» »

Težave s konfiguracijo sistema 5.1

Težave s konfiguracijo sistema 5.1

4est ::

Pozdrav vsem!
Imam zvočniški sistem Yamaha Home Theatre Sound System TSS-1 (s samostojnim dekoderjem). Priklopljen je na PC - na SB Audigy (MP3+); in sicer preko koaksialnega priključka in še dveh analognih priključkov (po en za front in surround zvočnike). Driverji za Audigy so zadnji (za WIN XP).
Centralna enota zvočniškega sistema (zunanji dekoder) ima na razpolago 3 stanja: DIGITAL / 4CH / 2CH. Poleg tega ima tudi tipko test, kjer se izvede test pravilnega priklopa zvočnikov - pri pritisku te tipke, se oglasijo zvočniki v naslednjem zaporedju: front left (LF) - front center (FC) - front right (FR) - rear right (RR) - rear left (RL). To torej pomeni, da je vseh 5 zvočnikov pravilno priklopljenih. 6. kanal je še subwoofer, ki pa v tem testu ni zajet, vendar je njegovo delovanje med predvajanjem glasbe, igranjem iger,... potrjeno. :D
SB Audigy ima v nastavitvah možnost vklopa sistema 5.1 in pa test za določitev pravilnosti postavitve. Ob zagonu tega testa se zvočniki oglasijo v naslednjem zaporedju LF - LC se ne oglasi, čeprav bi se glede na animacijo ob testu moral - LR - RR - RL. Pri tem imam na zunanjem dekoderju vklopljeno stanje 4CH, kar bi lahko bil razlog za ta problem, saj so očitno na voljo samo 4 kanali.
Vendar, če preklopim na stanje DIGITAL in v nastavitvah Audigy-ja nastavim "Digital Output Only", ob Audigy-jevem testu ne deluje noben zvočnik več (test zvočnikov na dekoderju je seveda še vedno pravilno izvršen). Enako velja tudi, če izklopim "Digital Output Only".
Torej zanima me, ali je možno usposobiti sistem 5.1, torej delovanje vseh 5 zvočnikov (6 kanalov) in kako se to stori oz. kaj moram narediti??
Tenx!!
LP! J.

settler ::

Zdravo!

Prvo me bega tale izajava: Priklopljen je na PC - na SB Audigy (MP3+); in sicer preko koaksialnega priključka inin še dveh analognih priključkov (po en za front in surround zvočnike)

Če te prav razumem imaš priklopljeno na 2 načina. Če boš priklapljav daš samo koaksialnega ali samo analognega.
Kakor sem prebral glede tega sistema ti sam zazna kdaj je 5.1 oz kar koli v zvezi z njim.
Ker imaš zunanji dekoder moraš na računalniku nastaviti slušalke ali samo 2 zvočnika, to pa zato ker potem dekoder vse sam procesira in razporeja zvok

LP, Jan

4est ::

Ja, zvočnike imam priklopljene na dva načina, ker sta med seboj neodvisna - torej, ko izklopim digitalni izhod, delujeta analogna izhoda in obratno => ko vklopim digitalni izhod deluje ta (naj bi deloval). Tako pač ne preklapljam stalno kablov, ampak le vklopim/izklopin digitalni output.
Če vklopim samo digitalni izhod, sploh ne dobim zvoka (ob predvajanju mp3-jev, divx-ov, ipd.) - z nikakršno nastavitvijo in tudi ne ob odklopljenih analognih priključkih, niti ob nastavitvi slušalk. Če nastavim 2 kanala (slušalke), mi zvočniki tudi predvajajo samo dva kanala (seveda ob uporabi analognih izhodov, saj digitalni ne da ničesar iz sebe).

Digitalni izhod pa deluje, ko predvajam DVD filme z digitalnim zvokom, seveda, ko imam vklopljen "Digital Output Only" in dekoder v stanju "DIGITAL".
Pa še tu je potrebno dodatno pajasnilo. Na zunanjem dekoderju so v načinu "DIGITAL" 4 možnosti (dostopne direktno preko tipke "mode"). Te so DTS / DIGITAL (v smislu Dolby Digital) / PROLOGIC (prav tako Dolby Prologic - ponaredi zvok v toliko kanalih, da je zapolnjenih vseh 6; torej, če film predvaja digitalni zvok preko 5 kanalov, opcija Prologic "logično" zapolni še 6. kanal - običajno center - vsaj tako mislim, da to deluje). Četrta možnost je še "ničelna" možnost, ko dekoder avtomatsko zazna, za kateri digitalni zapis gre in sam vklopi DTS ali DIGITAL.
Torej - spomnim se, da sem imel v prejšnjem sistemu enako priklopljene zvočnike, le da na SB Live! in pri predvajanju DVD filmov, mi je dekoder dejansko sam zaznal pravilni digitalni format zvoka in ga predvajal. Sedaj pa imam na izbiro samo "ničelni" položaj, ki ne najde nobenega formata, ali pa Prologic - v 1. primeru mi front center ne deluje, v drugem pa (kar pa še vseeno ni zadovoljivo, ker je v Prologicu signal v centru fejkan) - seveda to velja za vklopljen digitalni izhod (in ja - sem poskusil z več filmi; ter ja - filmi imajo npr. Dolby Digital format zvočnega zapisa).

Torej; očitno normalnih avdio vsebin (mp3-ji, igre,...) ne morem predvajati preko digitalnega izhoda (zato imam priklopljene digitalne in analogne kable). Zato moram dejansko vprašanje malo predelati, in sicer:
1. kako usposobim digitalni izhod, da bo pravilno deloval - torej dejansko predvalal zvok formata Dolby Digital 5.1 in ne le digitalni zvok na več kanalih?
2. kako usposobim sprednji centralni zvočnik za predvajanje glasbe, pri igranju iger itd., oz. ali je to sploh mogoče - ali pa če lahko uporabljam digitalni izhod tudi za te vrste predvajane glasbe?

Hvala!
LP! J.

settler ::

Zdaj najprej bi jaz poskusil z AC3 filtrom, kjer imaš posebej nastavitev za SPDIF.
Tam mu lahko določiš passthrough za AC3, DTS in MPEG audio.
Ponavadi center ne dela pri mp3-jih, se pa da z AC3 filtrom vse popraviti.
Vodič je tukaj v tem predelu foruma, nekje na vrhu je tema, kako in kaj z AC3 filtrom.

LP, Jan

4est ::

Hvala; sem prebral vodič za AC3 filter...
...ampak, če na kratko povzamem, kaj sem uspel s tem "popravit", je to to, da sedaj pri DVD filmih in nekaterih divx/xvid/... filmih ne slišim govora :(.

Torej, če kdo slučajno ve, kako to z govorom popravit, bi bilo super, sicer pa imam še vedno 2 problema.
In sicer mi center še vedno ne dela v nobenem primeru (ne preko analognih izhodov, ne preko digitalnega) razen, ko imam digitalni output in na zunanjem dekoderju vključen "Prologic"... Ampak, ker očitno preko analognih izhodov ne bom mogel usposobit centra (ker ima zunanji dekoder oz. receiver takrat vklopljen 4CH mode, kar seveda pomeni 4 kanali (+ subwoofer)), me zanima predvsem, kaj moram narediti, da bom lahko poslušal vsaj DVD filme v 5.1 formatu (ki ni Prologic!!).
Mogoče je relevantno še, da lahko poslušam npr. mp3 muziko na digitalnem izhodu oz. DIGITAL stanju receiverja, pri čemer je zvok stereo (FL in FR), razen ko imam vklopljen PROLOGIC - takrat je seveda delujočih vseh 6 kanalov :\.

Pozabil pa sem omenit še, da sem preizkušal nastavitve v Advanced Audio Properties...in sicer pri Hardware acceleration. Tu so na izbiro 4 stopnje v naslednjem zaporedju: Emulation only (None) / Basic acceleration / Standard acceleration / Full acelleration. Zanimivo je, da se ob testu zvočnikov (ta test sem že omenjal in ga izvajam v Creativovem Surround Mixer-ju 2) center oglasi le in samo, če imam vklopljeno "Basic acceleration". V tem primeru se FC, RR, in RL oglasijo zelo potiho in bistveno tišje od FL in FR.

Skratka, še vedno iščem možne rešitve in sem vesel novih idej.

LP! J.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 4est ()

settler ::

Nevem če je sploh mogoče preko analognih imeti 5.1 , ker povadi so 3 analogni vhodi.
Tako da se je treba bolj osredotočiti na digitalne izhode in ugotoviti zakaj zvok pri poslušanju mp3-jev ne dela v digitalni obliki.
Jaz bi probal dati na digitalni izhod in restartati računalnik.
Kako je z driverji? So najnovejši?

Sem pa našel TOLE na Creative strani!

Nekje sem zasledil da poskusi še v DVD softweru (recimo Power DVD) pogledati nastavitve za SPDIF.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: settler ()

4est ::

Ja, driverji so najaktualnejši in tudi s preklaplanjem nastavitev v playerju mi ni uspelo usposobit ne Dolby Digital, ne DTS zvoka.

Kar se tiče tistega linka - moja zvočna ima 5 izhodov plus firewire (torej ne 4 in ne 6 ampak 5 :\ ), na zunanjem dekoderju pa imam koaksialni priključek, torej "bananco" oz. kot je prikazano na 1. sliki LINKA. "Digital Out Jack" ni večkanalni, kar bi bilo verjetno tudi nesmiselno, glede na to, da je priključek na dekoder koaksialni (ali se motim??).

Spomnim se, da sem na SB Live!-u imel digitalni zvok (DolbyDigital/DTS), vendar, kolikor vem, sem imel tam priklop izveden na Digital DIN priključek (na zvočni kartici je bil torej izhod, kot je prikazan na spodnji sliki LINKA na dekoderju - slike priključkov SB Live! ne najdem - zasede pa dva "slota" - en je tak kot na zgornji sliki prejšnjega linka, drug pa ima priključke Digital DIN, SPDIF In, SPDIF Out, MIDI In, MIDI Out).

Sedanja zvočna (Audigy) pa torej izgleda TAKOLE.

settler ::

Menim da je edina možnost da se spravi AC3 signal po koaksialnem priključku.
Vendar ko boš poslušal glasbo bosta samo 2 zvočnika igrala, brez centra!
Ne vem pa zakaj, receiver nima 3 analognih vhodov da bi dobil 5.1.

LP, Jan


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S/dif ni digitalnega zvoka na recevierju

Oddelek: Zvok in slika
122243 (1974) link_up
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
537600 (6355) gumby
»

x-fi xtrememusic in katere zvočnike?

Oddelek: Kaj kupiti
81969 (1783) infiniti
»

Dolby 5.1

Oddelek: Zvok in slika
363068 (2616) ciper

Več podobnih tem