» »

Poraba elektrike v mirovanju

Poraba elektrike v mirovanju

genius11 ::

Nastavil sem si na računalnik, da se po 10 minutah samodejno spravi v spanje.

Koliko naj bi porabil računalnik v mirovanju, ta primerjava med polnim delovanjem ter mirovanjem.
Katere komponente delujejo v mirovanju?

lp

čuhalev ::

Spomin in napajalnik (naj bi)

Mavrik ::

Spanje ali mirovanje - slovenski prevodi včasih niso namreč isti.

Maš

a) Hibernacijo (S4 sleep), včasih prevedeno kot mirovanje. Vsebina RAMa se shrani na disk in večina računalnika se izklopi. Porablja enako toka kot Soft-off stanje (S5) - to je stanje ko računalnik "ugasneš". Deli matične plošče še vedno prejemajo nekaj napajanja, zato da dela BIOS ura, razni vklopi po tajmerju, vklopi čez USB/WakeOnLAN ipd.

b) Spanje (S3 sleep, suspend-to-ram, SLeep etc.) pa poleg kosov plate z S4 in S5 napaja še RAM module (za ohranjanje stanja) in ustrezna napajalna vezja. Poraba je za malenkost višja (nazadnje kar sem gledal bi se naj gibala ranga 0,5W, sam ne me držat za besedo), računalnik se prebudi takoj.

Maš še druga power stanja, samo S0 (Working), S3 (Suspend-to-RAM), S4 (Suspend-to-Disk), S5 (Soft-off) so tista, v katerih boš našel večino računalnikov.
The truth is rarely pure and never simple.

_Denny_ ::

genius11 je izjavil:

Nastavil sem si na računalnik, da se po 10 minutah samodejno spravi v spanje.


Upam, da se zavedaš kako z neprestanim ugašanjem in vklapljanjem diskov zmanjšuješ njihovo življenjsko dobo. Greš komu kaj pomagat..sistem gre v standby; čez nekaj minut te starši kličejo na kosilo..sistem gre v standby; slučajno dobiš telefonski klic, ki je daljši od 9min 59s..sistem gre v standby; greš pod tuš..sistem gre v standby itd. itd. Zaradi takšne bedarije lahko dnevno nabereš tudi več kot 10 zagonov (ker je disku vseeno, če ga prebudiš s pritiskom na On ali pa s premikom miške in izstopom iz stanja mirovanja). Seveda govorim o normalnih trdih diskih, ssd bi zadevo brez problema preživel. Rajši namesto mirovanja nastavi samo "turn off the display" (ne vem slovenskega prevoda) na 10-15min in bo isti efekt.
Leta 2004 sem nabavil 4x 320 WD-je za raid in niso bili nikoli ugasnjeni (~60500 delavnih ur). Lani decembra sem dva prodal kolegu in ju je z nepotrebnimi ugašanji sistema (vsaki 1-2h, ko se je naveličal) uspel uničiti v manj kot v 14 dneh. Druga dva diska še mi seveda delujeta.

Če še te zanima, koliko elektrike prihraniš zaradi mirovanja -> največ 2€ mesečno, torej skoraj 2 kavi. Mislim, da se ti zaradi takega malega zneska ne splača tvegati izgube podatkov...
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Lonsarg ::

En računalnik prižgan podnevi in ugasnjen ponoči se lahko komot zaokroži na 5EUR/mesečno, sem računal. Tak, da če uporabljaš računalnik recimo trikrat po eno urco je vsekakor fajn imeti sleep po 10 minutah. Če pa bo računalnik spal samo par urc na dan, ker ga boš kar naprej zbujal, je pa bolj normalno, da daš sleep na 1 uro ali več.

In ja, če je napajalnik dovolj sodoben, ti računalnik v sleep ne bo porabil praktično nič. Sem pa imel primer, ko je napajalnik v sleep še veselo gonil ventilator, samo ugibam lahko, koliko je takrat nucal elektrike, se mi ni dalo merit, tut na take izrodke od napajalnikov se lahko naleti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

misek ::

_Denny_ je izjavil:

.....z nepotrebnimi ugašanji sistema (vsaki 1-2h, ko se je naveličal) uspel uničiti v manj kot v 14 dneh
14 dni * 24 ur = 336. Disk se je torej ugasnil okoli 300 krat. In to ga je uničilo? Torej po tvojem novi disk zdrži kakšno leto, če se računalnik prižge in ugasne enkrat na dan. Ja pa kaj še.

_Denny_ ::

hja, če ugasneš enkrat dnevno in pol zadeva stoji najmanj 10 ur in se ma čas ohladiti; ni isto kot, da laufa 1 uro, se ugasne za 5 min in ponovno prižge ali pa kar ponovno prižgeš, ko se še niti ne ustavi do konca. Drugače pa si še enkrat preberi moj celi post - stvar ni nova in ima ~60500h, mtbf pa je 50000h. Lahko pa nabaviš novi disk, ga vežeš na stari at napajalnik in ga ugasni vsako minuto. Upam staviti, da bi po 24h tega početja že lahko poslušal klikanje glav.

http://en.wikibooks.org/wiki/Minimizing...
"Shutting down and rebooting a computer or resuming it from hibernation cycles the power to the drives in the computer. The spin-up operation performed by a drive after a power cycle is believed to place more stress on the drive than running the drive continuously for a long period of time.
Based on professional experience of system administrators, it is believed that there is a direct relationship between the number of power cycles of a computer and the probability of failure of its drives. In other words, a computer with a high uptime may have a lower probability of drive failure than one that has its power cycled routinely."
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Lonsarg ::

Gre se za probability, verjetno recimo 20% večja možnost za drive failure, če take stvari počneš. Stvari, ki zanimajo profesionalce v storage serverjih, ne stvari, ki bi zanimale povrečnega domačega uporabnika.

Al pa tut če je 200% večja možnost. Torej namesto 1% možnosti imaš 3% možnosti za fail vprvem letu, big deal. Za manjši probability lahko več narediš z nakupom diska, za katerega se je pokazalo da je bolj trdoživ. Namreč failure rate diskov različnih modelov je različen za par faktorjev, sam nikjer ni konkretnih statistik na žalost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

genius11 ::

Ok, bom izključil to opcijo v spanje.

Zrihtal

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genius11 ()

genius11 ::

Se da mogoče narest to v programu BitComet 1.25, ko ni nobenega na računalniko, da se po cca 10 minutah samodejno začne nalagat in, ko kakšen pride in začne uporabljat računalnik, da se samodejno izključi.

Ima mogoče ta program, kaj podobnega?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDD ne gre v mirovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
231002 (600) Daniel
»

Podaljšanje avtonomije Win tablice

Oddelek: Pomoč in nasveti
191583 (1191) beni
»

Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110200 (8791) inbox
»

Spanje računalnika - ventilatorji delujejo naprej

Oddelek: Strojna oprema
92063 (1879) opeter
»

Računalnik noče zaspati

Oddelek: Pomoč in nasveti
465476 (4972) opeter

Več podobnih tem