» »

Piskajoči alarm

Piskajoči alarm

Anteus ::

Na matični plošči se mi je začel sprožati piskajoči alarm brez vidnega razloga. Najprej sem domneval, da je kriv procesor, pri katerem sem ravnokar menjal hladilno pasto, vendar sem novo nanesel povsem pravilno, temperature so tudi v razumnih okvirih (40 - 60˚C), poleg tega pa tip piskanja (enakomerno) označuje probleme z ramom, zato sem zagnal program za preverjanje rama na ubuntu cdju. Piskanje se je začelo, vendar program ni zaznal nobenih napak. Poleg tega sem pregledal kondenzatorje, ki so vsi normalni, prav tako pa ne manjka noben upor, tako, da je meni zmanjkalo idej, kaj narediti.
Uporabljam matično ploščo intel D975XBX, procesor c2d E6600 na tovarniških nastavitvah, z box hladilnikom.

Ali mogoče kdo pozna kakšen diagnostični program/postopek za matične plošče? Glede na to, da ni nobenih vidnih problemov je verjetno težko odkriti napako drugače. Sistem mi sicer deluje normalno, tudi po sprožitvi alarma.

steev ::

Poglej v knjigo od matične. Notri ti piše kaj pomeni kakšen pisk.
:|

To sem najprej pogledal in piše, da enakomerno piskanje s frekvenco 1280Hz pomeni napako v spominu (memory - domnevam, da je to ram). Piska pa tudi v primeru, če pride do pregretja, takrat pa izvaja drugačno cviljenje, namreč dva tona (2000 Hz in 1600 Hz), kar pa ni tako pomembno, saj proc meni praviloma takoj nato ugasne.
Še to: tako mi je piskal že enkrat, lansko leto na začetku poletja, vendar je bilo takrat res vroče, poleg tega sem imel pa ohišje zaprto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Anteus ()

steev ::

Koliko palčk rama imaš notri. Če imaš dve malo probaj zamenjat slote ali pa enega daj ven ter preveri ce dela samo z enim (in obratno).
:|

Končno sem določil najverjetnejši izvor napake. Verjetno ni bil vzrok v matični plošči, ampak v ohišju, ki ima svoje senzorje za temperaturo in očitno tudi svoj alarm, obenem pa je imel do sedaj temperaturni alarm nastavljen na 38°C. Prej to, razen v zares vročih poletjih, ni bil problem, ker senzorjev ohišja nisem uporabljal, problem se je pa pojavil, ko sem namestil enega na ram.
Upam, da se nisem zmotil in da je stvar zaključena.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Piskanje in zaudarjanje

Oddelek: Strojna oprema
121491 (1058) Robocop1
»

Matična plošča piska, sistem na videz normalno deluje

Oddelek: Strojna oprema
131935 (1707) Person
»