» »

zvočniki s tremi izhodi (5.1), zvočna na laptopu pa ima samo en vhod

zvočniki s tremi izhodi (5.1), zvočna na laptopu pa ima samo en vhod

Timotko ::

Kupil sem zvočnike 5.1 od philipsa, ko sem imel še stacionarni rač s 5.1 zvočno (je imela 3 vhode), zdej pa mam laptop ki kao podpira 5.1 zvok (vsaj zdi se mi tko - pa tud če ne no) sam ma samo en vhod (+ vhod za mikrofon).
Zanima me v bistvu, če obstaja kak razdelilc, da bi iz enga vhoda naredu tri? - tud če ne bo prav 5.1 zvok, sam da bojo vsi zvočniki delal..

Hvala za pomoč

Timotej

Izi ::

mam laptop ki kao podpira 5.1 zvok

Potegnili so te za oné :D
Tvoj laptop ne podpira 5.1 ampak samo 2.0 oziroma stereo.
Kakšen zvok podpira računalnik vidiš ravno po številu izhodov za zvok. Vsak izhod podpira dva kanala.
Izhodov je 1, 3 ali 4.
Potem pa sta ponavadi dodana še dva vhoda, en za mikrofon in en za ostalo.
Če imaš samo en izhod je to levi in desni kanal, kar se imenuje 2.0 ali stereo.
Če pa imaš 3 izhode potem je to 5.1, štiri izhodi pa so za 7.1

Razdelilec nima smisla.
Ne moreš ti na vse zvočnike poslati popolnoma isti signal, samo več elektrike pokuriš, učinka pa ni nobenega samo bolj glasno je vse skupaj :D

Smisel 5.1 je, da zvočna kartica razdeli celoten spekter zvoka in vsakemu zvočniku pošlje tisto za kar je predviden, woofer dobi samo nizke tone, center dobi vse vokale, sprednja zvočnika predvajata zvoke, ki naj bi prihajali iz ospredja in zadnja kar pač ostane.

Nič nisi omenil kakšen ojačevalec uporabljaš. Ali je vgrajen v katerega od zvočnikov, ali imaš ločeni ojačevalec ali kar je najbolje uporabljaš receiver.
Če imaš zvočnike priklopljene na receiver potem ni problema, ker je tako ali tako vsa muzika in večina filmov še vedno samo v stereo.
Ti na receiver lepo pripelji stereo signal iz računalnika in potem na njem vklopiš surrond, in procesor v receiverju tvoj stero signal pretvori v 5.1 po najboljših močeh. Večina receiverjev to delo opravi precej bolje kot zvočna kartica.

Edino v igrah zvok ne bo ravno odličen, ker za igre pa nujno rabiš zvočno, ki podpira 5.1, če hočeš, da bo zvok prihajal iz prave smeri.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Timotko ::

hvala za odgovor - sej se mi je zdel da je tko - recieverja ne uporablam, ojačevalc je v wooferju - a reciever se da posebej kupt pa pol zvočnike gor prklopt?
al pa če se to ne da - a obstajajo zunanje audio kartice in ali se jih da prklopt na laptop?

hvala

Timotej

Izi ::

Receiver je skupek ojačevalca, radijskega sprejemnika in kup procesorjev za obdelavo zvoka.
Odlična zadeva ampak seveda niso poceni.
Ti ga ne potrebuješ, ker že imaš ojačevalec vgrajen v subwooferju.

Seveda obstajajo zunanje zvočne kartice za laptope. To so PCMCIA kartice.
Tale na primer je verjetno najprimernejša SB Creative AUDIGY 2 ZS notebook PCMCIA
Cena je okoli 85 €

zlobcek ::

pejt u merkator in kupi razdelilec za banance (majhni konektorcki). Dva ubistvu. To sestavi skupaj in boš imel čisto lepo zvok na vseh zvočnikih. To prakticira moj kolega in se ne pritožuje kaj dosti.

Sicer 3x stereo a jebi ga:D dela ko suza hihihi

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC -> smart tv -> hišni kino

Oddelek: Zvok in slika
365852 (4974) St235
»

Vezava zvočnikov 5.1 na Samsung TV

186092 (5283) s-adi
»

5.1 zvok iz notebooka na TV (via HDMI)

201686 (1548) St235
»

Zvočniki k LCD TV (strani: 1 2 )

5310918 (10193) T-Majo
»

[Hi-Fi] - DTS, Dolby Digital, Dolby Pro Logic II,... (strani: 1 2 )

537899 (6654) gumby

Več podobnih tem