» »

problem z "zbujanjem" monitorja

problem z "zbujanjem" monitorja

jurre ::

zdravo,

odkar imam nov monitor - LG L246WH, opazam da se mi vcasih noce zbuditi iz sleep modea. V windowsih (vista) imam vklopljen izklop monitorja po 30min (isto nastavljeno kot vedno) - po 30min se monitor izklopi, posveti oranzna lucka namesto modre. Ko pridem nazaj, porukam misko, pritisnem kaksno tipko na tipkovnici pa se monitor v vecini primerov zbudi, veckrat pa tudi ne...posveti modra lucka, pojavi se napis LG potem pa gre nazaj v sleep mode.
Zadevo imam prikljuceno s HDMI -> DVI kablom. Ugotovil sem, da ce potem izkljucim HDMI iz monitorja in ga vtaknem nazaj, da se monitor zbudi... Prvi dan, ko sem ga kupil sem imel VGA kabel, pa se tudi ni zbudil enkrat.. v trgovini sem ga stestiral z vga kablom, se je takoj prikazala slika, doma sem odklopil stari DVI kabel in dal na vga (racunalnik je bil prizgan ze od prej), pa se ni zbudil, dokler ga nisem resetiral.
Zadnjic sem ga izklopil na gumb, racunalnik pustil prizgan, pa se spomnim cez 2min, da moram nekaj se pogledati na racunalnik, priklopim monitor pa spet nic...sel nazaj v standby.
Ima kdo kaksno idejo? Driverje od monitorja sel dal gor, starih ne najdem (ce bi ga kaj motili od samsunga), v device manager kaze vse normalno... na starem monitorju ni bilo nikoli teh tezav. Je tezava z monitorjem?

poskusil sem tudi npr. ko se ni zbudil klikniti na monitorju input in izbrati naprimer VGA vhod, kjer seveda napise no signal, potem pa nazaj izbrati HDMI pa tudi ne pomaga..

p.s. sedajle sem se spomnil da sem isti dan kot sem kupil monitor nalozil SP1 :\ mogoce ta kaj bluzi? Bom zadevo stestiral se v XPjih, ki jih imam tudi gor..
  • spremenil: jurre ()

DADOXP ::

mislim po mojem znanju da je to napaka monitorja ker nastavitvah ni nikjer kaj takega da bi se dal stimat da se zbudi takoj ali cez nekaj casa itd... kot si rekeu na staremu se to ni dogajalo na novem pa se sepravi nastavitve so iste samo da na novem ne deluje kot treba na starem pa .no mislim da je napaka do monitorja. LP

mislim da ne bo to problem, zdaj sem dober teden dni laufal samo XPje in se tezava z monitorjem tudi enkrat ni ponovila..

Izi ::

ACPI je zadeva, ki se tiče matične plošče.
Monitor je verjetno v redu samo tvoja grafična se ne zbudi pravilno in ne začne pošiljati signala.

Moje mnenje je:
Vzrok je tvoja stara matična plošča, ki ne podpira pravilno S3 Suspend načina, napake nastanejo pri vrnitvi iz S3 načina, nekatere komponente se ne zbudijo pravilno.

ACPI stopnja G1 imenovana Sleeping mode ima štiri podstopnje od S1 do S4
S1 - najbolj potraten Suspend mode, ki ga podpirajo vse matične plošče. Cache se zbriše, procesor neha izvrševati ukaze. Procesor in RAM še vedno dobivata elektriko.
S2 - isto kot S1, samo procesor se ugasne. To stopnjo podpirajo zelo redke matične plošče.
S3 - Suspend to RAM - Isto kot S2, samo še bolj varčno. Popolnoma vse je ugasnjeno samo RAM še ima napajanje in ker so vsi podatki so v RAMU, lahko po vrnitvi v G0 stopnjo delaš normalno naprej.
S4 - Suspend to Disk - V Windows imenovana Hibernacija v MAC OSX imenovana Safe Sleep. Najbolj varčen sleep mode, saj se RAM prepiše na disk in se nato vse skupaj ugasne :D

S1 do S3 stopnje se v Linux-ih in Windows-ih do verzije XP imenujejo Standby, V Visti in MAC OSX pa se ta zadeva imenuje Sleep.

V BIOS-u imaš verjetno naštimano da lahko uporablja tako S1 kot S3 mode. Tako ti pri XP-jih ko izbereš Standby gre matična verjetno v S1 mode, ko pa na Visti izbereš Sleep pa ti gre v S3 mode, ki ga tvoja matična ne podpira pravilno.

Rešitev je, da greš v BIOS in nastaviš, da naj vedno uporablja samo S1 mode, in ti bo v Visti delovalo tako kot v XP-jih.
S4 mode z to nastavitvijo nima veze, ta ti bo še vedno deloval pravilno, ker takrat se računalnik zažene popolnoma iz nule.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

hm, zanimivo bom preveril se tole...

potem je zgleda SP1 tole spremenil, ce je prej vedno delovalo ok...?:\

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zbudi iz sleep mode (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
544962 (4082) dj cotto
»

Sleep mode problem

Oddelek: Programska oprema
101646 (1233) Han
»

Spanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
163106 (2703) ST-777
»

Windows 7 - počasen resume