»

CES 2011: Skype kupil Qik, napovedal videokonference

Slo-Tech - Skype je na CES-u najavil, da kupujejo podjetje Qik, ki je poznano po programu za videoklice, ki je bil prednaložen telefon HTC Evo. Skypov izvršni direktor Tony Bates ni povedal, koliko bodo za Qik odšteli, a omenjajo se neuradna številke od 100 do 150 milijonov dolarjev. Prav tako še ni znano, na kak način bo Qik postal del Skypa, torej ali bodo obdržali blagovno znamko Qik ali ne. Qik je lani razširil bazo uporabnikov s 600 tisoč na pet milijonov. Najdemo ga na...

3 komentarji

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, ...

50 komentarjev

Mobilatorij

Mobitel - Mobitel že četrto leto potuje po Sloveniji in ponuja ogled sodobnih tehnologij. Tako se bodo v naslednjih tednih ustavili v Kočevju in predstavili Mobilatorij, kjer se bomo lahko seznanili z različnimi področji telekomunikacij, ponujali pa bodo tudi osnovne in nadaljevalne tečaje računalništva ter prost dostop do svetovnega spleta. Mobitel želi s tem projektom predstaviti njihove nove storitve, ki jih omogoča napredek tehnologije. Dogajanje se bo odvijalo na mestni ploščadi v Kočevju, dostop do interneta bo na voljo vsak dan v tednu, za večje skupine pa so na voljo tudi delavnice. Vstop v Mobilatorij bo brezplačen, obiskovali pa ga boste lahko do začetka decembra.

3 komentarji

Mobitelova poslovna uvertura

Mobitel - Včeraj smo pisali o Mobitelovi novi storitvi SMS zgrešeni klic, danes pa je tu že nova zamisel. Mobitel po novem svojim poslovnim uporabnikom ponuja Poslovno Uverturo. Gre za že znano uslugo (ob čakanju, da se klicani oglasi, običajno zvonenje spremlja popularna melodija) z eno razliko - po novem lahko uporabnik sam posname predvajani posnetek. Na voljo je tudi precej nastavitev - lahko določite časovna obdobja, v katerih Poslovna Uvertura deluje, pa skupine telefonskih številk, katerim se predvaja. Več na mobitelovi strani.

Poslovneži se bodo torej odslej lahko predstavili stranki, še preden se bodo oglasili na telefon.

16 komentarjev

Mobitelova nova storitev - SMS zgrešeni klic

Slo-Tech - Mobitel je predvčerajšnjim objavil, da ponuja zanimivo novo storitev pod dokaj reprezentativnim imenom SMS zgrešeni klic. Ideja je enostavna - vsakič, ko ste zaradi nedosegljivosti omrežja, ugasnjenega telefona ali kakšnega drugega razloga nedosegljivi, se vsi klicatelji, ki vas v tem času skušajo doseči, zabeležijo. Takoj, ko je to spet možno, vas mobilni operater s SMS sporočilom obvesti o zamujenih dohodnih klicih največ petih klicateljev in največ za obdobje zadnjih treh dni.

Če želite vključiti storitev, pošljite SMS z besedo klic na številko 1918. Zadeva je tako v Kokoški kot izven nje brezplačna, več informacij pa lahko najdete v uradni izjavi za javnost.

71 komentarjev

Mobitel d.d. zagnal tretjo generacijo mobilnih telekomunikacij - UMTS

Prvi UMTS mobilnik v Sloveniji

Mobitel - S pokritjem Ljubljane in Aerodroma Ljubljana (dosežena 15% pokritost prebivalstva s signalom) je družba Mobitel d.d. komercialno zagnala tretjo generacijo mobilne telefonije - UMTS.

Omrežje UMTS omogoča bistveno večjo hitrost prenosa podatkov kot dosedanje (prej do 53,6kb/s, sedaj do 384kb/s), prav tako pa UMTS omogoča storitve, ki do sedaj, zaradi hitrostnih omejitev omrežja niso bile možne. Seveda pa je pogoj tudi UMTS mobilnik, s katerim edino lahko to omrežje izkoristimo. Tako bomo lahko z UMTS mobilnikom poleg zvoka sogovornika, sedaj spremljali tudi "živo" sliko osebe s katero se...

28 komentarjev

SMS-i iz tujine brez prednaročila

Mobitel -

Mobitel je za uporabnike predplačniškega sistema Mobi pripravil novost. Pošiljanje SMS-sporočil v tujini bo odslej možno brez predhodnega naročila, česar se bodo razveselili številni uporabniki, zlasti pa tisti, ki bodo počitnice preživljali v tujini in bi želeli komunicirati s simpatičnimi SMS-sporočili. Naj spomnimo, da so bili do sedaj Mobi uporabniki primorani skleniti predhodno naročilo, podpisati posebno pogodbo, nakar so za storitve, opravljene v tujini, prejeli poseben račun. Pošiljanje poteka sedaj popolnoma enako kot v Sloveniji, porabljeni zneski pa se trenutno odštevajo z računa. Še cene: 42 SIT za naročnike in 50 SIT za Mobijevce. Klik!

2 komentarja