»

Ekipa Sambe dosegla dogovor z Microsoftom

The Register - The Register poroča, da je ekipa Sambe z Microsoftom dosegla dogovor o razkritju Microsoftovega mrežnega protokola.

Samba projekt bo v zamenjavo za 10.000€ ter podpis nečesa, kar zelo spominja na tipičen non-disclosure agreement, dobil dokumentacijo različnih strežniških protokolov ter seznam patentov, ki le-te zadevajo. Microsoftov prejšnji predlog je zahteval plačilo 50.000$ ter 80$ - 1.900$ na posamezen računalnik. Razlog za tako drastično spremembo pogojev bi naj bila odločitev Evropske komisije, da pritisne na Microsoft glede dokumentiranja njihovih standardov. Podrobnejša razlaga dogovora.

53 komentarjev

Opera dreza Microsoft zaradi zastarelega brskalnika

Opera Mini

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera Software ASA je najavila, da je vložila pritožbo na Evropsko komisijo. Opero tokrat moti slaba podpora W3C standardom s strani operacijskemu sistemu Windows proloženega brskalnika, Internet Explorerja.

S tem želijo tudi pri Operi Microsoft spodbuditi, da bi končno izdali brskalnik, ki bi izrisoval strani v skladu s standardi, ali pa Internet Explorer odstranili iz privzete namestitve ali pa celo šli tako daleč, da bi uporabniku ponudili namestitev alternativnega brskalnika.

Za razliko od odstranitve Windows Media Playerja leta 2004 bi bila odstranitev Internet Explorerja dejansko koristna, saj morajo razvijalci spletnih aplikacij strani posebej prilagajati za star in okoren...

106 komentarjev

Microsoft pričel spoštovati protimonopolne zahteve EU?

Dnevnik - Kot poroča Dnevnik, je komisarka za konkurenco Neelie Kroes na današnji novinarski konferenci izrazila mnenje, da je Microsoft končno napravil korake v smeri spoštovanja protimonopolnih ukrepov EU, saj naj bi pristal na zahteve, da mora tekmecem omogočiti združljivost programske opreme s svojim operacijskim sistemom.

Microsoft naj bi tako pristal na zagotavljanje odprtosti dostopa do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, določitev enotnega plačila licenčnin (nominalni znesek je 10.000 EUR), ter zmanjšanje licenčnine za globalno licenco (vključno s patenti) iz 5,95% na 0,4%.

Na Slashdotu tudi poročajo, da naj bi se Microsoft odločil, da se ne bo pritožil na plačilo 500 mio. EUR kazni, ki mu jo je naložila Evropska komisija.

Še več informacij o zadevi je na Reutersu.

9 komentarjev

Samba 3.0.0

Slashdot - Danes je izšla najnovejša različica brezplačne alternative za deljenje datotek in strežnikov Windows omrežjih - Samba. Različica 3.0.0 tako prinaša polno podporo za NT4 domene (primarni in nadomestni domenski kontroler) ter integracijo z Active Directory. Prav tako niso pozabili na podporo za Windows 2003 domenske kontrolerje. Vse novosti si lahko preberete v sporočilu za javnost.

Novica sama ni tako zanima za domače uporabnike, kot bolj za podjetja, ki dejansko izkoriščajo zgoraj naštete funkcije. Vendar pa pomeni pomemben korak pri prehodu na Linux okolje, saj je mogoče izkoristiti obstoječa Windows orodja za uporabljanje s Sambinim domenskim kontrolerjem in tako olajša prehod tako sistemskim administratorjem kot tudi za uporabnikom, ki lahko nemoteno delajo. Šefom se pa samo smeji, ker so prišli ceneje do stabilnejšega omrežja.

5 komentarjev

Integrirno čudo™

X-Bit Labs - Veste kaj je Samba? Program, ki omgoča, da se Linux in Windows razumejo na mreži, porečete? Hja, med drugim ...

Eno drugo Sambo pa so si ogledali na X-Bit Labs. Gre za stvar, ki jo ne znam poimenovati drugače kot čudo™. Ultra majhno ohišje, natlačeno z vsem računalniškim drobovjem, lepo oblikovano in, kar je najpomembnejše, ki zasede malo prostora, se imenuje Samba(SM)-1845. Z njo so spojili 2.4 gigaherčnega Pentiuma 4, 3D Mark pa je navrgel vsega 1500 točk. Strojček, primeren za pisarniška opravila, pač. Klik!

4 komentarji

Cenzor Microsoftove kode znan

The Register - Kot že pisivši, je bil tožečim strankam proti Microsoftu (da, v ONI zadevi) odobren vpogled v programsko kodo operacijskega sistema Windows XP. Sedaj pa je znan še revizor, ki je Lee Hollaar, sicer profesor na univerzi v Utahu.

Slednji pa niti najmanj ni novo ime. Pod okriljem Caldere je namreč že imel vpogled v kodo izpod Microsoftovih programerjev... Tukaj pa je hakeljc: kot se spodobi, je takrat moral podpisati NDA oz. 'non-disclosure agreement' (pogodba, ki določene stvari označi za poslovne skrivnosti, če posplošim). Kaj to pomeni? To, da profesor prejšnjih izkušenj tokrat ne bo smel uporabiti. Absurd?

0 komentarjev

Ribarjenje

The Register - Zadnje čase so organi pregona vse bolj "uspešni" v odkrivanju in kaznovanju piratov. Pri nas so sicer novice tipa obsojen na par mesecev in nekaj stotisoč sit bolj pogoste, toda v ZDA hočejo imeti vse nekajkrat večje.

Tako The Register poroča, da se je končal proces proti trojici piratov iz Kalifornije, od katerih je bil vodja obsojen na 2 leti in pol milijona dolarjev, eden na pol leta ter pol leta hišnega pripora, medtem ko za tretjega še ni znano.. Ob tem se človek spet vpraša, če bi se vse to dogajalo, če bi bile cene malo bolj normalne[:D]

1 komentar