»

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Asus Crosshair III

vir: Exaflop!
Expreview.com - AMDjevo najnovejše podnožje, AM3, je od včeraj uradno bogatejše za novo matično ploščo višjega razreda. Asus je predstavil tretjo inačico matične plošče Crosshair (III), katere prva inkarnacija je sploh začetnica Asusove navijalsko-igračarske serije Republic of Gamers. Crosshair I in II sta bili osnovani na nVidiinem veznem čipovju (prva na nForce 590 SLI, druga pa na izboljšanem nForce 780a SLI, ki podpira tripleSLI, vgrajen pa ima tudi grafični čip), tokrat pa so se odločili uporabiti vezno čipovje iz AMDjevih vrst....

9 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

Tom's Hardware - Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.



Ker...

135 komentarjev

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

AMD: cene Phenomov, Radeon HD 2900 GT

več strani - Na spletni strani distributerja ISA Hardware so se pojavile prve informacije o cenah AMD-jevih prihajajočih štirijedrnikov za namizne računalnike Phenom. V kolikor gre za uradne cene, bo po uradni predstavitvi devetnajstega novembra potrebno za najšibkejši model z oznako Phenom X4 9500 in frekvenco predvidoma 2,2, GHz potrebno odšteti 247 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena različic 9600 in 9700, katerih frekvenca naj bi znašala 2,3 oziroma 2,4 GHz, po drugih informacijah pa 2,4 oziroma 2,6 GHz, 278 oziroma 288 ameriških dolarjev. Več o tem na Planet3DNow, oziroma na ISA Hardware.

Poleg tega so se pojavile tudi slike grafične kartice Radeon HD 2900 GT, ki temelji na jedru R600, vendar ima za razliko od različice Radeon HD 2900 XT 256-bitno pomnilniško vodilo, 256 MB pomnilnika in 240 Shader enot, poleg tega pa se razlikujeta tudi PCB-ja obeh kartic. Frekvenca jedra naj bi znašala 600 MHz, pomnilnika pa 1600 MHz. Več o tem na forumu ExtremeSistems

11 komentarjev

AMD Phenom

Daily Tech - AMD naj bi naslednji teden začel s predstavljanjem novega imena za svoje najzmogljivejše procesorje. Poleg Sempronov in Athlonov, ki bodo odslej označevali procesorje nižjega, oziroma srednjega razreda, bodo t.i. High End procesorji nosili ime Phenom, ki naj bi bila izpeljanka besede phenomenal. Dvojedrni procesorji K10 bodo tako nosili ime Phenom X2, štirijedrni pa Phenom X4.

Več o tem na Daily Tech-u.

62 komentarjev

Test nVidia AM2 matičnih plošč

Tweak Town - Že odkar je izšel slavni nForce 2, je nVidia eden pomembnejših igralcev na področju chipsetov. Tretja inačica je nadaljevala uspešno tradicijo, vse prihajajoče pa so samo še dokončno pohodile konkurenco (VIA & SiS), ki sedaj, vsaj na AMD platformi, nima nobenega pametnega odgovora. Najnovejši izdelki iz tovarn ameriškega giganta trenutno sodijo v serijo 500, ki so si jo podrobneje ogledali na TweakTown. Primerjali so nForce 590SLI, 570SLI, 570 Ultra in 550 ter poskušali ugotoviti, v čem so bistvene funkcionalne razlike med njimi in kateri od njih je najhitrejši. Veselo branje.

6 komentarjev

Prvi test Radeona X1950

Slo-Tech - Na DailyTech-u so objavili prvi kratek test ATi-jeve prihajajoče grafične kartice Radeon X1950XT v CrossFire načinu. Gre za primerjavo naveze dveh X1950XT ter nVidiinih GeForce 7950GX2 (torej Quad-SLI). Test je potekal na Dellovem sistemu XPS 700 opremljenim s procesorjem Core 2 Duo Extreme X6800 ter enim gigabajtom DDR2-800 pomnilnika. Pri testiranju ATi-jevih kartic so uporabili matično ploščo z veznim naborom Radeon Xpress 3200, medtem ko so test nVidiinih kartic opravili na matični plošči z veznim naborom nForce 590 SLI Intel Edition. Rezultate testa si lahko ogledate na spodnji sliki:

Pri tem velja omeniti, da je bil test opravljen pri 4x Anti-aliasing in 8x Anisotropic filtering, pri čemer naj Quad-SLI še ne bi dosegel svoje prave zmogljivosti, saj naj bi se le-ta...

39 komentarjev

Socket AM2 matične plošče

Xtreme Systems - Prav v teh dneh poteka slavni sejem informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, CeBIT. Prav tu mnogo računalniških gigantov predstavi prihajajoče novosti. Tako je na primer nVidia splavila grafične kartice serij 7900 in 7600, kanadski gigant ATi pa X1800GTO, odgovor na 7600GT.

Prav tako je veliko proizvajalcev predstavilo nove matične plošče, za prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2, ki bo podpiralo pomnilnik DDR2. Slike le-teh se nahajajo na Anandtechu. nVidia pripravlja novo serijo nForce čipovij. Ne, to ne bo nForce 5, temveč 5xx serija. Vezni nabor s 32 PCIe stezami namenjenimi grafičnima karticama (po 16 za vsako), naslednik SLI x32 nabora,...

24 komentarjev