» »

Nerealna kapaciteta diska ob instaliranju OS

Nerealna kapaciteta diska ob instaliranju OS

klon174 ::

Imam problem pri inštaliranju OS na čisto novem računalniku. PC ne zazna niti Viste (pirat-imam 2 veriji, eno z direktnim bootom in enim izven fila) in Xp- je, vendar ne dela. Ob vstavitvi CD ja mi nezazna boot oz. sploh ne zažene naprej. Tako sm probu z številnimi OS, ki jih mam jst in kolega vendar nč ni pomagalo. Zanimivo, da tudi na njegovem prenosniku ne delujejo. Kaj je lahjo narobe s temi cd? ali nimajo ustreznega boota ali kaj? nastavu v biosu kot prvo napravo CD- DVD rom in spet NIČ.

NAto vstavim en svoj stari CD z XP-ji in mi zažene. Problem rešen, vendar me zanima zanimia zakaj ostalih ni zaznal? Prosim za odg...

Loki ::

I left my wallet in El Segundo

klon174 ::

DRUG problem pri inšalaciji OS XP.

-Disk imam 500 GB
-MAtiča ASUS P5KC.
- 2,66GHz

Zanima me zakaj mi zazna samo 131GB od 500GB med nalaganjem OS oz. ko je potrebno razdeliti particijo. ZA test sm razdelil particijo in dal sm nekje 90Gb drug disk mi je pa 40Gb.S prepričanjem, da bo po inštalaciji stanje realno (disk 500GB) sem ga le inštaliru. rezultat je bil samo 131GB in za presenečenje samo na enem disku (torej mi ga ni niti razdelil, kje pa še da bi zaznal 500).

Torej kaj je lahko vzrok za to in kako lahko to odpravim?

Slišu sm, da je treba neki v biosu nastavi, da zazna v celoti disk oz. razširiti osnovno kapaciteto v biosu ali neki podobnega... Ne vem kaj točno je treba spremeniti, če sploh... Prosim za odgovore...

kixs ::

Uporabiti moras Windows XP Service Pack 2.

lp

Izi ::

Kot je bilo že omenjeno imaš zanič plošče :D

Vista mora biti na DVDju, ki vsebuje tudi zagonski sektor, ki ga tvoja piratska verzija očitno nima. Rabiš nov DVD z Visto, ki je bootable.
XP-je pa imaš prestaro verzijo, da bi ti prepoznala več kot 130 GB diske. Rabiš CD na katerem je Windovs XP z že vključenim Service Pack 2 in potem bo delalo vredu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

klon174 ::

Kaj pa pomeni ta Service PAck 2? kako bom vedu, da ga ima novi Xp? Kolikor razumem ni treba nič spreminjati v Biosu?

Glede Viste sm imel dve verziji, kot sem že omenil. Na obeh je bil Boot gor pa ni pomagalo. Potem je kolega nanovo zapeku Visto, tako da je boot dal direktno oz. izven file, da ga takoj zazna - pa ni šlo.

Jutr dobim Visto Ultimate, probu bom gor dati. Mogoče še nasvet glede ultimate je dober imeti tak OS oz. koliko v primerjavi z ostalimi OS zasede prostora oz. elektrike porabi. Torej kakšne so prednosti ultimet?

bluefish ::

oglej si tole tabelo. Če ne potrebuješ tistih lastnosti, ki jih ponuja Ultimate izberi raje Home Premium. Tole pa je SP2 za XP. Sicer pa glede na to, da to vlečeš iz neta, imaš polno stvari, ki imajo SP2 in najnovejše popravke že vključene.

Izi ::

Vista je na DVD plošči, XP-ji pa na CD plošči. Ali si siguren, da tvoja enota sploh podpira DVD plošče ? :D

Vse verzije Viste so enako strojno zahtevne. Razlikujejo se samo v tem kaj podpirajo in kaj vsebujejo.
Ultimate vsebuje in podpira vse in je najdražja, ampak za njo ne potrebuješ nič hitrejšega računalnika kot za vse ostale verzije Viste.
Vsekakor Visto nameščaj samo če imaš vsaj 2 GB RAMA in dvojedrni procesor, drugače ti bo delala opazno počasneje kot XP-ji.

Spike Edin ::

Lahko namestiš navaden XP se pravi brez SP2 in potem donaložiš SP2 katerega lahko preseš iz interneta (je zastonj). Potem uporabiš program Particion Magic s katerim pridobiš nazaj neviden prostor. :D
The PC Doctor

klon174 ::

Mogoče veš na katerem linku dobim... Neki sm iskal pa mi ne uspe.
hvala

Spike Edin ::

The PC Doctor

Zgodovina sprememb…

klon174 ::

Zadevo sem uštimu, in sicer sm naložu Visto ultimate. Velikost diska je zdaj normalna.
Vzrok za neuspešno nalaganje zgoraj omenjenih Win. je bil v bootu.

Hvala.

Vitamin-B ::

Ko nadgradiš XP, ki ti zazna 131 GB na SP2, ti bo zaznal vse?
Vsekakor bom uporabljal tudi linux, naj ju dam na posebaj CDja in kako, da bom lahko na začetku izbral kaj naj se zažene.
Kolko diska mi bosta OS zaznala? imam 2*640gb

bluefish ::

kot že rečeno ti XP brez servisnih paketov zazna le 131GB. Tako boš moral naložiti vsaj SP2 in potem boš imel na voljo celotno kapaciteto. Kljub vsemu pa si sedaj ob namestitvi ustvaril 131GB veliko particijo, ostali prostor pa je prazen.
Tako boš moral po namestitvi SP odpreti diskmgmt.msc in formatirati novo odkriti prostor. Nato pa še združiti (seveda če želiš) staro in novo praticijo s programom kot je recimo PartitionMagic.
Če želiš z linuxom le preveriti kapaciteto, potem si naloži sliko CD-ja in ga boš zagnal od tam, po želji pa ga lahko tudi namestiš.
Če pa bi ga rad preizkusil brez dodatnega razdeljevanja diska pa lahko za Ubuntu uporabiš program wubi, ki kar v Win ustvari datoteko kamor se nato zapiše linux.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako usposobim 500GB Disk na Win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
111544 (1319) boset
»

Neprepoznava celotnega diska!

Oddelek: Strojna oprema
81292 (1219) Yamal
»

Bios zazna samo 136 GB diska namesto 160GB

Oddelek: Strojna oprema
151716 (1296) 5er-->
»

Disk Hitachi 160 Gb - dostopnih le 137 Gb

Oddelek: Pomoč in nasveti
81857 (1525) Kastrola
»

Problem z hdd pri namestitvi xp

Oddelek: Strojna oprema
91226 (1080) UNIVERZUM

Več podobnih tem