» »

AMD Turion™ 64 - Intel Core2

AMD Turion™ 64 - Intel Core2

piere ::

Zdravo!

Zanima me ker imam do zdaj samo intel x32.
Zdaj pa imam v nacrtu kupiti notebook Toshiba pa ima amd x64.
vecino stvari znam na racunalnik edino me zanima kaksna je razlika v teh procesorjih in ce potem tudi programi delajo normalno al je kaksna fora?
ker vem da so Winsi za eno ali drugo zanima me za druge programe igrce filme(bs player) itd.

Hvala

Zheegec ::

Oba proca sta osnovana na x86 arhitekturi, prav tako oba podpirata AMD64 arhitekturo. Vsi Windowsi in vsi programi in vse ostale stvari delujejo na obeh procesorjih popolnoma enako. Nobenih Windowsov ni samo za AMD ali samo za Intel (razen za neke Itanium procesorje, kar pa tukaj nima veze), jih tudi nikoli ni bilo.

Turion64 x2 je drugače cca 15% počasnejši od Core2Duo pri ISTI frekvenci, ima tudi rahlo višjo porabo energije. Razlike seveda ne boš opazil na oko. Moj kolega bi rekel, da je Turion64 boljši od Core2duo, ker je pač toliko cenejši :D Ne se pa pustiti zavajati ljudem, ki pravijo, da je AMD "slabši" kot Intel, torej da se bolj sesuva ali pa da ni kompatibilen s kakšnimi programi.

Če ima prenosnik nek dvo-jedrni procesor (Intel Core2Duo, Pentium Dual Core ali pa AMD Turion64 x2), potem je to čisto dovolj tudi za kakšno bolj zahtevno uporabo, bolj so važne druge stvari - ohišje, ekran, baterija, RAM (2GB nujno), trdi disk (4200Rpm ni dobro), grafična kartica (za igre in pa 3D oblikovanje/dizajn), priključki,... Razlike med cca ~36 milijardami operacij/sekundo (Turion64 X2 2GHz) in ~40 milijardami operacijami/sekudno (Core2Duo 2GHz) pa NE BOŠ opazil.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SuperPI 1 milijon (potrebujem 50 meritev) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
554859 (3271) 333333
»

Nakup prenosnika - Mnenja?!

Oddelek: Kaj kupiti
383105 (2517) 357M
»

Kater procesor v prenosniku do 700€

Oddelek: Kaj kupiti
212032 (1614) brera
»

resolucija 1680 x 1050 da ali ne?