» »

Disk Hitachi 160 Gb - dostopnih le 137 Gb

Disk Hitachi 160 Gb - dostopnih le 137 Gb

SimplTech ::

Imam problem s popolnoma novim sistemom. Problem je v disku, ki omogoči dostop le do 137 GB prostora in ne do celih 160 GB.

Disk je Hitachi 160 GB SATA in je priklopljen na SATA kontroler (integriran v Nforce 4-4x čipsetu) na matični plošči Gigabyte GA-K8NF-9.

Problem je sledeč: ko sem disk odpakiral in sem ga prvič priklopil, je kazal kapaciteto pravilno (161 GB v BIOSu). V namestitvi Windows XP z integriranim SP2 sem sformatiral cel disk na eno particijo veliko okoli 155 GB. Vse je potekalo normalno. Ko pa sem po končani namestitvi Windowsev s pomočjo Partition Magica razdelil eno 155 Gb particijo na 2 dela, pa je začelo kazati v BIOSU le 137 GB kapacitete. In sedaj ne glede na to kaj naredim (zbrišem obe particiji, formatiram z orodjem od Hitachi-ja) je kapaciteta "zaklenjena" na 137 GB že v BIOSu.

Vem, da so imejo starejše plošče težave z adresiranjem velikih diskov in da je potrebno imeti na Win XP vsaj SP1. A pri meni ni težava v tem. Plošča je nova, BIOS je najnovejši in uporabljam Win XP z SP2. Sem mislil da je kriv disk in so mi ga zamenjali z novim in je bilo isto. Vsak predlog bo dobrodošel.

sky_dog ::

na žalost ne poznam odgovora....
sam imam namreč isti problem. 160 GB velik Maxtorjev disk mi po particijah kaže velikost 127 GB. Uporabljam XP, 2. SP... poskusil sem z upgradom BIOS-a, vendar ni bilo učinka, s spletne strani sem naložil najnovejše driverja za matično ploščo, disk, etc... še vedno ni učinka... kako torej dobiti nazaj 33 GB?
Nekoga moraš imeti rad... pa čeprav sebe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sky_dog ()

Poldy ::

Možno je, da s programom razdeliš particije in ti potem ostane nekaj GB neizkoriščenega prostora - recimo 30GB

Sem ravno prejšnji teden kolegu "vrnil" prostor nazaj na 160.

Aja, uporabljam Partition Magic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldy ()

SimplTech ::

Problem je v tem, da tudi v Partition Magicu ne kaže nič prostega (neformatiranega ali prostora ki nima dodeljene particije). Ker je težava že na ravni BIOS-a računalnik nekako razume, da je disk velik le 131 GB - ostalih 30 pa kar skrije. ;(

sky_dog ::

Morda se skriva odgovor v tem:
- disk mora podpirati ATA 133;
- WIN XP Atapi driver mora podpirati velike diske (nad 137 GB)... ta opcija pri prvi namestitvi win XP ni vkljucena, temvec jo je potrebno vkljuciti naknadno...
vec_1 in vec_2

sedaj pa se slabe novice... izgubljene gigabajte bos dobil nazaj le po ponovni namestitvi WIN XP... pogoj je tudi, da so vse particije v NTFS.

Lep pozdrav!
Nekoga moraš imeti rad... pa čeprav sebe

farko ::

Drži kar ste napisali vendar isti problem imam tudi jaz Prvo mi je našlo 137giga potem 140 giga zdaj pa 156giga pa je disk 160giga vendar mislim da nekaj prostora ostane za obnovitev sistema ali kaj je ker če je drugače ga bom nesel na servis.
farko

SimplTech ::

Disk, ki ga imam je SATA, tako da ni težava v tem, da nebi podpiral ATA 133. Tudi ATAPI kontroler v Windowsih je najnovejši, sem preveril kot piše na Microsoftovi support strani. Tudi vse particije so v NTFS.

Kastrola ::

jest imam podoben primer. Imam Seagate SATA 200 GB. Prav tako SP2 in vse trenutno dosegljive patche za XP-je, inštaliral sem ATAPI... Sedaj mi očitno preostaja samo iskanje po Googlu, saj recimo na Jokrovem mn3njalniku nihče ne pozna odgovora. Našel sem en kup rešitev, ki pa (verjetno) tudi ne delajo. http://www.videohelp.com/forum/archive/...
K sreči imam še en disk, 60 GB, tako da sem še vedno na 200, vendar se mi zdi to čudno. Imel sem Maxtorjev disk 160 GB in je po inštalaciji disk managmnet zagnal pravilnih 155, sedaj pa ne gre preko 130 GB. XP-jev pa do nadalnjega ne mislim več formatirati...

edit:

vse bolj mislim, da je stvar v BIOSu. S Seagatove strani sem si potegnil Disc Wizard in tudi ta ne najde nesformatiranega prostora. ATAPI je v registru naštiman na 1. Ostane torej še zagon Disc Wizard z diskete oz CDja. Žal je prišlo do nekakšne napake in diskete nisem mogel uporabiti, vendar se mi tudi dozdeva da ta postopek vključuje formatiranje celotnega diska. Poskusil bom še s Partition Magicom, verjetno pa bo isto. Najbolj se mi zdi čudno da so Winsi po inštalaciji SP2 na starem 160 GB ATA Maxtor disku zaznali še "dodatnih" 20 GB. Na nekem angleško govorčem forumu sem zasledil, da bojda obstaja možnost pri inštalaciji XP-jev, oz. naj bi nas program vprašal če želimo omogčiti velike diske (potrditev Y). Winse sem inštaliral že kar nekajkrat in take opcije še nisem opazil.

Za vsako pomoč oz nasvet se vam zahvaljujem.
.............................

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kastrola ()

Kastrola ::

se opravičujem za double postanje vendar ne najdem knofa uredi...
Torej poskusil sem še sam z dvema Partition Magicoma. Isto. Nato pa sem šel v Biose. Biosi zaznajo samo 137 GB. Če v tem razdelku karkoli spremenim (mislim, da sta dve opciji, obe naštimani na auto;; eno pa lahko daš na large) pokaže 128 GB. In še nekaj, šele sedaj sem videl SimpelTech da imaš isto matično kot jest Gigabyte GA- K8NF-9, ki pa je bila pred kratkim updejtana oz Biosi, tako da se mi sanja ne kaj bi bilo lahko narobe...

edit: http://www.google.com/search?hl=en&q=Gi...
očitno je imelo kar nekaj folka probleme z to matično in zaznavanjem ustreznega SATA "diskovja"... Trenutno moj problem še ni rešen, čutim pa da je blizu končne rešitve ;)
.............................

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kastrola ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk - iz 250 GB na 137,4 GB

Oddelek: Pomoč in nasveti
151368 (1163) Daedalus
»

Bios zazna samo 136 GB diska namesto 160GB

Oddelek: Strojna oprema
151716 (1296) 5er-->
»

Windows xp in samo 127 GB

Oddelek: Pomoč in nasveti
141666 (1482) Cranchi
»

Problem : BIOS ne prepozna SATA diska

Oddelek: Strojna oprema
61074 (975) mikko
»

WD 200GB - WinXP ne prepozna

Oddelek: Strojna oprema
151260 (976) Goldee

Več podobnih tem