» »

kateri linux za javni internet dostop ?

kateri linux za javni internet dostop ?

enota13 ::

Zanima me kako se odlociti pri instalciji linux operacijskega sistema predvsem za en namen - javni dostop do interneta, vendar z omejenim delovanjem za userja. Internet brskalnik bi bilo edino rabljeno orodje. Uporabnik pa bolje da nima moznosti zaganjanja kakrsnih koli programov, se najmanj pa sistemskih ali moznosti spreminjanja nastavitev. Se najbolje bi bilo, da racunalnik po nekaj minutni neaktivnosti avtomatsko ponovno logira "gosta" in se nekako resetira v default - stanje in tako pricaka novega gosta. Predvidevam, da je za kaj takega najboljsa instalacija linuxa.

Torej racunalnik ni potrebno, da je zmogljiv, enako pa velja tudi za verzijo linuxa (seveda z graficnim, vmesnikom), saj so pomembne/potrebne le nastavitve z omejitvijo dostopa v samem okolju in omejen dostop do interneta (na voljo za brskanje bi bile le dolocene strani);

Kaj predlagate, da bi bilo vse skupaj cim bolj enostavno, tudi za administratorja, ki nima veliko predznanja iz linuxa.

Vem, da obstajajo doloceni programi s katerimi se da omejiti dostop za dolocenega userja, ampak izkusnje z njimi niso najboljse, glede na to, da so mi povzrocili doloceno zbrko - torej stvari, ki naj ne bi bile vidne v "startnih menijih" so bile se vedno vidne, skratka zadeve niso jasno delovale.

Zato tudi iscem primerno enostaven linux, ki ne potrebuje prevec dodatkov za zgoraj opisane nastavitve.

G-man ::

Verjetno bi bil za to še najbolj primeren <a href="http://www.knoppix.org/&gt;Knoppix&lt;/..., ki je t.i. Live distribucija, se pravi, da se zažene s CD-ja. Diske na računalniku pa vržeš ven.

Dri3r ::

Izbereš poljubno distribucijo z GNOME namiznim okoljem in si namestiš tole. Priporočam Ubuntu ali pa Linux Mint.

LP
dri3r

G-man ::

V takem primeru pol inštaliraš Xubuntu, ki je manj strojno zahteven, Pessulus, kot je že Dri3r omenil in Firefox Kiosk vtičnik.

Če pa hočeš optimalno speljati kiosk, potem je tu How-to z minimalno inštalacijo Debiana in Firefoxa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: G-man ()

enota13 ::

Hvala Dri3r in G-man, za kratek, ampak precej dober nasvet, saj sem iskal odgovore na kar nekaj tujih forumih in nisem prisel do nekih boljsih resitev (vsaj za delovanje na zelo pocasnih masinah). Naj na kratko opisem, da sem nalozil debianov netinst in kiosk postavil na pentiumu 200mhz z 80M memorje in 1.1G diska, kjer z xfce-jem deluje vec kot dobro. Glede na to, da je gnome prehuda varjanta za pocasne masine in je nisem uporabil, pessulus in kde kiosk nista (pravilno) delujoci moznosti za lock-down. Zato sem sel na predlagani how to in uporabil to in tudi novejso razlicico. Kiosk lahko tako brez skrbi izpostavimo tako normalnim uporabnikom kot tistim redkim (ali pa tudi ne), ki imajo prevec casa in se pridejo namensko "resevat uganke", ki scitijo vas javni dostop do interneta.

Pa se to: ce ni namena, da se na kiosku karkoli posodablja, od same programske opreme, do ponudbe, ki je na voljo uporabnikom, potem je res najboljsa varjanta boot s cd-ja, t.j. read-only sistema:
ki je t.i. Live distribucija, se pravi, da se zažene s CD-ja. Diske na računalniku pa vržeš ven.

lp

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OS za cybercafe

Oddelek: Operacijski sistemi
133748 (3130) googleg1
»

Inštalacija WIN za otroke/javnost - kako?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81612 (1233) konspirator
»

Linux based kiosk z virtualno tipkovnico

Oddelek: Programska oprema
71319 (1097) technolog
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

190297562 (25219) Skrat
»

Boot OS z USB

61388 (1199) SimplTech

Več podobnih tem