Forum » Loža » Temperatura v vakuumu
Temperatura v vakuumu
Tomi ::
Danes sem slučajno meril temperaturo, da bi videl, kje še lahko sneži, in ugotovil, da je presneto visoka. Potem sem ša razmišljal, kako na to vpliva veter, ker odnaša molekule zraka stran, in prišel do enega zanimivega problema.
Torej, vemo, da je Qn povezana s kinetični energijo molekul plina v prostoru. Kaj pa se bi se zgodilo, če bi dosegli visok ali pa popoln vakuum. Ker ne bi bilo molekul, kako bi lahko merili temperaturo, in kaj bi sploh izmerili?
Oziroma, če bi kaj zmerili, kaj bi to dejansko bilo?
Torej, vemo, da je Qn povezana s kinetični energijo molekul plina v prostoru. Kaj pa se bi se zgodilo, če bi dosegli visok ali pa popoln vakuum. Ker ne bi bilo molekul, kako bi lahko merili temperaturo, in kaj bi sploh izmerili?
Oziroma, če bi kaj zmerili, kaj bi to dejansko bilo?
metrodusa.blogspot.com
Thomas ::
Temperatura vakuuma je po definiciji tista temperatura, ki jo po daljšem času dobi snov v tistem prostoru. Nanj pada sevanje in to telo sevanje oddaja, dokler se input ne izravna z outputom. Po Stefanovem izsevalnem zakonu. To je temperatura vakuuma.
Edino to je še, da to velja za nepospešen sistem. Za pospešene velja, da imajo malenkost višjo temperaturo zaradi pospeševanja.
Edino to je še, da to velja za nepospešen sistem. Za pospešene velja, da imajo malenkost višjo temperaturo zaradi pospeševanja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Nico ::
Ne moreš izmeriti temperaturo ničesa.:D Termosonda bi ohranila svojo toploto. Seveda termosevanja ne štejemo.
Everybody banana on your head!
Brane2 ::
Če nimaš plina, tekočine ali česa podobnega, kar bi lahko prenašalo toplotno energijo, so vsi prenosi dogajajo z elektromagnetnim sevanjem.
Vprašaj na kaki sci.space usenet grupi, pa ti bo kakšen satelite designer povedu stvar ali dve o tem...
Vprašaj na kaki sci.space usenet grupi, pa ti bo kakšen satelite designer povedu stvar ali dve o tem...
> Ne moreš izmeriti temperaturo ničesa.
Ne klamfej, če nimaš povedat nič pametnega.
Ne klamfej, če nimaš povedat nič pametnega.
Ziga Dolhar ::
Ahem, vakum == nič??? Težko bi to rekel...
(sicer pa tudi sam nimam česa pametnega povedat)
(sicer pa tudi sam nimam česa pametnega povedat)
gumby ::
Vakuum == nič, torej nima temperature. Ker ne vsebuje ničesa, kar bi lahko imelo temperaturo.
Ne ga pretepat no!
Vakuum nikakor ni nič. To je prostor poln virtualnih delcev, sila razburkan na najnižjem nivoju in navidezno gladek na večjem.
Eni nič ne veste in nič ne berete. Vsaj Marjanov podpis si preberite preden pišete traparije iz 19. stoletja!
Bom hud! :D
Vakuum nikakor ni nič. To je prostor poln virtualnih delcev, sila razburkan na najnižjem nivoju in navidezno gladek na večjem.
Eni nič ne veste in nič ne berete. Vsaj Marjanov podpis si preberite preden pišete traparije iz 19. stoletja!
Bom hud! :D
Thomas, zakaj 'virtualnih' delcev? Meni se zdijo prav konkretni. No, v bistvu bi rekel, da je tudi "nič" neka pojavna oblika, katere vvsebnost je pač nična. V bistvu ne vidim razlike med "ne-nič" in "nič" razen v samih besedah, ki smo se ju poač izmislili, da dotični stanji poimenujemo.
Če bi bil vakum res "ničen", potem ne bi mogli niti reči, da je "nič." Potem ga preprosto ne bi bilo. In če ga ne bi bilo, potem ne bi bilo potrebe, da bi nekaj poimenovali vakuum.... in v tem primeru se mi o tem ne bi pogovarjali. Torej, vakum hudo je,
Če bi bil vakum res "ničen", potem ne bi mogli niti reči, da je "nič." Potem ga preprosto ne bi bilo. In če ga ne bi bilo, potem ne bi bilo potrebe, da bi nekaj poimenovali vakuum.... in v tem primeru se mi o tem ne bi pogovarjali. Torej, vakum hudo je,
Odin ::
Nekje sem bral, da lahko iz vakuma vzemeš energijo (mislim da se temu reče energijske fluktuacije), torej vakum ne more bit prazen prostor.
Obstajaja tudi teorija, da naj bi bilo celotno vesolje ena sama velika energijska fluktuacija
Obstajaja tudi teorija, da naj bi bilo celotno vesolje ena sama velika energijska fluktuacija
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Odin ()
Nekje sem bral, da lahko iz vakuma vzemeš energijo
Povej to davkariji pa te bojo dali na vakumsko hlajenje na Povšetovo zaradi pranja denarja ;P
"Idealni" vakuum - kot so si ga predstavljali recimo 100 let nazaj - bi bil prazen prostor, skozi katerega ne gre nobeno sevanje in katereka temperatura je na absolutni nuli.
Toda mi vemo bolje. Vemo da najmanj gravitacije ne zaustavi nobena snov. Da je v vsakem praznem prostoru najmanj gravitacijsko polje, ki se zagotovo spreminja.
Nadalje poznamo Heisenbergov princip nedoločenosti in vemo, da bi bil idealni vakuum direktna kršitev tega zakona.
Potem vemo, da mikroskopske kvantne fluktuacije stalno burkajo na videz mirno gladino "prostorskega morja".
To so celo experimentalno dokazali.
Vsevedni skeptiki se prepirajte z njim.
Toda mi vemo bolje. Vemo da najmanj gravitacije ne zaustavi nobena snov. Da je v vsakem praznem prostoru najmanj gravitacijsko polje, ki se zagotovo spreminja.
Nadalje poznamo Heisenbergov princip nedoločenosti in vemo, da bi bil idealni vakuum direktna kršitev tega zakona.
Potem vemo, da mikroskopske kvantne fluktuacije stalno burkajo na videz mirno gladino "prostorskega morja".
To so celo experimentalno dokazali.
Vsevedni skeptiki se prepirajte z njim.
Kaj obstaja in kaj ne obstaja - se je bolje zanesti na takoimnovano uradno znanost, kot pa na lastno presojo čez palec.
Ni 100% zanesljiva - a še vedno mnogo bolj, kot laična sklepanja, da to ja - ono pa ne.
:)
Ni 100% zanesljiva - a še vedno mnogo bolj, kot laična sklepanja, da to ja - ono pa ne.
:)
Vakuum je, kolikor vem, drugo ime za prazen prostor. Torej v tem prostoru ne more biti ničesar, ker je pač prazen. Karkoli drugega je skregano z logiko...:|
Ja, ampak praznina je zgolj eno od stanj polnosti. Če črni vzameš vse RBG komponente, ne dobiš "niča", ampak dobiš belo barvo...
Torej, če je prostor prazen, ni "nič", ampak je poln "niča". In ima svojo obliko, ne?
Torej, če je prostor prazen, ni "nič", ampak je poln "niča". In ima svojo obliko, ne?
aja, tisto pri RGB-ju je ravno obratno - iz bele dobiš črno, če odvzameš komponente. Sploh pa bela in črna nista barvi, če že kompliciramo...:D
Razlika med RGB belo in naravno belo je kot med umetnim sladilom in naravnim sladkorjem.
Prva je penaljena bolj intenzivno na lastnosti človeških vhodnih senzorjev, druga pa na zemeljsko floro in favno.
Približno tko kot s sladili torej. Operiranje s takimi pojmi te lahko zlahka zavede...
Kot je zabluzil (al pa mogoče tud ne) tale tip:
Prva je penaljena bolj intenzivno na lastnosti človeških vhodnih senzorjev, druga pa na zemeljsko floro in favno.
Približno tko kot s sladili torej. Operiranje s takimi pojmi te lahko zlahka zavede...
Kot je zabluzil (al pa mogoče tud ne) tale tip:
Besedna zveza "prazen prostor" je bila zdrava za mogoče Euklida. Toda danes vemo, da neutrinov pa ne izčrpaš zlepa od nikoder. Vemo tudi, da gravitoni veselo potujejo po "praznem prostoru". Kako je pa s tvorbo virtualnih delcev - smo pa tudi že nekaj rekli.
Zato se mi zdi še nadaljne omenjanje "praznega prostora" in sklicevanje na slovnico nekoliko otročje.
Pa še nekaj je. Predstavljajte si, da ste samo vi v "praznem neskončnem prostoru". Kaj je 100 metrov daleč? Kaj je 100 km daleč? Nič. Kaj če ni niti enega telesa v prostoru - kaj je kilometer?
Iz tega lahko vidite, da prostor brez teles niti ni preveč smiselna ideja.
8-)
Zato se mi zdi še nadaljne omenjanje "praznega prostora" in sklicevanje na slovnico nekoliko otročje.
Pa še nekaj je. Predstavljajte si, da ste samo vi v "praznem neskončnem prostoru". Kaj je 100 metrov daleč? Kaj je 100 km daleč? Nič. Kaj če ni niti enega telesa v prostoru - kaj je kilometer?
Iz tega lahko vidite, da prostor brez teles niti ni preveč smiselna ideja.
8-)
Predstavljajte si, da ste samo vi v "praznem neskončnem prostoru".
Že spet smo na začetku....
Kdor je hotel, se je lako kaj naučil že iz mojega odgovora Tomiju.
Ti si pa na začetku. Tudi prav.
:D
Ti si pa na začetku. Tudi prav.
:D
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Višina vleka/črpanja vodeOddelek: Loža | 6250 (5898) | korenje3 |
» | Realnost je virtualnost? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 6128 (5202) | Saladin |
» | Ezoterični nič in neskončnostOddelek: Loža | 2925 (2641) | Saladin |
» | Je bilo vesolje ustvarjeno iz niča? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 10372 (7421) | Saladin |
» | Perpetuum mobile?Oddelek: Loža | 4156 (3764) | Thomas |