» »

Pomoč pri designu - HTML/PHP/CSS

Pomoč pri designu - HTML/PHP/CSS

Srachko ::

Pred kratkim sem si kupil domeno in kar nekaj časa prečepel pred računalnikom, da sem se sploh odločil za "ta pravi" design. Trenutno tudi ta še ni 100% dokončan, vendar pa je na dobri poti do tja.
En mali predogled lahko najdete tem linku.

Sedaj ko sem ta design že skoraj dokončal, pa se začenjam ukvarjati z sledečo problematiko. Postavitev elementov bo približno taka kot je prikazana na sliki. V zgornjem desnem kotu so tudi zastavice, ki jih nameravam predelati v klikabilne linke za preklop med angleško/slovensko/nemško verzijo strani. To je edina "komplicirana" stvar v zgornjem delu strani. Takoj pod "headerjem" ( še nisem našel ustreznega slovenskega izraza ) bo navigacijski meni, ki ga bom poskušal izpeljati tako, da bo to neke vrste drop-down meni, ampak šele takrat, ko bom imel vse ideje, kaj bi lahko dal na svojo stran.
Potem pa pride vsebina strani, ki pa bo predvsem dinamična. Na levo je narejen en okvir, ki bo na strani za prikaz novic, uporabnih povezav, ... Še zmeraj pa se nisem odločil, kam bi postavil ta okvir. Seveda ga nameravam v Photoshopu razrezat tako, da ga bom na strani lahko prikazal tudi večkrat.
Desno od njega pa je en velik okvir, v katerem bo vsebina strani. Se pravi, na kateri koli link se bo kliknilo, vsebina tega linka se bo prikazala v tem okvirju.

Delal sem že na podobnem principu in pri tem uporabljal razne iframe in framesete, venda pa me vseeno zanima ali obstaja kakšna elegantnejša rešitev za doseganja takšne postavitve? Stran pa mislim izdelati v php tako, da bo vse skupaj malo dinamično, morda pa bom dodal še tudi kakšen JavaScript...

Poleg tega pa bi rad poskušal, da bi vse to bilo XHTML 1.0 valid.... za kar pa so mi že vsi kolegi rekli da bo kar težko...

Sam sicer nisem kaj preveč vešč v HTML-ju in CSS-ju, kar lahko tudi vidite na http://srachko.freehostia.com/ogamerc
I can see clearly now, the brain has gone...

arjan_t ::

Delal sem že na podobnem principu in pri tem uporabljal razne iframe in framesete, venda pa me vseeno zanima ali obstaja kakšna elegantnejša rešitev za doseganja takšne postavitve? Stran pa mislim izdelati v php tako, da bo vse skupaj malo dinamično, morda pa bom dodal še tudi kakšen JavaScript...


ja em php?

Tody ::

Upam da ne pričakuješ da ti bo kdo zastojn naredu stran ?

Navadite se že konkretna vprašanja postavljat :) Ne pa v stilu jest nč ne znam navadite me vse :)

XHTML je dosegljiv če se boš podredil vsem standardom :)

Srachko ::

Ne pravim, da ne vem ničesar naredit. Vse kar iščem je le ideja, kako doseči tako postavitev, vendar da bi se izognil uporabi raznih frameset-ov in iframe-ov, če je seveda kaj takega sploh mogoče.
I can see clearly now, the brain has gone...

t909 ::

(i)frame(seti) se ne uporabljajo najmanj kakšnih sto let :)). Postavitve so stvar CSS-ja. S težavo sem našel eno stran iz mojih zaznamkov http://www.barelyfitz.com/screencast/html-training/css/positioning/, ki bo za začetek, pa tudi za naprej kar primerna. Delovanje strani lahko pohitriš tako, da za prikazovanje vsebine uporabiš tehniko AJAX.

Fake Edit: P.S. Header bi lahko bila glava?

mte ::

Eksplicitno ne praviš tega, implicitno pa. Tu ne gre samo za to kaj si si ti prebral, gre za izkušnje, ki jih pa ne pridobiš samo tako da bereš tutoriale. Preden boš lahko rekel da sploh kaj znaš, boš moral vsaj ene 5 slabih strani (če se res hitro učiš) naredit. Prej ne moreš pričakovati dobrega rezultata.

Opisane stvari lahko rešiš na mnogo načinov. V grobem rečeno narediš s phpjem splošni "template", v katerega dinamično vstavljaš razne bloke (navigacija ipd.) ter glavni del strani - vsebino. Kako to realiziraš je spet kup variant, gre za splošno znanje programiranja in ne specifično php-ja, ki je le eno izmed mnogih orodij za dosego željenega rezultata.
Pri splošnem znanju programiranja ti pač zgolj odgovori na forumu ne bojo kaj dosti pomagali.

Vglavnem lahko imaš kodo navigacije in ostalih blokov vse v istem php fajlu, lahko razbiješ vsak blok na svoj template in potem v glavni template vstavljaš ostale, skratka to so čiste osnove, tako da svetujem da si prebereš kak tutorial o phpju.

Javascripta pa čim manj, oz. naredi tako, da bo stran funkcionirala (glavne funkcije) tudi če ima uporabnik javascript onemogočen.

Raznih frame-ov se pa izogibaj kot hudič križa, 99.9% stvari lahko realiziraš s phpjem brez uporabe frame-ov in iframe-ov.

lp

zenith1 ::

Jaz sem za podobne zadeve zmeraj naredil ogrodje, potem pa noter mečem kvadrate. ki jih pozicioniram s CSSjem. Najprej header, potem navigacija, vsebina, footer. Poglej si kodo na moji strani, malo obilna je, ampak deluje.

Srachko ::

Med googlanjem sem našel nekaj idej, vendar, me sedaj čaka le še to, da se odločim, katero bom uporabil. Tudi tile posti so mi kar precej pomagali. Upam, da bom kljub delu in zelo malo prostega časa (lahko bi bil daljši, če bi moj delovnik bil krajši in spanec kvalitetnejši) uspel dokončati vse potrebno.
I can see clearly now, the brain has gone...

Atos ::

Ok, mislim da se sedaj lahko razdelimo na tiste, ki smo razumeli, da neveš kako vstavljat vsebino v tvoja področja na strani (header, meni, glavna vsebina, novice,..) in na tiste, ki so predvidevali, da neveš kako bi sploh naredo tak dizajn brez iframe-ov in frame-ov. 0:)

Čeprav sem te v začetku zastopo, da neveš tisto prvo, sedaj mislim da dejansko neveš to drugo :). Da bi to bila težava oz. bilo težko naredit v skladu z XHTML 1.0 Strict je malo bosa. Vse kar boš s html naredil je, da boš definiral različne div-e (enega za header, enega za meni, enega za novice, enega za foother in enega za vsebino). Tem div-om daš različne id-je in potem v css pač poveš tem divom, kam se naj postavijo in kako se naj vedejo. Se pravi: rabiš se naučit (če še ne veš) predvsem kako izdelat stran s CSS. Za to pa obstaja dosti tutorialov na netu. Prav tako obstaja že dosti narejenih spletnih strani, ki izgledajo kot tvoja in si lahko pogledaš kako je to v css urejeno tam. Drugače kot s CSS to ne boš uspel naredit, vsaj na moderen način ne. Lahko pa tudi na zastarel s frame-i, tabelami, ... - vendar ti ne priporočam. Dobra praksa je namreč, da popolnoma ločiš dizajn strani in vsebino strani. Tako boš recimo kasneje, če boš želel spremeniti izgled celotne spletne strani samo uredil css datoteko in celotna stran bo izgledala natanko enako (recimo ena prednost).

Če pa si slučajno mislil tisto prvo, pa obstaja dosti načinov. Lahko za določen del strani includaš zunanjo datoteko (recimo meni je lahko v datoteki meni.php, ti pa potem s php funkcijo include() vstaviš vsebino datoteke na mesto, kjer bi naj bil meni), lahko pa vse deluje preko baze, kjer imaš meni shranjen v bazi in ga potem samo izpišeš na mestu, kjer mora biti. To sta recimo dva načina. CMS sistemi recimo delujejo tako, da imajo meni shranjen v bazi, vendar ker je potencialno lahko dosti obiskov na stran in bi recimo za vsak load moral strežnik pogledat v bazo in izpisat meni to stvar rešijo na drugačen način - ko se stran spremeni, s pomočjo php generirajo statične html fajle iz baze. Tako strežnik razbremenijo določenega load-a.

Glede Javascripta. Če bo stran primarno namenjena geekom je res boljše, da bo na strani čim manj javascripta. To iz večih razlogov. Eden je ta, da se javascripta bojijo bolj kot hudič križa, čeprav sami niti dobro ne vedo zakaj. Drugi je recimo ta, da bodo kot posledico prvega razloga imeli javascript izklopljen. Če pa bo stran primarno namenjena širši javnosti pa se ga lahko mirne volje poslužiš, seveda če veš kaj delaš. Imej pa v mislih to, da je javascript namenjen izboljšanju uporabniške izkušnje in se načeloma ne rabi za kritične dele strani (deloma tudi zaradi tistih dveh razlogov zgoraj ;). Če pa bo stran namenjena točno določeni skupini ljudi za katere veš, da bodo imeli vklopljeni JS in delaš to v bistvu nekakšne vrste spletno aplikacijo (sicer dvomim) potem pa je JS, AJAX, DOM the way to go.

OK, če sedaj združiš vse to dobiš stran, ki je zelo modularna in lahko na hiter in enostaven način urejaš dizajn in vsebino brez bojazni, da stran nebi izgledala nekonsistentno. Se pravi: CSS za dizajn, PHP za dinamično vsebino, menije,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Atos ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna stran - več enakih strani ali iframe in index stran za menu?

Oddelek: Izdelava spletišč
9925 (747) c0dehunter
»

Nalaganje spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
71289 (1166) mte
»

ocenite stran

Oddelek: Izdelava spletišč
191905 (1588) Sivina
»

Kako se izdelujejo taksne strani v ASP?

Oddelek: Izdelava spletišč
291789 (1415) njok
»

css vs frames

Oddelek: Izdelava spletišč
231767 (1462) b0B3k

Več podobnih tem