» »

Težava z IDE vodilom

Težava z IDE vodilom

MattoX ::

Rad bi spravil moj stari PC k delovanju, a mi zaenkrat ne uspeva.
Će ga zaženem brez Diska in CD-roma, se normalno zažene do biosa. Če pa nanj priključim katero od omenjenih naprav, se mi ne prižge monitor sploh. Omenjeni napravi sta na Ide vodilu.

Kakšna rešitev?

Azrael ::

Torej, ko priklopiš disk ali CD enoto se računalnik vklopi, vendar ni ne slike in ne piskov?

Preveri naslednje:

Narobe priklopljen ali defekten IDE kabel? Poglej oznake na kablu in pin 1 mora biti na pin 1 tudi na napravi ali plošči. 80 žilni kabel moraš priklopiti točno po priporočilih. Če imaš možnost preveri še s kakšnim drugim kablom.

Sta IDE napravi v redu? Jumperji na pravih mestih in nikjer drugje?

Napajalnik v redu? Se PC prižge, če priklopiš vse enote na napajanje, vendar niso povezane z IDE kablom?
Nekoč je bil Slo-tech.

IDE napravi sta OK. Glede jumperjev tudi. Nisem sicer bil 100% prepričan, če sem pravilno nastavil, vendar sem poskusil vse možne kombinacije, tako da to tudi najbrž ni krivo.
Tudi napajalnik je ok,se prižge če so prikloplene enote na napajanje.
Kabl pomoje ni defekten, saj je še ni bil uporabljen.Nisem pa bil pozoren na oznake na kablu. Poskusil bom z drugim kablom.
Hvala za odgovor.

A je možno, da bi bila kriva matična plošča???
Ker ne vidim več druge možnosti, saj sem zamenjal še ide kabl, pa se težava še vedno nadaljuje.

Azrael ::

Naredi še CMOS Clear (poglej v navodila od plošče kako), malo možnosti, toda lahko so kakšne nastavitv v BIOSu neprimerne. Če gre za kaj starejšega, Pentium MMX ali starejše, so lahko krive tudi napačne nastavitve jumperjev (spet glej navodila).

Še to, so med karticami, ki so vstavljene v ta računalnik kakšni IDE ali drugi diskovni krmilniki (SCSI, SATA) ?. Včasih se stvari stepejo med seboj. Poberi ven vse kartice, razen grafike in poglej, če se bo sistem takrat pobral. Kartice poberi ven, ko je sistem izklopljen iz elektrike.

Če gre za sistem, ki ima Slot1 procesor ali adapter, pri izklopljenem! sistemu iz elektrike 2x ali 3x potegni ven procesor in vrni nazaj.

in če ne vse to ne bo nič pomagalo in je vse ostalo res v redu, je defektna plošča.
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Ne vidim druge možnosti za te simptome kot napačno obrnjen kabl ali zelo okvarjen IDE krmilnik.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne gre namestiti Windowsa + ne zažene trenutnega (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
514330 (3496) MasterKiD
»

Računalnik se resetira (forever)

291903 (1387) GTX970
»

Trdi disk

383464 (2691) Voluharr
»

Nekaj zelo čudnega-pomoč prosim