» »

Chapter Nine

Chapter Nine

Samsung06 ::

Pospravljam flat in naletim na knjigo "The Age of Spiritual Machines" od Ray Kurzweila. Malo brskam in naletim na poglavje 9 - Chapter Nine Year 2009. Zanimive napovedi je podal leta 2000 in ali so se katere uresničile? Vem, da še ni leto 2009, ampak vseeno.

Temo si predstavljam, kjer bomo primerjali njegove napovedi iz poglavja 9 z današnjim svetom. Kje smo trenutno, koliko nam še manjka do določenih tehnologij, ali katere že uporabljamo?,.. itd.. :)

Pa začnimo:

(str.189) "Individuals primarily use portable computers, which have become dramatically lighter and thinner than notebook computers of ten years earlier."

No ja, tole bi še jst lahko napovedal. Ampak tole drži. :) Bravo Ray. 1:0 zate :)

Thomas ::

Kurweil lepo šteka tele trende in jih sešteva, tabelira in tako naprej.

On ni pripravljen edino na to, da se zelo nenadoma pojavi en nov zelo močan trend.

Zaradi katerega bodo njegove napovedi samo nekoliko prekonzervativne. Se pa ne bo niti dosti jokal zato.

Je sicer to "bolezen" skoraj vsega tega gibanja. Mislijo, da se igrajo z ognjem, se pa igrajo bolj z nekakšno "fuzijo vodika".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> "Individuals primarily use portable computers, which have become dramatically lighter and thinner than notebook computers of ten years earlier."

Ne poznam sicer tele knjige, samo dosegli smo še več:

Individuals primarily use the portable computers, connected with each other via wireless communication devices. Even small portable mobile phones are able to perform some fast computations and are connected to the networks. These devices are manufactured in huge quantities and their price is so low that they are available to the mayority of the people in the developed world.

Še (moja) napoved za naslednjih 5 let (do 2013) - cena komunikacij in interneta bo drastično padla na mizerno nizko ceno.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Samsung06 ::

(str.190) "The majority of text is created using continuous speech recognition (CSR) dictation software, but keyboards are still used. CSR is very accurate, far more so than the human transcriptionists who were used up until a few years ago."

No tle mislim, da glih ne drži njegova trditev. Saj pri meni ne. Še vedno uporabljam tipkovnico. Glede CSRja pa sem uspel pridet v stik le s CRRjem pri Visti. Pa tudi tle nisem bil preveč zadovoljen. Še vedno to ni to, kar si želim.

Luka Percic ::

V naslednjih 5-10 letih, se bomo popolnoma znebili papirja (pustimo nostalgike)

V petih letih bo tehnologija zrela(cenovno), ter jo bodo pograbili vsi aktivni prebivalci, 5 let pa se bo rabilo da bodo tehnofobi (recimo polovico prebivalstva) pograbili za napravice.

Dejmo si priznat- take napovedi niso neka huda znanost. Vse to že imamo, vemo pa da bo postalo močnejše, lažje, in hkrati cenejše.
Če natančno pogledamo, tudi vidimo, da če pri teh napovedih fališ za 2 leti, ni nobenega problema, se vse pokrije.

Nočem zmanjševati vrednosti Kurzweil dela, ampak hej, sej to on menda počne za zraven.

Jaz ga mam bolj za promotorja, ter človeka ki je vse skupaj poskušal spravit v številke, kar je uber fajn za prepričavo kakšnega skeptika, da to niso blodnje, ampak da tako kažejo trendi. Ko ti skeptik odgovori da to nemore bit tako, ga pa le vprašaš; "zakaj naj bi se ustavilo?","a da neveš zakaj?","potem je pa tvoje mnenje o tem da tako nemore bit, čisto brezveze." Pa se pogovor konča. Njegove napovedi so pa zanesljive le toliko, kolikor zanseljivo je bilo njegovo poznavanje razmer (zelo dobro), s časom bodo pa napake vse večje(v obe smeri so možne!).

Še najbolj nova se mi pa zdi njegova ugotovitev, da če trčimo ob neko mejo (mel je primere, se ne spomnim zdaj), da se razvoj ustavi, pride druga veja ki pravzame pobudo eksponentnega naraščanja. Tako bo recimo v primeru da trčimo ob tehnološki maksimum majhnosti tranzistorjev, začeli eksponentno večat procesorje, ali pa eksponentno pohitrevat programe, razvijat nove arhitekture, nove vrste računalnikov... navadno kar kombinacija vsega skupaj, kar nam bo prineslo lepo stabilno rast. S temi primeri je nekako pokazal, da se tehnološke meje ne pomenijo konec rasti, ampak le vznikanje novih vej.
Fajn.

Zato jaz nekako dvomim v Thomasov scenarij. Ne da je nemogoč, le imo premalo verjeten je, da bi šlo nanj računat.
Se motim? Upam.

Pomojem je evolucija preklemano hitra le dokler jo mi usmerjamo- ko nam pa mora evolucija sproducirat še kriterije(tako kot smo si jih sami zase-skozi tisočletja civilizacij, vojn,..)- takrat se pa začne stvar zapletat, in procesorska moč le počasi dohiteva povpraševanje. Kako mislimo to preskočit mi pa ni čisto jasno.

Torej inštanco sebe smo sposobni poganjat na biološkem substratu v velikosti možganov. Zdej mi pa povejte koliko takih možganov je miljone let s pomočjo evolucije računalo da smo prišli do tega stanja? Trenutno jih računa okoli 7 miljard!!(vem da so bile številke v preteklosti zanemraljive, ampak preteklost je pa trajala prekleto veliko časa), pa s pomočjo računalnikov, pa magičnega skoka kar ni in ni. Jaz nekako verjamem, da rabimo vseh 7 miljard (vzemimo za rezervo 100x manj, ker večina ne pripomore praktično nič). Še vedno je računska moč ogromna.

In čeprav verjamem da se jo da drastično zmanjšat, ne verjamem da bo evolucija ki nam bo producirala AI, imela kakšne precej manjše težave. Da jo bomo mi učili, je kakor za pričakovat da bi šimpanz nas učil. No go. Mogoče pobirat uši, potem se pa konča. To mora AI znajti sam. In imo potrebuje za to precej inštanc sebe. Mogoče na tisoče. Mogoče na biljarde. pa precej instanc starejših verzij sebe. Pa različne rezultate, ki jih bodo instance producirale, morajo tekmovat med sabo, za kar rabimo sistem,...

Ne delam si utvar da razumem kaj bo evolucija računala in vmes naračunala. Zna bit da bo sistem preklemano glomazno kompleksen, in da bo zrastel čez vse meje (nevarnost za nas), ali pa bo mogoče vse skupaj v kontroliranih okoliščanih, pa veliko večji izbiri stvari ki gredo pod algoritem,(v naravi so določen stvari nedotakljive-niso bile pod vplicom evolucije...), možno že na 32x močnejših super računalnikih.

Torej; ne verjamem v čudežno formulo, ki bo majhna ter učinkovita. Imo bo stvar bolj podobna človeštvu- raslo bo čez vse meje, resourcov bo pa precej časa premalo.

Ne trdim da se bo eksponentna rast ustavila. Najbrž bo rast ševečja. Ampak ravno zaradi te rasti, pomaknem dan D raje za 10,15 let v prihodnost.

Kar pa ne pomeni da se ne prebližuje cajt(najbrž je že tu), ko se bo splačalo naredit pokojninsko zavarovanje za mlade, z najugodnejšimi pogoji. Denar pa seveda takoj porabit:D.

Thomas ::

Lukova poanta je ta, da nam je inteligenca večja od človeške, še premalo.

Mi moramo preseči inteligenco človeštva, ne človeka.

Se popolnoma strinjam in sem mislil to že ene parkrat oment.

Vseeno ostanem pri svojem. Relativno preprost eskalacijski algoritem bi moral zadoščati tudi za ta cilj. Kako nevaren je, je pa drugo vprašanje.

Zelo nevaren.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Ray>>It is now 2009. A $1,000 personal computer can perform about a trillion
calculations per second. Computers are imbedded in clothing and jewelry.
Most routine business transactions take place between a human and a
virtual personality. Translating telephones are commonly used. Human
musicians routinely jam with cybernetic musicians. The neo-Luddite
movement is growing.....

Torej ne da bi podcenjeval sposobnost predvidevanja Raya Kurzweila...kljub temu velja nekatere stvari vendarle pogledati objektivno. Čeravno predvideva več ali manj pravilno se izmuznejo nekatere stvari, ki če smo pošteni vendarle ne gredo povsem tako, tako kot je predvidel. Tukaj? Računalniki v obleki in draguljih? Morda manj praktično kot v mobitelu? Obleko je treba prati...se strga...jo slečemo...mobitel imamo ponavadi še ko spimo, praktično pri sebi. Virtualni trgovalci in prevajalci bodo zadihali kmalu, ko bodo delovali (in to res dobro) preprosti programi za branje. Meni se zdi, da bo tu vendarle potrebna velika kalkulacijska kapaciteta in ko bo ta dosežena bo vse ostalo pravzaprav okrasek...Muzkontarji imajo morda rahlo ludistični trend, kjer muzika narejena ob šanku s harmoniko, velja več od tiste narejene v sobici z 2leta starim PC-jem. Zaman...podobno je bilo moje soočenje s sicer zelo dobrim a rahlo 'butastim' šahistom, ki mi je pred leti trdil, da računalnik nikoli ne bo res dobro igral šaha. In ludistično gibanje? Hm bodimo pošteni! Ti zaenkrat sploh še ne vedo za kaj se gre...kaj šele da bi se zares prebudili in začeli postajati nevarni>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Aja bi prašal še nabrušene računalničarje kaj pomeni številka 59221 arithmetic MFLOPS za procesor? Veste sem mal nazaj:8) Meni tudilula mega giga in tuti fruti flopi ne pomenijo dosti, če škripalo ne zna prebrati niti engleski simple book...>:D Pa bi v temle primeru primerjav za leta nazaj vendarle veliko pomenilo.:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

> Ti zaenkrat sploh še ne vedo za kaj se gre...

Ne, veš. Žal so poštekali.

Imamo trenutno dva tovrstna "napada", s podobnimi premisami kot Barakuda1 na temle forumu. Wordsmiths pravijo da:

1. ni mogoče

2. zelo je nevarno

Link.

Eni "napadajo" s stališča neoconov, kot Francis Fukujyma. Drugi s stališča ultralevičarjev. Tako kot Dale Carrico.

Nekaj se premika in žal se ne bomo izmuznili povsem neopazno mimo njih.

No, dokler "vedo da ni možno", je še čist dobr.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> 59221 arithmetic MFLOPS

To pomeni 60 maljard operacij množenja, delenja in ostalih crapov z decimalnimi števili na sekundo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Thomas>>To pomeni 60 maljard operacij množenja, delenja in ostalih crapov z decimalnimi števili na sekundo.
Hm ja to sem tudi domneval a sem raj siguren. Grafika po moje naredi še enkrat toliko... imamo 120 x 2 za 2008 je 240 in x2 za 2009. Možne so variacije le za leto dva gor tukaj..potem pričakujem a giant leap...Ok vseeno vse po planu. Tile neoluditi so pa prej pisci ljubavnih pisem kot fuckerji...ampak se zna res kdo nalesti:\
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Vsako sekundo zračuna ene toliko, kot bi celo Človeštvo v kakšni uri. Čez palec.

Ni slabo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajci z daleč najhitrejšim superračunalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5014492 (11342) Jst
»

Svet čez 20 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6415333 (12898) nuclear
»

Umetna inteligenca na ravni otroka razvita (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12911420 (7816) m0LN4r
»

Dobre strokovne, znanstvene in poljudnoznanstvene knjige (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8029329 (19261) scarble
»

razvoj sveta v naslednjih 20 letih

Oddelek: Znanost in tehnologija
162267 (1719) Thomas

Več podobnih tem