» »

Ugašanje računalnika

Ugašanje računalnika

Music Man ::

Pozdravljeni

Iskal sem po starih temah in sicer našel precej topicov na to temo, vendar nihče ni imel konkretno takega problema kot jaz. No, naj opišem zadevo:

Do sedaj se mi je 3x, od tega 2x danes, računalnik sam izklopil. Od tega sem imel prvič odprt samo Firefox, drugič sem gledal film, tretjič pa samo raziskovalca, tako da nekaj hudo ni bil obremenjen. Je pa značilnost tega ugašanja to, da ga, ko se ugasne, ne morem nekaj časa prižgat nazaj. V bistvu se prižge, laufa par sekund in ponovno ugasne. Ok, bi si rekel da je stvar v pregrevanju, sedaj imam kar odprto ohišje in očitno deluje ok (trkam po lesu :)), vendar... še nekaj simptomov:

1. simptom: 2x se mi monitor ni prižgal po tistem, ko je računalnik spet normalno zalaufal. Moral sem ga izklopiti (računalnik), odklopiti kabel monitorja, ga priklopiti nazaj, vključiti računalnik, potem pa je normalno steklo. 1x pa se je monitor povsem normalno prižgal. Problem ni v monitorju, ker to mi je isto naredilo enkrat z LCDjem, drugič pa še s starim CRTjem.

2. simptom: ta se je zgodil samo 1x in sicer, ko zaženem računalnik, preveri procesor, preveri ram, nato pa sporoči da se sistem ni pravilno zaustavil in se je zaradi tega spremenila frekvenca procesorja. Naj grem v bios in jo popravim na normalno. No, grem v bios, kjer pa praktično nimam kaj popravljati, saj sta bila zunanja frekvenca kot tudi množilnik povsem pravilno nastavljena. Dal sem samo Save & Exit in računalnik se je normalno zagnal.

Glede pregrevanja... Everest mi pravi, da je temperatura matične plošče 48°C, procesorja 29°C, diska 33°C in CPU diode 72°C. Čeprav za to diodo nisem povsem prepričan kje je postavljena in katero temperaturo meri, včasih celo izgine iz Everesta in sploh ne vidim podatka o temperaturi zanjo. No, če bi se pregreval procesor, potem verjetno ne bi bilo težav s prižiganjem monitorja. Ena varianta bi bila pregrevanje grafične, sumil pa sem tudi pregrevanje napajalnika. Tako da preden grem testirat komponento po komponento, kar bo zelo težko, ker se računalnik povsem naključno ugaša (oz. ne najdem pravega vzroka in kaj naredit, da bom vzpostavil enake pogoje v katerih se računalnik ugasne), vprašam, če je že kdo imel kakšne take probleme in kako jih je (če jih je) rešil.

Hvala

LP, Andrej

P.S.: še konfiguracija računalnika:
matična: Asus A7N8X
procesor: AMD Athlon 2500+
grafična: MSi Geforce Ti4200, pasivno hlajen, ampak je zelo velik hladilnik in do sedaj nikoli nisem imel problemov s pregrevanjem zaradi tega
napajalnik: nek no-name 350W, ki je prišel zraven z ohišjem

q:-p ::

Po moje se ti pregreva procesor, zato se najbrž tudi kmalu ugasne, takoj zatem ko ga prižgeš, ker se še ni ohladil. Poleg tega praviš tudi, da deluje v redu, ko imaš odprto kišto.

Preberi si tale link, kjer je citat s strani Everesta, da je to temperatura jedra cpuja, ki naj bo nizja od 70-75. Ker je tvoja 72, je po moje to težava, pregrevanje procesorja. Če bi se ti pregrevala grafična bi imel verjetno mal popačeno sliko (razne artifakte, kockice), ne pa da bi se ti računalnik ugašal, sploh pa če nič grafično zahtevnega nisi poganjal.

Music Man ::

Bi znal biti tudi procesor, vendar tale CPU dioda kaže temperaturo nad 70°C odkar jaz pomnim za ta računalnik. Ne vem pa tudi kako bi bilo to povezano, da se mi monitor ne prižge po tistem, ko se računalnik tako ugasne...

Sicer pa ja, trenutno mi dela ok, ko imam odprto ohišje, čeprav mi je do danes nekaj dni delovalo normalno tudi z zaprtim.

zevn7zkr ::

Malo stara tema... ma imam podoben problem. In sicer pri prenosniku HP nx9420. Serijsko sem dobil 1GB RAM-a, kar mi je bilo pač premalo, tako sem si nadgradil 4GB (2× 2GB). Vem da je bil prej RAM 667Mhz, RAM katerega sem jaz dodal je 800Mhz. Je mežno da RAM preobremeni procesor? Dejansko se mi prenosnik izključi že pri izdelavi Acronis True Image backup-a cca. 30GB diska. Tudi ko zaženem samo Google Earth mi ga nabije na 80°C. Kar sem prebral na netu, bi praktično RAM (800Mhz) deloval kot 667Mhz RAM. Po tem dejansko "nebi smelo" biti problemov. Je imel kdo podobne izkušnje?

Pyr0Beast ::

Nekaj si zamestral ali pa sistemu ram ni vsec.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zevn7zkr ::

Da bi ram narobe vstavil... bolj težko. Ram mu očitno ni všeč. Bolj me je zanimalo ali ima kdo izkušnje z Kingston ram-om oz ali je v praksi vseeno možno da ram dela na 800Mhz in zaradi tega preobremenjuje procesor.

Pyr0Beast ::

Ne, zadeva bo delala na najvisji mozni frekvenci ki jo podpirata oba rama, to je 533.

Bolj vrjetno je, da je eden izmed ramov okvarjen ali pa si je bios narobe nastelal timinge.

Mozno je da je tudi kaj z procom, 80 st. C ni tako majhna T
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zevn7zkr ::

Glede BIOS-a - nima nikjer za štelat time-inge. RAM-a sem tudi zamenjal oz dal najprej enega notr, nato drugega... nobene razlike. :( Sem naročil vseeno še po dva 667Mhz... Upam da bo kaj spremembe.

Hvala za pomoč... vseeno

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zevn7zkr ()

Pyr0Beast ::

Bios ima sam interno logiko za te osnovne stvari, nedostopno ostalim smrtnikom.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje RAM-ov

Oddelek: Pomoč in nasveti
101357 (1134) tony1
»

Izklapljanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
382080 (1552) Geozadetek
»

Intel pentium dual core e2200 navijanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
1265596 (4614) anzel26
»

Zanimiv problem z računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
182322 (1811) chrush
»

Zelo dolgo loadanje v winse

Oddelek: Pomoč in nasveti
5979 (865) ZeRo_X

Več podobnih tem