» »

Win XP re-install

Win XP re-install

given2fly ::

Mene pa muči naslednja stvar. Na prenosniku bi rad na novo naložil OS in ga sformatiral, vendar nikjer ne najdem originalnega cd-ja od xp-jev :(

Kaj lahko naredim ?
Ne bi rad nalozil nelicenčne verzije, ampak bi želel uporabljati obstoječo. Sem brskal nekaj na netu, omenja se "rescue disk", ampak tam vseeno rabim cd od xp-jev. Zelo bi bil vesel kakšnega konstruktivnega predloga :)

Prenosnik je compaq nx7010, os pa Win X.

imagodei ::

Pravzaprav lahko uporabiš poljuben inštalacijski CD (ampak ustrezen - ne XP Home, če rabiš XP Pro, ne Retail, če rabiš DSP), ko te pa vpraša za ključ, pa vnesi tistega, ki ga imaš napisanega na nalepki Windows XP na spodnji strani prenosnika.

Licenco dokazuješ s to nalepko, ne z virom inštalacije. Če bi imel probleme z aktivacijo, lahko tudi mirno pokličeš MS suport v LJ in jim razložiš, v čem je problem. Če jim boš prebral pravo serijsko številko/ključ iz nalepke, ne bo nobenega problema.
- Hoc est qui sumus -

Chessman ::

Odvisno od proizvajalca, ponavadi pri namestitvi iz rescue diska ne potrebuješ xp cd-ja, ker ti ta cd postavi računalnik v takšno stanje kot si ga dobil ob nakupu. Paziti pa moraš ker ima vsak računalnik unikaten CD tako da ti od drugega računalnika ne koristi kaj dosti, ker ti lahko naloži napačne driverje. Obstajajo tudi računalniki kateri nimajo priloženega XP cd-ja niti rescue diska ker imajo vse kar je potrebno shranjeno na disku, v takem primeru ob zagonu pač držiš določeno kombinacijo tipk in se ti avtomatsko zažene ponovna namestitev. Podatki za ponovno namestitev so tako lahko posneti na skriti particiji disk ali pa imaš kar v primarni particiji kakšno mapo z potrebno vsebino (če si jo seveda nisi pobrisal). Torej če nimaš xp cd-ja ali pa rescue diska ga mogoče tudi nisi dobil ob nakupu. Srečo lahko probaš tudi da pokličeš originalni pooblsščeni servis in se pozanimaš kako je z ponovno namestitvijo, včasih lahko tudi naprosiš kopijo rescue disk.
Obnovitvene diske ponavadi dobiš pri vseh računalnikih kakšnega brenda (HP, IBM, ACER itd) računalniki kateri pa so sestavljeni po komponentah imajo pa ponavadi nameščeno DSP verzijo. V primeru tovarniške namestitve OS na računalnik imaš včasih priložene Winse kateri za namestitev ne potrebujejo vpisa kode, ker je le ta zapečena že v samo originalni CD. V teh primerih ti SN iz nalepke ponavadi ne koristi ker ne deluje v nobeni verziji CD-jev. Ker je nalepka le za dokaz licence. SN v instalirani verziji je pa drugi kot je na nalepki.

tomitza ::

Da ne odpiram nove teme.

Mama Win XP SP2 in mi je procesor al pa plata crknila al pa ram...sj ne vem. Mam Award BIOS. Piska pa ti-du-ti-du konstantno. Morda veste kaj je crknilo?

Sem naročil novo plato, procesor, grafo in ram. Na enmu disku mam seveda winse in me zanima ali jih lahko prepričam, da se bodo zbootal, ker bo plata nova?

Hvala za odg.
www.at-crew.net

Chessman ::

probati ni greh, če bo pa delalo boš pa vedel samo takrat ko boš sprobal

Jakka ::

given2fly, na internetu najdi "Windows XP sp2 oem Home/Professional integrated", leto naj bo 2007, mesec ni pomemben. Home/Proffesional izbereš glede na oem key na tvojem prenosniku. Oem mora bit, drugače ti ključ ne prime.

Namestiš normalno, med namestitvijo vpišeš key z nalepke, po končani namestitvi WinXP še aktiviraš. Nič ne krekaš in hekaš (ignoriraš dodatke na cd-ju). Ima da dela.

Verjetno bi se dalo kje dobit ta cd požegnan od Microsofta (MS Slovenija mogoče), samo tole je mnogo enostavnejša in še vedno (verjetno) legalna pot.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

Duhec ::

Nak. Na HPju ti tist ključ, ki je napopan na nalepki ne bo prijel. Kot je dejal že @Chessman, ima HP svoj XP cd z že aktivirano kodo/ključem. Seveda ta XP cd ne prime na ne HP računalnikih in je tista nalepka samo dokaz o licenčnosti kupljenega.
Moraš imet katerokoli HP verzijo XPjev ne glede na model prenosnika, HP rescue disk pa za točno ta model prenosnika, saj se pravilno inštalirajo pri namestitvi XPjev tudi vsi gonilniki.
Poizkusiš sicer lahko, ko te Rescue disk vpraša po verziji XP (Home ali Prof), da vstaviš XPcd, ki ni HPjev, ker samo vzame določene datoteke, da dokonča inštalacijo.
Za original HP XPcd povprašaj na pooblaščenem HP servisu, kjer dokazuj svojo licenčnos OS-a z nalepko ali pa naj ti nekdo, ki ima isti tip HPja naredi svojo kopijo.
Čuvaj original cdje in/ali jih ne posojaj okoli.

Jakka ::

Duhec, ne govori neresnic. Kako ne prime, če je meni prijel.

Key na nalepki je OEM, torej dela z vsako verzijo Windows XP OEM, home ali professional (glede na key).
HP ima svojo "verzijo" Windows zato, ker ima le ta že integrirane driverje, key, določene nastavitve in hp programčke. Sistem v osnovi se popolnoma nič ne razlikuje od original verzije Windows, le dodane ima stvari, da za to ni treba skrbet uporabniku. Ko kupiš prenosnik dejansko dobiš delujočo zadevo in se ti ni treba igračkat z nameščanjem sistema, driverjev in podobnim.

Duhec: Če želiš, ti zadevo lahko demonstriram, od prenosa iso slike (lahko sam prineseš pravi inštalacijski cd), do namestitve sistema in aktivacije. Seveda ne zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

Duhec ::

@Hundey, zdaj pa res ne vem v čem je štos.
Evo, danes sem imel priliko na HP prenosnik NC8320, ki je že imel predinštalirane XPje na novo inštalirat XPje in to iz mojega original licenčnega OEM XP PRO SP1a ter še s kopijo istega vendar slipstreamanega cdja z SP2, ki na testni mašini popolnoma ok deluje mislim da od l. 2005.
Torej dve mašini delujeta OK.
Vse poteka tekoče do vnosa kode direkt z nalepke, ki je pripopana na prenosniku tako pri inštalaciji z originalnim XP PRO SP1a kot slipstreamanim SP2, kjer javi napačen ključ !

Do tu imam prav jaz.:P
No, prav pa imaš tudi ti, ker sem poizkusil tudi s HP XP PRO SP2 (katerimkoli CDjem, bodisi od ostalih prenosnikov ali ostalih HP mašin) in gre zadeva res OK.
Tu ti dam prav, ker sem vedno vstavljal HP Recovery CD ali DVD, ker je enostavneje in ti inštalira vse komplet z gonilniki vred. Pri tem tudi aktivacija ni potrebna. In enostavno zato tega daljšega in bolj mučnega postopka niti nisem stestiral.No, zdaj sem ga, ker si me rahlo spravu na obrate.>:D
Zdaj pa se seveda sprašujem kje je point ? Ali prime HP OEM koda samo na novejših XP SP2 ali kaj povsem tretjega ?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Alpheus ()

Duhec ::

Pardon ! HP je NC8430.

Jakka ::

Zdi se mi, da je sčasoma že zmanjkovalo oem ključev v winxp, pa so jih z sp2 še dodali, mogoče večkrat. Tudi Wikipedia pravi nekaj na to temo.
wikipedia - On August 10, 2007, Microsoft announced a minor update to Service Pack 2, called Service Pack 2c (SP2c).[28] The update fixes the issue of the lowering number of available product keys for Windows XP. This update will be only available to system builders from their distributors in Windows XP Professional and Windows XP Professional N operating systems. SP2c was released in September 2007.

Namerno sem napisal zgoraj naj vzame verzijo WinXP iz leta 2007, ker bo oem key s to 100% prijel. Jaz sem namestil septembrsko.
Pred septembrsko pa sem namestil eno x verzijo winxp sp2, kjer je key prijel. Laptop je bil kupljen junija 2007.

Pa key NI HP OEM, ampak je Windows XP OEM. Ti si kupil MS Windows, ne HP Windows. Licenca je vezana na Microsoft in ne HP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ponovna namestitev win vista na star prenosnik z novim trdim diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
252242 (1969) Alexius Heristalski
»

aktivacija win xp ?

Oddelek: Operacijski sistemi
13821 (591) Han
»

Prednaloženi Windowsi

Oddelek: Pomoč in nasveti
2713387 (12034) `ripper`
»

Kako zamenjati CD KEY za Windows XP z legalnim??

Oddelek: Operacijski sistemi
204543 (4412) zk_eu
»

Dell OEM Win XP in izgubljen CD

Oddelek: Operacijski sistemi
112182 (2182) Paramedic

Več podobnih tem