» »

Zemlja se nahaja na strelni liniji

1
2
3

Thomas ::

Če je ta zvezda res nevarna, da eksplodira v GBR, bomo videli v naslednjih letih.

V primeru, da nam res grozi obsevanje, ne bomo imeli nobene druge alternative, kot da umremo ali zapustimo svoj biološki substrat.

Že samo zaradi tega, bomo prisiljeni v transhumanistično prihodnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Ah...nič takega česar en orjaški orbitlni elektromagnetni ščit ne bi mogel ustaviti.

Spet eden ki ne ve, kaj so to gama žarki. Kje se jemljete? Kdo vas producira?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

>> V primeru, da nam res grozi obsevanje, ne bomo imeli nobene druge alternative, kot da umremo ali zapustimo svoj biološki substrat.

Ali pa da se špilamo po starem, a tisto zvezdo bomo vseen morali razmontirat.

Seveda v to ne verjamem. Ko lahko demontiraš celo galaksijo, biologijo slečeš, kot kakšen loto srečnik svoje stare cape.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Thomas:
Kolikor vem so gama žarki elektromagnetno valovanje (sestavljeno iz električne in magnetne komponente). Potem bi moral zelo močan elektromagnet nanje vplivati. Svetloba, gama žarki, radijski valovi itd. so vse en in isti boršč, samo do ustrezne tehnologije za manipulacijo je treba prit.

Pa gama žarčenje že tako ali tako blokira naša magnetosfera. Torej...zakaj ne bi postavili eno dodatno blokado?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

destroyer2k ::

Thomas

Vidim da ti veš dosti o temu, samo drugače ali ni GBR zelo malo možen v naši galaksiji, ker koliko se spominjam so nekateri znanstevniki ugotovili,da več železa ko ima galaksija majn možnosti za GBR in naša galaksiji ima precej železa? Ne bom trdil samo zdi se mi da sem bral dolgo časa nazaj o tem.

Thomas ::

GBR nastane povsod tam, kjer se kreirajo velike zvezde, kakšne 20 krat večje od Sonca. To je praktično povsod in GBRji razsvetljujejo Vesolje. Če je kaj čudno je to, da smo bili tega tako malo deležni.

Če je aktualna razlaga GBR pravilna. Če so to res nenadne pretvorbe ostankov masivne supornove v črno luknjo, pri kateri izhlapi za našo maso Sonca snovi v obliki gama žarkov, na vse strani. Ali pa v dveh antipodnih stožcih.

V drugem primeru, je lažje. A če se znajdeš znotraj enega obeh stožcev, si ocvrt.

Grey ... pozabi to varianto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Grey ::

Thomas:
Zakaj?

jype ::

Ker naša magnetosfera lahko gama žarke ustavi le dokler jih ni toliko, da bi lahko zemljo (ali pa celotno naše osončje) dobesedno iztirili.

Sicer 8000 svetlobnih let ni pretirano blizu, je pa dovolj blizu, da bi pri takšni energiji izhlapela tudi skorja in del plašča, ne le oceani. Če govorimo o stožcih - če bo eksplozija tiste vrste, ki razmeče vse skupaj v disku, pravokotnem na vrtenje, potem bomo imeli zgolj težave z vesoljskim vremenom.

Thomas ::

Ma ker je total brez veze. Ne boš ustavil tako silovitega gama sevanja z nobenimi magneti, ni izvezdljivo niti od daleč. Out.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sej računica je preprosta. Tista zvezda ni milijardokrat dlje od Sonca. Ampak recimo da je, približno. Zato bi morala trilijonkrat tako močno svetit, da bi bila za nas navidez svetla kot Sonce.

A svetila bo še kakšne 1000 krat bolj, če jo dobro raznese, predvsem v ultra trdem gama spektru. Tega ne bi mogli dol požret.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

A. Smith ::

@Grey

Magnetno polje je ščit proti alfa in beta delcem, ki električno niso nevtralni. Če v magnetno polje prileti elektron, začne nanj delovati sila, ki ga vleče v stran v skladu z vektorskim produtom tokovnega elementa in magnetnega polja. Pojavu botruje isti razlog, kot sila na žico v magnetnem polju, če po njej teče tok.

Gama in n delci pa so električno nevtralni, zato jih električno in magnetno polje ne ganeta.

Gama delec je foton, ki je gibajoča se elektromagnetna motnja. Signal, ki tvori foton je pravzaprav sinusoida, zaprta v envelopo, torej izmenični signal. Z magnetom oz. magnetnim poljem bi temu signalu samo prišteli enosmerno komponento, kar pa signala niti malo ne zmoti. Še vedno je tam in izmenični del še naprej inducira samega sebe. Tako, kot če skozi navitje transformatorja pošiljaš izmenični tok in se na drugi strani inducira napetost. Če bi izmeničnemu toku prištel enosmerno komponento (izmenični del pa bi ostal), bi na sekundarnem navitju dobil enako inducirano napetost, kot prej. Brez enosmerne komponente.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

444 ::

A da lahko kdo bolj konkreten link do novice?

vojko20 ::

Torej kdaj se looting začne, da si označim na koledarju >:D

_Enterprise_ ::

Mah, prov boli me kurac za tole, če bo šele čez 8000 let prišlo na Zemljo. Če bo napredek desetkrat manjši, bomo mi takrat
že itak premikali zvezde in še kaj drugega.

Thomas ::

Problem je samo v eni majhni verjetnosti, da pride že čez 3 leta, ker je eksplozija že bila 7997 let nazaj, a je še ne vidimo. Ko jo bomo videli, bo že pri nas.

8000 let dolgega okna lahko sploh ni.

Sicer ni zelo verjetno, a obstaja (majhna!) možnost za kadarkoli od zdaj naprej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Če prav računam (poenostavljeno, se razume) je verjetnost, da planet v naslednjih 8000 letih zadane velik (500+m) in hiter (30+km/s) asteroid, večja, kot da nas oplazi black hole jet burst.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MadMicka ::

Mislim, kakšna traparija. V isti sapi govoriti, kako bi tja poslali nanobote ter zvezdo nekako nevtralizirali, po drugi strani pa razlagati, da zvezda je že eksplodirala. Kje je tukaj logika? Je ni.

Azrael ::

V bistvu je logika.

Zvezda je aktivirana bomba, varovalke ni več in lahko se samo še odšteva kdaj bo počilo.

Samo nikoli ni 100% ali bo res počilo. Lahko kaj zmoti vžigalnik te bombe in grdoba lahko čaka zelo dolgo. Mogoče celo tako dolgo, da pridemo do nje in jo varno uničimo.

Tudi po vojnah se še desetlejta odkriva neeksplodirane bombe.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Bolj težka bo tole. Tako kot da bi termit probal ugasnit. Ko se enkrat začne je konc ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

Thomas ločna minuta za ciljanje Zemlje je popolnoma mimo. Iz firbca sem vrgel vse skupaj v kalkulator in je 12800 m (premer Zemlje, ~) na 8000 svetlobnih letih 1,26x10-34°. To pa je 4,54x10-31 ločne sekunde.

TESKAn ::

Ah, jaz se ne sekiram pretirano. Če pride tekom mojega življenja tak curek gama žarkov do zemlje, se bom tega zavedal par sekund, potem bo pa že vseeno. Ni, da bi se človek sekiral:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

jype ::

PIP> Thomas ločna minuta za ciljanje Zemlje je popolnoma mimo.

Stožec je širši od našega osončja. Minuta bržkone kar zadostuje.

PrimozR ::

Mnja, edin to je 'problem'...

Thomas ::

Zvezda bo z neko neničelno verjetnostjo p, eksplodirala v naslednjih milijon letih.

Zvezda je z neko neničelno verjetnostjo q, že eksplodirala, a tega ne bomo vedeli, dokler gama žarki že ne bodo tukaj.

1 > p >> q > 0.

Obstaja neka neničelna verjetnos s1, da bo znotraj ene ure potem, ko bo prvi prebral tale post.

Obstaja neka neničelna verjetnos s2, da bo znotraj dveh ur potem, ko bo prvi prebral tale post.

1 > p >> q > s2 > s1 > 0.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Grey ::

Čaki malo...kako lahko natančno vedo, kdaj bo eksplodirala? Če oni to pravijo za sliko, ki jo opazujejo sedaj, potem to pomeni, da se je eskplozija že zgodila in je na poti sem. Tako je lahko GRB(če je eksplodirala na tak način) že čez nekaj let tukaj...and that's not good.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

epicus ::

Ja sam tm na wikipediji piše da na taki razdalji so posledice precej okrnjenje - to kar tu pišete da bi izhlapela celo skorja zemlje, je tam predstavljeno, da bi morala bit zvezda oddaljena 100 LY ne pa 8000
Open mind for a different view

Thomas ::

Ne. Skorja ne bi izhlapela. Jaz sem povedal, da par km pod Zemljo bi bili varni. O lupljenju skorje je govoril jure, to se z njim zmen!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

A se da potovanje GRB do nas kako vnaprej zaznat? Mislim, s kakšno tako tehnologijo, ki je danes znanstveno predstavljiva in ne samo sci-fi.

Se mogoče zvezda tik pred eksplozijo kako spremeni, kar bi bilo mogoče zaznat?

LordPero ::

Ta WR104 je naravnan proti nam u 16° kotu, to pa je ene 15 LY +/-a (naša galaksija ima d=100k LY). Ni tako malo, a napram drugim podobnim opaženim eventom, je to precej nevarnejša reč, vsekakor pa trenutno ne mormo nč rečt od tega, kr vemo full premal od tega (točno tega ozvezdja in nasploh kdaj in kako GRB nastanejo ter kako so kam usmerjeni).

Torej, ne vemo ne natančne mase ne samih sil med zvezdama in drugim stuffom tam (npr. tisto diskasto nebulo -ki, BTW lahko naredi še večjo luknjo oz. večji GR(J)B če se sesede -čeprav te možnosti nisem nikjer zasledil zapisane). Pa še če bi vedeli, nebi znali tega zračunat, ker (še) nimamo takih kalkulatorčkov.
Poleg tega pa tudi ne vemo kako se vse stvari u galaksiji gibajo, lahko da je WR104 že popolnoma nekje drugje kot je bil svojih 8k let nazaj.
Tudi, a nisem v zadnjem letu bral neki o tem, kako ena črna luknja z GRJB napada neko galaksijo in kako znanstveniki vsi mokri gledajo ta carnage (in kako E.T.ji s prikolicami dirjajo proč))?

Glede zaščite: noben ne gre hi-tech sci-fi in predlaga nekega ščita s pač nekih drugih subatomskih delcov/valovanj, za katere pač še ne vemo (ali pa kar ultranatančen naš manmade GRB, seveda napajan z baterijo velikosti tiste od ročne ure 8-)). Sej tuki ne govorimo (upam), kako bi to nardili do jutri.
Glede (prevelike) oddaljenosti; sej niti ne vemo o kakšni energiji govorimo tuki (od GRBja mislim), kaj šele sploh kam bo usmerjen oz. če sploh bo. Končna misu je, da rabimo precej več data iz precej področij, da bi o tem sploh lahko pisali kaj drugega kot fiction.

Aja, moram pa rečt, da so me nakateri posti ob tej novici pošteno nasmejali :D.
LordPero

sverde21 ::

Tole se zgodi, če si napoti GRB >:D
<?php echo `w`; ?>

Saladin ::

Recimo da še lahko vztrajamo par 100 let ter da tehnologija omogoči natančen datum in pot gamma bursta.

Bomo do takrat imeli tehnologijo, ki bi lahko uravnala pot lune, da bi lahko delovala kot ščit pred gama žarki? Je sploh dovolj velika?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

molotov ::

Mene je bolj strah močne burje, ki trenutno piha tukaj na krasu.

Komot lahko vrže s strehe kak del strešne kritine in mi ta pade na glavo...

Ali pa me zbije kamjon z 100km/h ko se bom vračal domov iz službe..

Mislim da so te zvezde še najmanjša stvar za katero moramo skrbet, ker itak nemoremo kaj dosti preprečit.

Drugače pa zanimiva stvar za prebrat in pogledat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: molotov ()

Thomas ::

> Poleg tega pa tudi ne vemo kako se vse stvari u galaksiji gibajo, lahko da je WR104 že popolnoma nekje drugje kot je bil svojih 8k let nazaj.

Takihle neumnosti ne boš pisal semle gor, a je prov?

Tm je kjer je. Nikamor ne potuje, vsaj ne z omembe vredno hitrostjo. OK?

> Bomo do takrat imeli tehnologijo, ki bi lahko uravnala pot lune, da bi lahko delovala kot ščit pred gama žarki? Je sploh dovolj velika?

Ni dovolj velika. Mora zaščititi tudi Sonce, ne samo Zemlje, če mi mislimo ostati na biologiji, jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

molotov ::

...Tm je kjer je. Nikamor ne potuje, vsaj ne z omembe vredno hitrostjo. OK?..

Je pa možnost da mi kam potujemo ? A ni to ista reč?

In kaj bi naredil ta GRB soncu? Če mi kdo razloži.

jype ::

članek, ki ga je linkal sverde21> The effect of the jet on the companion galaxy is likely to be substantial, because the galaxies in 3C321 are extremely close at a distance of only about 20,000 light years apart. They lie approximately the same distance as Earth is from the center of the Milky Way galaxy.

epicus> Ja sam tm na wikipediji piše da na taki razdalji so posledice precej okrnjenje - to kar tu pišete da bi izhlapela celo skorja zemlje, je tam predstavljeno, da bi morala bit zvezda oddaljena 100 LY ne pa 8000

Thomas> Ne. Skorja ne bi izhlapela. Jaz sem povedal, da par km pod Zemljo bi bili varni. O lupljenju skorje je govoril jure, to se z njim zmen!

Bržkone je 20.000 svetlobnih let precej dlje, pa še vedno ni dovolj daleč, da bi se curek sevanja iz takšne črne luknje vsaj malo razredčil - pa to ni curek od nastanka črne luknje, ki je močnejši, ampak curek od normalnega "izgorevanja" črne luknje.

molotov> In kaj bi naredil ta GRB soncu? Če mi kdo razloži.

Nimam pojma, sem pa prepričan, da bi naše osončje, če bi obsevanje trajalo nekaj let, premaknilo iz njegove orbite okoli jedra galaksije. Najverjetneje bi soncu odpihnilo atmosfero, zaradi česar bi sonce nekaj časa bistveno hitreje oddajalo energijo in maso.

specterss ::

Baltazar-x: ne vem, če bi kaj bistveno pomagalo.. če pocrka vse v krogu 8000 svetlobnih let, verjetno ne bi kaj dosti pomagalo, če bi šel na kak bližnji planet. Razen, če je ta planet skrit za kakšnim "vogalom". Recimo za kako drugo črno luknjo, ki bi posrkala nevarno sevanje.
Morda bi imel več sreče, če bi šel na kako luno, ki se lepo skriva za večjim planetom.

SavoKovac ::

Brez panike.
Potrebno bo samo odšodovati razne "native" skupnosti,
uvesti prijaznost v mesdebojni komunikaciji,
postati vegetarijanci,
se vzdržati prekomernega spolnega izživljanja,
se vzdržati letalskih prevozov in nasploh nepotrebne rabe energetskih sredstev,
reciklirati prav vse,
uvesti nadmočno prijazen, življenjski in učinkovit vladni, ekonomski, pravni ter šolski sistem,
< etc.>

in nato prositi sicer prijazne gospode vesoljce, naj si ne kupijo kokic, ko se bo predstava začela. :P

epicus ::

Ja sam res, če smo mi varni par km pod površjem, kako močno bi GRB sploh lahko vplival na sonce (dobro je sicer razlika med volumnom in maso - samo ali je dovolj?, pa če ima to sploh kak vpliv?)
Open mind for a different view

MadMicka ::

Precej bolj zanimivi in realni scenariji so bili pred časom prikazani na Discovery channel: Perfect Disasters...spomnim se izbruha super vulkana, pa udarca kometa pa sončnega viharja itd.... Hvala bogu smo vse katastrofe preživeli :)

mrpiagg ::

A dej dej dej ... tacajt da bo ta "žvau" pr nas, nas že dolg ne bo več ker se bomo itak sami frederbal .. kretenčiči zemlanski k ne vemo kaj bi sami s sabo ....

Thomas ::

> Se mogoče zvezda tik pred eksplozijo kako spremeni, kar bi bilo mogoče zaznat?

Absolutno. Načelno bi lahko vnaprej izračunali datum eksplozije, če bi imeli dovolj podatkov. Načelno. Praktično je pa tako, da imamo precej medlo sliko, mase ne poznamo dovolj natačno in niti sestave.

A če bi bili podatki dovolj dobri, potem ta zvezda ne bi mogla eksplodirati na kakšen drug dan kot na tistega, ki bi ga mi izračunali. Žal (še?) niso.

Da bi pa zvezda prej začela z močnim oddajanjem nevtrinov, ki bi jih mi lahko zaznali, je pa tudi res. A žal samo kakšno sekundo ali minuto prej.

Vsekakor bi pa en orng teleskop lahko veliko povedal. Namesto neuporabne ISS, vredne 100 milijard.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> kretenčiči zemlanski k ne vemo kaj bi sami s sabo ....

Ta ocena zate IMHO sploh ni preveč samokritična.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

c3p0 ::

Kako pa bodo nanorobotki razstavili zvezdo, brez da jih dodobra spraži?

Infinity ::

No Thomas zdej mi parazlož neki. Kot vsi vemo je zadeva oddaljena 8000LY ane? Kako bi ti poslou tiste tvoje nanobotke tja gor? s kakšno fenomenalno super duper kozmično ladjo k gre z 99,99999% hitrostjo svetlobe? Tut če bi mel tako ladjo bi še zmer rabli do tja 8000+x let do tja. In če je zadeva že al pa še bo v naslednih 8000+x letih emmitala tist GRB poj si loh te naše nanobotke k smo jih gor poslal sam nekam utaknemo. Res je, da so gama žarki fotoni k potujejo pri tej pa tej frekvenci, imajo tako pa tako valono dolžino in še in še ampak useen se jih da zaustavit. To ni neka božja sila katere nemormo premagat. Drži da nism nevem kakšn fizik ampak useen se pa da vse EM sevanja(če se ne motim sm notr spada tud vidna svetloba, gama žarki, itd.) ustavt z polarizacijskimi filtri. Tko da rabmo 2 pol. filtra k sta naravnana enga na druzga pod kotom 90° in voila imamo 90% zaščito.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Infinity ()

Thomas ::

> Kako pa bodo nanorobotki razstavili zvezdo, brez da jih dodobra spraži?

En tak možen scenarij, če se bo mudilo:

Nanoroboti - recimo piškava milijarda njih - se bodo najprej razmnožili v tamkajšnjem "Oortovem pasu", precej daleč od vročine matične zvezde. Od tam bodo pošiljali laserske žarke tangencialno na zvezdo. V presečišču dveh takih žarkov, bo prihajalo do nuklearnega vžiga vodika, kot v kakšni teratonski vodikovi bombi. Zaporedje milijonvo tako iniciranih eksplozij bo segrelo površino na milijon stopinj in vodik bo odtekal z njene površine, kot voda iz rešeta. Gravitacija ne bo več dominantna sila na površini pri tako visoki temperaturi, pač pa bo skoraj vsak atom vodika imel ubežno hitrost in zvezda bo hitro hujšala, tlak v njeni notranjosti pa padal. Odtekajoči in že hladni vodik pa lovi nastajajoča Dysonova sfera.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

MAr ni enostavneje zgradit nek ščit v našem osončju, gama žarke pa izkoristit kot energijski vir?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

PrimozR ::

In kaj boste nardil? Svetlobno leto debel ščit?

Thomas ::

> Kot vsi vemo je zadeva oddaljena 8000LY ane? Kako bi ti poslou tiste tvoje nanobotke tja gor?

Zato morajo biti nano sonde. Da jih že naš sončni veter pospeši do blizu svetlobne hitrosti, tamkajšnji sončni veter pa zaustavi na že varni razdalji.

> s kakšno fenomenalno super duper kozmično ladjo k gre z 99,99999% hitrostjo svetlobe?

Tud če samo 99% svtelobne hitrosti, je to OK.


> Tut če bi mel tako ladjo bi še zmer rabli do tja 8000+x let do tja.

Tako je.

> In če je zadeva že al pa še bo v naslednih 8000+x letih emmitala tist GRB poj si loh te naše nanobotke k smo jih gor poslal sam nekam utaknemo.

Res je. Potem se bomo morali skriti globoko v Luno, Zemljo, v interplanetarni prostor v na osojni strani Sonca, ki bo prestreglo udar ...


> Res je, da so gama žarki fotoni k potujejo pri tej pa tej frekvenci, imajo tako pa tako valono dolžino in še in še ampak useen se jih da zaustavit.

S kilometri snovi, nikakor drugače.

> To ni neka božja sila katere nemormo premagat.

Ni. A za screen za Zemljo in Sonce obvarovati, rabimo milijardo kilometrov veliko marelo iz kovine, debele mnogo kilometrov. Ni povsem nemogoče. A razdreti bo treb nekaj sosednjih zvezd v ta namen.


> se pa da vse EM sevanja(če se ne motim sm notr spada tud vidna svetloba, gama žarki, itd.) ustavt z polarizacijskimi filtri. Tko da rabmo 2 pol. filtra k sta naravnana enga na druzga pod kotom 90° in voila imamo 90% zaščito.

Ne to več govort.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

MadMicka ::

Tale načrt je navadna bedarija. Najprej naj bi 8.000 let!!!! prej poslali tja nanobote in potem upali na vse najboljše :\

Mislim, tudi če bi teklo vse po načrtu, kdo pri zdravi pameti bo nekam nekaj pošiljal 8.000 let prej, da bi imel od tega kako korist. In pri tem sploh ne bi vedel, ali je za akcijo že prepozno ali ne. Nihče! Kaj takega lahko tupi samo človek, ki ne ve, kaj je realno in kaj ni.

BigWhale ::

>Ni. A za screen za Zemljo in Sonce obvarovati, rabimo milijardo
>kilometrov veliko marelo iz kovine, debele mnogo kilometrov. Ni povsem
>nemogoče. A razdreti bo treb nekaj sosednjih zvezd v ta namen.

Tak screen bi moral bit premicen, da bi ga lahko okrog fural...
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74738 (4580) dzinks63
»

Teleskop za nevtrine na južnem tečaju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
799177 (7033) Saladin
»

Izbruh gama žarkov, viden s prostim očesom

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85651 (4441) Thomas
»

Zemlja se nahaja na strelni liniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13214642 (9495) Thomas

Več podobnih tem