» »

grafične kartice in HDMI izhod

grafične kartice in HDMI izhod

smrkecXY ::

Rad bi kupil grafično HD2600XT in sem ugotovil, da ne podpira HDMI izhoda.
Sedaj pa mi ni nič jasno, ker zakaj pa potem obstajajo DVI -> HDMI kabli?
A lahko potem to grafično s takim kablom priklopim na plazmo ali pa lcd full HD televizijo? Bo znala grafična iz sebe spravit fullHD signal, da bom izkoristu kvaliteto tv-ja in hd filmov?
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

Modri dirkač ::

Pa kaj je res tako težko logiko vklopit, pa google tud?:\

Ta kabel, ki ga imaš na sliki:

DVI vtakneš v kur**** grafično, HDMI pa v TV - plazma ali LCD.

Če je plazma ali LCD fullHD, bo špilalo fullHD - 1080p (1920x1080), če ne, pač ne.
Everybody lies!

smrkecXY ::

ti pa še mal google vklopi in poglej kaj pomeni bonton!

če bi dobro prebral moje vprašanje bi videl, da ne sprašujem tega kar si napisal.

Zanima me namreč, kaj pomeni da kartica ne podpira HDMI
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

Keyser Soze ::

Serija HD2400 in HD2600 naj bi podpirali HDMI.
Obe. Se pravi moraš dobit adapter DVI-HDMI (katerega večina proizvajalcev prilaga grafičnim) za AMD grafične. Sigurno ga imajo v vsaki računalniški štacuni, kjer prodajajo sestavljene računalnike in jim ostajajo takšne stvari.
S tem je mogoč tako prenos slike kot tudi zvoka. Se pravi samo en HDMI kabl od grafike z adapterjem do TVja in to je to. Zvok in slika. Kvaliteta signala oz pasovna širina je pa odvisna od verzije HDMI priključka.

To da tvoja ne podpira HDMIja močno dvomim. Kaj imajo drugačen design? Ni referenčen? Moja HD2400Pro od Sapphirea naj bi ga podpirala. Zakaj ga tvoja ne bi? Morda to pri tebi pomeni zgolj, da nima fizično HDMI priključka. :D

Pri nvidii je pa problem, da še vedno ne vem ali zadeva podpira HDMI ali ne. :|
OM, F, G!

smrkecXY ::

Tukaj pri opisu piše tale stavek, Podrška za ATI CrossFire 5.1 surround audio Ne podržava HDMI to jaz razumem, kot da ne podpira hdmi.

tisti adapterji in kabli mi je jasno, sam tale stavek me je mal zmedu.
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

Keyser Soze ::

U, moja napaka. Ti imaš kartico na AGP vodilu.
Ta pa zelo verjetno ne podpira HDMI. Sicer lahko kupiš DVI-HDMI kabel in ti bo čisto lepo delala slika. Samo zvok ne boš slišal brez dodatnega kabla.
OM, F, G!

smrkecXY ::

pol bo očitno tole da ne gre zvok zraven že držalo, ker sem že dobil tak odgovor.
hvala!

lp
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

SimplTech ::

Jaz imam doma grafično Sapphire Radeon 2400PRO. Če prebereš teste na internetu, ki opisujejo zadnjo serijo grafičnih Radeon 2400 in 2600 od ATI/AMD-ja vidiš, da imajo te grafične kartice integriran 5.1 audio kontroler, ki ti omogočajo da spraviš ven in grafike preko HDMI kabla poleg slike tudi zvok.

Ampak obstaja "haklc". Zadaj na grafični imaš 2x DVI izhod ali 1xDVI in 1xVGA v primeru 2400 PRO. Imaš 2 opciji kako povežeš grafično na LCD/plazmo:

1. kupiš pretvornik generični DVI-> HDMI in priklopiš na TV - slabost tukaj je v tem, da s tem spraviš iz grafične samo sliko, za zvok moraš posebej kabel vlečt iz zvočne do TV-ja. Namreč pretvornik ima manj pinov in omogoča prenos zgolj slike.

2. kupiš ali če imaš res srečo dobiš zraven v paketu ATI-jev DVI->HDMI pretvornik - ta je poseben in ima več pinov in ti omogoča, da preko HDMI kabla preneseš poleg slike tudi zvok (tako izkoristiš zgoraj omenjeni 5.1 audio čip, ki je integriran v grafično).

Sam sem skoraj diplomiral zraven teh problemov, a na koncu mi je uspelo s pomočjo ATIjevega pretvornika in zadnjih gonilnikov v Visti povezati z LCDtv računalnik in preko enega HDMI kabla spraviti zvok in sliko na TV v digitalni obliki. Za več info priporočam branje tega članka: guru 3d - AMD 2400, 2600 review

Je pa potrebno biti zelo pozoren pri nakupu grafične, ali ti prilagajo ATI DVI->HDMi pretvornik. Namreč nekateri proizvajalci ga dajejo zraven, spet drugi ne. V mojem primeru je določena spletna trgovina navajala, da je stvar zraven, a je v resnici v paketu ni bilo. Ko sem pisal, da bom stvar vrnil, ker sem kupil grafično ravno zaradi HDMI opcije, so mi nakdnadno poslali ta pretvornik. Kolikor sem videl je večja možnost da pretvronik dobiš zraven 2600 kot pa 2400 serije, a to ravno ni pravilo. Vsekakor ti priporočam da preveriš pred nakupom.

SimplTech ::

Pozabil sem dodati, da imam jaz 2400PRO na PCI Express vodilu, kakšna je situacija z grafičnimi na AGP vodilu pa ne vem.

Keyser Soze ::

Jah, če pogledamo realno, je AGP namenjen samo grafiki. Medtem ko je PCIe bolj univerzalni priključek, ki omogoča priklop praktično katerekoli stvari.

Preko PCIe je torej možno furati tudi zvok, medtem ko je to pri AGPju tehnično neizvedljivo. Edina opcija bi bila ta, da bi grafika na AGP-ju omogočala priklop na zvočno preko analognega priključka. V bistvu preusmeritev izhoda zvočne kartice preko priključka na HDMI grafične. Če sta signala kompatibilna seveda oz. se ga da pretvoriti v HDMI kompatibilni signal.
OM, F, G!

smrkecXY ::

thx guys!
kot sem že prej omenil, če je samo v zvoku težava potem ni problem, ker imam zvok že povezan na reciver.
z dvi-hdmi kabli sem pa že imel 1x težave, ker sem rabil takšnega ki ima vse pine polne.
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

Keyser Soze ::

Zakaj? Kakšno resolucijo si pa želel imet s tistim kablom?

Oz. bom tako vprašal, kakšno resolucijo želiš imeti.
OM, F, G!

pia2001slo ::

kolikor je meni znano so tisti štirje PIN-i ki so posebej na DVI konektorju (DVI-I) zgolj analogen signal ki ga v tem primeru ne potrebuješ..drži?

smrkecXY ::

ker je že neki časa nazaj in ker ni bilo za mene sem že mal pozabil.
vem da je grafična nvidia 128mb, telvizija je pa lcd matrix.
morda je bil kabel celo dvi-dvi.
bom se pozanimal kater kabel točno sem nabavil in kje je bila težva, pa sporočim.

za to kar sprašujem sedaj glede te grafične je tako, da si mal ritham ene vrste HTPC, kater bi mi služil še lep čas. trenutno imam še crt tv, nikol pa ne veš kdaj pride kak lcd. točno to grafično pa rabim zato, ker je baje edina za tak denar, da zna "sama" premlevat hd filme, kar pa je pri meni pomembno ker je procesor samo P4 2.4 HT.
če ne najdeš, še ne pomeni, da ne obstaja

Keyser Soze ::

Važno, da ni DVI-A (se mi zdi). Pač analogni. Precej oskubljen priključek.

Klasičen digitalni/analogni ima tiste štiri pine (analogni signal) in dve skupini 3x3 pinov. To je single link DVI, ki zadostuje za veliko večino LCDjev. Tako navadnih kot TVjev.

Tisti, ki ima pa vse pine polne (8x3 pine) je pa dual link. Za višje ločljivosti (2000+ X 1500+ pixlov) ali pa HD format pri višji frekvenci.
OM, F, G!

smarty ::

Sem kupil LCD HP w2207h 22, ki podpira HDMI. Moja grafična GeCube Radeon 3870X2 OC X-Turbo Dual 1024MB pa naj bi imela HDMI podporo.
Torej zraven je še adapter DVI/HDMI. Sem včeraj zvezal LCD z grafično in ne zazna monitorja oz. napiše No outpu detected, kot da nebi priklopil. Če probam na keri drugi izhod DVI (ker jih imam 4x) mi pa v winsih samo slika utripa.
A ve kdo zakaj ta problem, so kake nastavitve, driverji itd?
Preko navadnega kabla mi dela vse OK.

Senitel ::

Zakaj sploh hočeš na HDMI priklopit?

smarty ::

Zato ker je nekaj novega in naj bi bila boljša kvaliteta slike.
Pač zato sem tudi HDMI vzel, ker imam že grafo HDMI... zakaj nebi izkoristil :)

Izi ::

HDMI in DVI sta ena in ista zadeva kar se tiče slike, zato je kvaliteta slike popolnoma enaka.
Bistvena razlika je, da DVI podpira samo sliko, HDMI pa sliko in zvok.
Druga razlika pa je, da HDMI vsebuje DRM zaščito, DVI pa ne.

Senitel ::

Tudi preko DVI lahko šibaš HDCP kodiran signal. Drgač pa kot je že Izi povedal. IMO zna bit ravno v "hacky" implementaciji HDMI-ja na ATI-jevi strani problem. Imaš inštalirano ATI-jevo "zvočno kartico"?

smarty ::

Imam w2207H LCD ki ima HDMI izhod.
Kartico GeCube Radeon 3870X2 OC X-Turbo Dual 1024MB. Imam 4x izhode DVI 1 naj bi bil za HDMI (TV).
Zvočno Sound blaster live imam not ampak nisem še inštaliral in imam kar preko biosa uklopleno zvočno integrirano od plate.
Torej kolega ima HDMI v LCDju ter HDMI na GF 9800 in mu dela normalno men se pa nek jajca.
Ne vem točno kak postopek bi mogu narest da bi zaznalo HDMI normalno.
Sem poiskusil na vseh izhodih na kartici z adapterjem DVI/HDMI pa mi je nekako ratalo ampak lahko dam samo 1024/720 al kok je že v glavnem sam 720. Če dam več mi monitor utripa. Če grem pa v Catalyst panelo pa tam spreminjam pod HDTV al kaj je že resolucijo magari 1920/1080 al kok že pride pa mi dela. Če pa v properties (osnovni menu z winsih za resolucijo) tam kakor lahko menjavaš 16/32 bit pa resolucijo pa mi pusti samo do 1024/720, drgač če dam več utripa monitor in moram dal Esc, da pride nazaj na 720.
Krneki vse skup. Ne vem kako usposobit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smarty ()

shark_nm ::

Si se poigral kej z osvežitvami?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shark_nm ()

smarty ::

Sem ampak ni nič.
Nekaj sem bral na forumih glede 3870x2 4x dvi izhodi + w2207H in so neki omenjal, da se ne sme uporabljati adapterja hdmi/dvi ampak moraš uporabiti kabel DVI/HDMI kot v celoti da je na enem koncu DVI in enem HDMI torej brez vmesnikov. Bom še to poiskusil al ne vem...

shark_nm ::

??? poskusi in poročaj.

smarty ::

Sem dobil včeraj kabel DVI/HDMI izhod brez kakih adapterjev in stvar dela.
Torej kot sem že zasledil na drugih forumih NE RABITE ADAPTERJEV ampak čisti kabel. :)

borchi ::

a so možni kakšni problemi pri (pre)dolgem DVI/HDMI kablu? 15m.
l'jga

damirba ::

pozdravljeni imam problem kupil sm hdmi kabel in ga priklopil na tv in mi ne prikaze slike.tv je philips in je star kakih 2 meseca.racunalnik pa je lenovo,ko otprem nastavitev graficne mi napise NASTAVITEV ZA MONITOR-TV NISO PODPRTE.kaj je za narediti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDMI (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5110845 (3410) acookook
»

Povezava VGA na HDTV preko HDMI (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5219612 (9125) kozorog
»

DVI(PC)--->HDMI(TV) ni zvoka (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6321315 (10427) BorutK-73
»

Kakovost DVI HDMI kablov in vpliv na sliko (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5523256 (14560) al3n
»

DVI + AUDIO -> HDMI

Oddelek: Zvok in slika
317175 (5362) Okapi

Več podobnih tem