» »

povezava domenskega in nedomenskega računalnika

povezava domenskega in nedomenskega računalnika

anko ::

Imam problemček, ki ga očitno ne znam sam odpraviti. Doma imam Linksysov žični ruter. Ko prinesem dam službeni laptop, ki ima nastavljeno domeno, ne znam skonfigurirati tako, da bi lahko uporabljal tiskalnik, ki je na domačem računalniku. Z domačega računalnika lahko pingam laptop tako prek IP naslova kot prek NetBIOS imena, ne morem pa se "priklopiti" nanj (\\imelaptopa\d$), z laptopa pa sploh ne morem pingati domačega računalnika. Pingam lahko samo ruter. Izklapljanje proxyja na laptopu ne pomaga.
Nimam pojma, kaj storiti...

imagodei ::

Na domačem PC-ju imaš verjetno vklopljen firewall, zaradi česar ne moreš pingat PC-ja z laptopa. V Win FW uredi, da bo dovoljen ICMP reply. Poleg tega v Win FW dovoli skupno rabo datotek in tiskalnikov, če še nimaš.

Domenski računalniki lahko uporabljajo skupne vire zato, ker skupina Everyone vsebuje vse domenske uporabnike. Skupina Everyone != "kdorkoli pač že", ampak vključuje vse poznane uporabnike. Na domeni so to pač vsi domenski uporabniki, ne pa Anonymous users, ki v domeni niso poznani. Poleg tega na posameznem računalniku ta skupina vsebuje tudi lokalne uporabnike, ki ostali domeni niso znani.

Izven domene je situacija enaka, le da gre za lokalne uporabnike: skupina Everyone vsebuje vse uporabnike, registrirane na lokalnem računalniku. Skupnih virov na enem in drugem računalniku ne moreš uporabljati, ker se uporabniki ne ujemajo. Npr., na laptop ne moreš priti z lokalnim uporabnikom iz domačega PC-ja, ker laptop tega uporabnika ne pozna. In obratno.

Rešitev je, da na PC-ju odpreš uporabniško ime, ki se v imenu in geslu ujema z uporabnikom na laptopu in obratno, ampak to šele po tem, ko boš v Firewallu vklopil ustrezne nastavitve.

Domenski računalnik je sicer lahko zaščiten še z domensko Group Policy, zaradi česar si na strani laptopa praktično mrzel. Če nisi lokalni administrator, tudi ne boš mogel dodati lokalnega uporabnika, ki bo ustrezal uporabniku iz domačega PC-ja. Več manevrskega prostora imaš na domačem PC-ju, kjer si po vsej verjetnosti admin in lahko dodaš uporabnika ter imaš dostop do Win FW ter ostalih sistemskih nastavitev.

(Sicer je možno uporabiti še simple file sharing in nekega smešnega Wizarda, da ti omogoči sharanje map in tiskalnikov na nedomenskem PC-ju, ampak s tem se nisem nikoli ubadal)
- Hoc est qui sumus -

anko ::

Vse to mi je bolj ali manj znano. Na laptopu sem administrator s svojim dostopom. ICMP echo je že dovoljen, odkril sem, da mi težave povzroča ZoneAlarm (disejbla WinFW), katerega pa pri ljubem bogu ne znam skonfigurirati, da ne bo težil. Ko sem ZA izklopil mi je delalo. Če mogoče obvladaš ZA (free verzijo) se priporočam za kakšen nasvet, v nasprotnem bom iskal, ko bom imel čas (beri, ko se mi bo dalo), do takrat pa bom, ko bom potreboval povezavo med domačim in službenim računalnikom, preprosto začasno izklopil ZA.
Hvala!

lp, A.

anko ::

Uspel najti, kje nastaviš, katere IPje ti spušča skozi in stvar dela. ZA je lušten, razen če maš kakšne posebne želje, potem je malo težje najti funkcije, ker je precej okleščen...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TeamViewer neupravičeno prekinja zaradi komercialne uporabe

Oddelek: Programska oprema
232954 (2185) Ales
»

Zakaj domenski omrežni dostop

Oddelek: Omrežja in internet
162441 (2147) BlueRunner
»

Računalnika se ne vidita na mreži

Oddelek: Omrežja in internet
101858 (1597) vladika
»

Sharanje map samo za določene uporabnike

Oddelek: Omrežja in internet
5801 (742) n.EJ.c
»

Win XP users rights

Oddelek: Operacijski sistemi
141313 (939) ToniT

Več podobnih tem