» »

Razširjeno namizje-2 monitorja

Razširjeno namizje-2 monitorja

Navorski ::

Lep pozdrav vsem.

Trenutno imam en monitor (MultiSync 20WGX2 Pro) in razmišljam o tem, da bi kupil še enega in nekako razširil namizje. Pa me zanima kakšne so možnosti, kolikor vem obstaja zrcaljenje-da ti 2 monitorja kažeta isto sliko, in razširjeno namizje, da ti dva kažeta 1 namizje. Zanima me, kako bi to zgledalo v praksi, ali bi se mi orodna vrstica in okna raztegnila čez oba zaslona, nekako tko kot da bi sliko raztegnil, ali je drugi samo toliko da je kot nekakšno o0dložišče za aktivna okna, orodjarna pa je na prvem zaslonu?
Muči me tudi ali bo 8800GTS G92 dovolj za poganjanje takih dveh zaslonov (2x 1680x1050)? Kako je pa z igranjem iger? Kdaj pa kdaj tut kej zašpilam, ali obstaja način da takrat enostavno koristiš samo en zaslon, ker na dveh bi bilo najbrš prezahtevno? Pa še tole me zanima, recimo pri filmih, ali lahko tko razvlečeš sliko da 2 zaslona prikazujeta eno sliko, nekako kot vidimo nekje, kjer imajo iz več televizorjev sestavljeno eno sliko?

bluefish ::

uporabiš Ultramon in vse opisane možnosti in še kaka več bodo na voljo.

Je pa ponavadi tako, da imaš orodno (Start) vrstico na enem ekranu, drugi pa je, kot si že ugotovil, le pomožno namizje. Seveda imaš na njem tudi lahko odprte programe,...
8800GTS bo v 2D načinu brez problema poganjala Win in podobno. V igrah pa lahko izbereš le uporabo enega zaslona.

Navorski ::

Pa obstaja način da tudi orodno vrstico raztegneš čez dva zaslona? Sej kakšen aero in prosojnost še ne bo težava za grafično? Ali pa da bi recimo na enem predvajal film, na drugem pa recimo srfal po netu?

bluefish ::

z odprtimi programi ni problema. Ne vem pa, kako je z orodno.

Mavrik ::

Zanima me, kako bi to zgledalo v praksi, ali bi se mi orodna vrstica in okna raztegnila čez oba zaslona, nekako tko kot da bi sliko raztegnil, ali je drugi samo toliko da je kot nekakšno o0dložišče za aktivna okna, orodjarna pa je na prvem zaslonu?


Po defaultu je v windowsih tako, da drugi zaslon dobi samo sliko za ozadje, torej ni ne orodne vrstice, ne ničesar drugega. Če hočeš imeti na drugem zaslonu tudi taskbar, potem rabiš nekaj takega kot UltraMon, ki po mojih izkušnjah deluje odlično.


Muči me tudi ali bo 8800GTS G92 dovolj za poganjanje takih dveh zaslonov (2x 1680x1050)?

Seveda.


Kako je pa z igranjem iger? Kdaj pa kdaj tut kej zašpilam, ali obstaja način da takrat enostavno koristiš samo en zaslon, ker na dveh bi bilo najbrš prezahtevno?

Igre tečejo večinoma samo na primarnem zaslonu, sekundarni obdrži karkoli je pač bilo na njem. Za to, da laufaš igre čez dva zaslona je načeloma treba nekaj prepričevanja in izgube hitrosti (navsezadnje se potem gre za ločljivost 3360x1050).


Pa še tole me zanima, recimo pri filmih, ali lahko tko razvlečeš sliko da 2 zaslona prikazujeta eno sliko, nekako kot vidimo nekje, kjer imajo iz več televizorjev sestavljeno eno sliko?


Da lahko. Samo verjetno te bo rob tako motil, da ne bo glih gledljivo.

Je pa res, da je veliko tega odvisnega tudi od gonilnikov za grafično kartico.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

Kot je BlueFish napisal, uporabi UltraMon. S tem lahko raztegneš Windows taskbar na nešteto ekranov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Navorski ::

Aha. Samo ali se taskbar "raztegne", ali se naredi kopija, se pravi 2 orodne na 2 zaslonih? Ker najraje bi videl, če se da tko zrihtat, da se mi taskar samo raztegne (na prvem monitorju gumb start+hitri zagon, na drugem pa une ikone na desni strani, kar ostane pa so predalčki za programe ki se izvajajo-če razumete), se pravi kot eno namizje, samo raztegnjeno čez 2 zaslona.

BigWhale ::

Problem Windows in vecih desktopov je to, da se operacijski sistem niti programi teh vecih desktopov ne zavedajo. Oziroma se jih na pol. Dogajalo se ti bo tole. Ultramon nekaj malega stvari popravi, a hkrati po tridesetih dnevih uporabe crkne.

Glavni problem se je meni zdel pri poganjanju iger. Ce je bila kaka pognana v full-screen na primarnem zaslonu je bila miska zaklenjena na tem ekranu. Ob pritisku ALT-TAB, da bi aktiviral drugo aplikacijo na drugem zaslonu, se je igra minimizirala!

Zdaj pa igraj EVE online tako, da imas na enem monitorju EVE-Maps, na drugem pa EVE.... Sranje.

Poleg tega aplikacijam nikakor ne mores dopovedati na katerem ekranu naj se po defaultu odpirajo.

Zgodovina sprememb…

Ice-Heki ::

No no, BigWhale, meni je uspelo dopovedati vsem programom, kje naj se odpirajo - je pa treba res veliko potrpljenja.
(Word, Dreamweaver, PHPEdit, Photoshop, Corel, Putty ...)
Res pa je tudi, da ko se monitor naslednjič odklopi (npr. ker si zaželim imeti en LCD ob prenosniku) se vse te nastavitve pozabijo :S

Mogoče nekoč v prihodnosti (v eni izmed naslednjih 10 različic Windowsov) uspejo vgraditi tudi podporo za več ekranov
(mogoče še celo tako, da bomo lahko na računalnik priključili ekrane v več vrstah, kot lahko vidimo v kakšnih filmih :D)

Navorski ::

Ultramon nekaj malega stvari popravi, a hkrati po tridesetih dnevih uporabe crkne.

Kaj to misliš da se mu licenca izteče?

Drugače pa, rabim v glavnem zarad programov malo več placa, če sedaj odprem word, pa potem nimam več kam dat kak drug oken, če pa resizam postane pa nepregledno. Poleg tega včasih brat/sestra sitnari da bi kak film gledal-a, pa bi ga samo zavrtel na power dvd-ju ga prestavil na en zaslon in rešeno, jaz pa bi lahko na drugem še vedno naprej delal, če bi kaj rabil. Iger igram recimo od celotnega časa ki ga namenim siliciju nekje 5-10% tko da takrat bi se dalo potrpet.

bluefish ::

Trial verzija deluje 30 dni. V današnjih časih pa rešitve za to ni problem najti :).

Navorski ::

Eh to je tamal problem, sm že "plačal" polno verzijo programa, tko da je že pri meni =), samo nimam kej dost za ekspirimentirat, ker mam še vedno 1 zaslon. Ice kako ti je ratalo nastavit kje se naj kaj odpira? Še vedno nisem ugotovil ali lahko kako nardim da bi mi taskbar raztegnilo in ne kopirala, ali še huj, sploh ne prikazalo.

Dr_M ::

Heh. Eni pa res hocete iz pizde kozolc nardit. Skrajno preprosto stvar ste popolnoma zakompliciral.
Cisto usi ste zabluzil do amena. V driverjih od nvidie se da cisto lepo vse nastavit in stvar dela zelo dobro. Ne rabis nikakrsne nepotrebne navlake.
Lahko mas "Clone" nacin, kjer imas na obeh monitorjih enako sliko, lahko imas "DualView" (to je najboljsi in najbolj uporaben nacin), kjer imas start vrstico samo na primarnem monitorju in vsa celozaslonska okna razsirijo samo cez en monitor (odvisno na katero stran premaknes aplokacijo, in se Stretch desktop, kjer se ti celotno namizje raztegne cez oba monitorja, pravtako se vsa okna raztegnejo cez oba monitorja (dokaj nerodno in neuporabno).

Obstajajo pa redke aplikacije (npr za zajemanje slik), ki ne delujejo na sekundarnem monitorju v DualView nacinu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Navorski ::

No smo vsaj lep kozolc nardil?

V driverjih od nvidie.....

A to je mišlen NVIDIA control panel?

Navorski ::

BTW kje bi dobil najceneje NEC-a MultiSync 20WGX2 Pro, 20,1 inčni? Najcenej do zdaj sem ga najdu za 501 EUR Big Bang!

BigWhale ::

No no, BigWhale, meni je uspelo dopovedati vsem programom, kje naj se odpirajo - je pa treba res veliko potrpljenja.
(Word, Dreamweaver, PHPEdit, Photoshop, Corel, Putty ...)
Res pa je tudi, da ko se monitor naslednjič odklopi (npr. ker si zaželim imeti en LCD ob prenosniku) se vse te nastavitve pozabijo :S
:D)


Kako pa dopoves enemu wordu, da odpira svoje popupe nad samim sabo na svojem monitorju? Meni ni uspelo. Mogoce z ultramon ampak mi je prej licenca potekla...

... ...

Eh to je tamal problem, sm že "plačal" polno verzijo programa, tko da je že pri meni =)


No, to nam veliko pove o povprecnem Windows uporabniku... :/

jurre ::

jaz uporabljam freeware varianto multimon taskbar.

bluefish ::

No, to nam veliko pove o povprecnem Windows uporabniku... :/

Mac uporabniki pa so glede tega kaj boljši?

noraguta ::

ma sej obstajajo window managerji katri omogočajo vse našteto, pa celo zaston so.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mavrik ::


Glavni problem se je meni zdel pri poganjanju iger. Ce je bila kaka pognana v full-screen na primarnem zaslonu je bila miska zaklenjena na tem ekranu. Ob pritisku ALT-TAB, da bi aktiviral drugo aplikacijo na drugem zaslonu, se je igra minimizirala!


No, no. To pa ni Windows problem. Ko se igra preklopi v fullscreen način zahteva tudi ob enem ekspliciten dostop do vhodnih naprav, kar pomeni, da je povsem od igre odvisno, če ti bo pustila miš ven iz okna. Pri večini iger (streljačinah, ipd.) itak nikakor ni smiselno da bi ti kazalec letal po drugem zaslonu.
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

Jest takih igrc ne igram. ;>

LuiIII ::

Sam imam tri monitorje (2x24" Samsung, 1x21" Wacom Cintiq). Zadeve seveda krmili UltraMon v katerem lahko nastaviš kje se bo kakšen program odprl. Tako imam na Cintiq-u system monitoring (Samurize) in Total Commander, Samsunga pa sta delovna monitorja. Seveda včasih kakšna aplikacija zahteva vse tri monitorje, kakšen Photoshop pa je smiselno zaradi peresa uporabljati na Cintiq-u. Imam pa kljub temu manjše težave z odpiranji oken v Photoshopu saj se mi vedno odprejo na primary monitorju in ne na Cintiq-u. Rešitve še nisem našel, s pa priporočam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosni računalnik in dodatni zaslon

Oddelek: Zvok in slika
122970 (2712) Žiga127
»

MS Windows - navidezno namizje

Oddelek: Programska oprema
51086 (1007) slitkx
»

namizje na dveh monitorih

Oddelek: Zvok in slika
10844 (716) Senitel
»

Dva monitorja na eni kišti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
19318274 (11790) Ursus
»

Nova anketa: število monitorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ankete
10311242 (8110) Matevžk

Več podobnih tem