» »

Ob zamenjavi "cpu fan", se pc ne priŽge

Ob zamenjavi "cpu fan", se pc ne priŽge

NimamPojma81 ::

Pozdravljeni,


Prosim za pomoč ali nasvet...

Ob grafično zahtevnih aplikacijah - redno 3d modeliranje in zelo občasno igranje igre gta san andreas - se mi je zmeraj avtomatsko brez opozorila pc resetiral.
Sem nalozil nove gonilnike za graficno kartico ati radeon 9600 in se ni nic spremenilo.

Sel v trgovino in povedal, kaj se dogaja in so mi rekli, da se morda cpu procesor pregreva in da naj poskusim namazat novo termalno pasto med cpu (athlon xp 3200+) in ventilatorjem.
Kupil pasto, jo namazal ter spet nic ni resilo.

Kupil sem nov cpu ventilator "akasa" (ker so staremu "cooltek" fi 7-8cm, padli vrtljaji iz cca 3200 rpm, na cca 2700 rpm), ki pa naj bi imel 2800 rpm.
Zakaj pravim naj bi imel?
Zato, ker sem vse skupaj sestavil nazaj z novim ventilarojem in se windows xp sploh vec ne zazenejo oz cel pc ne pride do zagona bios, grafike, itd:(

Ko pritisnem power on, gori rumeno-oranzna lucka za hdd ter zelena za elektriko, ventilator napajalnika se vrti (power lc 6 420w) prav tako tudi ventilator procesorja, vendar ne zazene monitorja v pogon, pa tudi hdd ne slisim, da bi se zelel kaj zagnat oz, da bi se kaj nalagalo (zmeraj ko se je nalagal se je to slisalo in videlo z utripanjem rumeno-oranzne lucke).
Dal sem nazaj stari ventilator, dal stari procesor, staro graficno,.. Skratka vse kot je bilo stanje pred "operativnim posegom" in nobenega napredka ali vsaj po starem. Da bi se zagnal na xp, namizje, da bi lahko maile preveril, zagnal internetni brskalnik :(

Priklopil sem monitor na prenosnik in monitor deluje.
Ne vem kako vrednost ima tista mala tanka baterija na plosci bios in sem jo hotel dat izmerit, vendar najblizji urar je ravno danes zaprt in ne vem ali je prazna. Ce bi bila, bi jo zamenjal z novo.

Sumim samo se, da je kje kaj crknila maticna plosca (za kaj se ne bi obremenjaval), vendar preden jo grem kupit in dam 60 € in se bo izkazalo, da ni kriva, bi rad vaše mnenje slišal.
Je morda sel hdd (spet 60€, pa tja do 100€)? - to pa bi bila polomija, kot za vsakega uporabnika pc (in vprasanje ali je kaksna moznost da amater pridobi vsaj nekaj podatkov nazaj)

Ali je popolnoma kaj drugega krivo?
Po vecini sem nasel vzrok in odpravil tezavo, tokrat pa temu ni tako...

Tega namiznega računalnika ne bom več uporabljal za tako zahtevne stvari, ker sem si nabavil drugega za take namene.
Bi pa ga dal starsema za osvnovne stvari - office + mail + internet.
Ce bo resitev draga, grem raje v comtron ali big bang kupit najcenejsi namizni racunalnik za cca 200€.


Hvala za vse predloge, pomoc, nasvete...


Lp

Ps: ce sem kaj premalo napisa, me vprasajte, prosim

LittleDevil ::

Pozdravljen!

Ali si menjal celoten hladilnik z hladilnimi rebri ali samo ventilator, ker če si celoten hladilnik, si lahko okrišil procesor in potem je tu razlog za omenjene težave.

LP

NimamPojma81 ::

Zamenjal sem v celoti, ker sem tudi kupil tak ventilator, ko ima hladilna rebra in ze v originalu tudi namazano termo pasto.
Ne vem kje bi lahko poskodoval procesor, ce pa sem tako previdno "odhaklal" tiste sponke, ki drzjo ventilator nad procesorjem, pa sam procesor ima 4 okrogle blazinice iz gume ali iz neke pene.

Pa ko sem dal predhodni procesor AMD Duron 800 MHz, se ni nic spremenilo, pa sem preprican, da je stari se ok.

Torej bi morda lahko nesel procesro v trgovino in jih vprasal (v upanju na odkrit odgovor), ce je morda procesor kaj poskodovan.
Pa vprasanje ali bi se sploh nasel procesor zame (Socket A 462 ali nekaj podobnega) in za primerno ceno - ker stare stvari so drazje.


Kaksen predlog, LittleDevil, v kolikor je procesor poskodovan?

bluefish ::

bi bilo nenavadno, da bi ob menjavi poškodoval procesor. Disk prav tako ni vzrok za težavo. Vse skupaj je res nenavadno, če stvar ne dela tudi v primeru, ko namestiš star ventilator. Morda bi bilo res najbolje, da poskusiš še z menjavo baterije (vendar pa dvomim, da je v tem problem).
Si pa v precejšnji zagati. Socket A matičnih plošč v prodaji verjetno ne boš več našel. Morda kaj rabljenega.

LittleDevil ::

Nič ni nenavadno, ker socket A nima nič zaščitenih jeder in samo malo napačen gib in je procesor fuč. probaj dati še enkrat hladilnik dol in poglej je so robovi uredu. Všasih pomaga tudi da daš ves komponente ven (CPU, grafična, rami...), malo spihaš računalnik in vse še enkrat notri, ter podreš bios z jumperjem na plati.

LP

NimamPojma81 ::

kaj pa pomeni podreti bios?
kaj s tem naredim?
da ga resetiram na neke zacetne datume in ure ali kaj....
pa saj ce baterijo vzames ven za 2sekundi ali nekaj takega, je isto, kot ce bi jumper uporabil ali imam napacne podatke v spominu?
baterijo sem ven vzel zato, da bi sel preverit koliko je polna oz prazna

LittleDevil ::

Poglej v manual, probaj še z jumperjem na plati, včasih tudi to pomaga. ''Podreti bios'' - resetirati pomeni da ko prestaviš jumper, bios avtomatsko nastavi na privzete tovarniške nastavitve.

LP

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Kot kaže to počneš prvič, zato si dobro poglej navodila za matično ploščo, kjer imaš podrobno razloženo, kako se sestavi ali razdre, pa tudi priklopi vse kar rabiš na plati, da bo PC zalaufov. Verjetno nisi vsega priklopil nazaj, če pa si delal pri vklopljenem (ne vžganem) računalniku, se lahko od plate posloviš. Kako kaj s statiko, si se razelektril, predno si šaril po plati. Glede na to, kakšna vprašanja postavljaš, nimaš pojma, zato raje, preden vse uničiš, pokliči kakšnega prijatelja, ki je to že uspešno počel in se uči zraven za drugič.

gt55gre ::

Lahko , da grafična nioma več dobrega stika. To se je meni zgodilo ,ko sem menjal ram , in po menjavi sem vklopil rač , vendar je lučka na ekranu utripala.Potem sem vzel ven grafični ,in jo bolj potisnil v vodila.Potem se je ekran vklopil , in rač , je šel v Windowse.

nejcek74 ::

Meni se je zgodilo podobno, ko sem menjal rame, potem pa sem moral vzeti baterijo iz plošče, da se je bios resetiral. Oziroma, če se prav spomnim, sem moral dati ven rame, baterijo, rame nazaj, baterijo nazaj ali nekaj takega, žal se ne spomnim več točno vrstnega reda. Potem je spet delal. Preden s čimer koli šariš po notranjosti se z roko ali orodjem dotakni ohišja, da se razelektriš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se prižge, ekran pa ne (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11113936 (12498) Berni_01
»

Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piska

Oddelek: Strojna oprema
354858 (2986) Riff
»

Slika se ugasnila, PC se ne prižge več...

Oddelek: Pomoč in nasveti
281647 (1330) bosmla
»

Težave pri na novo sestavljenem računalniku.

Oddelek: Pomoč in nasveti
491844 (1307) Dominik91
»

Problem z Epox 8rda+

Oddelek: Pomoč in nasveti
111197 (1043) urosh

Več podobnih tem