» »

Kako se poveze 2 racunalnika med seboj?

Kako se poveze 2 racunalnika med seboj?

MSI7 ::

Bi bil kdo prijazen,da razlozi,kako se poveze dva PC med seboj,da lahko komunicirata.Vem,da je potreben KABEL:Torej: USB ali COM?

Kaj pa potem (nastavitve)?;)

kixs ::

Najboljse je preko kaksnega domacega switch/routerja. Potrebujes 2 mrezna kabla in ce imas samo switch/hub, se rocno nastavis neke lokalne IP naslove. Das diske v skupno uporabo, dolocis pravice in to je to.

Ce potrebujes samo prenesti neke podatke, pa je najlazji nacin preko kaksnega USB kljuca ali diska.

lp

solatko ::

Najcenejši način je nakup rabljenega routerja, imaš opcijo USB 2.0 netlynk kabel, z vgradnjo dodatne mrežne kartice, če pa rabiš samo povezavo med računalnikoma, brez interneta pa enostavno s crossower kablom povežeš obe mrežni kartici.

MSI7 ::

Kaksen je to "crosower" kabel? Mrezni UTP? Drugace vem samo za USB,COM,da se da povezat,tko so mi rekli...

pivo ::

najenostavneje, kupi crossover kabel (ja, to je mrežni kabel, ponavadi z oznako FTP - imajo ga v vsaki računalniški trgovini), poveži kompa med sabo z mrežno kartico, nastavi isto ime mrežne skupine in prenašajta datoteke po mili volji.
žiulenje ni potica...pa tut testu za štrudl ne

Izi ::

Malenkostna razlika je med povezovanjem dveh računalnikov ali pa treh ali več računalnikov.
Če sta računalnika samo 2 rabiš samo kabel in ničesar več, pri 3 ali več pa rabiš še hub, switch ali router.

Torej za dva računalnika je najenostavnejša povezava preko Firewire kabla. Ne rabiš niti mrežnih kartic, samo računalnika povežeš z firewire kablom in takoj se samodejno vzpostavi mreža. Seveda morata obe računalnika imeti Firewire vhoda, ki ga imajo itak vsi novejši računalniki.

Druga skoraj enako enostavna možnost je povezava prek mrežnih kartic. Če imaš v obeh računalnikih mrežno kartico potem rabiš samo še en crossover mrežni kabel in povežeš oba računalnika. Tukaj je še nekaj nastavljanja mrežnih nastavitev in povezava se vzpostavi.
Crossover mrežni kabel je navidez enak kot navaden mrežni kabel, samo tiste drobne notranje žičke v kablu ne gredo direkt iz enega konektorja do drugega ampak navzkriž.

MSI7 ::

Prav,bom naredil tako.A z "navadnim" UTP mreznim kablom se pa ne bi dalo povezat?Mora biti prav crosower? Ce da,potem bom pac kupil tega.Hvala!

blackbfm ::

Oba sta "navadna" UTP kabla samo v konektorjih je drugačna vezava.

Torej z računalnika na računalnik oz. z računalnika na modem se uporablja "crossover",
pri switchih ali routerjih pa "straight".

OrkAA ::

Velika večina novih računalnikov je precej prilagodljiva, tako da crossover kabel sploh ni več potreben. Pač vštekaš notri katerikoli kabel in zadeva ponavadi začne delovati.

zk_eu ::

To sem glih hotel vprašati, da nebom odpiral nove teme, novi oz. novejše matične z mrežno sploh baje ne rabijo crossover kabla, ampak lahko baje vtakkneš kr navadn kabel in prenašaš podatke...???
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

wrhowc ::

Živjo za povezavo 2-h računalnikov med seboj lahko povežeš s switchom(LAN HUB) (če ga imaš pri roki) pri tej verziji potrebuješ enostavno 2 patch kabla (naredi sam -->
), lahko uporabiš tudi crossover kabel (naredi sam -->
) ko narediš oz kupiš, kable vštekaš v switch (HUB) in v računalnike greš v TCP/IP (če uporabljaš visto spreminjaš TCP/IP 4) nastavitve tvoje mrežne kartice in ip nastaviš recimo (lahko se spomniš svoj ip!!!!!) 149.245.1.1 in še subnet mask (podmaska omrežja) 255.255.255.0 , prav tako nastaviš na drugem računalniku kjer namesto zadnje cifre v ip naslovu spremeniš od 2 do 255, v omrežje lahko zvežeš 255 računalnikov če le imaš tak switch samo pazi da se zadnja cifra v ip naslovu ne ponovi ( nadaljuješ serijo tretji računalnik ima recimo na koncu cifro 3, čtrti računalnik cifro 4, subnet mask pa je povsod isti.

Če pa se lotiš povezave s crossover kablom enostavno narediš crossover kabel katerega link sem dal že zgoraj nato vneseš enake nastavitve ip naslova in subnet mask-a kot pri vezavi s hubom.
S crossover kablom (povezavo) lahko povežeš samo 2 računalnika (ne velja za povezavo s switchom)

POMEMBNO: DA SE RAČUNALNIKA NAJDETA MORAŠ NAREDITI ŠE NOVO "DOMAČE" OMREŽJE ZATO UPORABIŠ ČAROVNIK KI GA NAJDEŠ NA LEVI STRANI OKNA KO ODPREŠ MY NETWORK PLACES, NAŠTELAŠ ENAKO IME OMREŽJA RECIMO WORKGROUP POKLIKAŠ OK RESTARTAŠ IN ZADEVA MORA SKORAJ 100% DELATI!!

Za deljenje datotek iz map oz diskov samo z desno klikneš na disk, mapo, datoteko in klikneš skupnaraba (share..) nato se odpre okence poišči dodaj v skupno rabo (share..), spodaj določiš pravice lahko določiš tudi geslo, klikneš uporabi (apply) in vredu (ok). Nato je ponavadi priporočljiv restart lahko ap tudi ne!!!

Veliko sreče pri povezovanju računalnikov v omrežje!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wrhowc ()

chili00 ::

Zdravo. Malo brskam in vidim da je Izi napisal (pa verjetno se kdo drug) da lahko povezes dva kompa prek FW kabla. TEga imam, pravtako imam dva kompa ki imata ta FW priklopa (na enem sice FW4 na enem pa FW6 a imam ustrezen kabel) Zdej me zanima kako lahko prek te povezave karkoli prenasam med racunalnikoma. V povezavah mi napise da je povezava 1394 vzpostavljena, vendar ne vem kako prek te povezave karkli poslati. Skušal sem ustvariti nov home-network kao lan ampak tam ne gre. Prosim za kak vodic ki sem ga morda spregledal al pa za hiter opis postopka prenosa filejev prek FireWire. (en komp je XP drug vista File pa 13GB)
Hvala
Live fast Die young

maxum ::

patch kabel je pravzaprav čisto običajen UTp kabel, nič drugače "niso žice zvezane"... pri crossover kablu se mi zdi da je napaka, ne bi moralo biti ravno obratno zvezano na drugi strani??? torej recimo en konec kabla rdeča bela bodra zeleana črna-----------------------črna zelena modra bela rdeča????

win64 ::

patch kabel je pravzaprav čisto običajen UTp kabel, nič drugače "niso žice zvezane"... pri crossover kablu se mi zdi da je napaka, ne bi moralo biti ravno obratno zvezano na drugi strani??? torej recimo en konec kabla rdeča bela bodra zeleana črna-----------------------črna zelena modra bela rdeča????

ne, samo oranžni in zeleni so zamenjani


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

povezava preko switcha ne dela (siol modem -> switch -> laptop)

Oddelek: Pomoč in nasveti
375160 (4664) BorutK-73
»

povezava 2 pcjev cross kablom

Oddelek: Omrežja in internet
161239 (1087) maxum
»

Hiter upad pasovne širine...

Oddelek: Omrežja in internet
91445 (1234) 5er-->
»

prosim pomoč pri internetni povezavi

Oddelek: Omrežja in internet
7803 (693) mihajlo carr
»

15m dolg mrežni kabel - ne dela

Oddelek: Omrežja in internet
279285 (8583) racunalnicar

Več podobnih tem