» »

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc

1
2
»

poweroff ::

Čakajte malo, dajmo razčistit glede tega prisluškovanja.

Najprej ena zgodbica iz Nemčije. Tam so pred leti na veliko pisali o tem, da tajna služba prisluškuje vsepovprek. Dokaz so bili razni "šumi" in "poki" na linijah. To so časopisi gonili toliko časa, dokler ni šef tajne službe v enem intervjuju povedal nekako takole: "kadar mi prisluškujemo gotovo nič ne šumi in poka". ;)

Zdaj pa k tehničnim podrobnostim.

Vem da so vcasih obstajal kombiji z bazno postajo. GSM standard ima dobro znani backdoor, ki v tem primeru omogoca poslusanje, ker bazna postaja zahteva od telefona naj ne enkriptira pogovora. Ampak a je to pasivno? Tukaj je vmes tujek, ki ne samo da pokrije osebo, kateri je prisluskovano, ampak se kar nekaj ljudi okoli.

Tukaj je več možnosti.

Prva, ki si jo že omenil je ta, da imaš mobilno bazno postajo, na katero se poveže žrtev napada. Ti prisluškuješ na sami bazni postaji (ali pa tvoja bazna postaja zahteva, da žrtev uporablja "kriptiranje" A5/0 - se pravi brez kriptiranja in poslušaš z navadnim radio skenerjem, OK, je še problem frequency hopinga, ampak načeloma to pustimo ob strani). Ves promet potem relayaš naprej v GSM omrežje. Tukaj gre za klasični man-in-the-middle napad.

To je možno zato, ker se GSM avtenticira bazni postaji, bazna postaja pa se telefonu ne avtenticira. Vendar je ta način rahlo nepraktičen, saj nekateri operaterji take "nove" bazne postaje ne spustijo v svoje omrežje (se pravi omrežje noče avtenticirati bazne postaje).

Drugi način je prestrezanje radijskih signalov med telefonom in bazno postajo. V tem primeru je treba najprej rešiti problem frequency hopinga, nato pa še dekriptirati A5/1 (šibkejši) oz. A5/2 (močnejši) šifrirni algoritem. Naprave za to obstajajo, saj so algoritem A5/2 že razbili leta 1999. Obstaja celo nek opensource projekt graditve GSM prisluškovalne naprave.

Za opensource prisluškovalno napravo je potrebno imeti USRP - Univerzal Software Radio Peripheral, ki stane tam nekje do 800 EUR in software GNU Radio (teče na vseh OS-ih). USRP je univerzalni radijski sprejemnik, ki sprejema vse vrste signlov, njihova "interpretacija" pa poteka v samem računalniku s posebnimi Python skriptami. Tako imaš en sam USRP, ki ga z različnimi skriptami spreminjaš v "različne" naprave. Obstaja skripta za GPS sprejemnik (satelitska navigacija), za sprejemnik digitalne TV, za FM radijski sprejemnik, itd. Sedaj ena skupina dela skripto za GSM sprejemnik. Končni cilj je sicer izdelati opensource bazno postajo, ampak to je že druga zgodba. Tako prisluškovanje je povsem pasivno.

Mimogrede, trenutno v tej skupini poteka debata glede prisluškovanja UMTS. Zaenkrat ne obstaja pasivna rešitev, problem pa se rešuje tako, da se naredi UMTS jamming, telefon ugotovi, da se ne more povezati preko UMTS in uporabiti A5/3 algoritma in "pade" nazaj na A5/2, ki ga pa že lahko razbijemo.

OK, tukaj obstaja še varianta prestrezanja prometnih podatkov z rahlo modificirano neko starejšo Nokio, ampak to so spet tehnične podrobnosti, ki tule niso tako relevantne...

Tretja možnost pa je prisluškovanje v centrali. Ker so komunikacije digitalne, ni problem narediti čiste digitalne kopije pogovora in ga preusmeriti nekam drugam. To je tudi pasivno in se kvaliteta zaradi tega ne zmanjša, ne poveča.

Mimogrede, pred časom je neka neznana skupina (verjetno kakšna služba, morda hekerji) v Ericsonovih centralah našla backdoor, s katerim so lahko neavtenticirano vklopili module za prisluškovanje. Tako so potem prisluškovali v Grčiji. So ap zadevo izvedli tako, da so digitalno kopijo prisluhov pošiljali na svoje GSM-je, se pravi - samo prisluškovanje je bilo izvedeno v centrali, poslušanje pa preko GSMov.
sudo poweroff

MrStein ::

Matthai:
V tem primeru je treba najprej rešiti problem frequency hopinga, nato pa še dekriptirati A5/1 (šibkejši) oz. A5/2 (močnejši) šifrirni algoritem. Naprave za to obstajajo, saj so algoritem A5/2 že razbili leta 1999. Obstaja celo nek opensource projekt graditve GSM prisluškovalne naprave.

A5/1 se baje uporablja le v Sloveniji in Senegalu |O
Za razbitje A5/2 pa ena skupina dela na projektu, ki bo poljuben posnetek dekodiral v nekaj minutah, na navadnem PC-ju.
Trenutno prekalkulirajo neke rainbow tabele in bodo fertik nekje v prvi polovici 2008.
Za dejanski sprejem signala pa se lahko uporabi kaka Nokia v debug načinu.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

Ne, v Sloveniji se uporablja A5/2. Oni imajo napačne podatke. Drugače pa zadevo kar dobro spremljam od blizu...;)
sudo poweroff

Luka Percic ::

Drugače pa zadevo kar dobro spremljam od blizu...


Komu prisluškuješ?
;)

poweroff ::

Zaenkrat še nobenemu. Redno pa spremljam napredek projekta. Sem že tudi razmišljal o nakupu ali izdelavi USRP, samo 800 EUR je le 800 EUR... :)
sudo poweroff

nevone ::

Prisluškovanje ima slabe in dobre plati.

Nekateri ne bi dovolili nobenega prisluškovanja, ker so mnenja, da tisti, ki prisluškuje bo to zagotovo zlorabil, oziroma uporabil na način, ki povzroči več škode kot koristi. Problem je, če bi zagovorniki neprisluškovanja imeli intenco podobnega delovanja, ako bi jim to bilo omogočeno.

Nekateri bi dovolili prisluškovanje določenim organom, ker so mnenja, da so ljudje na teh položajih lahko tudi odgovorni in bodo informacije uporabili za dobro širše družbe.

Nekateri vozijo slalom med obema možnostima, in sproti kalkulirajo na kateri strani bodo.

Zato je najslabše, če je družba preveč pasivna (prosto po Matthaiju), ker potem si ena opcija prisvoji monopol in smo že na liniji "demokratične" Rusije.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MrStein ::

Članek iz katerega sem "citiral".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Luka Percic ::

Jaz hočem da se prisluškuje policajem recimo. Nobene potrebe ni, da se gremo kaj je kdo reku/vidu/zakaj ustrelil.

Policajem torej mikrofon, če ni posneto ko talal kazen, se le ta oprosti, oziroma omili (razem če obstaja res dober razlog zakaj ni delalo).
Pravtako kamere na pištole/teaserje...(ki začnejo takoj snemat, ko jih kdo povleče iz toka).

Torej; pravtako če je treba prisluškovat državljanom, naj se to počne pod strogim nadzorom drugega organa, in prvi nadzorovalci nesmejo imet skrivnosti pred drugimi (ki pa ne vidijo skrivnosti prvih prisluškovaih, le prve prisluškovalce).

Pa tudi strogo omejenost za kakšne sume se lahko prisluškovanje uporabi.
Če je sum, da življenje ogroženo, se mi zdi solidna meja.

Predvsem pa hočem da policija čimveč odkrije, in pri tem čimmanj zlorablja.

Nočem nesposobne(z zavezanimi rokami) policije.

Vse zakonito seveda, ter pod očesmom tožilcev (prej ali potem).

poweroff ::

Meni se samo prisluškovanje ne zdi toliko problemtično. Večji problem je nadzor nadzorovalcev. Pa delovanje pravne države.

Pravila morajo biti jasna. Zlorabe pa hitro in učinkovito odkrite in kaznovane.

Pa upraviteljem z nadzornimi tehnologiji se nikoli ne sme zaupati na lepe oči.
sudo poweroff

Luka Percic ::

Predlagam da večkrat (vsakokrat?) to povdariš, saj jaz imam pri tvojih prispevkih vedno občutek, da te moti prisluškovanje samo po sebi.
Malce me moti tudi tvoje le kritiziranje, noter pa nič o tem, kako bi lahko bilo ok (precej nas ima razvit "mute" za tiste prispevke ki le zavračajo, ne pa predlagajo boljše rešitve) - ampak ok, razumem da si vsak izbere svojo nalogo.

Kaj pa spremljanje vseh podatkov, ter s pomočjo algoritmov zoožane zadeve na čimmanj primerov, ter nato pregled teh primerov?
Se ti zdi problematičen, če bi bil nadzor nadzornikov(ter algoritmov) poštiman?

Meni vsekor ne.

(cel ta moj post je "nasplošno" in praktično nima veze z to "novico")

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Glej, jaz nikoli nisem trdil, da je pravica do zasebnosti ABSOLUTNA pravica. Ni. Torej se jo sme omejiti.

Kdaj, kako - tukaj sem seveda restriktiven.

Prometni podatki so zame del komunikacije in sem mnenja, da bi jih morali varovati z visoko stopnjo varstva.

Preiskovanje z algoritmi pa je zame podobno kot "štih probe" osebnih preiskav na ulici ali stanovanj. Samo če obstajajo neki utemeljeni razlogi za to - sicer sem proti, saj sem mnenja, da je škoda v tem primeru prevelika.
sudo poweroff
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti retencije prometnih pod

Oddelek: Novice / NWO
3716064 (13541) FrizzleFry
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125822 (21499) PaX_MaN
»

Hramba prometnih podatkov na Cipru neustavna, v Nemčiji neučinkovita

Oddelek: Novice / Zasebnost
147584 (6904) Ales
»

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
607854 (7853) poweroff

Več podobnih tem