» »

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

The Register - The Register poroča, da je ekipa Sambe z Microsoftom dosegla dogovor o razkritju Microsoftovega mrežnega protokola.

Samba projekt bo v zamenjavo za 10.000€ ter podpis nečesa, kar zelo spominja na tipičen non-disclosure agreement, dobil dokumentacijo različnih strežniških protokolov ter seznam patentov, ki le-te zadevajo. Microsoftov prejšnji predlog je zahteval plačilo 50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik. Razlog za tako drastično spremembo pogojev bi naj bila odločitev Evropske komisije, da pritisne na Microsoft glede dokumentiranja njihovih standardov. Podrobnejša razlaga dogovora.

53 komentarjev

«
1
2

CaqKa ::

nekaj mi zdaj ni jasno...
nda.. potem pa se bo iz tega naredil open source driver?

al bo samo binary ki bo zraven v sambi?

Quikee ::

NDA je za dokumentacijo. Vse kar bodo pri Sambi iz te dokumentacije naredili bo izdano kot open source.

Daedalus ::

Kul:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Total world domination is proceeding as planned. 8-)
sudo poweroff

desperados ::

No ja saj dejansko proti nda nimam čisto nič v kolikor so razvijalci sposobni opraviti svoje delo, tukaj hvalabogu ne gre za to. Sam sem namreč naletel na situacijo pri kateri je firma z nekom podpisala nda in potem ni hotela z nikomer drugem. Njemu se je pri razvoju drajverja zataknilo in potem je z časom obupal, meni pa je rekel da se bo ponovno čez pol leta lotil projekta, saj ne pravim da se mogoče meni nebi zataknilo ampak bi vsaj poskušal najti kaj pomoči da bi lažje prišel do cilja. On pa je bil preveč ponosen da bi to storil. Zato pa še vedno strojna oprema ni podprta, no vsaj ne tako kot bi lahko bila.

WarpedGone ::

>> Total world domination is proceeding as planned. 8-)

Aja?
Torej je blo planirano, da naštelava sambre preko KControl v Kubntu ne bo delalo več kot eno leto že?
In ja, še vedno ne dela. Prosim, nemi nalagat o conf fajlih...
Zbogom in hvala za vse ribe

kriko1 ::

Kubuntu je b0rked. Drugače imaš še druga grafična orodja za konfiguriranje sambe (Yast tukaj jo postavi, web vmesnik - prek xinetd).

Kdo jim pa je dal toliko denarja?

Mavrik ::

V bistvu se tu poraja vprašanje, koliko bi se še dalo na Linuxu doseči glede podpore standarom, če bi OSSjaši namesto pljuvanja po MSju šli raje se z njimi pogajat za razkritje standardov. Ker 10.000€ je res drobiž za tako stvar.
The truth is rarely pure and never simple.

Brane2 ::

Saj ni šlo za pogajanja Open Sourcea z M$.

Če bi šlo za to, pogajanj ne bi bilo, tako kot v preteklosti.

Šlo je za pritisk EU in zahteve po dostopnosti protokolov.

Če M$ ne bi ponudil razumnih pogojev dostopa, bi znal imeti na EU trgu dodatne probleme, zato je po dolgem nategovanju vendarle "popustil".
On the journey of life, I chose the psycho path.

Icematxyz ::

zato je po dolgem nategovanju vendarle "popustil".


Da dovolj dolgo že nateguje Microsoft. Tu se strinjava. Posebej sedaj ko gre down - hill.

Mavrik ::

Če bi šlo za to, pogajanj ne bi bilo, tako kot v preteklosti.


Če bi bral novico, bi opazo, da pogajanja dejansko so bila. Samo očitno se Sambašom ni zdelo vredno plačati tistih 50.000$ ter nekaj dodatnega na licenco, da bi lahko naredili polno kompatibilnost. Očitno je skupni imenovalec vseh OSSjašev to, da pričakujejo da jim bo vse zastonj v roke padlo.
The truth is rarely pure and never simple.

gfighter ::

50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik


Mavrik, koga zajebavaš? Ni firme pod soncem, ki bi bila pripravljena plačat med 80$ in 1.900$ za vsako deployed mašino....
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

CaqKa ::

sej pa bi plačal uporabnik ki bi želel tako funkcionalnost... tako kot sedaj plača za podporo pa tisto škatlico za linux, bi še zraven plačal za popoln samba support. sicer pa pač ostaja na starem samba driverju.

Brane2 ::

Mater mate pametne.

SMB standard je:

- trapast

- zastarel

- skrit


Cela "fora" tega standarda je da je združljiv sam s sabo in da samo M$ pozna vse njegove notranje detajle. SMB je torej M$u omogočal,d a je lahko s svojjimi strežniškimi izvedenkami OSa ustrelil marsikakšneg a kozla, pa ni bilo nikogar, ki bi to lahko izkoristil in v zdravem konkurenčnem duhu ponudil boljšo rešitev.

Ja, bila je neka prastara dokumentacija o SMBju še iz časov Winsov 3.1, a od takrat se je spremenilo toliko, da je njena uporabna vrednost nična.

SMB je po učinkovistosti izrabe strojne opreme v kameni dobi in vsaj na Linuxu uporabljam če se le da praktično karkoli drugega.

SMB/CIFS pride v poštev le tam, kjer rabim sharanje z Win stroji.

Zakaj hudiča bi plačeval za tam neke patente zato, da mi je omogočena osnovna izmenjava podatkov ?

Patenti naj bi pokrivali inovacije, ne pa malverzacije, hudiča !

In kdo naj bi samo za licenčnino možnosti SMB/( tudi CIFS ?) povezave danes plačal $80 ?!? Saj dobiš cel OS za ene tolk !
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

> - zastarel

Brane, zelo blago besedo si uporabil, skorajda bi jo lahko vzel kot pohvalo!

;>

asgard2.0 ::

Samba čisto lepo deluje, samo nastavit jo moraš znat. Men je čisto všeč. :D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

noraguta ::

brane položi zraven alternative. tudi windows uporabniki bodo veseli 100-krat bolših rešitev. saj portanje na win tudi ne sme biti tak problem.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

CaqKa ::

se na to ne spoznam s tehničnega stališča.. ampak kaj je tako slabega na tem win shering sistemu?

borchi ::

> sej pa bi plačal uporabnik ki bi želel tako funkcionalnost... tako kot sedaj plača za podporo pa tisto škatlico za linux, bi še zraven plačal za popoln samba support.

sej dokler ne boš zgruntal, da je cilj developerjev, da omogočijo interoperability 4 all, boš itak verjel, da je za uporabnika in developerje boljše, da plačujejo za samba module. glede na razne prejšnje debate, verjamem, da boš v to verjel do bridkega konca. medtem bo še miljon podobnih dogovorov, ki bodo ugodni za končnega uporabnika. kar pa ne pomeni, da ti ne smeš čepet za tole isto tvojo mašinco, ki se bo znala pogovarjat sam še sama s sabo...
l'jga

Brane2 ::

brane položi zraven alternative. tudi windows uporabniki bodo veseli 100-krat bolših rešitev. saj portanje na win tudi ne sme biti tak problem.


Za sharanje map uporabljam nfsv{3,4}. NFSse baje da dobti tudi za WInse, a edina varianta, ki sem jo našel jaz, je bila plačljiva, zato nisem šel v to tudi za WIn mašine in imam zanje Sambo

Če bi rabil dodatne funkcionalnosti, bi lahko šel v AFS ( Andrew File System ) ali GFS ali kaj podobnega.

Če bi rabil kaj radikalnega, bi si lahko omislil ATA over Ethernet ali AoE, kar v bistvu pomeni sharanje celotnega diska preko Etherneta - v smislu naprave, ki jo remotely sparticioniraš in sformatiraš.

NFS mi dela ko mina, veliko hitreje od SMB/CIFS in z manj obremenitvami stroja.

Sa sharanje printerjev mi poskrbi kar sam CUPS in ipp protokol. Ta zadeva dela tudi iz Win mašin, tako da lahko printam totalka brez SMB.

SMB je tako prekleto počasen, da se razlika pozna celo pri printanju.

Sharanje skenerjev itd mi omogoča še Xsane in zato ne rabim posebne infrastrukture, poleg tega da je možnost v večini primerov neumna.
Sa sharean skener bi moral imeti še shareanega tipa, ki bi si papir ogledal, izbral sliko, jo počil na skener, naredil preview in mi poslal email ali kaj podobnega z obvestilom "sproži sken!", kar se mi zdi trapasto tudi če je tip pohotna tajnica nasprotnega spola. Ni vredno truda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Mr.B ::

ATA over Ethernet zakaj že, če imamo vsi lepo iSCSI ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

Ker nimamo vsi SCSI/SAS diskov ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

zee ::

mislim, da je hotel biti malo ciničen ;)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

jype ::

Saj iSCSI lahko implementiraš na obeh straneh. Pravzaprav je že.

Ampak NBD je bolj kul, ker je Linux proprietary :)

Brane2 ::

Fora AoE in iSCSi itd je v remote ampak direktnem dostopu do naprave.

Se pravi, na najnižjem nivoju prenosa ( direkten dostop do HW) naprave ni pri tebi, ampak na vseh višjih pa tega ni videti- ti preko driverjev pošiljaš ukaze napravi, ot da bi bila priklopljena na tvoj stroj.

To pomeni,d a si recimo na SATA disku lahko pogledaš in po potrebi nastaviš kake interne parametre drivea (SMART itd) in da driveu lahko pošlješ direkt ukaz "daj mi sektor X in 15 sektorjev za njim".

Če moraš karkoli pretvarjati vmes, ptem ta zadeva rahlo zgubi smisel in so verjetno boljši kaki višji protokoli ( NFS itd.)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

ender ::

NFSv3 ima po mojih izkušnjah več težav kot Samba (mimogrede, brezplačna varianta za Windows je del Services for Unix [Applications] - dobiš tako odjemalca, kot strežnik). iSCSI/AoE nista primerna za sharanje dostopa (oz. rabiš v tem primeru poseben datotečni sistem; iSCSI kljub imenu ne rabi SCSI diskov).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Daedalus ::



iSCSI je ugly:P
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

Brane2 ::

to je dodatna "prednost" AoE. Je pač narejen tako da je enostaven. Tako je vezan na Ethernet frame ( in brez trikov ne dela na oddaljenih omrežjih ) in enostavno sektor, ki si ga mislil počiti v nek sektor na disku, pošlješ na mrežno kartico ali pa zahtevaš od "diska", ki ti ga vrne v UDP paketku (EDit: ZAJEB - NE UDP paketku ampak Ethernet Frameu, ki je še en sloj izpod UDP/TCP.).

Z vsemi temi komplikacijami okrog iSCSI se je za vprašat o njgovi smiselnosti za domačo uporabo na SATA diskih, ker potrebuješ dodaten layer za pretvorbo ATA/SCSI in potem stvar izgubi vse prednosti pred klasičnim network filesystemom ( = hitrost ), obdrži pa kup slabosti ( težave s sočasnim dostopoom z večih mašin, problem interoperabilnosti ker ni nujno da bodo vse mašine znale delati z izbranim filesystemom itd).

O.K, verjetno bis e dalo odvreči layer ali dva tudi v iSCSIju, če bi se recimo omejil na lokalno mrežo in bi delal prek Ethrnet frameov , ampak kje je potem prednost uprabe SCSI protokola na SATA diskih ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> se na to ne spoznam s tehničnega stališča.. ampak kaj je tako slabega na tem win shering sistemu?

Takole na hitro: security, (ne)routabilnost.

jype ::

Saj SMB je routable, če gre skozi TCP.

noraguta ::

BW če je kaj nesigurno je potem NFS(vsaj po mojem spominu (v3) nevem kaj so kvačkali kasneje).

edina alternativa brane katera mi je všeč od zgoraj danih je AFS oz coda. sta pa še vedno nedodelana , sem mal prečekeru po dolgmu času pa openAFS zgleda kar resen problem, kateremu mogoče še malo manjka pa bo spodobna zadeva.

Sploh ne da mi je smb kaka sveta krava, ampak alternative kot sta netware ali še huje nfs nekako nista alternativi kateri bi bili bolj dognani .
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

blank3 ::

A je kje mozno prebrat raziskavo EC, ki je omenjena tule?
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

BigWhale ::

> Saj SMB je routable, če gre skozi TCP.

Ja, sej. Avto tud pluje po vodi, ce ga na trajekt spakiras. ;>

SMB in routing sta dva precej bizarna pojma. Windows domene preko WANa? Meh.

NFS nezanesljiv? Nevem. Meni je do sedaj vedno delal in mi se vedno dela.

Brane2 ::

Z nfsv3 imam dobre izkušnje. Uporabljam ga že 4 leta za vse, kar rabim.

Ne spomnim se,d a bi bil kdaj nezanesljiv.

Ali dela 100% ali pa ne dela zaradi kakega zajeba v kernelu ali kaj podobnega, kar je v glavnem enostavno rešljivo z vračanjem na staro verzijo itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

Ja, isto tle. v3 dela precej dobr. Tudi hitrost je vecja kot pri SMBju.

levaky ::

Ravno se matram z NFSjem in me zanima, ali dela nohide oz crossmnt funkcija v Services for Unix.

NA serverju sem exportal mapo, ampak mi windowsi podmapo pokažejo prazno. Če mountam isto zadevo v linuxu, stvar deluje.

Linux export /mnt:

/mnt/dir1
/mnt/dir2 (mountana particija)



dir2 je na windowsih prazen.

lp, Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

Brane2 ::

S tem se nisem kaj dosti ukvarjal, a kot sem dojel, nfs ne bo šel čez meje tvojega fizičnega medija.

Če imaš recimo exportan /dir_1 kot nfs share, nato pa tam narediš /dir_1/dir_2 in v ta dir mountaš neko drugo napravo, nfs tega ne bo videl.

Zanj bo vsebina /dir_1/dir_2 tisto, kar je bilo tam pred mountanjem nove naprave v dir_2.

Za to je verjetno več razlogov, glavni pa je unikatnost IDjev posameznih fileov.


Za nfs je važno, da je v enem njegovem exportu samo en filesystem.


Zato boš moral vse notranje dire, ki so na drugih napravah posebej zmountat.

Če boš to počel v /etc/fstab, je pomembno, da nastaviš pravilno zaproedje mountanja in sicer z zadnjo številko

Če je ta za root fs "0", mora biti za device, ki se bo tja zmountal večji, torej vsaj "1" in če bo tam kaka mapa, kjer se naj zmounta naslednji device, mora imeti ta kot zadnji parameter vsaj "2" itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Saj ravno temu je namenjena možnost nohide. Da lahko to počneš.

Brane2 ::

Ne, nohide je IIRC namenjena vidnosti exportirane podmape na istem disku, ne pa novem mountu AFAIK.

Z drugimi besedami, če bi bili mapi /X in /X/Y obe na istem disku, vendar bi bili obe exportani.

Takrat bi z nohide exportom "/X" lahko videl tudi v "/X/Y"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

levaky ::

Hum zanimivo. Ker nohide oz crossmnt(najbrž slednja) omogoča, da vidim drugi mountan disk tudi, če imam exportanega samo prvega. Ampak deluje zadeva samo v linuxu očitno.

Ma tale NFS fino zgleda, samo pogrešam malo boljšo varnost. Samba ima fino, ker vsah share lahko zakleneš z username in passwordom in lahko tudi določaš kdo ima katere pravice (rw,ro). Pri NFS se da samo ipje določat. Sicer sem nekaj videl, da lahko tudi username mapping delaš, kar je fino, samo je težje nastavit kot v sambi.

Btw, kako nastaviti windowse, da se ne obesijo totalno, če gre NFS share offline? Samba mi timeout javi po kakih 10s, NFS pa zablokira celi sistem.

lp, Matej

Brane2 ::

Pasaj vse to lahko počneš tudi pri NFSju.

Pri NFSv4 se userji mapirajo "sami", če le obstajajo na obeh mašinah.

Kar se varnosti tiče, ni strogo vezana na IP, lahko jo vežeš tudi na crypto algoritem gssec.

Res pa je, da ni enostavnih načinov za odklepanje dostopa, ker stvar temu niti ni namenjena v tem smislu.

NFS je namenjen temu,d a bi bil mrežni filesystem na čimnižjem nivoju in da bi se obnašal čimbližje "pravemu" filesystemu.

Posledica tega je tudi to, da svojo mašino dobesedno lahko zbootaš preko NFSja ( no, praktično vse razen kernela) in da imaš lahko vse remotely brez kakršnihkoli problemov, dostikrat tudi v praksi enako hitro ali hitreje kot na lokalnem disku.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Btw, kako nastaviti windowse, da se ne obesijo totalno, če gre NFS share offline? Samba mi timeout javi po kakih 10s, NFS pa zablokira celi sistem.


Nastavi client tako,d a zmounta zadevo v načinu "soft", namesto "hard"...

To imaš v servisih, kjer najdeš Client NFS in ga odpreš...
On the journey of life, I chose the psycho path.

levaky ::

Zadevo imam zmountano na soft pa še vedno heca.

Kaj imam še na razpolago od mrežnih FSjev? Sambo že imam in recimo, da iščem nekaj boljšega. NFS očitno ne bo to to, mogoče AFS?
Nekaj sem se že igral z njim. Kolikor sem na hitro prebral, se tam lahko malo bolje določajo dovoljenja. Ali pri AFS tudi lahko samo "exportaš" direktorij ali lahko samo particije? Kako je s hitrostjo?

So še kakšni drugi FSji na razpolago? Seveda je zaželjena čimboljša podpora v M$.

lp, Matej

Brane2 ::

AFS in GFS, pa najbrž še kaj.

Je pa tako da se s tem nisem ukvarjal, ker mi NFS + Samba dela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

borchi ::

> Ali pri AFS tudi lahko samo "exportaš" direktorij ali lahko samo particije? Kako je s hitrostjo?

lahko exportaš direktorij. tako na mac-u kot na linux-u (netatalk). detekcija takih exportov (če jih "oglašuješ" v linux-u preko avahi-ja, osx avtomatsko dela to preko bonjour-a) in mountanje je mačji kašelj (v osx itak, v linuxu pa je nautilus vedno brez problema znal najti afs exporte, medtem ko se mu je včasih s sambo tudi kaj zaštrikalo), hitrost pa se mi je zdela višja od sambe (nisem pa delal meritev, samo po občutku).
l'jga

noraguta ::

dejmo mal obudit zadevo altranative v domeni tudi mene zanimajo , otprtokodne cross platform. gfs brane recimo da ni zadeva za v domeno, kakor tudi ni nfs saj so offline filetki, kerberos in ldap konfiguracija prej vesoljska znanost kot pri sambi , hitrost pa zanemarljivo večja.


dejansko me zanimajo rešitve kot so afs , oz dfs katero (MS) prodaja kot del enterprajza. KAJ UPROBJAJO ZNAALCI kot alternativo ???

SOje cajte je bil neware pa se zdi zadeva malo preživeta, niti ni odprta.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Brane2 ::

Jaz nfs-a ne uporabljam s kerberosom in ldapom.

Eksportiram zadeve vezane na ip in to je vse.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

imagodei ::

Pa daj, človek božji, piši v neki čitljivi slovenščini. Saj razumem občasno rabo slenga in 1337speak, ampak v tvojem sporočilu mrgoli vsega čist klasičnih tipkarskih napak, do skladenjskih napak... Mora človek 3x prebrat, da te zastop.
- Hoc est qui sumus -

CaqKa ::

komu pa pišeš?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
538140 (5539) poweroff
»

Omrežna soseščina (NetBIOS) preko več lokalnih mrež (subnetov) brez strežnika WINS

Oddelek: Omrežja in internet
172438 (2140) BaRtMaN
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014402 (10934) krho
»

Nov članek: Samba

Oddelek: Novice / Nova vsebina
384325 (3142) hruske
»

Nova luknja Internet Explorerja

Oddelek: Novice / Brskalniki
372715 (2715) Gigabit

Več podobnih tem