» »

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Tom's Hardware - Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.



Ker je za kompatibilnost potreben samo BIOS popravek, je ena od možnih razlag premajhen BIOS čip, da bi lahko proizvajalci hkrati vključili K8 in K10 inštrukcije. Obstajajo namreč 4 in 8 Mbit čipi, Asus pa torej v primeru te razlage uporablja 8 Mbit čipe. Poleg zgoraj omenjenih je Asus obljubil podporo na še nekaterih drugih matičnih ploščah, npr. M2N32, ki je, podobno kot Crosshair, osnovana okrog nForce 590 SLi čipovja.
Druga možnost je, da so ostali proizvajalci enostavno pozabili na stare modele, večina plošč namreč novega BIOSa ni dobila že vsaj pol leta. S tem bi lažje prodajali nove plošče, osnovane okrog AMDjevega 790 FX oz. prihajajočega nVidiinega 780a SLI čipovja.

Obljubljena lahka nadgradnja je bolj ali manj splavala po vodi. Verjetno pa bo zaradi potrebe po nakupu nove matične plošče več kupcev raje presedlalo na hitrejši in pri nas cenejši Intel sistem. AMDju res vedno bolj teče voda v grlo, upajmo le, da bodo Phenomi z B3 steppingom dosegali višje frekvence, v dobro AMDja in nas, potrošnikov.

135 komentarjev

«
1
2 3

Good Guy ::

bedniki..

če se tole ne bo uštimal glede amd-ja in njegovih super duper procesorjev, bo trg hmal u p*zdi
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

prix ::

Se dobro da nikol v življenju nisem mel AMD sistema ^^
-------------------------------------------------
Errare humanum est, in errore perservare stultum.
-------------------------------------------------

PrimozR ::

Napaka, K7 in K8 so bili zelo dobri procesorji. Primer, pametni frendi so mi, ko sem bil še noob, svetovali P4 (Northwood) sistem. Za enak denar bi dobil K7 ter 9800 PRO sistem (dobil pa sem FX 5200...). Zdej majo pa velike probleme...

Volta ::

Problemi pridejo in grejo. Pomislite na prejšnjo generacijo, ali 2 generaciji nazaj, ko so bili AMD-ji enostavno bolj konkurenčni procesorji. Ti časi bodo pomoje prišli nazaj. Se bo že našla ena brihta, ki bo pogruntala pa nekaj čisto novega. In smo spet na začetku...:))

PrimozR ::

Jah problem je, da ima lahko AMD 2x hitrejše procesorje za 2x manj denarja (torej x hitrejše na 1 €), pa se bodo intelovi CPUji še zmer prodajali. Intel ima hudičevo dober marketing. To je problem. AMD je bil krepko hitrejši v časih P4/A64. Ampak tega niso izkoristili. Tudi zdaj jim marketing hudo peša. Nekaj sicer delajo na tem. Ne me pa razumet narobe, MOČNO upam, da se AMD vrne. Heck, spet bi šel nazaj na AMD sistem, me vleče, precej me vleče... Ampak pri takšnem stanju, kot je zdaj, ne.

MarkoMan ::

Sam si lastim X2 pri 3Ghz in zaenkrat se cist zadosca. Ce bi pa nadgrajeval sistem, pa nikoli nebi vzel phenoma, tudi ce bi podpirala plata, ker je proti Q cisti poraz. Skoda, ker imam z AMD ze kar zgodovino. Sevada pa upam, da bodo do potrebne nadgradnje (upam da se kak let ali dve) ze kej pametnega skup vrgli, pa bom AMD se naprej podpiral :)
vsak zacetek in zacetnik je tezek

Pšenični ::

Jaz imam v načrtu tisto novo plato od asrocka, ki podpira tudi phenome ima pa možnost agp in pciexpres.Pri nas jo še e prodajajo še.Ker je osnovana na par let starem "čipovju" ne morem verjeti da se to zdaj dogaja, (to potem ne more biti vzrok). To ni več resno.Upam da gre samo za posodobitev biosa, močno upam sicer bo tale zadeva razjezila tudi nas ki smo amd skozi podpirali....

strictom ::

Moj Brisbanček 3600+ za 60€ (navit) kr lepo poseka večino njemu 2x dražjih konkurentov.

Glavno da bodo porihtal podporo za M2N32. Sicer ne da bi kupil phenoma ampak imam rad odprte možnosti =)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

roli ::

Jaz imam zaenkrat dovolj athlon64 (AM2). Ampak enkrat bo pač treba menjat. In, če bo cena in zmogljivost pri AMDju in Intelu primerljiva bom pač vzel AMD - drugače Intel. To kar imam sedaj je moj prvi AMD in moram povedat, da mi je sama stvar veliko bolje všeč kot Intel. Imel sem dva intela z njima veliko problemov pa tudi zmogljivost ni bila khem. Najbrž za probleme ni kriv procesor ampak vseeno.

A lahko nekdo primerja tale dva procesorja:
- Intel Core2 Duo E6850
- AMD Phenom X4 9500

Kateri od teh dveh je bolj zmogljiv (cena je praktično enaka)? Seveda ob predpostavki, da nebi nobenega navijal! Me res zanima!
http://www.r00li.com

-Arči- ::

MarkoMan ::

Ce mislis dajat toliko denarja za procesor, ti toplo priporocam da razmislis tudi o Intelu Q6600. Phenom ima se porodne tezave.
vsak zacetek in zacetnik je tezek

dr.J ::

Ali tile novi BIOSi poleg uradne podpore za Phenom vsebujejo tudi TLB patch?

Ali so zmogljivosti kaj manjše, če gre za 690G čipset? Najbrž vsaj ločenega napajanja jeder in memory kontrolerja tako ni možno imeti na starem čipsetu.

jest10 ::

No, glavno da M2N-SLI Deluxe podpira Phenoma:D
klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

roli ::

Hmmm zmogljivosti so dokaj primerljive za enako ceno. Drugače pa vsaj še ene pol leta ne načrtujem nakupa novega procesorja tako, da bomo videli takrat.
http://www.r00li.com

Pšenični ::

Sem malo pogledal po netu, ponekod še testirajo, ponekod bo možno imeti po nadgradnji biosa gor samo phenome...Mislim da le ni vse tako črno kakor je zgledalo na prvi pogled.Se dogaja ....

MrStein ::

Jaz sem pred tedni delal primerjavo med E6750 (E6850 je 12% hitejši, a 40% dražji) in Athlon64 6000+ EE (ne-EE verzije preveč trošijo, še EE porabi več kot E6750).
Sklep : Atlon je malo cenejši in ustrezno manj zmogljiv. Pa večjo porabo ima. Tak da se tehtnica nagiba k E6750, čeprav ne zelo.

PS: Porabe (vir: alternate.de):
- E6750 : 65 W
- Athlon64 6000+ EE : 89 W
( - Athlon64 6000+ : 125 W - za primerjavo)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OChack ::

AMD K7 ke biv idealn procesor, 20% hitrej in 20% cenej od takrat konkurence P3, tud K8 je biv super duper ter 64 bit tehnologija, v primerjavi z p4 bomba.
ampak trenutno ni več tko, jst osebno sm mev kr ene 4 AMD sisteme, zadni x2 mi je solidn, nevem pa kako bo v naprej, moja asus m2n sli deluxe mi podpira phenome skozi bios update.
moje mnenje je, da za nepodporo phenom procesorjev ni kriv amd ampak škrtuške firme ki proizcvajajo plate in šparajo pri epromu.
Tko da tist ki je kupu kvaliteto (ASUS) ma zdej podporo, ostali so pač slabe flash čipe za bios gor dal oziroma majhne in zdej ih to tepe
Int€l inside, IDIOT Outside

gruntfürmich ::

---------------več kupcev raje presedlalo na hitrejši in pri nas cenejši Intel sistem. AMDju res vedno bolj teče voda v grlo......

sem dobil občutek, da amd-je teče voda v grlo samo zaradi tega, ker je pre nas, v sloveniji, dražji kot intel:)) :)) :)) :))
btw, amd mi je zakon.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

OChack ::

aja nekje na netu sm brav primerjalni test pat z ati fx790 in 780 chipsetom ter ena plata z nvidiinim 590chipsetom....gues what nvidiin chipset je hitrejši, kar potrdi domeno nekaterih proizvajalcov, ki pravjo da je problem phenomov chipset in ne phenomi sami
.....bdv test plat je če se ne motm na techreportu
Int€l inside, IDIOT Outside

Sahibba ::

ql,

M2N-SLI Deluxe je podprta. Zlata plata!

OChack ::

evo najdu linkec
http://techreport.com/articles.x/13832/2
NF590 plata je v špilah okol 20% hitrej od fx790---> iz tega sklepam d aje procesor celo hitrejši od q6600 vendar plata zavira, očitno se ne splača nove plate kupovat kdor ima asus oziroma drugo delujočo plato an NF chipsetu
Int€l inside, IDIOT Outside

x45 ::

Hmm torej je phenom že hitrejši za isti oz. manjši dnar... cool

Za ostale biose na non asus platah bo treba ša malo počakat ne gre čez noč....
Pa Asrock ma ogromno plat ki phenoma podpirajo...

Pšenični ::

Msi ima nforce 520 in 560 podprte za phenome , nekaj še testirajo.Mislim da če dela phenom na 4 leta starem chipsetu, da tle ni problem.Na nekaterih forumih pravijo da bo revizija b3 phenom podprta tudi tam kjer to prej ne bo mogoče.

R33D3M33R ::

Tudi moja plata naj bi podpirala Phenome: Gigabyte GA-M55S-S3.
Tule pa še lista večih Gigabyte modelov: http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?t=324689
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

>>><<< ::

Telebanc tista plata, ki podpira AGP in PCIe slot je za socket 939 in ne AM2. Dobi se sicer tudi CPU upgrade modul za AM2, ampak BIOS ima 4 Mbit velik čip, kar je premalo za podporo Phenoma...

edit: typo
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: >>><<< ()

gruntfürmich ::

kolk pa jih bo tle presedlalo na phenom?
jst osebno bom verjetno kr ene par generacij phenomov preskočil, predno bom zamenjal procesor.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

na tomsharweru imajo za test phenomov AMD chipset. torej verjetno so z nvidijinim rezultati še boljši.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jest10 ::

ampak BIOS ima 4 Mbit velik čip, kar je premalo za podporo Phenoma
M2N-SLI Deluxe ima tudi 4MB BIOS in podpira Phenoma... Torej 4MB ni omejitev

Pšenični ::

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M...

Mislim da je to, bios ma pa 4m, tko da tle ni fora.Torej plata je ALiveDual-eSATA2

Pšenični ::

"Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev"

S tem naslovom se tako vedno manj strinjam.Večina AM2 plošč podpira Phenom procesorje.....Za zdaj kaže bolj v to smer Kaj pa še bo..bomo videli.Jaz čakam na asrockovo plato da vidim koliko bo stala potem pa če bo ugodna bo moja 6800gt delala skupaj z kakšnim phenomom black editin.

gruntfürmich ::

black edition:)) :)) :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pšenični ::

"black edition"

Sem se zatipkov...Hvala

gruntfürmich ::

ja pa ne gre se za tipkarsko napako!! nasmehnil sem se zato, ker je BE pri X2 prišel čisto na koncu praktično, in če bo tko pri phenomu, se boš nemara kr načakal.:)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

http://geizhals.at/eu/a302329.html

So že zunaj v Avstriji ...množilnik odklenjen

Dr_M ::

Ljudje vedno radi pozabljajo, da imajo AMD procesorji visji TDP, ker imajo pomnilniski kontroler ze procesorju, inteli ga pac nimajo.
Je pa slaba stran to, da se vec toplote nabira na manjsi povrsini...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gruntfürmich ::

zakaj pa si ne bi rajši privoščil 9700?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

OChack ::

tud jst bom mal še počakov z phenomi, vsaj na 0.45nm da pridejo
Int€l inside, IDIOT Outside

Azrael ::

To, da je BIOS chip naenkrat premajhen, so buče. Mikrokode ni toliko, da bi bili kar naenkrat chipi premajhni. V najslabšem se odvečno mikrokodo, za procesorje, ki obstajajo samo na papirju, zlahkja zmeče ven (proizvajaci source kodo BIOSA imajo). Problemi so električna nezdružljivost plošč in teh procesorjev.

Za stanje tako kot je, je kriv najbolj AMD sam, ko ni imel procesorjev na voljo za proizvajalce matičnih plošč minimalno pol leta pred uradnim izidom. Iz roadmapov za 10 let naprej in propagandnega nakladanja si proizvajalci plošč nimajo kaj pomagati. Oni rabijo chipe in to delujoče, precej preden, ko ti uradno izidejo, papirnate specifikacije jim ne koristijo.

Baje so sedaj Phenom procesorji celo dobavljivi, samo prej kot v pol leta v najbolj optimističnem scenariju, neke resne in predvsem masovne podpore zanj ne bo.

Ob napovedani poplavi novih revizij chipa (AMD se vede, kot, da se imenujejo VIA), se bo situacija samo še slabšala. Skratka, dokler pri AMD ne sčarajo nekaj, kar bo masovno dobavljivo in že nekaj časa nespremenjeno, bo podpora za Phenom fenomenalno zanič. Z raznimi beta verzijami chipov, drugega tudi ne more biti.

Zato proizvajaci plošč rabijo vsaj pol leta prej chipe, da se nanje pripravijo in tudi proizvajalec chipov v tem času pobije večino zužkov in na trg pride bolj ali manj končni izdelek in ne polizdelek, kot Phenom trenutno je.

Zato se ne čuditi, zakaj so se proizvajalci matičnih plošč preusmerili na Intel. Z neresno firmo, kot je trenutno AMD, se ni vredno preveč ubadati, ampak samo toliko, da tisto, kar je v masovni proizvodnji dela. Z ostalim, kjer se specifikacije menjajo vsakodnevno, samplov pa ni, s tem se noben resno ne bo ubadal.

Pod črto Phenom je na trg prišel vsaj pol leta prezgodaj, ampak problem je, da bi bil čez pol leta zlahka še večja blamaža, kot je že.
Nekoč je bil Slo-tech.

Trdi ::

@ rolihandrej:
Hmmm zmogljivosti so dokaj primerljive za enako ceno.


Ne razumem te izjave najbolje. Gre za največji preskok med dvema zaporednima procesorjema na celotni lestvici, tako absolutno kot tudi procentualno. Phenom je kar občutno hitrejši. Saj si gledal rdeča grafa, a ne?
Trdota d.o.o.

nodes ::

kot kaže boš za četrtino z AMDjem počasnejši

lahko je procesor prav toliko cenejši samo to figo pomeni če ostalo drobovje stane prav toliko kot pri konkurenci.


kar po Q6600 pejte letijo do 3200 na stock...naj amdje kupujejo drugi ;)

Dr_M ::

Q6600 je ze rahlo outdated. Se ga ne splaca vec kupovat, na poti je 45nm :)
Phenom je zanimiv, se bolj pa bo v 45nm, ko/ce bo :) Za1x pa zal intel..
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

moje mnenje je, da za nepodporo phenom procesorjev ni kriv amd ampak škrtuške firme ki proizcvajajo plate in šparajo pri epromu.


A si sploh prebral novico? To ni le tvoje mnenje, to je DEJSTVO. In ja, opcija je K10 only podpora. Mogoče se bodo proizvajalci podali v to, čeprav to kar malo dvomim, ker je precejšna možnost, da bodo n00bi brez phenomov inštalirali najnovejši BIOS in dobili neuporabno plato.

OCHack kje je bil nVidia sistem hitrejši? Pri delu z RAMom in samim procesorjem (SuperPI) težko, ker tukaj čipset nima veze. Komunikacija RAM/CPU je namreč direktna in ne gre prek NB; kot pri Intelu. In procesorji so počasnejši. In tudi 590 SLI ni tako oh in sploh. Hitrejši je samo v Bioshocku (opazno) ter pri SATA write speed ter USB burst speed. To je pa zaradi južnega mosta, ki je pri 790 FX antični SB600 (iz časov ATI RDX3200).

Telbanc koliko plat je v testu podpiralo procesor in koliko ne? 20%. To je absolutno premalo. Sploh glede na to kako lahek fix je to.

Dejstvo je, da se Phenoma še ne splača kupiti. Plus strašenje z errata bugom, ki je neresnično. V realnem svetu bo ta bug doživelo 0,1% ljudi, zato pa morajo zavirati vse ostale. Na srečo se na DFI plati recimo ta fix da izklopiti.

Sicer pa Dr_M imaš prav, 790 čipset (severni most) recimo porabi le 10W, kar je nič.

R33D3M33R ::

PIP: Testirali so le 9 različnih plošč (lahko bi izbrali, da jih večina dela, lahko tudi, da nobena ne bi delala). O nepodpori je zato govoriti bolj tako tako...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Dr_M ::

Ja THG je ze vec let znan po pristranskosti :)
Se ko je bil A64 nesporni kralj, so tm trdili da je "sranje" :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pšenični ::

"Telbanc koliko plat je v testu podpiralo procesor in koliko ne? 20%. To je absolutno premalo. Sploh glede na to kako lahek fix je to."

Vzorec plat je premajhen, to je vzorec ki so ga izbrali je manipulativen.Poleg tega bodo potrošniki pritisnili na proizvajalce plošč, pa še tud amd.Če phenom dela na nf 520 plati(tam nekje ali še nižje), potem bo prosperiral tisti proizvajalec ki bo pač phenome podpru.Phenom 9700 s fixom zgubi približno 10% hitrosti.Tko da brzina phenomov le ni tako slaba če to odštejemo.Moslim da potem 9700 phenom gre na default okoli 2,6- 2, 7 ghz.

Po novem letu okoli februarja pride b3 revizija on če ta ne bo šla čez 3ghz smo ga vsi nasankal.Cene bodo tudi zlo padle tko da bo poskušal amd konkurirati s cenami , čeprav ima dražji proizvodni proces.Problem je nastal pri združitvi firm amd +ati, ko ni prišlo do sinergičnega učinka ampak se je zgodilo ravno obratno.

Amd se počasi pobira, navsezadnje je prvi naredil monolitnega štirijedrnika.To pa tudi je nekaj, sploh če pomislimo kaj ima na voljo, človeške in tehnološke resurse.Intel je lahko zdaj pameten in govori da se na tem nivoju tehnološkega postopka to še ne splača.

Amd ima sedaj monolitno jedro ki ga lahko razvija naprej, osnova je , možnost za veliki preboj, vendar lahko samo upamo da mu ne bo zmanjkalo časa.

Azrael ::

@Telbanc:

Pri Intlu so že precej nazaj preizkusili monolitni quad, samo so pravilno ugotovili, da je polomija na 65nm postopku. Predrag postopek, preveč izmeta in najslabše jedro določi max. frekvenco celote.

Pri AMD so šli z glavo skozi zid, tako kot pri Intlu z P4. Rezultati:
- obupna zamuda;
- zmogljivostno daleč pod pričakovanji in napovedmi AMD;
- izdan nedokončan (pol)izdelek (milijavžnt revizij ni ničemur podobno);
- zaradi zamud podpora proizvajalcev plošč na nuli;

Dobra stvar je, da bodo po napovedih lahko dali ven trojedrnike aka defektne quade. Tako bodo vsaj nekaj škart robe pretopili v $$$ in ne samo krmili mlin z njim. Seveda, če niso zabluzili tudi pri tem, kar na dogajanje v AMD v zadnjem letu, ni nič nemogočega.
Nekoč je bil Slo-tech.

aiko ::

Malo sem gledal po straneh proizvajalcev mat. plošč ter ugotovil, da Phenome podpira kar lepo število plat (beri: skoraj vse plate, ki so kaj vredne).

PrimozR ::

telbanc Intel ima delujočega 45 nm quada 8monolitnega), ki zboota v OS. Če bi bila nuja, bi bil na policah v mesecu, max dva. Novica z inquirerja, potrjena na XtremeSystems (preko veze v fabrki v Oregonu, 'veza' je videl na lastne oči ta delujoč primerek. Ta tako opevani monolitni quad pa je, kot je rekel Azrael nekaj slabega in ne dobrega.

OChack ::

PIP
nvidiin sisstem je hitrejši v bioshocku torej v igri in sicer za 20% pa še v ene apr aplikacijah in prenosih podatkov

druga stavr je zakaj en dajo vn updejta je to d ahočjo nove palte bdrago prodajat in kasirat
Int€l inside, IDIOT Outside
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus Crosshair III

Oddelek: Novice / Matične plošče
93916 (3488) Ktj
»

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13511955 (8145) x45
»

Obstaja kakšna pametna plošča za AM2 ?

Oddelek: Kaj kupiti
131222 (971) DJ MartiNi
»

MB AM2 podnožje

Oddelek: Kaj kupiti
81511 (1267) Pyr0Beast
»

Socket AM2 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
244893 (3646) OChack

Več podobnih tem