» »

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

vir: CNet
CNet - Res je. In točno ta gizmo naj bi bil na prodajalnih policah že letos v času Božiča, za ceno 299$.



Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja. Samo programje pa je zasnovano tako, da le ta valovanja pretvori v prave ukaze, ki se kažejo na zaslonu (npr.: manipulacija z objekti na zaslonu).







Podjetje Emotiv, ki razvija to napravico prihaja iz San Francisca, za Božička pa v paketu poleg t.i. brain control interface-a obljubljajo tudi priloženo igrico.



Več si lahko preberete na cnet

34 komentarjev

WarpedGone ::

>> Gre namreč za napravico, ki jo na glavo nataknemo kot čelado, le ta pa nam preko posebnih tipal oziroma senzorjev potem "prebira" naša možganska valovanja.

Kdorkoli je kdaj imel kej opravka z EEGjem, ve da je zgornji stavek ČISTO NAKLADANJE. Za prebiranje možganskih valovanj mora bit izpolnjenih kar nekaj precej nepraktičnih pogojev:
- dober stik elektrode s kožo - uporaba posebne prevodne paste, karseda kratki in sveže umiti lasje, dober pritisk ob lobanjo (po parih minutah začne bolet, če ne, je pritisk verjetno preslab)
- neaktivnost obraznih mišic - že premikanje oči in jezika zdaleč preglasi vse kar pride iz možganov, kaj šele kakšno odpiranje čeljusti ali bognedaj govor
Zbogom in hvala za vse ribe

]Fusion[ ::

Jah nekaj že bere če ne možganskih valov. Sicer pa ne vidim neke hude uporabnosti. Razen če hočeš prikazovat in skrivat kocke :P
Pa težavnost uporabe tudi ne bo po godu vsakemu.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Jin_ ::

@WarpedOne: To je sicer res, ampak sodeč po sliki lahko vidiš da to niso standardne elektrode.

jype ::

Ja, niso standardne. Špičaste so, da je slabši stik :)

molotov ::

Bomo stestirali to za božič, pa vam bom povadal kako dela stvarca.

Moj prijatel je manjak na take "igračke", tako da bo ziher kupil. :))

Sej bi tud jst, če bil mel tolk dnarja kot on...

Izi ::

Tudi jaz sem močno v dvomih, da bo to kdaj delovalo.
Elektrode skozi lase nič ne delujejo, morajo imeti stik direkt na kožo in pod vseko elektrodo se mora vedno namazati z neko kremo, da se naredi stik, ker suha koža tistih šibkih signalov niti približno ne prevaja.

To bi torej delovalo samo če si popolnoma plešast in imaš celo glavo namazano z tisto kremo. :D

Je pa še druga stvar. Ljudje verjetno nikoli ne bodo pripravljeni si natikati nekih naprav na glavo. Uveljavijo se lahko samo naprave, ki se jih dotikaš ali samo držiš. Miška je v redu, kjer jo samo držiš v roki.
Čim pa je treba nekaj natakniti ali obleči, da bi lahko delal z računalnikom pa je po mojem mnenju nepraktično in ljudje imajo strah pred takimi napravami, da ne omenjam, da izgledaš precej smešno, če pred računalnikom sediš z čelado na glavi :D
Največ kar se lahko pomoje uveljavi je kakšna rokavica iz katere vodijo žice v računalnik, pa še za to sem precej v dvomih, ker je miška verjetno bolj praktična.

Golnar ::

ma ne dam tega na glavo pa da je nevem kaj :D sj bi zgledu kkr ksn alien v Sci-Fi filmu...

LordPero ::

To so napovedovali že kar nekaj let, saj sama tehnologija je precej/ultra low-tech, mal večji problem so driverji oz. njihove nastavitve (ki itaq morjo bit user defined, ker tako zelo olajšajo delo oz. zmanjšajo napake). Cena pa je obupna za to.
LordPero

dejanslo ::

@warpedone: no, bolet ravno ne rabi :)
There`s More Than One Way To Do It

perci ::

Ko sem bil jst na EEG-ju, je na trenutke kar bolelo, ko mi je model tiste spice zarival v glavo. Dalec najtezje pa je bilo mirovati z ocmi. Moral sem namrec gledati neke posnetke in je bilo zelo tezko, brez da bi mezikal.

WarpedGone ::

>> ko mi je model tiste spice zarival v glavo.

No, da ne bomo koga preveč prestrašl.

Elektrode niso špičaste ampak so take šalčke s ploščatim robom, ponavadi iz srebra ali kake zlitine. V šalčko se zajame prevodno pasto nato pa jo je treba kr malo pritisnit bo lobanjo, če češ vzpostavit stik - treba je malo odluščit povrhnico kože, da se pride do 'frišne' kože, ki je bol vlažna in bolje prevaja. Več maščobe je na lasišču bolj je treba drgnit in pritiskat. Žal se to občuti kot špikanje in lahk mal boli. Poskuste si mal s kulijem pritisnit na lobanjo in pomencat. Bo občutek kot da vas špika. Dodaten vir bolečine je dolgotrajen pritisk na isti točki. Tudi če je stik ok in ne tiščite, se na zna pod elektrodo pojavit bolečina.

Da bi pa stvar delala brez prevodne paste, bi pa dejansko potrebovali igle, ki bi prebodle povrhnico. Poskuste kej tazga prodajat :D
Zbogom in hvala za vse ribe

reptilia ::

Osebno mislim, da je cool, da se zadeve razvijajo saj je mišak dokaj zastarela tehnologija ampak...
Ne bo več zabavno špilat kak fps ko te bo vsak tretji noob z bogatimi starši pogledal pa boš pod HS-jem padu :\
Forgive your enemies, but never forget their names.

PINki ::

dobra stvar za invalide, bojo lahko še oni g33kal>:D

MitjaP ::

Super stvar za obritoglavce :)

Js tole ne bom nikol mel na glavi :) bodo moral kaj takega kar v ekran vgradit.

Tear_DR0P ::

po parih minutah začne bolet, če ne, je pritisk verjetno preslab

kaj za vraga so z vami delal na EEGju? in pol sem jaz mislil da me mučijo, ko 24 ur nisem smel spat pred EEGjem

elektrode ki so jih meni dali na glavo so bile povsem lepo ploščate, nikamor niso zarezale - je pa res bila tista gumjasta čelada - oziroma ko sem bil večji so uporabili mrežo - malce tesna, oziroma močno zategnjena. tud maziljenje po glavi je zgledal tko, da je sestra iz neke flaške namočla vato in podrgnila po lasišču preden je dala elektrode na glavo, občutek je bil pa bolj podoben mazanju z alkoholom, kot pa s kremo - tudi na vprašanje kajje sem dobil odgovor alkohol
je pa res da sem bil nazadnje na EEGju pred 10 leti in da so zdej metode postale bolj srednjeveške

kar pa se tiče kontroliranja računalnika s pomočjo možganskih valov - ne kupim ideje - oziroma verjetno se moraš malo navadit kontrolirat to reč, preden začne zares delat
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

bender rodri ::

jah sprobal so nekj ... sicer zaenkrat sam premikajo neke kocke pa probajo da izgine pa tko naprej... sj v bistvu je po mojm več al manj odvisn tud od uporabnika; kok je skoncetriran ipd.

WarpedOne tist stavk, al je nakladanje al ne... to bi blo pa najbolš da diskutiraš s strokovnjaki oz. s "strokovnjaki" ker osebno mi je bla sama novica zanimiva in dejstvo kak tehnologija napreduje... je pa stavek povzet iz članka na Cnetu... tak da najbol da greš tja pametvovat ;)

TeraSonic++ ::

Vsekakor bi poskusu tole :D
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

guest #44 ::

men se zdi una 3d air miška ki so jo pred leti naredili, edina prava stvar.

VolkD ::

ehhh... poskusit pa magari umret !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

GizmoX ::

Ko izpopolnijo toliko, da bo rač. bral pozicijo kurzorja(kam gledajo oči), bo že bolje0:)
Ko bo bral mišljene črke, dovolj hitro, si pa kupim in dam to na glavo:D

Je pa verjetno največji problem v softwaru - npr. v testu je povedano, da podan software le primerja vzorce v treningu z vzorci kasneje.

Za mnogo črk na tipkovnici bi bila potrebna zelo sofisticiran software, ali pa močna koncentracija in leta uporabniških izkušenj:\
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Barakuda1 ::

Za mnogo črk na tipkovnici bi bila potrebna zelo sofisticiran software, ali pa močna koncentracija in leta uporabniških izkušenj


Na kratko.

Stvar je popolnoma neuporabna

'FireSTORM' ::

Saj je vse kewl...če ne bi bilo zaven koncentracije.
Ker ziher je vsakdo izmed vas že kdaj sedel pred računalnikom, čist zdolgočasen in klikal po kakem portalu čist brezveze. In problem je da takrat nisi koncentriran in ti ta napravica ne pomaga nič-null-nothing-nadda...
Those penguins.... They sure aint normal....

BBB ::

Verjetno bi bilo bolje s senzorji zajemati elektromagnetno valovanje, ki ga generirajo spremembe tokov preko možganov (če gre za bolj statične tokove lahko tudi zajem magnetnega polja). Naprava z galvanskim stikom je res neprimerna. Naprava v obliki današnjih slušalk pa verjetno ne bi bila tako napačna.

Sploh pa je potrebno uporabiti malo bolj sofisticirano tehniko prepoznavanja sprejetih vzorcev signala in s tem selektivno izločiti znane vzorce šibkih signalov (s korelacijskimi metodami) kljub prisotnemu vplivu močnejših signalov. Do prepoznave znanih vzorcev pa naprava pride lahko z učenjem. Če so signali predvidljivih vzorcev močni, ni problema. Problem nastane, če so motilni signali znatno močnejši in so nepredvidljivi, kar imenujemo šum, ki ga obravnavamo le statistično, saj nima znane časovno odvisne funkcije. Žal nimam izkušenj s področja biologije in težko sodim, koliko bi bilo v praksi to uporabno.

profii ::

če znajo zaznat klikanje ipd z tole stvarco, zakaj nebi še dal zravn kero črko imaš v mislih pa bi se dal še tipkat. če bi nadomestil tipkovnico in miško bi blo pa kar uporabno.

WarpedGone ::

hehe, ker ne znajo :)
Zbogom in hvala za vse ribe

strictom ::

Dokler nebo nekaj v stilu "plug in" kot v matrici, ne kupim.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Luka Percic ::

To niti miška ni, če jaz prav razumem. To je smernik na (wsad), z katerim potem emulirajo miško.

Veselo tipkanje z tem! Se slišimo čez 10 min ko boš prvo vrstico natipkal!
In to po letu treninga...

Da bi pa znali z tem tipkat, bi morali to dojenčkom dat.

Ampak hej, zakaj nebi uporabljali prstov?

Porabijo manj energije/manj koncentracije, ter jih lahko uporabljamo za recimo pripravo kosila. Pa špikajo ne. Pa precej več outputa so sposobni spravit(hitrostno/količinsko/kakovostno), že z navadno miško. Kaj šele z multi touch force feedback površino. Z drugo besedo- tipkovnico.

strictom ::

Luka Veliki, tipkovnica in miška sta pač najbolj razširjena input devica za računalnik. Sta pa potratna in za komunikacijo z računalnikom nebi bilo potrebno toliko gibanja.

Matrix Plug 'n Play all the way!™
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

edge540 ::

Klikneš pa tak da z zobmi 2x skupaj udariš?:D

Luka Percic ::

Luka Veliki, tipkovnica in miška sta pač najbolj razširjena input devica za računalnik. Sta pa potratna in za komunikacijo z računalnikom nebi bilo potrebno toliko gibanja.


Čestitam.

Par premikov prstov/roke bi ti zamenjal za glavobole, potenje, nonstop 100% skoncentriranost, ter ultra neroden vmesnik?
Miška in tipkovnica sta najmanj potratni napravi.
Dejte si dopovedat.

Če jih pa hočeš še razbremenit, pa si naredi "eksoskeletona" za roke. Tako boš dosegel isti učinek, kot da bi prerezal živce po roki, ter jih na ukaz vezal na input za računalnik. Da bi imel "virtualne roke" (prave se pač tačas nebi odzivale) in z njimi počel vse brez truda ter hitreje.
Ampak poglejmo realno; "eksoskeleton" bodo mogoče ljudje kupili, na "operacijo" živcev pa bodo šli le invalidi.

strictom ::

Premikanje miške bi opravil z očmi. Tipkalo bi se pa itak tist kar bi si v glavi namislil. Odvečen text ki bi ti rojil po glavi bi pa komot poradiral.

Za kaj takega ne vidim kaj bi bilo tako potno in potrebno večje koncentracije kot pri tipkanju? Ko tipkaš si itak govoriš text v glavi.

Z malo prilagajanja bi tak način bil mnogo hitrejši in veliko bolj v izi.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Luka Percic ::

Premikanje miške bi opravil z očmi.

Ne gledam nujno tam kamor klikam. Tudi nemorem tako kot pri miški dvignit ter preložit, poleg tega pozicioniranje ni vednos sredinsko, ter natančnost pri velikih površinah/oddaljenosti nesramno pade.
Odpade torej(no ja, kot "pomoč" bi se vseeno lahko uveljavilo)

Tipkalo bi se pa itak tist kar bi si v glavi namislil.

Kako boš pa to izvedel? Brez full nano?

Odvečen text ki bi ti rojil po glavi bi pa komot poradiral.
đ
Kje pa.

Za kaj takega ne vidim kaj bi bilo tako potno in potrebno večje koncentracije kot pri tipkanju? Ko tipkaš si itak govoriš text v glavi.

Govoriš si precej več kot dejansko napišeš. Da bi pa z že razvitimi možgani zmogel dodat 50 realtivno neodvisnih ukazov, pa kar sanjaj.
Mogoče bi to šlo pri dojenču, če bi ga prav učili, pa še to ne skozi lobanjo, si bo možgane pregrel pri vsej tej koncentraciji, da "misli z pravilnim vzorcem"

Z malo prilagajanja bi tak način bil mnogo hitrejši in veliko bolj v izi.

Ne gre ti to povsem ane? Poskusi invalida ki se je rodil brez roke, dodat umetno roko. No ja, sej bo šlo, mogoče se bo navadil skodelico prijet- tipkat kot mi- nikoli.

Nejc Pintar ::

Tiste elektrode za EEG po nasih bolnicah so ze precej zastarele. Danes imamo na voljo aktivne elektrode ki navkljub slabsemu stiku s kozo (brez paste) preberejo nihanja veliko bolj natancno.

Sicer pa upravljanje kurzorja z ocmi ne bi bila svoh ideja. kliketas pa pac po tipkovnici.
Lahko je biti prvi, če si edini!

zdobersek ::

Kar je izjemno počasno in že skoraj neumno, če bi sistem uporabljali fizično neomejeni, a sveta vredno za ohromele.

Eyegaze


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobili smo možgansko omrežje treh ljudi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
348953 (925) FrRoSt
»

Tipkanje brez uporabe prstov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
143431 (2534) BigWhale
»

Nov "gizmo", ki kani nadomestiti miško

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
345930 (3808) zdobersek
»

povečanje dometa pri daljinskem zaklepanju avta

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
223614 (2637) rokec_mx
»

generator elektromagnetnega valovanja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131840 (1516) kekz

Več podobnih tem