» »

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, uradni cenik).

Po novem se videoklic pri obračunavanju obnaša kot navaden klic, z vsemi popusti in ugodnostmi, z izjemo »Mobitelove zveze«. Prav tako velja nočna (00:00-05:00) tarifa po 5 SIT/minuto ter vikend akcija za 1 evrocent na minuto med vikendi, uvedena pa je tudi nova »naveza«, poimenovana video naveza. S sklenitvijo tovrstne naveze bo videoklic na izbrano številko cenejši za 50 odstotkov (zveza poceni pogovor za 70%). Plača le tisti, ki kliče, velja pa za uporabnike vseh paketov, tako da je dejanska cena pogovorov odvisna od izbranega paketa.

Vir: Mobitelov center za pomoč naročnikom.

Vse lepo in prav, vseeno pa si Mobitelov oddelek za stike z javnostjo zasluži kracljaj zaradi neobveščanja uporabnikov.

50 komentarjev

«
1
2

Gandalfar ::

Prav tako pa poteka burna debata o forumu se o drugih podrazitvah Mobitela:
Slo-Tech | Mobitel: najmanj 100% podražitev za racionalne uporabnike !

edge540 ::

>>Vse lepo in prav, vseeno pa si Mobitelov oddelek za stike z javnostjo zasluži kracljaj zaradi neobveščanja uporabnikov.

Namen propagande je da kaj prodaš, menda ja ne boš okoli trobil da si vse podražal>:D

V-i-p ::

Ja in? Mobitel bi naj pa takim na pladnju serviral, češ zdaj bomo pa računali veš. Uporabnik se mora sam pozanimati kaj in kako je s cenami neke storitve, ki jo uporablja... Pri vseh stvareh je tako. Mogoče Mercator lima nalepke na svoj Mlek™, češ pazi, pri Sparu je mal cenješi? Nehajte no s takimi otročarijami...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Ziga Dolhar ::

V-i-p: tudi o SPREMEMBAH, ki gredo v BREME stranke? (Mora stranka vsakodnenvno spremljat?)

Pred tremi leti sem takrat kupil SE Z1010 in podaljšal svoje naročniško razmerje. V "akciji" so mi "do nadaljnega" dodelili mesečno 10 MB prenosa podatkov, brezplačno.

Nato mi kar naenkrat - "brez obvestila*" - to ugodnost ukinejo.

* še dobro, da spremljam Slotech, in sem vedel. Mobitelove strani namreč praviloma ne. Pa bi moral?
https://dolhar.si/

jype ::

Videotelefonija?

Zakaj bi kdo želel gledati v uho človeka, s katerim se pogovarja?

kriko1 ::

@jype: ne, to je zato da umakneš telefon od sebe ter se dereš ko budala sredi ulice, da te vsi gledajo ;)

Lepa poteza. Če se ne motim je nekaj takega pred leti storil Telekom z zvišanjem cen pri klicnem dostopi. Ali celo so napovedali en dan prej.

__luka__ ::

Ne vem zakaj ste glasni, mobitel je mel to jasno označeno na ceniku da ta ugodnost velja le do konca leta 2007.

sicer pa a vas bo kera trgovina obvestila da bodo nehali met neko akcijo? ne bo, ane
the truth is out there

kronik ::

Si.mobil – Vodafone bo znižal ceno klica znotraj omrežja Si.mobil – Vodafone in z novo Opcijo stacionarni omogočil tudi nižjo ceno klicev v vsa slovenska stacionarna omrežja. Opcija mobilni bo dostopna za nižjo mesečno naročnino, nekoliko višja pa bo cena klica v drugo mobilno omrežje. Nižji bodo stroški uporabe paketa Smart III. Z novim obračunskim intervalom bodo pogovori, daljši od minute, še ugodnejši. Si.mobil – Vodafone bo s 3. februarjem 2008 znižal ceno klica znotraj lastnega omrežja z 0,0209 evra na 0,02 evra


:P :))

7h3_1 ::

sicer sm za to vedu ampak usen lepo vidt da vsaj nekdo nekje obvesti

Hvala

Ziga Dolhar ::

> Ne vem zakaj ste glasni, mobitel je mel to jasno označeno na ceniku da ta ugodnost velja le do konca leta 2007.

"Ni res." Septembra 2004 nobena od deklic na Mobitelu v Kranju ni vedela, do kdaj traja ta "akcija". "Do nadaljnega". Niti na 041700700.

> sicer pa a vas bo kera trgovina obvestila da bodo nehali met neko akcijo? ne bo, ane

Če bi ti trgovina, recimo računalniški servis, mesečno opravljal "vzdrževanje", bi te še kako hudo zanimale obojestranske mesečne obveznosti :-).
https://dolhar.si/

desperados ::

Ko sem v pričetku prejšnjega leta podaljšal naročnino in kupil umts mobilnik v itak paketu so mi rekli da so brezplačni pogovori do konca leta. Ravno tako so ob brezplačnem 1gb prenosu povedali da je le do konca leta.

Danes so mi pa poslali sms da je 50% popusta na prenos podatkov na mini paketu za itak naročnike.

Sigurno je v pogodbi tudi kak mali tisk da si pridružujejo pravice za spremembo cenikov. Pravzaprav piše po veljavnem ceniku(ne piše trenutnem ceniku...), to pa tako ali tako določajo oni, brez omejitev.

MrStein ::

0,00021 EUR/kB

off topic
Se spomnite euroskeptikov, ki to tarnali, da z novo valuto ne bo mogoče predstaviti nizkih cen ?
:))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

V oni linkani temi iz foruma je nekdo napisal, da bo s februarjem tudi SiMobil uvedel take hecne intervale.

(po letu-dveh pa bodo spet uvedli sekundno in se tolkli po prsih, kak pošteno zaračunavajo :\ )
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

mktech ::

se opravicujem za offtopic... vseeno pa je primerjava: koliko pa stane prenos podatkov (na kB) pri simobilu (paket ortosmart)?

borat ::

Ah, videotelefonija še vedno stane toliko kot navadni pogovori, to je pa ja okej. Kaj ste pričakovali, Karitas? Pa ja ne bo "najbolj oh in sploh nova storitev" zastonj zavekomaj.

MaKjaVelli ::

Preberi si zadnjo stran zadnjega računa za plačilo storitev, pa boš videl da lepo piše da je s 1. januarjem konec obdobja zastonj videotelefonije. Torej je Mobitel vsakega naročnika posebej obvestil. Če pa tega ne bereš je pa to tvoj problem.

Person ::

Jaz imam elektronski račun ... pa ni nič takšnega zraven :)

PS: Zdaj mi pa povej, kako uspešno si te majhne decimalke lahko dejansko predstavljaš:))

Mogoče bi bilo smiselno uvest, koliko prenosa podatkov dobiš za 1€ :)
pa podobno za telefonske pogovore ...
Let's make something useful!

Ted ::

Ziga Dolhar:
Pred tremi leti sem takrat kupil SE Z1010 in podaljšal svoje naročniško razmerje. V "akciji" so mi "do nadaljnega" dodelili mesečno 10 MB prenosa podatkov, brezplačno. Nato mi kar naenkrat - "brez obvestila*" - to ugodnost ukinejo.

Kako veš da so ti ukinili? To bi bilo zelo neprijetno:). Videoklica pa itak nisem uporabljal skoraj nič, doma itak nimam UMTS omrežja.
Mah...

Bistri007 ::

Za teh 10MB ne veš, ker so ti konec vsakega meseca naredili dobropis. Zdi se pa mi, da je bila ta ugodnost vezana na promocijsko obdobje.

RedStar ::

Zastonj UMTS mi je lani prišel kar prav. Kar nekaj denarja sem prišparal na račun tega. No škoda da ni več zastonj.

Bi bil že čas da povežemo Slovenijo z brezplačnim prostodostopnim wireless omrežjem -VOIP anyone? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RedStar ()

MrStein ::

Person:
PS: Zdaj mi pa povej, kako uspešno si te majhne decimalke lahko dejansko predstavljaš:))

Mogoče bi bilo smiselno uvest, koliko prenosa podatkov dobiš za 1€ :)
pa podobno za telefonske pogovore ...


Ne, morali bi napisat, kako visok bi bil kup A4 listov, če bi jih naprintali z toliko podatki, ki jih lahko preneseš za 1 € :\

Mislim naj se jebejo oni, ki niso pol osnovne šole končali. Jih bo pač življenje teplo. So jim lepo govorili.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Sputnik59 ::

mimogrede je Mobitel preko SMS obvestil vse imetnike ITAK paketa, da je z 1.1. konec brezplačnega prenosa podatkov (1GB)

Ziga Dolhar ::

4.1.2008 09:32

GR8! Itakovci, uporabniki Mini prenosa podatkov, od 1.1.08 podatke prenasate 50 % ceneje od drugih narocnikov (po le 0,00021 EUR/kB). Vec na 041700700. Mobitel
https://dolhar.si/

Road Runner ::

mimogrede je Mobitel preko SMS obvestil vse imetnike ITAK paketa, da je z 1.1. konec brezplačnega prenosa podatkov (1GB)


Mene ni.
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Ziga Dolhar ::

(Moj zgornji post je sms, ki sem ga prejel od Mobitela. Drugega, v katerem bi me obveščal o koncu brezplačnih desetih mega / enega giga, ni.)
https://dolhar.si/

Peters ::

To, da bo videotelefonija s 1.1.2008 plačljiva je bilo objavljeno približno en mesec prej (plusminus kakšen dan, se ne spomnim). Tale SMS o prenehanju brezplačnih 1GB sem prejel, aja tistih zastonj 10MB pa še vedno velja (vsaj meni).

ales85 ::

Tudi jaz sem prejel SMS za ukinitev brezplačnega giga paketa podatkov in novem popustu. Tistih 10 mb pa mislim da velja za tiste, ki smo imeli prej študentski paket ampak nisem prepričan.

Jan987 ::

mimogrede je Mobitel preko SMS obvestil vse imetnike ITAK paketa, da je z 1.1. konec brezplačnega prenosa podatkov (1GB)


Tudi meni niso nič poslali, samo tako ali tako so že na začetku povedali da je ta ugodnost veljavna do konca leta. res pa je da nebi imel ni proti če bi bila veljavna še kar:D

dejanslo ::

edino, kar sem pa jaz dobil, je bil pa mms za novo leto :S za free giga sploh vedel nisem :) upam, da je tistih 10 mega ostalo, ker mi to za zdaj zadostuje
There`s More Than One Way To Do It

Ted ::

Glede na to da mi telefon očitno crkuje me zanima, če vzamem nov itak paket ali mi ostane teh 10 megabajtov prenosa.
Mah...

jest10 ::

A ne bi bilo fino, če bi to preprosto povprašal na mobitelovem centru?

vitranc ::

Meni se ne zdi nič spornega to kar so naredili na mobitelu.

Kaj pa ste pričakovali, da boste imeli brezplačne pogovore? Sej ni socialna ustanova, tisti ki je izkoristil to brezplačno obdobje je lahko kar precej prihranil, meni se ni dalo nikoli s tem ukvarjati, tako da sem naredil le kakšnih 5 video klicev.

Glede 1gb brezplačnega prenosa podatkov je bila pa pač marketinška poteza. Da folk navadijo na to storitev in potem če ne bo več zmogel brez tega, bo pač zakupil določeno količino.
Sicer so mi pa poslali sms, da je akcija končana in da mi priporočajo mega ali giga paket.

Verjetno niso sedaj vsem itak uporabnikom pošiljali sms sporočila, ampak le tistim, ki so to dejansko uporabljali. Pa še to sta bili verjetno 2 različni verziji.
Jaz sem dobil, da mi priporočajo mega ali giga paket, medtem ko so nekatere le obvestili da se je cena prepolovila.
V decembru sem pa porabil kakših 700 MB podatkov

Jan987 ::

Hm sam sem zadevo uporabljal in sicer v novembru in decembru okoli 400mb tako da očitno niso pošiljali po tem ključu. No pa saj ni važno...

Matev ::

kdo sploh uporablja to fensi zadevo - video teelfonija

hvala lepa

da me bodo vidli kje sem vsakič ko me bodo poklicali

ne hvala

desperados ::

Jaz sem dobil le sms o cenejšem mini paketu za itak naročnike.

Video telefonija me pa ni kaj preveč impresionirala, saj sem jo uporabljal le iz zajebancije, število takih ki imajo tak mobitel je majhno, še manj je pa takih ki imajo tak telefon se zadržujejo na območjih kjer je signal. Tudi če je kdo mene klical z videoklicem sem vedel da ni pomembno, saj je skoraj vsak v primeru pomembnih klicev uporabil navadno telefonijo.

Drugače pa glede prenosa podatkov, pred brezplačnem 1gb sem ga uporabljal in še sedaj ga bom, ampak seveda brez prikaza slik, muzike, filemčkov, fleša, apletkov, ...

Prenos teksa pa skorajda ni omembe vreden.
Za freed wlan pa sem za akcijo:)

lukaz ::

Fantje kaj nej vam rečem. Ste pričakovali zastonj UMTS do konca življenja? Mislim da je bila doba treh let dovolj dolga.
Drugače pa vsem, ki potrebujejo prenos podatkov priporočam da si vzamejo zakupljeno količino (cenejo, kot brez nje pa tudi tukaj se za Itak paket dobi 50% popust).
Aja pa Simobil bo imel isti obračunski interval kot Mobitel, so pač samo toliko počakali, da Mobitel pobere vso slabo publiciteto.....

poweroff ::

Data retention stane. 8-)
sudo poweroff

Sputnik59 ::

zakupjena količina dobi 50% skonto samo pri default paketu (mislim da Mini), pri ostalih pa se plača polno ceno, torej za 1GB je to 20 evrov

BigWhale ::

Ej stari a si ti Orto? Itak, da ne!

Jst ::

Telefon uporabljam že ulalala let, 7 zihr enaka tel#, in gredo takšne stvari čisto mimo mene. Telefon mi je samo pripomoček za telefoniranje in UMTS modem v povezavi s prenosnikom. Vse reklame gredo takoj v oba smetnjaka. In tega sploh vedel nisem. Zastonj sem uporabljal internet prek telefona, ko je bila potreba. Huh, super. To pomeni, da sem/bom dobil manjšo položnico. Vsaj nekaj, če že vedel nisem. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

urosbe ::

Še moje mnenje, kar se tiče podražitev/pocenitev. Pri Mobitelu sem že odkar pomnim - od vsega začetka, ko so se pričeli te paketi (najprej družinski, nato študentski, sedaj Itak), Simobil mi ni bil nikoli blizu. V zadnjem času ko je 75% kontaktov v mojem imeniku prešlo na Simobil, me je pri Mobitelu držal le še brezplačni videoklic. S punco sva celo kupila UMTS telefona kakšno leto in pol nazaj, z namenom, da se bova med seboj brezplačno klicala preko videoklica, saj je akcija trajala "do nadaljnega". In res je funkcioniralo. Celo leto in pol, tako da se nama je nakup telefonov že zdavnaj obrestoval (kljub temu da sva imela prej en na drugega Zvezo z 70% popusta). Ko si klical preko videotelefonije se tako ali tako kamera ni po defaultu vključila, res pa je, da je šla baterija hitreje. Tako da videoklic sem zadnje leto in pol uporabljal večkrat dnevno in mi je prišlo tako v navado, da sem moral sedaj po novem letu celo izključit 3G, da pomotoma ne kličem več preko videoklica. No sedaj je pa padla odločitev... greva oba na Simobil, zlasti ker lahko obdrživa lastno številko. Vse kar je dražje pri Simobilu je prenos podatkov, sploh sedaj ko je Itak znižal za 50%, ampak tistih par kB ki jih prenesem na mesec, se ne bo poznalo.

Statistika zadnjih računov prikazuje, da imam 80% klicev izven Mobitelovega omrežja. Primerjava:

Mobitel Itak paket:
- priključnina: 0 EUR
- naročnina: 5,99 EUR
Torej mesečno fiksnih 5,99 EUR
- Klici znotraj Mobitel: 0,08763 EUR redna; 0,02086 nočna (ne uporabljam nikoli); 0,01000 EUR (med vikendi kličem zelo redko)
- Klici na Simobil: 0,16274 EUR (tale se najbolj pozna na računu, saj mi je 75% kontaktov ušlo na Simobil)
- SMS: 0,08346 EUR do 30 SMS in 0,04173 EUR več kot 30 SMS
- GPRS: 0,00021 EUR/kB

Simobil Orto smart paket:
- priključnina: 12 EUR
- naročnina: 5 EUR (ker bova sklenila še Partner bonus se zniža na 4,16 EUR, s tem da če skleneva za 24 mesecev je prvih 6 brezplačnih)
- opcija mobilni: 2 EUR
Torej mesečno fiksnih 4,16+2 = 6,16 EUR (praktično enako kot pri Mobitelu)
- Klici znotraj Simobila: 0,02 EUR (ugodno!!! ne bo več zadržkov in slabe vesti ko slišiš obvestilo "ta številka je prenesena k Simobilu")
- Klici na Mobitel: 0,1 EUR (praktično enako kot če si Mobitelov naročnik in kličeš znotraj Mobitel omrežja)
- SMS: 0,02 EUR
- GPRS: 0,004 EUR/kB do 1 MB, nad 1 MB pa 0,0004 EUR/kB

To je zgolj moje razmišljanje in mislim, da bom do konca meseca po mnogih letih zvestobe Mobitelu zamenjal operaterja, saj kakorkoli računam, bo pri Simobilu račun vsaj polovico nižji.

MrStein ::

urosbe:
zlasti ker lahko obdrživa lastno številko

Se še kdo spomni folka, ki je trdil, da je prenos številk hudičevo seme ? :))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

CaqKa ::

eno so šele sedaj ugotovili da je simobil cenejši.. huh.. jaz sedaj ugotavljam da je pa tuš še cenejši
preveri ;)

urosbe ::

Vedel sem že prej, da je cenejši, iz meseca v mesec je več kontaktov prehajalo na Simobil, meni posledično pa se je zviševal telefonski račun:) Glede Tuš-a priznam, da nisem kaj dosti gledal, ampak kakor vem imaš pa tam vnaprej zakupljene minute? Ne moreš imeti neke minimalne naročnine pa ugodne pogovore ali se motim? Npr. če si se poglobil, obstaja kaj takega kot sta Orto in Itak?

CaqKa ::

ti samo na tvoj račun poglej kolko minut pogovorv narediš mesečno ;)

res je da se ti lahko zgodi podobno kot meni pri vegi.. ko enostavno ni bilo paketa ki bi bil meni pisan na kožo.. no pri tušu je.
pač preveriš. sploh za to ker že menjavaš. če že.. potem se ti pač splača malo več truda vložit da dobiš maximaln izkupiček.
http://www.tusmobil.si/

nisem še naredil točne kalkulacije, ampak od oka je cenejši. do sedaj sem še ves čas gledal katera naročnina me je prišla najceneje.. kratek čas sem bil mobi.. nato hitro halo.. nato sem bil simobil študentski, ta paket mi je omogočal da sem imel sekundni interval še kako leto po tem ko so uvedli 15s. pa še vedno je bil cenejši od ostalih takrat. pol je pa prišel smart. mislim da smart1. to je končno bilo ceneje. tudi z vkalkuliranim novim 15s intervalom.. zadeva se je še malo izboljšala z orto smart, kjer sem sedaj. od oka pa kot pravim.. bo moja nova izbira tuš20.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Ted ::

A ne bi bilo fino, če bi to preprosto povprašal na mobitelovem centru?

Sem klical na 041 700 700 in ugotovil, da ma naša centrala težave, ker mi je nonstop prekinjalo signal. Enako pri vseh ostalih doma:\ .
Mah...

CaqKa ::

kolkor vidim je pri tušmobilu celo tak da lahko predvidiš in celo dokupiš dodatne minute.

http://www.tusmobil.si/index.php?option...

urosbe ::

Jaz sem v te minute nisem kaj dosti poglabljal. Ko sem videl cenik pogovorov, sem si mislil, da je to mal drago v primerjavi s Simobilom, ki imajo znotraj omrežja 0,02 EUR.

KLICI
znotraj omrežja Tušmobil 0,1000 €
v druga mobilna omrežja v Sloveniji 0,1000 €
v stacionarna omrežja v Sloveniji 0,1000 €

Bistri007 ::

Simobil se ti splača samo če veliko kličeš na Simobil. Itak ima še poceni nezgodno zavarovanje (1.99€/m), pa še v primeru, da ti ukradejo telefon dobiš 41€ za nakup novega. Itak+Zveza+Videozveza+Večerni&vikend pogovori pride kar ugodno. Vendar ne v primeru, da kličeš veliko na S! in ne veliko na Tušmobil. Klici v Tušmobil iz Simobila se računajo brez Opcije mobilni.
Nimaš pa Monete, vstopnina na Live! je 0.10€, medtem ko je Planet brezplačen (tudi za mobi uporabnike). MiniGPRS za Itak uporabnike je polovico cenejši kot Opcija Internet Start.
Brez plačila kazni lahko na Mobitelu kupiš v 2 letih 2GSM aparata+1UMTS. Na Simobilu samo 1.33 aparata (na 18 mesecev).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na novih nokiah bo Skype

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
134798 (3697) preem
»

Mobitel-ITAK poceni internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5211006 (8616) bf4ed
»

modem preko mobitela,simobila

Oddelek: Omrežja in internet
72988 (2790) fiction
»

brez žični internet

Oddelek: Omrežja in internet
91751 (1419) pr2501
»

si navigator

Oddelek: Mobilne tehnologije
51532 (1333) dolegar

Več podobnih tem