» »

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

DesktopLinux.com - Kot je znano, naj bi bil eden izmed večjih razlogov za slabo razširjenost Linuxa ravno slaba podpora za različne naprave. Kot je pokazala anketa organizacije Linux Foundation, si uporabniki želijo večjo podporo tiskalnikov, skenerjev, USB pomnilniških naprav in brežičnih Wi-Fi kartic.

Zato je skupnost Linux razvijalcev pred kratkim osnovala Linux Driver Project, v okviru katerega naj bi skupina razvijalcev razvila kar največ gonilnikov za Linux.

Greg Kroah-Hartman, razvijalec Linux jedra in vodja projekta pa na svojem blogu žal ugotavlja, da je okrog 300 aktivnih razvijalcev gonilnikov trenutno - brez dela.

Eden izmed možnih razlogov za to je morda v tem, da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu. Iz tega razloga je uporabnike interneta zaprosil za pomoč. Če ste torej naleteli na kakšno napravo, ki ni podprta v Linuxu, vas vabi, da mu to sporočite preko wikija.

Na novico nas je opozoril uporabnik FireSTORM.

138 komentarjev

«
1
2 3

SavoKovac ::

Sponzorstva in donacije, open task-distribution, organ za nadzor kavalitete dela, pa bi v letu porihtali vse. Unih 300 špartancev. :D

CaqKa ::

bom preveril.
mislim da mi ne špilja hp scanjet 5300, kako pa je z pixmo 5200 pa bom tudi preveril. upam da bo nameščen ubutnu 7.04 dovolj dober za to.

/edit:
evo to pa me razkuri ko pri skenerjih piše:
>>> Scanners
>>> See this link for why this project does not handle scanner issues.

na linku pa:

>>> These devices use libusb and the xsane project to access the device properly. Please contact that project if you need new devices supported.

pa za printerje ista finta...
mislim evo ti ta da ne rečem ravno blesav odnos do uporabnikov. namesto da bi tole služlo da si developerji med sabo izmenjajo podatke o tem kaj ne dela, si uporabnike z slabimi izkušnjami o podprtosti hardvera pošiljajo sem in tja.

pa še ista finta pri podpori za telefone...

ubuntu ima pravi pristop in se zaveda da uporabnika ne zanima zakaj nekaj ne laufa, da uporabnik le želi da bo delala in da se s tem ne rabi ubadat... ampak še vedno je dosti takih ki tega še ne razumejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Matri[X] ::

Fora je v tem da so ti driverji, ki obstajajo, zanic, ne pa da potrebujemo nove za nek lari-fari hardware. Treba je izboljsat obstojece driverje, da podpirajo vse funkcije, katere hardware podpira. Ce mas driverje za zvocno kartico ni dovolj da si zvok spila, manjkajo efekti, hw mixanje, podpora za vec kanalov, ...

jlpktnst ::

Manjka vsega vraga... 8-O od kje ideja da je vse podprto in vse dela?

Kolega mi je jamral da baje HP DJ1015 (al je bil 1020) ne dela... recimo. Pa je dokaj razširjen kos hardwara.

Pa seveda kot je nekdo omenil so marsikateri driverji zelo zelo osnovni, kar je tudi produkcijsko nesprejemljivo. Krivi so itak proizvajalci hardwara, ne ti prostovoljci, samo odnos teh ljudi je pa tudi zelo zanimiv :D

kriko1 ::

evo to pa me razkuri ko pri skenerjih piše:
>>> Scanners
>>> See this link for why this project does not handle scanner issues.

na linku pa:

>>> These devices use libusb and the xsane project to access the device properly. Please contact that project if you need new devices supported.

pa za printerje ista finta...
mislim evo ti ta da ne rečem ravno blesav odnos do uporabnikov. namesto da bi tole služlo da si developerji med sabo izmenjajo podatke o tem kaj ne dela, si uporabnike z slabimi izkušnjami o podprtosti hardvera pošiljajo sem in tja.


Sane ter CUPS sta dva večja ločena projekta ki imata svojo hordo programerjev v ozadju, zato je bila replika pravilna, pač so te usmerili na pravo mesto. Edino tvoj odnos je bil tipični slovenski (to da greš jokat drugam kako so bebavi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Mitch ::

Naj prvo zrihtajo driverje za Soundblasterje X-Fi potem pa se bomo naprej pogovarjali... Ali pa morda za tega tipa to ni običajna naprava v redni uporabi...:\

LP, Mitch

smash ::

sej pravm da je nateg pa me moderator briše :)..kao zaradi neargumentiranja..če pa to sploh ni potrebno..sej je itak očitno

kriko1 ::

@Mitch; X-fi je zaprta zadeva, tudi če je v splošni uporabi je gonilnike težko naredit, creative se je linux skupnosti zameril, zato se ga ne dotikamo več (poglej si tudi teme na creative forumu).

poweroff ::

Namesto da jokate, začnite pošiljat maile s podatki.

Mislim, ja - nekatere stvari NE delajo. Ampak tip ponuja rešitev. Nehite jokat in rešitev izkoristite!
sudo poweroff

Vanadium ::

Kako bi tam dodal da ne dela grafična kartica 3dLabs wildcat Intense 3d 4110 agp pro 0:) :8)

Mitch ::

kriko: Ja samo zdaj je Creative začel ponujati svoj X-Fi čip tudi ostalim proizvajalcem zvočnih kartic. Recimo pred kratkim je izšla Auzentech Prelude z X-Fi čipom in najbrž se bo odločil še kakšen proizvajalec za te čipe. Pa tudi recimo podpora C-Media čipu 8788 je bolj na psu (Razer Barracuda AC-1, AuzenTech X-Meridian,...).

LP, Mitch

Pujcek ::

Kako bi tam dodal da ne dela grafična kartica 3dLabs wildcat Intense 3d 4110 agp pro 0:) :8)


pod "star sem 14 let pa bedarije sprasujem"...
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pujcek ()

kriko1 ::

@Mitch: zato je treba pritisnit direktno na Creative da nekaj naredi, reverse eng. bo požrl preveč časa glede na to da Creative ima sedaj že gonilnike spisane za linux (čeprav samo za x64). Lahko bi jih integrirali v also in bi bil problem rešen dokaj hitro in neboleče.

DaMastermind ::

Raje pod: ni treba naštevati novih razlogov, zakaj OSS v principu ni dobra ideja. Podobna je samoupravljanju. Ta izjava, medsebojno pošiljanje (verjetno bi tipi umrl, če bi sami forvardnal Čakukin mail). Še koga to spomni na Samoupravne izvršilne skupnosti (SIS) ali TOZD-e iz zgodnjih osemdesetih? V Linuxu pol hardvera ni podprtega vsaj približno spodobno. Če začnem naštevat robo, ki jo imam doma pa ne dela pod Linuxom, bomo imeli precej dolg spisek. Pa ga nimam namena pošiljati, ker se ne bom s hobi programerji kregal, kaj dela in kaj ne.

"There really is no free lunch."

Liker ::

...da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu...


Tole je pa tako zelo naraobe, da ne vem ali bi se jokal ali smejal.
Mam doma vsaj 10 kosov HW-ja ki niso niti pod razno podprti, in ja, jih BOM dodal na stran, da ne bo kdo pameten, ker bi mi dejansko koristilo ce bi kaj od tega delalo. So pa to razne WiFi kartice, Vgrajeni citalci kartic na prenosnikih, IR na enem prenosniku, gprs modem za prenosnik (to gre sicer verjetno pod 'mobile phones'), da tiskalnikov in podobne sare niti slucajno ne omenjam, ker imam doma znj tiskalnikov, pa je samo en podprt :)

Pa se to: IMHO se bolj splaca vrsit pritisk na proizvajalce kot pa poskusati z reverse engineeringom ustvarjati neka skropucala od driverjev, ki mi potem sesuvajo masino ker ima GUI lusten knof za nek feature, ki ni podprt.

Jst ::

Iz paramecija delate muho.

Čitalci kartic delujejo vsi! Je pa tudi res, da so proizvajalci prenosnikov svojo rešitev na svoj način implementirali in zato default ne dela.

Ampak čitalci, ki jih kupiš v trgovini, delajo vsi.


--

Jaz upam na full open specs nvidie in atija. Potem bomo pa imeli boljše gonolnike na linuxu, kot proizvajalčeve na windowsu.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Luka Percic ::

Popolnoma jasno je, da gre za marketinško potezo ter iskanje sredstev. Da nevejo katera oprema ne dela?!
A še niso slišali za internet ter forume?!
A se norca delajo?

Eh seveda ne. Buisness as usual. Iskanje mmedijske pozornosti, za večjo naklonjenost strank ter investitorjev.

Slo-tech in podobni pa jim delajo zastonj reklamo.
Se ne zgražam nad tem (saj je tudi do polovice novic takšnih), le ugotavljam.

Daedalus ::

Jaz sem bom pritožil nad nedelovanjem kalibratorjev za monitorje. Niti en sam samcat ne dela...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CaqKa ::

kriko1 mogoče nisi pogledal osnovnega poslanstva strani:

>>> The Linux Driver Project is focused on creating and maintaining OpenSource Linux kernel drivers for all types of devices.

>>> This is a list of hardware that does not have support on Linux and needs Linux kernel drivers written for them.
>>> Note, some types of devices do not need Linux kernel drivers, so please consult that list first and do not include them here.
>>> If the device you are concerned about already works in Linux, but not as well as you would like it to, or with reduced functionality, please do not list it here. >>> Instead, contact the author of the driver and work with them to fix the problem or add the new features.

ALL TYPES OF DEVICES!!! ok?
malo si grejo sami sebi v zelje.. najprej so all types of devices, potem se na seznamih omejujejo.. potem se omejujejo še na to, da če za nekaj že obstaja driver naj orginalnega avtorja kontaktiramo. "čuj janez poglej kdo je napisal gonilnik in njemu piši, ne meni težit" fajn, a?
odnos je mimo, odnos je še vedno takšen da bi uporabnik moral bit car, ki se skorajda na vse spozna in bo tudi vedel in našel info, kdo je kir drajver napisal. to enostavno negre. seveda ob predpostavki da želi linux postat osnovni mainstream desktop os. nekdo ki ni na dobri poziciji, jo pa naskakuje si enostavno ne bi smel privoščit, da bi mravljice na poti do Meke, puščal na cesti pešačit in jih prepustit da jih čudežna preproga pobere namesto njega. potem pa se še bentit kak je čudežna preproga nesramna in monopolna.

če je projekt za kaj, potem takih uporabnikov ne ignorira, ampak reče ok, vi dajte nam informacije mi jih bomo posredovali na prave naslove, saj mi vemo koga je treba kontaktirat za določeno težavo.

ubuntu to zna. ubuntutu ni mar ali ne dela tvoj modem ali pa ne znaš uporabljat apt-get, ampak so enostavno rekli "kako bi to naredili lažje za uporabljat" in pljunili v roke in spravli vun OS, ki ga z veseljem priporočam.

daedalus: kdor ima denar za monitor kalibrator... bi lahko proizvajalcu malo zagnjavo, da naredi linux driver...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

kriko1 ::

CaqKa, mogoče pa ti nisi razumel kar si prebral:
This is a list of hardware that does not have support on Linux and needs Linux kernel drivers written for them.

Torej tiskalnike in scannerje nima čez samo jedro, s tem se ubada posebna skupnost - CUPS ter Sane. Zato so te tudi napotili tam, kjer te bodo verjetno znali najboljše izprašat o tvoji napravi.

EDIT: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

destiny ::

kriko1, v bistvu ti nisi razumel poante, ki ti jo skuša CaqKa dopovedat. Povprečnega Janeza ne zanima in niti ne ve katera skupnost se ukvarja z določenimi napravami. Zato bi morala bit prijava manjkajočih in nepopolnih šoferjev na enem mestu in ne na stotih.

kriko1 ::

@destiny: tale skupnost razvija gonilnike in ni namenjena direktno za navadne janeze. Gor prijaviš napravo ki ne dela, s tem da prej imaš nekaj tehničnih sposobnosti za pomoč pri testiranje tvoje naprave

Vi sploh ne veste za kaj se tukaj gre (kernel drivers, ne userspace stuff). v tem primeru se sporoči tvoji distribuciji kjer so oni tvoja podpora in komunikacija med razvijalci ter različnimi projekti.

Pithlit ::

...da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu...

Jaz se pa s tem popolnoma strinjam. Namreč res ne poznam naprave ki ne bi delovala. No... vsaj ne osebno. Tako da projektu ne morem pomagati.

Namesto pa da tukaj jokate nad nedelovanjem naprav bi lahko proizvajalcem težili naj izdajo driverje ali pa vsaj specifikacije. Ne pa valit krivde na "nesposobne" razvijalce, ki vlagajo ogromno časa, volje in svojega znanja v reverse engineering zato da nekatere stvari vsaj približno delajo.

A naj jaz jokam nad MS-om ker mi ne znajo baterije na laptopu porihtat tako da mi bo vsaj en input device delal?!?
Life is as complicated as we make it...

hamax ::

Lexmark x3300 ne deluje :P

Moje izkusnje pravijo, da ce uporabljas linux moras malo paziti kaj kupujes.

Ce kupis webcam kupis tistega za 20€ in ne tistega za 5€.
Ce kupis printer kupis canona/hpja/... in ne naprimer lexmarka.
podobno je pri tv-tunerjih, multimedijskih miskah/tipkovnicah, tablicah...

Seveda pa te lahko tudi kasna noname firma prijetno preseneti in kaksna "draga" negativno.

Vsekakor je pred nakupom pametno prelistati podprt hardware in pobrskati za kaksne how to-je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

mspiller ::

Ja res najboljs, da gredo se koncne aplikacije, ki uporabljajo naprave pisat zravn, sam da bo lazje uporabniku :\. Razvoj za scanner, ter printer je drugacen od razvoja kernel driverja. Jaz ne vidim tukaj kaksnega posebnega problema. Kakor da bi su Microsoftu tezit, da mi ne delajo driverji za xy scanner. V istem momentu bi me poslal k proizvajalcu. A je to res tako cudno?

Na mojem kompjutru dela hardware boljse v Ubuntu x64 kakor na winxp x64. Tam mi ne dela scanner (umax hoce, da placam za driverje ...), epson printer tudi ne (ni driverjev za moj printer), amd cpu throtling ne dela (moram na roko switchat preko aigear). Tako da sedaj skeniram in printam v Ubuntu v VMwareu.

CaqKa ::

kriko1:
>>> Kot je pokazala anketa organizacije Linux Foundation, si uporabniki želijo večjo podporo tiskalnikov, skenerjev, USB pomnilniških naprav in brežičnih Wi-Fi kartic.

teh uporabnikov ki so sodelovali pri anketi ne zanima, kaj je treba naredit da bo zadeva delala in kakšne so tehnične omejitve. oni vedo da NE DELA in da se je tam našla ena stran ki bi to želela odpravit.

jaz te razumem kako je z tehničnimi itd zadevami tukaj.. ampak pravim da dokler linux teži k temu da bo najboljši desktop os in hkrati nudil pristop kot na tej strani, to nebo obetalo nič dobrega. take stvari odbijajo folk, ki bo to želel uporabljat.

AngelOfDeath ::

Mislim da bo seznam dosti krajši če boste napisali samo tisto kar je podprto :P
edit: Slovnica

mspiller ::

jaz te razumem kako je z tehničnimi itd zadevami tukaj.. ampak pravim da dokler linux teži k temu da bo najboljši desktop os in hkrati nudil pristop kot na tej strani, to nebo obetalo nič dobrega. take stvari odbijajo folk, ki bo to želel uporabljat.
Ne ne razumes. Ta stran ni namenjena kot helpdesk za navadne uporabnike. Me prav zanima kako bo tvoja mama povedla kaksen cip ima njena wireless kartica, ki ji ne dela. Za taksne uporabnike imas ubuntu uradno stran in sprasujes tam. Bolj napredni uporabniki, ki dejansko tudi dojamejo kaj na bolj tehnicnih straneh pise, se bodo tudi znali obrniti pravemu. Bom naslednjic, ko bos kateremu n00bu rekel, da naj prvo pogoogla svojo tezavo, da mu jo daj kar ti. Da se pac "strokovnjaki" med sabo zmenite. Skratka bluzis, da to res ni.

desperados ::

V kernel spadajo drajverji za naprave, ki imajo odprte specifikacije ali pa so nujno potrebne za delovanje sistema. Glede ostalih naprav pa je zadeva taka če podpora za napravo obstaja v kernelu je to ok če ne pa tudi, saj se z malo truda ali pa celo brez se da napravo usposobiti. Če pa podpore še ni se sigurno najde kdo, ki je sposoben napisati drajver ali pa še bolje plača nekomu, da drajver napiše. Če drajver že obstaja je največja verjetnost da o njem ve največ ravno tisti, ki ga je spisal.

Sem siguren, da Linux podpira daleč največ različne strojne opreme, resnično dvomim, da obstaja kaka strojna oprema za katero ni nobene podpore in ima prosto dostopne specifikacije. Če pa slučajno je jim grem pa še sam pomagat z razvojem, pod pogojem, da bi te funkcionalnosti pogrešal ali pa jih nujno potreboval :) Vsem tistim, ki jim pa trenutna podpora ni všeč pa naj nekaj konstruktivnega glede tega naredijo ne pa le naokoli blatijo.

Drugače pa težit je treba proizvajalcem, da izdajo specifikacije, izdajo drajverje pod gpl ali pa vsaj, da napišejo dobro delujoče drajverje pa čeprav zaprte.

Saj menda vsi veste, da Linux ni free v smislu "free beer" ampak bolj kot "free speech"!!! Zato če ne znate uporabiti trenutno dostopnih rešitev plačajte za komercialno podporo (ali vsaj lokalnega guruja), da uredijo zadeve namesto vas!

Tudi to je res, da če ne želiš problemov, je pred nakupom pametno preveriti če je oprema tux friendly. Lahko pa malce potrpiš in čakaš na bolše čase da se podpora izboljša.

Pithlit ::

CaqKa ne bluzi. Ima kar prav. Par distribucij ima zadeve rešene pač tako da JanezXY pri njih povpraša in se potem oni zmenijo naprej... večina pa ne.

To, da se mora JanezXY najprej pozanimat kaj dela in kaj ne pa tega JanezaXY NE ZANIMA. JanezXY najprej kupi kar mu najbolj paše in potem sprašuje (oz. ne sprašuje ampak "pizdi") zakaj mu nekaj ne dela. Pa še prav ima - z njegovega vidika.

Se strinjam da Linux podpira daleč največ strojne opreme. Vprašanje pa je v kolikšni meri. Nekatere stvari komaj delujejo, nekatere perfektno... spet druge sploh ne. Ampak ponovno, JanezaXY to NE ZANIMA. Tudi če driverji obstajajo jih JanezXY ni dolžan iskat naokoli (še manj je dolžan vedeti kdo je nek driver spisal - osebno uporabljam rt2500 driver pa nimam pojma kdo ga je skup sklamfal, pravzaprav ne vem za noben driver kdo jih je skup spravil, niti me ne zanima), to je pač problem njegove distribucije.

Aaaaampak... pri tem projektu se gre za kernel driverje. In tega projekta JaneziXY ne zanimajo direktno. Projekt hoče informacije o nepodprtih napravah od kompetentnih ljudi - torej takih, ki VEDO da nekaj ne dela zato ker driverjev NI (ne pa zato ker jih, kot JanezXY, ne morejo najti), pa po možnosti tudi zakaj jih ni.
Life is as complicated as we make it...

CaqKa ::

če je mathaiiu za verjet je projekt oziroma avtor projekta prosil uporabnike interneta da sporočijo kaj še ne dela... torej uporabnike interneta.. janeze xy.

kriko1 ::

Ne, potrebno je nekaj tehničnih stvari poznati, tako da navaden/-a uporabnik/-ca tega ne more.

Btw, tvoj HP je dobro podprt z zadnjo raličico SANE knjižice. Poglej si seznam za več info.

EDIT: je kdo mogoče zainteresiran za gonilnike bralnikov bančnih kartic? Mogoče če se nas zbere dovolj skupaj lahko damo na seznam in z narejenimi gonilniki se potem ponudi osnovo da kaka banka mogoče naredi vmesnik še za alternativo.
Jaz imam od banke koper, nisem še nič gledal kdo to dela ali kako čipovje ima, vem da jedro zazna usb napravo vendar ne ve kaj je, zato se jo uporablja prek virtualna mašine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Pithlit ::

CaqKa: če JaneyXY VE kaj točno ne dela potem naj kar lepo prispeva. Dokler pa (po, med drugim, tvoji definiciji) JanezaXY take stvari ne zanimajo... posledičino JanezXY NE MORE vedeti kaj TOČNO ne dela in torej nima pravice karkoli dodajat:

"WiFi kartica ne dela!"
"Uh.. oh... katera?"
"Ja una... kaj že... Linksys!"
"Ja... katera...?"
"@!#&{@@! pa še Linux!"
Life is as complicated as we make it...

MasterBlaster ::

Stvari so se lotili na napačen način. Potrebno bi bilo spisati program, ki bi ga privzeto vsebovale vse distribucije. Ta program vi v mašini poiskal naprave, ki nimajo driverjev. O njih zbral čim več podatkov iz sistema. Uporabnik bi pa še dodal informacije o tem, za katero napravo dejansko gre. Vse to bi se pa potem poslalo razvijalcem driverjev. Ti bi se lahko potem posvetili razvoju driverjev, ki so najbolj potrebni (za katere so dobili največ requestov)
Tk je pa pika .

camx ::

MasterBlaster: dobra ideja - mogoče bi jim to lahko svetovau?

Matevžk ::

Meni se pa zdi, da je to naloga distribucije, recimo Ubuntuja. Oni naredijo tak program, zberejo podatke o pogostosti naprav brez gonilnikov in jih (prečiščene) posredujejo ljudem s tega projekta, da bodo spisali gonilnike. Moje mnenje pač ... isto namreč delajo s hrošči: apport zbere informacije o programu, ki se je razsul, s pomočjo tega uporabnik Ubuntuja prijavi hrošča, razvijalci nato ugotovijo, da gre za hrošča 'upstream' in tja posredujejo poročilo.
lp, Matevžk

poweroff ::

Hecno - ko kao ni gonilnikov, se delate norca in pizdite.

Ko nekdo naredi en korak v smeri več gonilnikov - se pa spet delate norca in pizdite.


Bem povedal svoje izkušnje s tremi napravami.
Prva naprava: neka Microsoft brezžična miška. Dobil sem jo kot darilo, zraven je bil CD z gonilniki za Windows.

Zadevo vtaknem v Linux mašino - in miška je delovala brez kakšnekoli konfiguracije. Out of the box.

Druga naprava: wi-fi USB ključ. Vtaknem v Linux kišto - dela out of the box. Vtaknem v Windows kišto - je hotel gonilnike.

Tretja naprava: USB ključ z "redpointerjem" (z akazanje po tabli) in dvema gumboma za "naprej" "nazaj" premikanje po prezentaciji. Precej redka zadeva, ki jo ne srečaš vsak dan. Vtaknem v Linux - takoj odpre USB disk, premikanje pa je tudi delalo brez težav. Out of the box.

No, pa še četrta naprava: 5 let star connexantov winmodem. Zadeva ne deluje pod Linuxom. Tudi z ndiswrapperjem ne. OK, pač živim s tem.

Skratka - kar je v Linuxu podprto ne rabi gonilnikov. Priključiš - in dela. No need to restart. Out of the box.
sudo poweroff

M.B. ::

Stvari so se lotili na napačen način. Potrebno bi bilo spisati program, ki bi ga privzeto vsebovale vse distribucije. Ta program vi v mašini poiskal naprave, ki nimajo driverjev. O njih zbral čim več podatkov iz sistema. Uporabnik bi pa še dodal informacije o tem, za katero napravo dejansko gre. Vse to bi se pa potem poslalo razvijalcem driverjev. Ti bi se lahko potem posvetili razvoju driverjev, ki so najbolj potrebni (za katere so dobili največ requestov)


Stvarca obstaja in sliši na ime Smolt. Edino potrebno bi jo bilo treba naredit Distribution independant. Čeprav mislim da ima Ubuntu tudi nekaj takega, kar gleda kateri hardware maš in kako je podprt.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Gandalfar ::

Matthai: no ja, potem je pa se zgodba o nekem skenerju .. :)

Mavrik ::

Matthai: Me res zanima če so tiste tvoje naprave podprte tudi na 6 let starem linux kernelu.
The truth is rarely pure and never simple.

kriko1 ::

@Mavrik: ne, razen če ni bil gonilnik backportan.
In tako tudi ne dela nova oprema v starih windows izdajah, kjer ni več podpore.
Vendar je tukaj ena bistvena razlika:

nadgradnja linux jedra:
N* €

nadgradnja win sistema:
N* + licenca €

*N je porabljen čas za namestitev ter konfiguracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Mavrik ::

Eh? Od kdaj pa uporaba Windows Updejta ter CDja pri hardwaru stane?
The truth is rarely pure and never simple.

kriko1 ::

A win update bo na win 95 spravil moje sata diske pokonci?
Mhm.

jype ::

Mavrik> Eh? Od kdaj pa uporaba Windows Updejta ter CDja pri hardwaru stane?

Nič ne stane, a tudi ne podpira vse strojne opreme. Sem ravno imel debakl s Canon multipraktikom na Windows XP (na 98 dela normalno). Gonilnikov za XP _NI_. Na Linuxu dela kul, ampak ker je tip hotel Windows (XP) si je pač kupil nov printer.

Linux je očitno "boljši".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

driver_x ::

Zanimivo se mi zdi tole, da nekaterim uporabnikom v Linuxu deluje vse 'out-of-the-box', drugim pa ne deluje čisto nič. Sam sem po nekaj več kot 10 letnih izkušnjah z uporabo Linuxa prišel do zaključka, da pač ni primeren za povprečnega butca in ga takim tudi ne vsiljujem. Fino je, da imamo izbiro. Vakumor svoje, torej.

poweroff ::

Ja, Gandalf. Nek skener je bil, ki ni delal. Če še ne dela ne vem.

Je pa bilo to v času, ko tudi ATIjeva grafikulja ni delala - sedaj pa dela.
sudo poweroff

joebanana ::

Men je delal vse out-of-the box na ubuntuju.Printer, usbji, mp3ji, zvok, 3D grafika(ATI), network... Edina stvar ki jo nism mogu še zrihtat je tvOut.(kar presega moje znanje, pa tut kkšnih pametnih predlogov še nism dubu)

opeter ::

Jaz sem bom pritožil nad nedelovanjem kalibratorjev za monitorje. Niti en sam samcat ne dela...


Use a Mac or Windows. ;)
Žal, tako je. Linux še vedno ni podprt s strani grafičnih podjetij.
Ko bo nativni Photoshop, InDesign, Quark, Corelov Graphic Suite (čeprav je že bil - verzija 9, celo svojo Linux distro so imeli) itn. no takrat bodo gonilniki tudi za kalibratorje od Xrite ipd.

Gandalfar ::

Matthai: no ja, tist skener je tudi v windowsih foo, bi se dalo zgovarjat na sam hw in ne toliko na linux :)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux jedro

Oddelek: Operacijski sistemi
62320 (241) srus
»

Zastonj izdelava gonilnikov za Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
365247 (2839) Poldi112
»

München začenja prehod na Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
347672 (6872) kekz
»

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
788365 (6526) Jst

Več podobnih tem