ki igrajo igre. Jim boš rekel naj Doom igrajo v virtualni mašini?

Seveda si pa linux prikrojih svojim potrebam. Prvič traja nekaj časa, ko pa enkrat veš kaj hočeš in kako to narediti je za zadeva trivialna. Je pa spet vprašanje o kakšni stopnji prilagoditev se tu pogovarjamo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

blackbfm ::

Glavni sistem si daš tisti ki ga bolj rabiš. Če ti je več do iger boš linux poganjal v virtual. Če ti je več do igračkanja z linuxom pa pač obratno. Tak primer kot ga navajaš ti je bolj redkost ok ne rečem nič. Samo večina folka z dualbootom ma kar tako ker mislijo da so bolj kul. Men se z enim sistemom ne da kej preveč ukvarjat, ne pa da bi mel dva, pa potem bootu med sabo, k da se mi da. Smo že prerasl to (skoraj) 10 let nazaj :)

G-man ::

Ravnokar sem dal sestri na 160 GB disk 120 GB za WindowsXP ker rabi za video produkcijo in 40 GB ker uporablja tudi Ubuntu. Fora je, da ti Ubuntu avtomatsko naloži tudi Windows particije, tako da ti ni treba delat posebej vidne particije za oba OS-a. Če boš uporabljal Visto samo zaradi iger (konzolasti OS, hehe :)), potem priporočam takole:
- najprej namestiš Visto in ji določiš particijo 100 GB
- nato naložiš na preostali del še Linux (priporočam Ubuntu)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zorin OS 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
7014347 (2033) 2f4u
»

linux

Oddelek: Pomoč in nasveti
475222 (4060) Zvezdica27
»