» »

Med odstranjevanjem IHSja uničil CPU?

Med odstranjevanjem IHSja uničil CPU?

Rogelj ::

No, iz naslova teme je že razvidno kaj se mi je zgodilo... No, meni nič, bolj procesorju; X2 4200 939

Zanima me predvsem zakaj je do tega prišlo in kje je bila napaka, ker bi se iz napake rad kaj naučil za naprej.

Torej, najprej sem pričel z brušenjem IHSja in hladilnika... Začelo se je takole;
- Iz slike je lepo razvidno, da je bil IHS precej neraven.


In končalo takole;
- Super, zdaj pa sestavit in stestirat...



... Ugotovim, da so stopinje povsem enake kot prej, za kar sem bil precej razočaran, saj sem več ur dela vrgel stran. Kaj zdaj?


- Nič, gremo odstranit IHS, kot kaže je slab stik med samim jedrom in med IHSjem, kajti med idle in full load sem imel kar 30 stopinj razlike v parih sekundah.


Končalo se je takole;
- Zgleda kar vredu...

Še namestitev okvirja, da se hladilnik ne bi dotikal tranzistorjev, okvir je narejen iz bančne kartice;


Vse skupaj še lepo namestmo na matično ploščo...
- In kaj se zgodi?



Nič! V tem pa je problem... Prižgem računalo, vse se zavrti in zažene, na ekranu pa črna slika.
...Probam drug procesor, da ni slučajno plata šla rakom žvižgat... In stvar deluje. Spet namestim goli procesor, in stvar ne špila.

Res me zanima kje sem ga polomil, lahko pa povem, da me odstranjevanjem IHSja sigurno se nisem z nožem niti dotaknil tranzistorjev, ker sem zarezal le 2mm pod IHS. Mogoče se je pa le odločil, da ne želi več sodelovati pri teh projektih, da je bilo že brušenje dovolj in da se tega pač ne gre več? No, tisti ki ste to že počeli, na dan s komentarji, da me razsvetlite.


Najbolj me pa muči, ker se tega procesorja ne da več kupiti novega oziroma je točno še 1x dražji kot takrat (govorim za socket 939), tudi rabljeni niso izjema; cene precej navite. Za zdaj mi bo družbo delal stari dobri 64 3000+, kako dolgo pa nevem, upam da kje staknem kakšen primerek.
Da povem še nekaj... Ravno danes sem imel namen vodno namestit, pa je šlo tik pred koncem vse k vragu, v nasprotnem primeru, bi bil pa tole zelo lep projekt.
  • spremenil: Rogelj ()

bluefish ::

tukajle na ST je nekdo ponujal procesor za 60€. Malo pobrskaj, če ga še.

dejansan ::

na bolhi imaš 4200+ za 50€ pa imaš lahko popravni izpit :D

kje bi ga pa lahko pobiksal pa ti bo kdo drug povedal
dejansan

Urc ::

Lahko poskusiš še na novo pasto namestit na jedro in dat IHS gor pa probat če se stvar zbudi. 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

Spajky ::

preveri, če nisi kakega pina zvil/zlomil ! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Azrael ::

Zbrusil si res na zrcalo, toda...

Brusil si ročno in je rezultat lepotno OK, funkcionalno pa čista 0, saj na roko, ne glede kako se trudiš, ne moreš zbrusiti vodoravno, ampak vedno zbrusiš izbočeno in še malo postrani in si lahko srečen, če sploh kaj pridobiš.

Tisti, ki so pridobili kakšno stopinjo na račun brušenja, so jo pridobili izključno zato, ker je bil IHS tenak kot papir in temu primerno mehak in se je lepo prilagodil hladilniku. Razno izgovarjanje, da so stvar kontrolirali z ravnilom ali nekim rezilom, je naravnost bedno, na ta način komaj ločiš desetinke milimetra, za stotinke, ki so tu v igri so taki postopki zelo milo rečeno neprimerni in povsem zgrešeni.

Brušenje čiperaja je pač ena izmed mnogih zablod današnje OC scene, enako kot trganje IHS.

Kaj je uničilo procesor?
- statična elektrika (malo verjetno)
- olfa nož
- snemanje IHS
- montaža hladilnika
...

V splošnem obstajata največja nevarnost:

1. da zarezeš substrat in prerezeš kakšno vezico ali več njih in
2. ko vlečeš IHS stran ali ko natikaš hladilnik, da okrusiš jedro.

Za proizvodni postopek izdelave CPU, ni nobenega pogoja, da mora biti jedro ne vem kako gladko, saj za neravnine poskrbi pasta in IHS. Če to dvoje odstraniš, imaš CPU rusko ruleto. Tebi se žal ni izšlo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Rogelj ::

Na žalost je tale iz ST že prodan, s tistim za 50eur moram pa še stik navezat. No, se bo že našel kakšen kje. Hvala!

Azrael, s tvojimi trditvami se popolnoma strinjam, glede tega, da brušenje ne pomaga imam tudi sam izkušnje.0:) Lahko pa zatrdim, da ko sem IHS odstranil, je bil na spodni strani precej zvit in se jedra ni dotikal po celotni površini, to je bilo razvidno iz nepopolnega odtisa paste na spodnji strani IHSja. Dotičnega termično pritrdijo na PCB zato tudi pride do odstopanj, ki pa naj bi bila v večini primerov v mejah normale in rešljiva s pasto. Se pa strinjam, da pasta zapolni tiste nepravilnosti, vendar pri večjih deformacijah ne. Moj X2 je imel v idle temperaturo okoli 34, ko sem ga obremenil na full load, je v dveh sekundah narasla direktno na dobrih 60 in potem počasi do 70. Zdaj ko to berete, verjetno že tipkate da ni bila dobro nanešena pasta ali nekaj podobnega, pa ni tako. Pasta je bila BP, pravtako tudi ventilacija v ohišju in podobne običajne stvari. Pri mojem primeru je samo ena možnost; defekten primerek procesorja.

Nasplošno vem, da se takšne in drugačne OC kozlarije ki se jih nekdo spomni in razglaša po forumih vedno slabo ali neprofitno končajo. Jaz to kar sem počel definitivno nebi šel počet iz "kar tako", želel sem le znormalizirati temperaturo, mi je pa zdaj žal ker nisem že takoj na začetku ko sem opazil sumljive temperature nesel procesor nazaj v trgovino in ga reklamiral.

Zakaj in kje je prišlo do okvare med odstranjevanjem IHSja, je pa še vedno skrivnost... -ki je ne vem.

Urc ::

Brusil si ročno in je rezultat lepotno OK, funkcionalno pa čista 0, saj na roko, ne glede kako se trudiš, ne moreš zbrusiti vodoravno, ampak vedno zbrusiš izbočeno in še malo postrani in si lahko srečen, če sploh kaj pridobiš. Tisti, ki so pridobili kakšno stopinjo na račun brušenja, so jo pridobili izključno zato, ker je bil IHS tenak kot papir in temu primerno mehak in se je lepo prilagodil hladilniku. Razno izgovarjanje, da so stvar kontrolirali z ravnilom ali nekim rezilom, je naravnost bedno, na ta način komaj ločiš desetinke milimetra, za stotinke, ki so tu v igri so taki postopki zelo milo rečeno neprimerni in povsem zgrešeni. Brušenje čiperaja je pač ena izmed mnogih zablod današnje OC scene, enako kot trganje IHS.

Da. S tem se delno strinjam. Glede brušenja ročno je to čista resnica, zato pa jaz iščem neko strojno? alternativo pa je do zdaj nisem našel... IHS tanek kot papir in temu primerno mehak ? Rad bi vidu tistega ki mu je to uspelo. IHS je kar debel (vsaj ene 3 mm, nevem točno) in na roke bi mogel res en lep čas drgnit da bi ti to uspelo.:\ na ta način komaj ločiš desetinke milimetra, za stotinke, ki so tu v igri so taki postopki zelo milo rečeno neprimerni in povsem zgrešeni - Verjetno se vsi zavedamo da površini nista 100 % ravni tako da pride še vedno termalna pasta tukaj v poštev. Zabloda gor ali dol nekaterim se pozna baje tudi do 10 °C. Zdaj pa me zanima če si držal že kakšen procesor like e21x0 serije v roki in si probal primerjat rezultate brez brušenja in z brušenjem ? IHS-ja se zdaj načeloma ne trže več dol, se ga pa je na veliko pri 939 seriji kjer se je tudi poznalo kar nekaj °C.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Urc ()

Spajky ::

Jest sem mojga Tulca najprej malo "spekel" v ponvi na štedilniku pod rahlim fizičnim pritiskom (lepilo in termal pad pod IHS da sta se bolje zlila in stisnila ter brez štroma naredil burn-in proca večkrat krajše cajte do 100° (malo je pomagalo, mam res točno kalibrirano temperaturo s proca!), pol pa sem še zbrusil IHS, vendar ne do "mirror finish"!

Ugotovil sem namreč z enim procom prej, da je tako zelo fino brušenje kontraproduktivno, ker pol pasta čez čas "pobegne". Ko sem pa vse na slotketu sestavil s hladilnikom vred, pa sem spet malo "popekel". Rezultat pri navitju je bio opazen, tako pri tem Tulcu, kot prej pri C400! Sem pa zadeve delal zelo previdno, pravtako Burn-in med laufanjem kompa - "langsam ab ziher"!

Moj frend pa je s skidanjem IHS pridobil samo za dlako več (par %) kot jest, ko je proc nekako uspel popravit čez čas, ker ga je zgleda podobno zjebal z olfa rezilom kot ti in je preveč zarezal na substrat pod IHS pri jemanju dol! Ni bilo vredno piz**rije ... saj ni res pa je, taisti tip je tudi P3-copperminu zbrusil skor 1/2mm samega jedra stran, pa je še delal, mater se je pol še bolje navil! :D ... nekateri si pač upajo ...

Jest sem moj proc med drugim tudi laufal par mesecev v "oljni blazini" med substratom proca in hladilnikom (mineralno olje tudi med IHS in jedrom proca namesto zraka), samo sem imel problem z "dihtungo", pa je minimalno vedno malo puščalo in sem moral kaki ml dodajat na mesec in ker tega nisem mogel rešiti, sem nehal in opral vse (tudi matično); je pa delovalo kot temperaturni amortizer (počasnejše skakanje temperature v jedru) in sem pridobil še kaki MHz ... kaj vse nisem probal :))
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Rogelj ::

Mislim da sem našel problem; ena tista srebrna nogica manjka in en vogal tranzistorja, kot kaže sem to res z olfo naredil.

- To se še zalotat ne da...

Glede ročnega brušenja... IHS je debel 3mm, da sem ga zbrusil desetinko sem potreboval več ur neprestanega brušenja. Tako da ni mogoče, da bi na roko zbrusil na debelino eno ali dve desetinki. S strojnim brušenjem bi šlo, vendar magnet na obdelovalni mizi ne bi imel kam prijeti, tiste nogice bi verjetno speštal skupaj. Možno samo, če bi IHS dol snel, ga zbrusil strojno pa potem spet nazaj gor na PCB.

Spajky ::

Tisti čipki so vezna logična vezja (tkzv.clamping IC) z jedra na nogice in bi se ga celo dalo zamenjat z enakim, ma ni vredno truda in zaj***ncije, bolje kupit z druge roke drugi proc. Zgleda, da si imel pač smolo in odkrušil en tak bolj pomembnejši in kritičnejši čipek ...

Kar pa se tiče znemanja dol IHS-ja, splača se probat samo če je le ta izbočen (pri onem mojem omenjenem frendu) in ne vbočen v sredini kot je bil pri tebi (vidim po sliki) in tudi pri meni; takrat se ga splača samo malo pobrusit/poravnat (vogali) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Rogelj ::

Evo, danes dobil novega s podobnim steppingom, 1 teden kasneje je bil narejen kot prejšni, sem si mislil to bo spet eno sranje... In se je izkazalo da je super. Zdaj je med idle in full load le max 10 stopinj razlike (prej 30). Kot kaže je bil prejšnji pač slab primerek. Zdaj mi ne bo treba IHSa dol snemat...0:) :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brušenje procesorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252567 (1711) Pyr0Beast
»

Odstranitev IHS C2D 6400

Oddelek: Navijanje
392927 (1725) GUFY
»

Ravnanje IHSja na C2D procesorjih

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
111868 (1427) bajker
»

Po ponovnem nameščanju IHS-ja temperature skoraj iste ...

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
332042 (1493) Pyr0Beast
»

P4 2.4C gre pod nož :) (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
555704 (3959) Alexius Heristalski

Več podobnih tem