» »

najnižja temp. v (zračno hlajeni) kišti, kako?, večne dileme in moj prispevek k temu

najnižja temp. v (zračno hlajeni) kišti, kako?, večne dileme in moj prispevek k temu

Cako ::

Bral sem podobne zgodbe na to temo in se se odločil da še jest malo povem o mojih ugotovitvah!

glavne komp. mojega zračno hlajenega sistema: AMD TB1200(org odklenjena serija 266) + volcano7, abit kt7a v1.3 + 8t bios(obvezno!), macase ka580, winfast gf2 400mx

moja ugotovitev temelji na raznih, ampak res "raznih" eksperimentih, z raznimi že omenjenimi postavitvami ventilatorjev, revolucionarne cevi z ventilatorji >:D in še iz raznih inovativnih in revolucionarnih patentov moje znanosti, ki jih ne bom omenjal.
Bistvo teme pa je ugotovljen, da je najmanša temp proca in hkrati pri meni zelo pomembno čim manjša temp na čipovju plate, ter kjer koli v kišti uglavmnem, dosežena tako, da odpreš kišto, odmontiraš napajalnik ter ga postaviš na najvišjo komponento recimo cdrom - če je na vrhu, tako da je še zmeraj delno v notr/zun kište in tako odvaja zadžan topel zrk iz notranjosti proti tebi - vn, tako dobi proc in vent na procu več svobode oz direktno svežino. Vse skupaj (oprto) pa postaviš stran od raznih zaprtih predelov, recimo omare, polic tako da je skozi kišto prepih (lahko si omisliš še dodatn vent). No in moja macase kišta, ki ima že original dodatni vent vspodaj(od zun piha not hladnejši zrak, napajalnik na vrhu pa vn - kao idealna varianta lab izmerjena pri macase glede na zasnovo kište in postavitve... bla bla) in tako postavljen napajlnik dela bol k vse kar sem kdaj probal. Cilj je bil pa seveda tem manjša temp na grafični oz čim boljši prepih na njegov dodatni vent. >:D , vent. čipovja plate in na procu ter tako čim boljši oc vsega >:D ...

aja pa še rezultate omenim :
(pri 100% 1h obremenitev proca + grafikulje ):

1. original zaprta kišta - macase in njegova zasnovana ventilacija, torej nobenih modifikacij - ocjanja in dodatnih vent: 52°C/28°C (proc/plata-notranjost kište)
2. isto kot 1. - torej zaprta kišta, le da oc proca ter posledično plate (TB1200 na 1500 z volt mod 2.1V ter volcano7), oc grafične (gf2mx400 org 200/334 na 240/350 ): 70/34 - kar zlo stabilno (zg. meja trenutnega ocja)
3. isto kot 2 le da proc 1550 - vcore 2.2V, grafična 250/360, dodatni vent na grafični, in dodat. ventilatorji v notr kište od spodaj proti procu(brez sploh ne dela): 73/33 - na čase brezvezna oz. nepojasnjena nestab., pol pa spet ql, verjetno posledica temp na cipovju plate (torej zopet zg. meja ocja)
4. isto kot 3 le da odprta kišta in malo spremenjena postavitev dodatnih vent.(poveča se glasnost v okolico - sploh od volcano7): 70/30 - kar zlo stab., sm mel neki cajta tko, dokler se mi ni po parih dneh laufanja seti@home sesul ;)
5. v začetku omenjena postavitev + tisti vent v notr, ene odstranil ene mal obrnil tko da je prepih skozi kišto, ki je odmaknjena od zaprtih prostorov: 64/27 100% stab + glasnost, volcano7 zaradi manjših vrtljajev(prej zmer do konca), se je občutno zmanjšala, tako da laufam seti sedaj tudi ponoči med spanjem >:D

Še za finale nekaj besed:
ker se iz tega ne da več nč nardit - usaj men ni ratal, se da vedno prestopt na vodnem hlajenju, to pa pomeni zlo bol tiha mašina, še zmanjšana temp na komponentah posledično zaradi seveda zlo nizke temp. na procu. to pa vse meri k še boljšem ocju !! >:D . Na netu sm najdu par domačih strani, ko ma folk isto konfiguracijo kot jest samo da vodno hlajenje proca in čipovja plate. Rezultati so še bolj nori, vse skupaj pa se gilblje okoli rock stable 1633 Mhz >:D . po testih se postavi ob rob z xp2000 (moje pribl po testih okoli xp1700,1800) .

Torej voda je še zmer zakon, če maš sredstva seveda

Lp

(aja pa ne replayat da nis nc novga ugotovu, ker to ni bistvo texta)
moto: overclock do maximuma, pridobitve niso pomembne !

Hux ::

ja no recimo kaki napajanlink mas tocno?
Ker jaz mam dva napajalnika enega starega 200W od MEgahita in novega 230W od kajpavem kje mogoce sibirije :).
No vseeno mam XP 1800+ +Volcano 7 (ne navitega) in sem mel z onim napajalnikom iz sibirije temperaturo 50°C idle 56°C ob obremenitvi. Ko sem cist tak zahec htel meti ventilator iz starega napajanlinka vidim da je ta dosti bolse zasnovan ker ma cooler direktno nad procesorjem oz spodni strani procesorja in ne tak kot tanovi ki ga ma samo na zunanjih resetkah ter zracne resetke na notranji strani napajalnika so kontra ventilatorju da gledajo tocno v CDrome in se ponu kablov je tam zastofanih tak da to ni ocinkovito. Ne torej brz zamenjam ohisja, odcipnem ventilatorje, celo 92mm je mel stari not in montiram in glejga glej imam 44°C idle in 48° obremenitvi. (isto kot da vzemem boxo dol)
Fora zaj tudi je sledeca ne. Gelede obremenitve je stvar ali govorim o trdo obremenitvi kjer mas fps v igrah maximalno 25 ali o mehki obremenitvi kjer se fps giblje okoli 80+. Mam tudi geforca2Mx 32 in v prvi trdi obremenitvi pride temperatura na 49°C ker takrat vec graficna ni mogocna poganjat tolk hitro tak da se procesor kr fajn mantra pri tistih obremenitvah kjer pa mam nad 40 fps pa ne prestopi praga 48°C.
Konc tedna se bom zvrtal dodatne luknje za se dva 92mm ventilatorja in zgleda kot da bosta oba zgornja vlekla zrak ven spodni pa pihal not.
Moram omenit da so toti 92mm Zalman ventilatorji tihi kot miska pri 1600 obratih tak da tu ni dodatnega hrupa in ce vzemem ohisje dol se Volcano7 cuje se 2x hujse.
Racunam tudi da cim montiram onega se dodatno zadaj se bom Volcano tudi otisal sej bo dadatono hladilo termalni upor in bojo obrati tudi padli. Zaj trenutno se vrti z 4800 vrtljaji od 5500 moznih in ma zaj temperaturo 44 stopinj. Ce bi spravo not tako prezracevanje da bi se zadev vrtela 3800-4000 bi bilo res prijetno za usesa. Seveda se obstaja verzija z potenciometrom ampak zaj zaenkrat nerabim se.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hux ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko se greje vaš mlinček

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
372096 (1394) tx-z
»

Zalman 6000AlCu - Temperatura(Athlon XP2000)

241520 (1143) b
»

AMD XP 1800 na ga-7VRXP - 65°trenutno.. ??

351594 (905) Malecky
»

Ventilatorji v kišti full pomagajo, k padcu temp.! (strani: 1 2 )

513236 (2534) migič
»

Hlajenje Thunderbirda 1000

131172 (925) Hux

Več podobnih tem